Nvidia_Reflex_1

U posljednjem dijelu trilogije članaka o Nvidijinoj Reflex tehnologiji govorit ćemo o tome kako Reflex tehnologija može pomoću običnim igračima da budu jednako uspješni kao profesionalni igrači koji tu tehnologiju ne koriste. Reflex tehnologija je kao što smo već opisali vrlo efikasna u smanjivanju ukupne latencije sustava u određenim situacijama i u naslovima koji ju podržavaju. S obzirom na to da na to da se ta lista igara konstantno povećava, sada je pravo vrijeme za vidjeti koliko bolji možete biti korištenjem Reflexa.

Zašto su profesionalni igrači brzi kao što jesu i kako vam Reflex može pomoći kao casual igraču u borbi protiv profesionalaca?

Nvidia_Reflex_9

Recenziju ASUS-ove ROG STRIX RTX 3070 Gaming OC će te moći čitati uskoro.

Profesionalni igrači su izuzetno brzi i tko ih je god gledao u akciji mogao je primijetiti neke karakteristike koje ih dijele od običnih. U prvom je redu tu visoka istreniranost u naslovu koji igraju, te vrlo visoka preciznost uz visoku brzinu kretanja (primjerice u CS:GO). To se postiže dugotrajnim treninzima i iskustvom. Prosječno vrijeme reakcije igrača je oko 250 milisekundi. Toliko vremena naime protekne od primjećivanja mete, reakcije mozga pa do pokreta mišića. Igrači koji imaju više iskustva, akumuliranih informacija o igri i imaju veću memoriju mišića za određene pokrete (flick, nišanjenje, pucanj) imaju i nešto brže reakcije od prosječnog igrača i tu je njihova kompetitivna prednost. Mozak se može istrenirati da reagira brže i bolje pa naravno i prosječni igrači mogu postati brži. No, ima i onih čija je genetska predispozicija da su jednostavno brži i bolji.

Prosječnom igraču tu u pomoć uskače tehnologija. Kao što smo u prvom članku napisali, većina prosječnih igrača igra na sustavima gdje je latencija 100+ milisekundi, dok profesionalni igrači svoja računala optimiziraju za niže latencije. To je i bio jedan od razloga što je Nvidia bila odlučna pomoći nama prosječnim igračima da ostvarimo niže latencije sustava te se tako približimo profesionalcima.

Čitav se taj sustav čini od 360-hercnih G-Sync monitora, Latency Analizatora i naravno Nvidia SDK-a. Čak i ako nemate sredstava za kupovinu monitora i analizatora, već je i sama implementacija ove tehnologije unutar igara dovoljna da smanji latenciju sustava. Mi nismo mogli mjeriti smanjenje latencije, no prema recenzijama na webu u pojedinim se slučajevima latencija sustava može spustiti sa 100 na 50 milisekundi, što je dovoljno da i prosječan igrač bude vrlo kompetitivan prema onome tko to ne koristi. Slučaj u kojem se Reflex najviše isplati je kada imate nešto slabiju grafičku karticu i kada se igra s punim detaljima i u najvišoj rezoluciji – onako kako je i najbolje za uživanje u svim blagodatima mehanizma igre.

Nvidia_Reflex_6

Osim u Fortniteu, Reflex tehnologiju možete koristiti i u 15 drugih naslova, neki od kojih su iznimno popularni kod igrača. Svi ovi naslovi podržavaju tri osnovne i najbitnije karakteristike tehnologije – Reflex Low Latency Mod, Low Latency Boost i Reflex Low Latency Mode UI. Neke od njih nude i ostale blagodati – In-Game Latency stats i Reflex Latency Analyzer Flash Indicator. Reflex tehnologija je predstavljena kada i RTX 30 serija grafičkih kartica, ali treba znati da radi sa svim Nvidijinim grafičkim karticama od serije GTX 900 na ovamo (osim u slučaju Rainbow Six Siegea koji radi s 10. generacijom GeForce kartica i novijima).

nvidia-gf-logo-rgb-for-screen

Za kraj samo možemo naglasiti kako je Reflex jedna od onih tehnologija koja donosi blagodat igračima i koja ne postavlja nikakve dodatne uvjete pred njih. Ako igrate koji od ovih naslova i grafička kartica vam je usko grlo, svakako uključite Low Latency Mode + Boost jer je gameplay iskustvo svakako bolje kao što smo se i sami uvjerili igrajući Fortnite zadnjih par tjedana.