gigabyte_z490_gaming_x_1

Gigabyteove se ploče Z490 kreću od oko 1.200 kuna, pa se ova Gaming X s cijenom od 1.450 još uvijek može smatrati jednim od ulaznih modela. Kao takva, ne donosi opremu s kojom se možete hvaliti pred prijateljima. Tu je samo ono osnovno poput medija sa softverom, knjižice s uputstvima i SATA kabela. Odstojnik i vijak za M.2 SSD su već na ploči.

gigabyte_z490_gaming_x_2

I ova ploča prati trend u kojem više nema šarenih boja, sve je u crnim i sivim tonovima, a ono što odskače je prošarani PCB, kao i različite grafike te natpisi na hladnjacima. Ploča je stoga atraktivna, a donosi i potpuno zatvorene stražnje I/O portove. Hladnjaci na napojnoj jedinici su dovoljno veliki za adekvatno hlađenje, a jedan je svoje mjesto našao i na M.2 socketu. Gigabyte i ovdje koristi UltraDurable tehnologiju izrade, u koju spada i Dual Armor što je zapravo metalni oklop na PCIe x16 slotu, te na DIMM utorima.

gigabyte_z490_gaming_x_3

Ono što je zanimljivo, a što donose mjere štednje je da su samo dva DIMM utora oklopljena, oni koje popunjavamo prve. Očito su procijenili da velika većina korisnika neće popunjavati druga dva pa za njih pojačanja nisu ni potrebna. Općenito je vidljiv trend uštede na nekim stvarima, jer su morali uložiti više sredstava u bolju napojnu jedinicu, pa tako ova ploča ima samo jedan interni USB 2.0 header (srećom ima i USB 3.0).

Layout je standardno dobar, inženjeri su pazili da ništa ničemu ne smeta pa je tako i M.2 socket izvučen niže od prvog PCIe x16 utora, a iznad njega je smještena baterija. Konektori i headeri su smješteni uz rubove ploče, SATA portovi su horizontalni i sve je pravilno raspoređeno. I ova ploča kao i prethodno opisana ima pet 4-pinskih konektora za ventilatore što se može činiti malo, no u stvarnosti je dovoljno, pogotovo uz kućišta koja sve češće danas imaju svoje kontrolere.

gigabyte_z490_gaming_x_4 gigabyte_z490_gaming_x_5

Napojna je jedinica skoro pa najbitniji dio svake Z490 ploče jer mora biti u stanju izdržati 10-jezgreni procesor, pa čak i u uvjetima overclockinga. Jasno, s ovom se pločom nitko neće zaletavati u ekstremni overclocking, no i za onaj zračni ili vodeni mora biti spremna. I stvarno to i jest! Ima 11 + 1 faznu jedinicu s 50 amperskim Dr.Mos integriranim MOSFET-ima (SIC651A), koje kontrolira poznati ISL69269 PWM kontroler. 11 je faza namijenjeno x86 jezgrama (550 A), a jedna je za integriranu grafiku. Hladnjaci su dovoljno masivni da odrade posao hlađenja, no stvarno bi bilo zanimljivo isprobati 10900K model na ovoj ploči. Situacija je nažalost takva da je manjak ovih procesora na tržištu, pa ni Intel nije u stanju poslati nam jedan na testiranje, čak ni na tjedan dana.

Memorijski slotovi primaju maksimalno 128 GB DDR4 memorije brzine 4.600 MHz pri overclockingu. Uz memorijske slotove se nalazi 24-pinski ATX konektor, dva headera za LED trake, iza prvog DIMM utora skriven 4-pinski CPU Fan konektor, a niže uz rub ploče je i internu USB 3.0 header.

gigabyte_z490_gaming_x_6

Gigabyte je kao i kod Elite AC koristio Realtekov slabiji ALC1200 audio CODEC koji je ovdje malo siromašnije popraćen kondenzatorima. Zanimljivo za napomenuti je da na ovoj ploči nema optičkog audio izlaza pa na to treba paziti ako imate takvu opremu (premda postoji S/PDIF 3-pinski header na ploči pa se može on koristiti). LAN kontroler je intelov, gigabitni i kao što znamo dobro odrađuje svoj posao. Tri su PCIe x1 slota raspoređena na ploči, jedan je PCIE x16 i jedan je PCIE x4. Službena podrška za CrossFireX postoji, no vjerojatno će ju u 2020. na ovoj ploči rijetko tko koristiti.

gigabyte_z490_gaming_x_7

Uobičajeni su konektori smješteni uz donji rub ploče pa to uključuje i one malo neobičnije poput COM porta, ali i modernije poput ARGB LED headera. Tu je svoje mjesto našla i Q_Flash tipka. Tri su M.2 socketa na ploči, no najviši će koristiti tek Rocket Lake procesor, dok niža dva oba podržavaju SATA i PCIE x4 uređaje, s tim da je gornji za 110-milimetarske, a donji za 80-milimetarske. Osim M.2 socketa, ploča ima i šest SATA 6 Gbps portova koji podržavaju RAID polja diskova.

gigabyte_z490_gaming_x_8

Stražnji je I/O panel manje više standardan, pa tu nalazimo pet USB 3.0 portova (USB 3.2 Gen 1), jedan USB 3.2 Gen 2 Type C port, jedan HDMI port, šest audio jackova itd. O osvježenom UEFI sučelju smo sve već napisali kod Master ploče, a ovdje je vrlo slično, baš kao i kada je softver u pitanju.

Z490 Gaming X je lijepo zaokružena “jeftinija” ploča namijenjena desetoj i u budućnosti jedanaestoj generaciji Core procesora koja će zadovoljiti potrebe ne pretjerano zahtjevnih korisnika. Donosi solidan balans između cijene koja je oko 1.450 kuna i količine opreme, uz vrlo dobru napojnu jedinicu koja će zadovoljiti potrebe casual overclockera i gamera.