Noctua NF-R8, B9 i P12 – PWM kontrola za sve

Datum objave 18.03.2012 - Krešimir Matanović

NF-R8 PWM i NF-B9 PWM

Noctua NF-R8 PWM

Noctua je s ovim ventilatorima donijela i novi dizajn kutija koji nije doživio drastične promjene, ali se i dalje trudi biti vrlo informativan za kupca. Kutije sada dolaze s odvojivom prednjom stranom ispod koje je djelomično vidljiv sam proizvod, a tehnologije korištene u njegovoj izradi su vrlo detaljno objašnjenje. Snaga Noctue i je u razvoju i primjeni novih tehnologija, pa ponosno to i pokazuju. R8 je 80 mm model i najmanji je u njihovoj proizvodnji, a namijenjen je ugradnji u skučenija kućišta gdje bi njegove prednosti trebale najbolje doći do izražaja.

Uz ventilator će te dobiti gumene antivibracijske čepiće i vijke za ugradnju u kućište, produžni četveropinski kabel, četveropinski Y adapter (2 u 1) i Low Noise adapter koji snižava maksimalnu brzinu okretaja ventilatora. Iako ventilator ima ugrađen Noctuin NE-FD1 čip za automatsku kontrolu vrtnje, L.N. adapter će dobro doći zbog relativno visoke maksimalne brzine od 1800 okretaja u minuti. Uz opremu tu je i knjižica s uputstvima za instalaciju u kućište, spajanje na matičnu ploču, održavanje te jamstvenim uvjetima. Dio o održavanju će dobro doći manje iskusnim korisnicima jer točno objašnjava kako se riješiti nakupljene prašine i na što sve treba paziti.

Najmanji danas testirani ventilator donosi već dokazani i dobro nam poznati R8 dizajn, ovaj put oplemenjen s Noctuinim PWM IC-om koji ima Smooth Commutation Drive (SCD) tehnologiju za tiši rad i nižu potrošnju energije. Ovo smo rješenje već vidjeli kod nedavno testiranog NF-F12 ventilatora. I kod ovog je ventilatora primijenjeno SSO ovješenje baš kao i kod prethodnika, a novo će SSO2 ovješenje valjda dobiti kod sljedeće revizije. Ventilator se kao i kod prethodnog modela vrti na maksimalnih 1800 okretaja u minuti (izmjereno 1834), pri čemu je maksimalni protok zraka 53 m3/h, statički pritisak 1.41 mm H2O, a buka 17 db(A). Maksimalna potrošnja je 0.72W pri radnom naponu od 12V. Uz pomoć L.N.A. adaptera broj okretaja pada na 1300, protok zraka na 39 m3/h, statički pritisak na 0.74 mm H2O a buka na 10 dB(A). Kada je ventilator na matičnu ploču spojen preko 4 pinskog konektora brzinu kontrolira IC, s tim da je minimalan broj okretaja koji smo izmjerili 1172 bez i 811 sa L.N. adapterom. Na brzinama ispod 1000 okretaja je ventilator praktički bešuman dok najbolji omjer protočnosti i buke na oko 1200-1300 okretaja. Na oko 1500 okretaja postaje čujan, dok je na 1800 okretaja dosta čujan no ne i preglasan. Kada je riječ o kvaliteti materijala i završnoj obradi to je kao i uvijek kod Noctue na maksimalnoj mogućoj razini. MTBF je veći od 150.000 sati, uz jamstvo od 6 godina.

 

Noctua NF-B9 PWM

I B9 ventilator nam je dobro otprije poznat, a u novoj se verziji osim novog pakiranja diči PWM IC kontrolom te poboljšanim menadžmentom kabela. Pakiranje je kao i kod manjeg modela doživjelo znatne izmjene, a za razliku od njega odvojivu stranicu ima i s prednje i sa stražnje strane. Noctua je kod 92 mm modela primijenila malo više svojih tehnologija, pa im je trebalo više prostora i za objasniti ih. S obzirom da je bundle identičan kao i kod R8 modela, sliku nismo ponavljali.

