Prvi pogled – Gigaybte Z490 Aorus Elite AC & Gaming X

Objavljeno prije 17 dana - Krešimir Matanović

Gigaybte Z490 Aorus Elite AC

gigabyte_z490_elite_gaming_1 gigabyte_z490_elite_gaming_2

Danas su pred nama dvije Z490 ploče iz Gigabytea koje ćemo čije ćemo mogućnosti i karakteristike ukratko opisati. Z490 ploče su se pojavile paralelno s desetom generacijom Intelovih Core procesora, a nude bogatu opremu, visoke performanse i pouzdanost. Modeli koje danas predstavljamo su iz dvije Gigabyteove linije proizvoda - Aorus i Gaming. Aorus Elite AC je namijenjena malo zahtjevnijim kupcima, a Gaming X će birati svi oni kojima ne treba bogata oprema.

gigabyte_z490_elite_ac_1

Krećemo od Aorus Elite AC ploče, njenog pakiranja i opreme. Obje ploče dolaze u sličnim kartonskim kutijama svaka sa svojom grafikom iz Aorus, odnosno Gaming serije. Uz Elite AC dolazi standardna oprema za ovu klasu ploča i ništa tu ne odskače osim eventualno antene za WiFi AC modul koji dolazi uz ploču.

gigabyte_z490_elite_ac_2

Do sada smo imali prilike testirati samo moćnu Aorus Master ploču iz nove Gigabyteove Z490 serije i ona je ostavila izvrstan dojam. Razlog zašto je ovo samo prvi pogled, a ne opširnija recenzija je što smo ploče u labu imali samo na kratak period vremena, a to se poklopilo s vremenom u kojem nismo imali ni jedan LGA1200 procesor. Obje ove ploče svakako zaslužuju više prostora, no morat ćemo se zadovoljiti samo s prvim pogledom ovaj put. Elite AC spada u srednji tržišni segment i jedna od konkurentica joj je Asusova TUF Gaming Z490-PLUS (WiFi) ploča koja joj je slična po opremi i mogućnostima. Aorus AC slijedi trenutne trendove u dizajniranju ploča, te je sva u crno - sivim tonovima, a malo šarenila unosi tek RGB LED trakica na pokrovu stražnjih I/O portova. Osim toga, još je osvijetljena i traka koja odjeljuje PCB za Audio jedinicu.

gigabyte_z490_elite_ac_3

Raspored elemenata na ploči je standardno dobar, nema nikakvih nelogičnosti. Svi konektori su smješteni uz rub ploče, a raspored im je dobro poznat. Hladnjaci na čipsetu i VRM-u su od punog aluminija, a ovi potonji su rebraste strukture. Sasvim su adekvatni za hlađenje VRM jedinice koja je u ovoj generaciji znatno pojačana zbog novih procesora čija se potreba za strujom povećala. I dva su M.2 socketa dobila svaki svoj aluminijski hladnjak, a treći, onaj koji se nalazi iznad prvog PCIe x16 utora je rezerviran za budućnost, tj. čeka Rocket Lake procesore. O tome smo već pisali, ali možemo ponoviti, LGA1200 socket i Z490 ploče udomit će dvije generacije procesora - aktualnu desetu i nadolazeću jedanaestu. Već će dvanaesta generacija ponovo zahtijevati novi čipset i novi socket.

gigabyte_z490_elite_ac_4 gigabyte_z490_elite_ac_5

Svi su se proizvođači morali dodatno potruditi oko napojnih jedinica na Z490 pločama, pa ni Asus tu nije iznimka. Ova ploča ima 12+1 faznu jedinicu (ova jedna dodatna faza je za integriranu grafiku sa zasebnim kontrolerom), koja se sastoji do Vishayevih integriranih MOSFET-a i ukupno je u stanju isporučiti 600 ampera struje procesoru što je i više no dovoljno za overclocking 10-jezgrenog i9 10900K. VRM kontroler je poznati Intersilov ISL69296. Gigabyte u gradnji ploča i dalje koristi svoju UltraDurable filozofiju, kao i PCB s dvostruko više bakra u vodovima (premda je to danas već i standard). Ploča podržava DDR4 memoriju u dvokanalnoj konfiguraciji. Maksimalno je moguće ugraditi 128 GB, a maksimalna brzina prilikom overclockinga je 5.000 MHz.

gigabyte_z490_elite_ac_6

S obzirom na to da je ovo ulazni Aorus model, Gigabyte je na nekim stvarima malo zaštedio. Tako je prvi znak toga audio jedinica koja koristi ALC1200 kontroler koji je malo slabiji od ALC1220, no i dalje je riječ o solidnom rješenju uz neizbježne audio kondenzatore (WIMA + solid). Drugi znak štednje je ugradnja Intelovog WiFi AC 9462 modula koji je nešto stariji i sporiji (433 Mbps), u trenutku kada je konkurencija već prešla na AX standard. Za LAN je odabrano Realtekovo 2.5-gigabitno rješenje što je solidan odabir. Jedan je PCIe x16 utor (oklopljen), a drugi istih dimenzija radi samo s x4 propusnosti. Dva su PCIe x1 porta, jedan na vrhu, a drugi na samom dnu ispod M.2 socketa.

gigabyte_z490_elite_ac_7

Dva M.2 socketa podržavaju SATA i PCIe x4/x2 SSD-e, a za storage tu su još i šest horizontalno orijentiranih SATA 6Gbps konektora s podrškom za RAID polja diskova. Na dnu se ploče nalaze uobičajeni headeri i konektori, a vrijedni spomena su oni za RGB LED trake (dva na dnu i dva na vrhu), konektori za ventilatore (ukupno ih je pet na ploči), te korisna Q_Flash tipka.

