Prvi pogled – Gigabyte B550 Vision D & B550I Aorus Master PRO AX

Datum objave 27.08.2020 - Krešimir Matanović

Gigabyte B550 Vision D

gigabyte_b550_vision_d_1 gigabyte_b550_vision_d_2

Gigabyte je Vision D seriju matičnih ploča namijenio kreatorima, tj. ljudima koji stvaraju sadržaj - obrada videa ili pak 3D renderiranje. Drugim riječima, ploče Vision D su ulaz u svijet radnih stanica ljudima koji vole DIY, a dolaze i s podrškom za ECC memoriju. Gigabyte je Vision D predstavio s tri čipseta - B550, Z490 i W480. Osim ECC podrške ploče krase i mnoge druge tehnologije, baš kao i poseban dizajn što je već vidljivo po kutiji, tj. pakiranju. Oprema koja dolazi uz ploču nije najbogatija, a sastoji se od četiri SATA kabela, RGB produžnog kabela, WiFi antene, G konektora za prednji panel, dvije termalne sonde, medija s aplikacijama i driverima, te korisničkih uputa.

gigabyte_b550_vision_d_3

Gigabyte je na već viđeni crni PCB položio lijepo dizajnirane aluminijske hladnjake, te bijele plastične elemente koji ovoj ploči daju veliku dozu elegancije. Po našem ukusu, najljepša ploča u B550 seriji i svakako zaslužuje biti izložena u kućištu s prozirnom bočnom stranicom. Na pamet nam odmah pada Cooler Masterovo TD500 Mesh kućište, te jedna od bijelih grafičkih kartica iz Gigabyteove ponude. Hladnjaci na napojnom dijelu su dovoljno masivni, a uz to su i povezani toplovodnom cijevi pa su i vrlo efikasni. Ploču smo isprobali s Ryzenom 9 3900X i nije se pretjerano zagrijavala. I onaj na čipsetu je velik, te osim što dobro izgleda efikasno odrađuje svoj posao.

gigabyte_b550_vision_d_4

Dva M.2 socketa su pokrivena s dugačkim crnim aluminijskim hladnjacima koji su nešto deblji nego obično, a na njima se nalazi i Lairdova termalna traka. Layout, ili raspored elemenata na ploči je generalno vrlo dobar, i jedina zamjerka se može uputiti na dva vertikalno orijentirana SATA konektora u donjem desnom kutu. Ostatak elemenata je logično raspoređen, svi su bitni konektori uz rub ploče kako se i očekuje. Gigabyte se uvijek hvali i kvalitetom izrade i komponenata, a ni ova ploča nije izuzetak. Memorijski su slotovi pojačani, baš kao i dva PCIe 4.0 utora.

gigabyte_b550_vision_d_5 gigabyte_b550_vision_d_6

Na napojnoj se jedinici nalaze dva masivna hladnjaka povezana s toplovodnom cijevi koji hlade 14 integriranih MOSFET-a SiC651A (14x 50 A), te Intersilov ISL229004 PWM kontroler. Gigabyte je koristio doublere pa je konfiguracija zapravo 2x6 + 2 fazna. U svakom je slučaju dovoljno robusna i za najjače Ryzen 9 procesore, pa i ako ih poželite overclockirati. Zagrijavanje nije visoko, a kod overclockinga je ipak poželjno osigurati dobru zračnu struju preko cijele ploče. Gigabyte posebno naglašava podršku za ECC memoriju (Error Correcting Code), što će profesionalci znati cijeniti zbog dodatne sigurnosti i prevencije gubitka podataka koju ona donosi, no trebamo znati da i ostale B550 ploče podržavaju ovaj tip memorije. Utora su četiri, a podržano je maksimalno 128 GB memorije brzine do 5.200 MHz pod overclockingom. Jasno, ECC memorija ne radi na tim brzinama, a i ograničena je na 2Rank x8 module, dok non-ECC podrška uključuje i 1Rank x16 module. Na ovom dijelu ploče oko DIMM utora nalazi se i pet 4-pinskih hibridnih konektora za ventilatore i ostalu opremu (Smart Fan 5), LED dijagnostika, Q_Flash tipka, ARGB/RGB LED konketori i 24-pinski ATX konektor. Pri samom dnu DIMM utora nalazi se i jednostavna BOOT dijagnostika s četiri LED-ice - BOOT, DRAM, VGA i CPU.