B9 model je po korištenim tehnologijama i dizajnu bliži većim 120 mm modelima, nego manjem 80 mm. Vrhovi lopatica su zakošeni pa ostaje više prostora između njih i kućišta što po proizvođaču smanjuje kritičnu rotor-stator interakciju, omogućuje korištenje lopatica veće površine te smanjuje ukupnu količinu buke. Uz to, sve su lopatice opremljene Vortex-Control zarezima, što smanjuje vrtloženja zraka i poboljšava protok. Ipak, glavna odlika novog B9 ventilatora je Noctuin NE-FD1 PWM kontroler, kao i na manjem modelu. On omogučuje niži broj okretaja, te tiši rad uz pomoć SCD tehnologije. Ovješenje rotora je klasično SSO. Ventilator vrti na maksimalnih 1600 okretaja u minuti (izmjereno 1592), pri čemu je maksimalni protok zraka 64,3 m3/h, statički pritisak 1.61 mm H2O, a buka 17.6 db(A). Maksimalna potrošnja je 0.96W pri radnom naponu od 12V. Uz pomoć L.N.A. adaptera broj okretaja pada na 1300 (izmjereno 1318), protok zraka na 52,6 m3/h, statički pritisak na 1.09 mm H2O a buka na 13.1 dB(A). Kada je ventilator na matičnu ploču spojen preko 4 pinskog konektora brzinu kontrolira IC, s tim da je minimalan broj okretaja koji smo izmjerili 1055 bez i 861 sa L.N. adapterom. Na brzinama ispod 1000 okretaja je ventilator vrlo tih dok najbolji omjer protočnosti i buke upravo na oko 1300 okretaja sa L.N. adapterom. Na oko 1300 okretaja postaje čujan, dok je na 1592 okretaja dosta čujan no opet ne i preglasan. Generalni je dojam kako je ovaj 92 mm model ipak za nijansu bučniji od 80 mm ventilatora, a pozitivno je to što je protok zraka ipak znatno veći. Kvaliteta materijala i završna obrada je odlična. Kao i kod ostalih modela MTBF je veći od 150.000 sati, a jamstvo je 6 godina.

NF-P12 PWM

NF-P12 je vrlo važan ventilator za Noctuu jer ga koriste i na svojim hladnjacima. U zadnje se vrijeme probija i 140 mm model, ali je 120-tka još uvijek najpopularnija. Važan je to proizvod jer je i većina današnjih kućišta prilagođena ugradnji 120 mm ventilatora. NF-P12 je na tržištu već duži niz godina, a mi smo ga zasebnog testirali još 2008. godine. Nova PWM varijanta osim kontrolera i boljeg menadžmenta kabela i ne donosi ništa novoga. Odličan je to ventilator stvoren za zadatke gdje je potreban visoki statički pritisak i nije ga trebalo puno mijenjati. Izmijenjeno je pakiranje, "čitanke" se nalaze i s jedne i s druge odvojive strane kutije, pa kupac odmah na uvid dobiva sve informacije.

U kutiji se uz upute za instalaciju i korištenje koje su jednake kao i kod slabijih modela, dobiva i produžni 4-pinski kabel, 4-pinski Y adapter (2 u 1), L.N. adapter te gumeni antivibracijski čepići i vijci za instalaciju u kućišta. Upravo zbog PWM kontrolera ugrađenog u ventilator, Noctua je odustala od U.L.N. adaptera koji je broj okretaja snižavao na minimum.

