nzxt_h500_1 nzxt_h500_2

H serija kućišta iz NZXT-a je specifična po djelomično ostakljenoj lijevoj bočnoj stranici i po zanimljivom vertikalnom limu u unutrašnjosti iza kojeg se skrivaju ili aranžiraju kabeli. Četiri su različite izvedbe ovoga kućišta – bijelo – crno, potpuno crno, crno s crvenim limom za kabele i crno s plavim limom za kabele. Nama je Microline na test poslao crno – crvenu kombinaciju pa smo u njega odmah ubacili i naše testne komponente, te provjerili performanse hlađenja.

Kućište je pakirano u smeđu kartonsku kutiju na kojoj se nalaze opće informacije o proizvodu, te jasno naznačena kombinacija boja u kojima dolazi. Unutar kutije je smješteno u najlonsku vrećicu i debeli stiropor. Staklena stranica je s vanjske strane oblijepljena u najlon, a tu je i naljepnica koja upozorava da je riječ o staklu.

nzxt_h500_3

H500 kućište je predstavljeno prošle godine kao zamjena, tj. nasljednik S340 modela kojeg smo imali prilike testirati prije nešto više od dvije godine u Elite izvedbi. Elite je u klasi za sebe s nekim rješenjima, pa je H500 bliži običnom S340. Razlike između ova dva kućišta su vidljive na prvi pogled, a NZXT je popravio neke i nedostatke s prethodnog modela. Ono što najprije upada u oči je skraćena staklena stranica u odnosu na Elite, ali povećana u odnosu na obični S340 koji je imao plastičnu stranicu. Na H500 staklena stranica završava tamo gdje počinje pokrov za napajanje što je zapravo i logično. Stranica od kaljenog stakla sada nasjeda u prorez na dnu, a na vrhu ima dvije glave koje ulaze u plastični mehanizam, koji pak drži stranicu. Dodatno, stranica je pričvršćena i vijkom na stražnjoj strani. Sada je bolje riješeno i filtriranje protiv prašine, olakšana je ugradnja napajanja, a i kavez za diskove se može ukloniti.

nzxt_h500_4 nzxt_h500_5

Dimenzije kućišta su ponešto promijenjene, pa je sada malo šire ali i malo niže – 210 x 460 x 428 milimetara. Masa mu je okruglih sedam kilograma. Kućište je u potpunosti napravljeno od čelika i to mrvicu tanjeg nego kod ekskluzivnijih modela, no i dalje je to vrlo solidno s dobrom kvalitetom završne obrade. Prednja je čelična stranica u potpunosti prazna, i tek s NZXT logoom na dnu. Desna je bočna stranica također čelična, a drže ju dva thumb vijka. Straga je raspored klasičan, na dnu je mjesto za napajanje, iznad je sedam mjesta za proširenja s perforiranim limovima koje drže vijci. Pored standardnog proreza za stražnje I/O portove matične ploče, se nalazi ispušni ventilator promjera 120 milimetara.

nzxt_h500_6 nzxt_h500_7

Na vrhu, u gornjoj čeličnoj stranici su svaki u svojoj rupi smješteni reset tipka, dva porta za 3,5-milimetarske jackove (slušalice i mikrofon), dva USB 3.0 Type A porta i osvijetljena Power tipka. Prednji panel je tako vrlo jednostavan, a s obzirom na to da je riječ o kućištu predstavljenom još prošle godine i da spada među povoljnije modele nećemo previše zamjeriti što nema Type C USB 3.1 porta.

nzxt_h500_8

Na gornjoj se stranici tik iznad mjesta gdje dolazi hladnjak za procesor, nalazi tvornički ugrađen još jedan 120-milimetarski ventilator, koji ima i svoju mrežicu, tj. filtar za prašinu. Osim ventilatora ove dimenzije, moguće je ugraditi i 140-milimetarski, jer su rupe univerzalne.

nzxt_h500_9

Na dnu se nalazi plastični (najlonski) filtar za prašinu na usisu napajanja. Filtar se povlači prema stražnjoj strani i lako se čisti. Naprijed vidimo još jedan uski filtar na usisu, kojeg je također lako skinuti radi čišćenja. Ispred njega se nalaze vodilice za kavez za 3,5-inčne diskove kojeg je moguće premještati ili pak izvaditi, što je novost za u odnosu na S340. Kućište sjedi na četiri plastične nožice koje imaju gumene podloge protiv klizanja.

nzxt_h500_10

Stranica od kaljenog stakla je debljine tri milimetra, potpuno je prozirna, a s tri strane ima crne trake. S gornje je strane montirana i metalna konstrukcija za pričvršćivanje. Na dnu stranica nasjeda na plastične nosače tako da ne dodiruje metal.

nzxt_h500_11

Skidanjem bočne stranice dolazimo i do opreme koja dolazi uz H500. Uz detaljne slikovne upute na nekoliko jezika, tu su i svi potrebni vijci, odstojnici, plastične vezice i ostalo potrebno za slaganje komponenti u kućište. Kabeli prednjeg panela su dovoljno dugački i dosežu sve točke na matičnoj ploči. Ovdje vidimo još jedan filtar za prašinu koji se nalazi s bočne strane, a također se lako skida radi čišćenje. Tako ovo kućište zrak uvlači samo kroz njega i ranije spomenuti donji filtar koji je vidljiv i na ovoj fotografiji.