msi_b450_gaming_plus_7

VRM jedinica na ovoj ploči je 4 + 2 fazna s Richtekovim dvokanalnim RT8894A PWM kontrolerom (AMD SVI2). Ovakva je konfiguracija sasvim dovoljna za sve AM4 procesore, a kao što ćemo kasnije vidjeti stabilna je i prilikom overclockinga. Skuplje ploče imaju nešto više faza i moćnije kontrolere, no za B450 ploču je ovo sasvim prihvatljivo. Oko socketa ima dovoljno mjesta za svakakve tipove hladnjaka, a RAM moduli i VRM hladnjak bi mogli smetati jedino velikim vanjskim ventilatorima na hladnjacima kao što je Noctua D15 s kojom smo testirali.

msi_b450_gaming_plus_8

DIMM utora su četiri, podržano je maksimalno 64 GB DDR4 memorije koja u A-XMP OC modu može biti brzine do 3.466 MHz. Mi smo testirali s modulima brzine 3.400 MHz i nikakvih problema nije bilo. Desno od utora se nalaze tri 4-pinska konektora za ventilatore i AIO vodenu pumpu, a tu je još jedino 24-pinski konektor za napajanje. Osim ova tri, ploča ima još tri konektora za ventilatore

msi_b450_gaming_plus_9

Audio jedinica na ovoj ploči je nešto starija Realtekova ALC892 koja je adekvatna za 7.1 HD Audio konfiguraciju no ne treba očekivati čuda u performansama. Audio komponente su na odvojenom dijelu PCB-a, a kao softverska podrška dolazi Nahimic 3. Gigabitni LAN kontroler je također Realtekov poznati 8111H. Dva su PCIe x16 porta, no samo je gornji propusnosti x16 dok je donji x4. Gornji je uz to oklopljen, a i donji ima dva metalna pojačanja. Nije to bez vraga, jer ploča podržava CrossFire pa je moguće da će i taj slot biti opterećen grafičkom karticom.

Ispod svakoga od njih su po dva PCIe x1 konektora, što je malo nespretno jer će oni tik do većih slotova biti blokirani grafičkim karticama s dual slot hladnjacima. Razlog takvog rasporeda je i smještaj M.2 socketa iznad prvog PCIe x16 slota. M.2 podržava uređaje dužine do 110 milimetara u PCIe 3.0 x4 ili SATA načinu rada. Ako koristimo M.2 tada će nam SATA 5 i 6 portovi biti deaktivirani – prva dva horizontalne orijentacije.

msi_b450_gaming_plus_10

Na dnu su ploče uobičajeni headeri  – JAUD1, JLPT1, JCOM1, JRGB2, JTPM1, dva USB 2.0, jedan USB 3.0 i JFP1 + JFP2 tj. front panel. I/O kontroler je Nuvotonov  i nalazi se ispred PCIe utora, a odmah iza njih je i osvijetljeni dio PCB-a tj. Gaming Plus naziv.  Tu je svoje mjesto našla i baterija, a iznad nje je hladnjak i B450 čip. SATA portova su šest – četiri horizontalna i dva vertikalna. Portovi 5 i 6 su kontrolirani od strane CPU-a i dijele resurse s M.2 socketom, a portovi 1, 2, 3 i 4 su kontrolirani od strane čipseta.

msi_b450_gaming_plus_11 msi_b450_gaming_plus_12

Stražnji se I/O panel sastoji od:

  • PS/2 Combo porta
  • dva USB 3.1 Gen 1 porta (crveni iznad HDMI-a)
  • LAN porta
  • HD Audio konektora
  • BIOS Flashback tipke
  • dva USB 2.0 porta (crni)
  • DVI-D konektora
  • HDMI porta
  • dva USB 3.1 Gen 2 porta (ispod LAN porta)

msi_b450_gaming_plus_13

Ploča ima i spomenuto osvjetljenje Gaming Plus naslova u crvenoj boji, a putem headera podržava i RGB LED trake za “dekoraciju” kućišta. Ipak, moramo priznati kako ovaj decentni Gaming Plus baš pristaje na ploči i dobro će se uklopiti uz prozirnu bočnu stranicu kakvog kućišta.

msi_b450_gaming_plus_16 msi_b450_gaming_plus_17

msi_b450_gaming_plus_18 msi_b450_gaming_plus_19

UEFI sučelje je Click BIOS 5, tj. Gamer`s BIOS dizajna. Pomalo se privikavamo na ovo sučelje, no konkurencija to i dalje radni malo bolje. Ipak, sučelje je bogato opcijama i za tweaking i za overclocking. Sa softverske strane tu nalazimo sve uobičajene MSI-eve aplikacije kao što su XBoost, Command Center, Live Update, RAMDisk te spomenuti Nahimic 3.