trackir5_14a trackir5_15a

trackir5_16a trackir5_17a

Kao što smo na početku napisali softver za kalibraciju i podešavanje funkcija je potrebno skinuti s NaturalPointovih stranica. On nam omogućuje vrlo preciznu kalibraciju uređaja, kako s TrackClipom tako i sa Pro verzijom. Podešavati možemo brzinu i glatkoću pokreta te naravno odmah provjeriti kako će sve to funkcionirati. Moguće je kreirati i zasebne profile za pojedine naslove pri čemu pokrete možemo zrcaliti, izokrenuti ali i limitirati po osima. Moguće je naravno isključiti jednu od osi pokreta – Yaw, Pitch, Roll, X, Y i Z. Softver mora ostati uključen tijekom igranja, on sam prepoznaje o kojem je naslovu riječ, a unutar igre je moguće centriranje s F12 ili nekom drugom komandom koju sami izaberemo. U softveru se nalazi i popis svih podržanih naslova (više od 100) kojima možemo dodjeljivati zasebno kreirane profile.

trackir5_13

TrackIR 5 smo isprobali na nekoliko igara koje službeno podržava i jedino nije htio raditi sa Project C.A.R.S. igrom. Glavna igra u kojoj smo ga koristili za testiranje je Flight Simulator X, dok na gornjoj slici vidimo i Ozrena ugodno zavaljenog pred svojim H.O.T.A.S. sistemom i Elite Dangerous naslovom koji je također poslužio kao benchmark za TrackIR 5. U ostalim auto simulacijama (Live for Speed, F1 2011, rFactor), s kojim smo ga probali je radio odlično i od velike je pomoći za provjeru mrtvih kuteva kada se primjerice nađete u velikoj gužvi na jednom od prvih zavoja nakon starta, kao naravno i ostatku igara.

 

Snimili smo i tri kratka klipa u kojima smo pokušali dočarati kako TrackIR 5 funkcionira. Za početak su tu dva FSX klipa koje smo isprobali s kapom i TrackClipom. U prvom videu vidimo kako pokret kapom utječe na kretnje po kokpitu, a u drugom videu je snimljeno par minuta gameplaya. Ono što smo primijetili je kako je TrackClip dovoljno precizan na kraćim udaljenostima od ekrana 30 do 60 cm, no iznad toga počinju lagani problemi s prepoznavanjem pokreta, a trackingu zna zasmetati i kada vam se netko šeće iza leđa kada potpuno poludi pa ga je potrebno ponovno kalibrirati.

S TrackClipom Pro su problemi s prepoznavanjem pokreta manji i on radi gotovo pa savršeno u svim uvjetima te većim udaljenostima. Na ovom videu Ozren dočarava upotrebu u Elite Dangerous naslovu koji je zapravo idealan za upotrebu s TrackIR 5 jer omogućuje bolji pregled pri dogfightu, slijetanju na stanicu ali i kretnjama po kokpitu koje su interaktivne s lijevim i desnim menijom. Elite smo isprobali i s TrackClipom no bilo je određenih problema u prepoznavanju pokreta zbog nešto veće udaljenosti od ekrana pa se ovdje Pro nametnuo kao logičan izbor.

TrackIR 5 je svakako vrlo koristan dodatak koji će vam omogućiti doživljaj igre na sasvim novi način. Upotreba je već nakon nekoliko minuta u potpunosti prirodna i zapravo se pitate kako se se do tada igrali bez ovakvog uređaja. Koristan je u autosimulacijama i pucačinama  i općenito svim igrama koje ga podržavaju. Najkorisniji je svakako za avio simulacije bilo da je riječ o FSX-u u kojem nema borbe ili pak nekom naslovu gdje će odlično doći prilikom dogfighta jer se možete okretati po kokpitu i tražiti neprijatelja koji je iznad pored ili iza vas te se bolje pozicionirati za napad. Ozren, kao hardcore elitaš je TrackIR 5 prihvatio s oduševljenjem jer mu je omogućio bolji pregled po brodu, lakše traženje protivnika i jedan prekidač više na H.O.T.A.S.-u za neku drugu funkciju koji je do tada trebao za otvaranje menija. Još jedna pozitivna strana je što TrackIR 5 može eliminirati i potrebu za korištenjem tri monitora, pa tu donosi i uštedu u prostoru i novcu. Mana nema puno, no tu možemo uključiti slabiju preciznost praćenja s TrackClipom, te malo veću komplikaciju korištenja s TrackClipom Pro zbog kabela. Cijena ovakvog seta sa TrackClip Pro-om se u Americi kreće oko 170 USD, a u Europi oko 170 €.