gigabyte_b550_vision_d_7 gigabyte_b550_vision_d_8

Ploča dolazi opremljena s modernom i uvjerljivom audio jedinicom opremljenom s Realtekovim ALC1220-VB kodekom potpomognutim s audio kondenzatorima (WIMA i Solid), te s podrškom za DSD audio i DTS:X Ultra. Za povezivanje sa svijetom tu je dvostruki Intelov Gigabitni LAN s cFosSpeed softverom za optimiziranje prometa, a za bežičnu vezu tu je poznati Intelova AX200 Wi-Fi modul s podrškom za Bluetooth (dual band - 2.4/5 GHz, 2.4 Gbps). Dva su PCIe 4.0 x16 utora (kada su oba popunjena rade na dula x8), a Gigabyte se hvali potpunom Quadro QVL listom, kako i treba biti kod jedne ploče koja pretendira za workstation upotrebu. Na dnu se ploče nalazi još jedan PCIe 3.0 x16 utor koji radi s x4 propusnošću. Podrška za višestruke grafičke kartice uključuje AMD Quad-GPU CrossFire i 2-way AMD CrossFire tehnologije. Na dnu se ploče nalaze uobičajeni utori, a tu se smjestio i interni USB 3.2 (3.0) konektor, još dva 4-pinska hibridna konektora za ventilatore, TPM header itd. SATA konektora su samo četiri (narančasti je SATA DOM koji je serverski feature), a tu su i dva M.2 socketa s podrškom za 110 milimetarske uređaje na PCIe 3.0 x4 i SATA sučeljima - gornji je vezan za procesor, a donji za čipset.

gigabyte_b550_vision_d_9

Zanimljivost ove ploče je i Intelov Titan Ridge (Thunderbolt 3) kontroler koji osigurava dva Type C porta za USB 3.2 Gen 2 podršku, koji omogućavaju propusnost od 40 Gbps, spajanje dual 4K ili single 5K monitora, punjenje uređaja itd. Ostatak USB podrške je zadovoljavajući s osam Type A portova (USB 2.0 i 3.0). Video izlazi uključuju DisplayPort i HDMI, a tu je i jedan legacy PS/2 port. Softverska podrška za ovu ploču je izvrsna te uključuje standardne Gigabyteove aplikacije, a UEFI sučelje je unaprijeđeno u odnosu na prošlu seriju ploča kao što smo mogli vidjeti kod recenzija B550 AORUS MASTER i B550 AORUS PRO ploča. Ploča B550 Vision D će biti solidan izbor za sve koji traže nešto estetski posebnije, a spremni su oprostiti sitnije mane kao što je nedostatak internog Type C konektora i manjak SATA utora. Sve ostalo na ovoj ploči je vrlo slično jeftinijem Aorus Pro modelu (2.375 vs. 1.530 kn), a za isti iznos se može kupiti i puno moćnija Aorus Master.

Gigabyte B550I Aorus Master PRO AX

gigabyte_b550i_aorus_pro_ax_1 gigabyte_b550i_aorus_pro_ax_2

Za one željne malenih ITX buildova, Gigabyte je pripremio pravu poslasticu u obliku B550I Aorus Pro AX ploče. ITX format je sve popularniji a uz pojavu novih Ryzen procesora četvrte generacije (pogotovo Renoira), ova računala mogu istovremeno biti snažna i štedljiva, pogotovo ako se ide na verziju procesora s integriranom grafikom. Ploča dolazi u malenoj kutijici primjerenoj njenom ITX dizajnu, a unutar nje je izvrsno zaštićena u debelu stiro-pjenu. Uz ploču dolazi i relativno siromašan bundle koji uključuje WiFi antenu, jedan SATA kabel, jedan LED produžni, jedan produžni napojni kabel za ventilatore, set odstojnika i vijka za M.2 socket, medij i knjižica s uputstvima.

