USB flash memorije su danas toliko uobičajene da ih praktički dijele u mesnicama kao poklon redovnim kupcima. Iako su svi memorijski štapići bazirane na jednakoj tehnologiji, tek se neki posebni modeli ističu u masi svojim dizajnom, ali ponajviše brzinom. USB memorije visoke brzine proizvodi i američka tvrtka Patriot, a ovaj put smo dobili priliku isprobati 2-gigabajtni model iz serije Xporter XT.

patriot_xporter_2gb_bundle

Izdašna oprema je tu, baš kako i priliči Pi

Patriotova flash memorija isporučuje se u prozirnom plastičnom pakiranju u kojem se osim samo štapića nalaze duga vezica za nošenje oko vrata, produžni USB kabel te kratka metalna vezica namijenjena zakačivanju memorije na privjesak za ključeve. S obzirom da se radi o proizvodu namijenjenom zahtjevnijim korisnicima, moramo priznati da slabiji bundle nismo niti očekivali.

patriot_xporter_2gb_big

Gumirano tijelo štiti memoriju od padova i udaraca

Dizajn memorije je prilično dobro osmišljen. Elektronika je upakirana u čvrsto gumeno tijelo kojim je lako rukovati, a koje izvrsno štiti unutrašnje komponente od padova i udaraca. Patrior se također hvali otpornošću na vodu, ali ovu izjavu treba uzeti s rezervom. Premda će uređaj bez problema izdržati prskanje ili ljetni pljusak, ne bi smo se zakleli u to da će preživjeti kupanje ili pranje u perilici rublja. Premda gumeno kućište nije svemoguće i dalje nudi osjetno bolju zaštitu od klasičnih rješenja odnosno pakiranja.

patriot_xporter_2gb_open

Ledica za indikaciju rada nalazi se na krajnjem desnom rubu štapića

Ledica crvene boje koja indicira da je uređaj aktivan postavljena je suprotnom kraju od konektora. Prilično je diskretna što nas je pomalo iznenadilo. Naime, očekivali smo dvije ledice na bokovima uređaja s kojima bi memorija izgledala mnogo atraktivnije, no što je tu je. U krajnju liniju većina korisnika ipak preferira diskretniji dizajn tako da odabir samo jedne ledice nije problem. Na kraju, treba reći da gumeno tijelo sa sobom nosi i jednu negativnu karakteristiku, a to je debljina. To možda neće biti problem kod stolnih računala, ali kod prijenosnika koji imaju malo USB konektora koji su nagurani jedan na drugi, bi se moglo pokazati kao problem.