gigabyte_b550i_aorus_pro_ax_1 gigabyte_b550i_aorus_pro_ax_2

Za one željne malenih ITX buildova, Gigabyte je pripremio pravu poslasticu u obliku B550I Aorus Pro AX ploče. ITX format je sve popularniji a uz pojavu novih Ryzen procesora četvrte generacije (pogotovo Renoira), ova računala mogu istovremeno biti snažna i štedljiva, pogotovo ako se ide na verziju procesora s integriranom grafikom.

Ploča dolazi u malenoj kutijici primjerenoj njenom ITX dizajnu, a unutar nje je izvrsno zaštićena u debelu stiro-pjenu. Uz ploču dolazi i relativno siromašan bundle koji uključuje WiFi antenu, jedan SATA kabel, jedan LED produžni, jedan produžni napojni kabel za ventilatore, set odstojnika i vijka za M.2 socket, medij i knjižica s uputstvima.

gigabyte_b550i_aorus_pro_ax_3

Malena je ITX pločica (17 x 17 cm) vrlo robusna, jer su na njen 8-slojni PCB ugrađeni debeli hladnjaci, kao i metalna ploča za pojačanje konstrukcije s donje strane. Ploča je neupadljivo dizajnirana, korišteni su pretežno sivi i crni tonovi, uz decentne Aorus detalje na hladnjacima koji ju čine primamljivom oku. Zanimljivo je kako su pribjegli sendvič konstrukciji hladnjaka na čipsetu iznad kojeg je hladnjak za M.2 socket (2280, PCIe 4.0/SATA)), a vezu s masivnijim hladnjakom na napojnoj jedinici održava jedna niklana toplovodna cijevi.

gigabyte_b550i_aorus_pro_ax_4

Zbog ograničenog prostora na vrhu, proizvođači često pribjegnu smještanju pojedinih elemenata na dno ploče, pa je tu osim nosača za hladnjak i velike ploče za učvršćivanje konstrukcije koja služi i kao hladnjak jednom dijelu napojne jedinice, smješten i jedan M.2 socket za 110-milimetarske SSD-e (22110, PCIe 3.0 x4/SATA).

gigabyte_b550i_aorus_pro_ax_5

Na sam je rub ploče smješten i jedan PCIe 4.0 x16 utor jer često korisnicima nije dovoljno integrirano grafičko rješenje, koji naravno može poslužiti i za druge tipove kartica. Na ploči se nalazi i ukupno tri 4-pinska konektora za ventilatore, kao i pet temperaturnih senzora sa Smart Fan 5 i Fan Stop funkcijama. Audio rješenje na ovoj ploči je vrlo slično kao i na Vision D, s Realtekovim ALC1220-VB kodekom i Nichiconovim audio kondenzatorima, a za mrežne se mogućnosti brine Realtekov 2,5-gigabitni LAN, te Intelova WiFi AX200 kartica s podrškom za Bluetooth.

gigabyte_b550i_aorus_pro_ax_6

I napojna jedinica na ovoj ploči mora biti dovoljno robusna pa je proizvođač upotrijebio 90 amperske ISL99390 integrirane MOSFET-e i to u 6 + 2 faznoj konfiguraciji, koje kontrolira Renesasov RAA229004 kontroler. Hladnjak solidno obavlja svoj posao i pod Ryzenom 9 3900X se napojna jedinica ne zagrijava pretjerano – izmjerili smo oko 62°C IC termometrom na hladnjaku. Naravno, većina će korisnika ipak koristiti slabije procesore. Podrška za memoriju ide do 64 GB preko dva DIMM utora i to do brzine od  5.300 MHz prilikom overclockinga.

Zanimljivo je da ploča na desnoj donjoj strani ima i RGB LED traku koja je kompatibilna s RGB Fusion 2.0 softverom i mnogim njegovim mogućnostima. Na ploču je moguće spojiti i dodatne RGB i ARG LED trake.

gigabyte_b550i_aorus_pro_ax_8

Na stražnjem se panelu nalazi čak tri video izlaza – 2x HDMI i DisplayPort, a tu je i stražnji Type C Gen 2 port, kao i jedan Type A gen 2. Ostalih četiri su Gen 1 portovi. Tu nalazimo i konektore za antenu, kao i tri audio izlaza te Q_Flash tipku. Softverski paket je identičan kao i kod ostatka novih Gigabyte ploča, baš kao i UEFI sučelje.

Ova malena ploča ima sve što je potrebno za gradnju jednog modernog ITX računala, a i vrlo je kvalitetno napravljena. U hrvatskoj košta oko 1.600 kuna i predstavlja solidan izbor među ostatkom konkurencije. Svakako je za preporučiti.