Dizajnom se P12 nije ništa izmjenio i jedina je vanjska fizička razlika 4-pinski konektor koji je između ostalog vezan na NE-FD1 PWM kontroler. Taj se kontroler nalazi u cijeloj PWM seriji ali i u F12 modelu kojeg smo testirali početkom godine. S njim je P12 tiši i učinkovitiji zbog SCD tehnologije. Ostatak je konstrukcije poznat, propeler sa devet lopatica je konstruiran za maksimalni statički pritisak, na lopaticama su zarezi za smanjenje turbulencija zraka, a tu je i SSO ovješenje. 120 mm propeler se vrti na maksimalnih 1300 okretaja u minuti (izmjereno 1259), a za L.N. adapterom 900 okretaja (izmjereno 879). Na višem je broju protok zraka 92.3 m3/h, statički pritisak 1.68 mm H2O, a buka 19.8 dB(A). Na nižem broju okretaja protok pada na 63.4 m3/h, pritisak na 1.21 mm H2O a buka na 12.6 dB(A). Maksimalna potrošnja je 0.6W pri radnom naponu od 12V i ulaznoj struji od 0.05A. Kada je ventilator na matičnu ploču spojen preko 4 pinskog konektora minimalni izmjereni broj okretaja bez L.N. adaptera bio je 771 a sa 364. Na brzinama oko i ispod 800 okretaja ventilator je skoro pa bešuman. Jednostavno nas je iznenadila lakoća kojom se vrti na samo 364 okretaja bez ikakvih znakova mučenja. Najbolji je naravno na 1300 okretaja gdje je protok zraka maksimalan a buka sasvim prihvatljiva. Velike napretke u radu 120 mm ventilatora ne možemo očekivati u generacijama koje dolaze, ali Noctua je ovaj put napravila malo čudo. Ventilator koji jednako glatko radi od 400 okretaja do 1300 i pri tome uspijeva ostati tih a pružiti odličan protok zraka i visoki statički pritisak je prava rijetkost. P12 je definitivno najbolji i najvažniji Noctuin proizvod i to će ostati i ubuduće. Mi smo P12 isprobali i u push-pull konfiguraciji za koju su zapravo zbog visokog statičkog pritiska ovi ventilatori idealni. Skinuli smo originalne ventilatore sa Corsair H70 hladnjaka koji su na maksimumu bučni i preporodili se. Buka je značajno pala, a razina preformansi se nije drastično smanjila. I dalje možemo pošteno overclockirati naš i7-980X, a uz tek minimalno povećanje temperature.

Zaključak - Consclusion

Zaključak

Kao što smo u tekstu zaključili, apsolutna zvijezda ovoga testa je NF-P12 PWM. Sposobnost mirnog i tihog rada od 400 pa do 1300 okretaja čini ga izvanrednim proizvodom. Protok zraka je u svim uvjetima zadovoljavajući, a i najveća je vrijednost sasvim iskoristiva jer ventilator ni tada nije bučan. Kvaliteta izrade i materijala, kako P12, tako i B9 i R8 je na najvišoj razini. Priložena oprema (Y-adapteri, L.N. adapteri, produžni napojni kabel, vijci i gumeni čepići) je bogata, a u korisničkim nam se uputama najviše sviđa objašnjenje o održavanju ventilatora. Šlag na tortu je šest godišnje jamstvo proizvođača. Kada je riječ o 80 i 92 mm ventilatorima primijetit ćemo da se neće svima svidjeti zbog ipak povećane čujnosti na najvišim okretajima, no svakako je riječ o proizvodima koji su u vrhu svojih klasa. Kao i uvijek do sada Noctua je pronašla način kako unaprijediti svoje proizvode i ostati na vrhu. NF-R8 PWM u Hrvatskoj košta oko 122 kune (u Njemačkoj oko 15 €), NF-B9 PWM oko 137 kuna (u Njemačkoj oko 17-18 €), a najbolji NF-P12 PWM oko 152 kune (u Njemačkoj 20-21 €). Cijene nisu male, no ipak je riječ o ventilatorima u vrhu klase, a to je uvijek trebalo platiti.

Conclusion

Like we already wrote in the text, the absolute star of this test is the NF-P12 PWM. Its capability to work quietly and calm from as low as 400 all the way to 1300 rpm really impresses. Air flow was satisfactory in all conditions, and the highest value is quite usable, because even then the fan is not noisy. The quality of workmanship and materials, from P12, to B9 and R8 is at the highest level. Supplied accessories (Y-adapters, L.N. adapters, extension cord, screws and rubber anti-vibration plugs) are good, and we liked the tutorial on how to clean your fan in the user manual. Icing on the cake is a six year manufacturer's warranty. When it comes to 80 and 92 mm fans we think that not everyone will like them because of the increased audibility at the highest speeds, but they are certainly products that are at the top of their class. As always Noctua found a way to improve their products and stay on top. NF-R8 PWM in Croatia will cost a little over 16 € (in Germany about 15 €), NF-B9 PWM a little over 18 € (in Germany around € 17-18), and the best NF-P12 PWM fan costs a little over 20 € (in Germany 20-21 €). Prices are not low, but they are all fans in the top of their class, and that is always something you have to pay for.