gigabyte_b550i_aorus_pro_ax_3

Malena je ITX pločica (17 x 17 cm) vrlo robusna, jer su na njen 8-slojni PCB ugrađeni debeli hladnjaci, kao i metalna ploča za pojačanje konstrukcije s donje strane. Ploča je neupadljivo dizajnirana, korišteni su pretežno sivi i crni tonovi, uz decentne Aorus detalje na hladnjacima koji ju čine primamljivom oku. Zanimljivo je kako su pribjegli sendvič konstrukciji hladnjaka na čipsetu iznad kojeg je hladnjak za M.2 socket (2280, PCIe 4.0/SATA)), a vezu s masivnijim hladnjakom na napojnoj jedinici održava jedna niklana toplovodna cijevi.

gigabyte_b550i_aorus_pro_ax_4

Zbog ograničenog prostora na vrhu, proizvođači često pribjegnu smještanju pojedinih elemenata na dno ploče, pa je tu osim nosača za hladnjak i velike ploče za učvršćivanje konstrukcije koja služi i kao hladnjak jednom dijelu napojne jedinice, smješten i jedan M.2 socket za 110-milimetarske SSD-e (22110, PCIe 3.0 x4/SATA).

gigabyte_b550i_aorus_pro_ax_5

Na sam je rub ploče smješten i jedan PCIe 4.0 x16 utor jer često korisnicima nije dovoljno integrirano grafičko rješenje, koji naravno može poslužiti i za druge tipove kartica. Na ploči se nalazi i ukupno tri 4-pinska konektora za ventilatore, kao i pet temperaturnih senzora sa Smart Fan 5 i Fan Stop funkcijama. Audio rješenje na ovoj ploči je vrlo slično kao i na Vision D, s Realtekovim ALC1220-VB kodekom i Nichiconovim audio kondenzatorima, a za mrežne se mogućnosti brine Realtekov 2,5-gigabitni LAN, te Intelova WiFi AX200 kartica s podrškom za Bluetooth.

gigabyte_b550i_aorus_pro_ax_6

I napojna jedinica na ovoj ploči mora biti dovoljno robusna pa je proizvođač upotrijebio 90 amperske ISL99390 integrirane MOSFET-e i to u 6 + 2 faznoj konfiguraciji, koje kontrolira Renesasov RAA229004 kontroler. Hladnjak solidno obavlja svoj posao i pod Ryzenom 9 3900X se napojna jedinica ne zagrijava pretjerano - izmjerili smo oko 62°C IC termometrom na hladnjaku. Naravno, većina će korisnika ipak koristiti slabije procesore. Podrška za memoriju ide do 64 GB preko dva DIMM utora i to do brzine od  5.300 MHz prilikom overclockinga. Zanimljivo je da ploča na desnoj donjoj strani ima i RGB LED traku koja je kompatibilna s RGB Fusion 2.0 softverom i mnogim njegovim mogućnostima. Na ploču je moguće spojiti i dodatne RGB i ARG LED trake.

gigabyte_b550i_aorus_pro_ax_8

Na stražnjem se panelu nalazi čak tri video izlaza - 2x HDMI i DisplayPort, a tu je i stražnji Type C Gen 2 port, kao i jedan Type A gen 2. Ostalih četiri su Gen 1 portovi. Tu nalazimo i konektore za antenu, kao i tri audio izlaza te Q_Flash tipku. Softverski paket je identičan kao i kod ostatka novih Gigabyte ploča, baš kao i UEFI sučelje. Ova malena ploča ima sve što je potrebno za gradnju jednog modernog ITX računala, a i vrlo je kvalitetno napravljena. U hrvatskoj košta oko 1.600 kuna i predstavlja solidan izbor među ostatkom konkurencije. Svakako je za preporučiti.