gigabyte_z490_elite_ac_8

Osim dva Type A USB 3.2 Gen 2 porta straga, straga nema Type C porta. On je omogućen putem internog konektora ali samo USB 3.2 Gen 1 standarda (USB 3.0 SuperSpeed), tj. propusnosti 5 Gbita/s. Straga se još nalazi četiri USB 3.0 porta i četiri USB 2.0. Dva su priključka za WiFi antenu (1T1R), jedan je HDMI port, jedan RJ45 (2,5Gbita LAN), a tu su i audio portovi. UEFI sučelje ploče je poboljšano u odnosu na prošlu generaciju što smo vidjeli kod testa Master ploče pa tu Gigabyte zaslužuje pohvale, a sa softverske je strane sve manje više poznato. S cijenom koja kreće na oko 1.750 kuna, ova je ploča stotinjak kuna jeftinija od Asusove TUF Gaming Z490-PLUS (WiFi) i predstavlja odličan izbor za sve koji nisu zahtjevni po pitanju opreme i najnovije WiFi AX mreže, a zanima ih overclocking i dobra kvaliteta izrade.

Gigaybte Z490 Gaming X

gigabyte_z490_gaming_x_1

Gigabyteove se ploče Z490 kreću od oko 1.200 kuna, pa se ova Gaming X s cijenom od 1.450 još uvijek može smatrati jednim od ulaznih modela. Kao takva, ne donosi opremu s kojom se možete hvaliti pred prijateljima. Tu je samo ono osnovno poput medija sa softverom, knjižice s uputstvima i SATA kabela. Odstojnik i vijak za M.2 SSD su već na ploči.

gigabyte_z490_gaming_x_2

I ova ploča prati trend u kojem više nema šarenih boja, sve je u crnim i sivim tonovima, a ono što odskače je prošarani PCB, kao i različite grafike te natpisi na hladnjacima. Ploča je stoga atraktivna, a donosi i potpuno zatvorene stražnje I/O portove. Hladnjaci na napojnoj jedinici su dovoljno veliki za adekvatno hlađenje, a jedan je svoje mjesto našao i na M.2 socketu. Gigabyte i ovdje koristi UltraDurable tehnologiju izrade, u koju spada i Dual Armor što je zapravo metalni oklop na PCIe x16 slotu, te na DIMM utorima.

gigabyte_z490_gaming_x_3

Ono što je zanimljivo, a što donose mjere štednje je da su samo dva DIMM utora oklopljena, oni koje popunjavamo prve. Očito su procijenili da velika većina korisnika neće popunjavati druga dva pa za njih pojačanja nisu ni potrebna. Općenito je vidljiv trend uštede na nekim stvarima, jer su morali uložiti više sredstava u bolju napojnu jedinicu, pa tako ova ploča ima samo jedan interni USB 2.0 header (srećom ima i USB 3.0). Layout je standardno dobar, inženjeri su pazili da ništa ničemu ne smeta pa je tako i M.2 socket izvučen niže od prvog PCIe x16 utora, a iznad njega je smještena baterija. Konektori i headeri su smješteni uz rubove ploče, SATA portovi su horizontalni i sve je pravilno raspoređeno. I ova ploča kao i prethodno opisana ima pet 4-pinskih konektora za ventilatore što se može činiti malo, no u stvarnosti je dovoljno, pogotovo uz kućišta koja sve češće danas imaju svoje kontrolere.

gigabyte_z490_gaming_x_4 gigabyte_z490_gaming_x_5

Napojna je jedinica skoro pa najbitniji dio svake Z490 ploče jer mora biti u stanju izdržati 10-jezgreni procesor, pa čak i u uvjetima overclockinga. Jasno, s ovom se pločom nitko neće zaletavati u ekstremni overclocking, no i za onaj zračni ili vodeni mora biti spremna. I stvarno to i jest! Ima 11 + 1 faznu jedinicu s 50 amperskim Dr.Mos integriranim MOSFET-ima (SIC651A), koje kontrolira poznati ISL69269 PWM kontroler. 11 je faza namijenjeno x86 jezgrama (550 A), a jedna je za integriranu grafiku. Hladnjaci su dovoljno masivni da odrade posao hlađenja, no stvarno bi bilo zanimljivo isprobati 10900K model na ovoj ploči. Situacija je nažalost takva da je manjak ovih procesora na tržištu, pa ni Intel nije u stanju poslati nam jedan na testiranje, čak ni na tjedan dana. Memorijski slotovi primaju maksimalno 128 GB DDR4 memorije brzine 4.600 MHz pri overclockingu. Uz memorijske slotove se nalazi 24-pinski ATX konektor, dva headera za LED trake, iza prvog DIMM utora skriven 4-pinski CPU Fan konektor, a niže uz rub ploče je i internu USB 3.0 header.

gigabyte_z490_gaming_x_6

Gigabyte je kao i kod Elite AC koristio Realtekov slabiji ALC1200 audio CODEC koji je ovdje malo siromašnije popraćen kondenzatorima. Zanimljivo za napomenuti je da na ovoj ploči nema optičkog audio izlaza pa na to treba paziti ako imate takvu opremu (premda postoji S/PDIF 3-pinski header na ploči pa se može on koristiti). LAN kontroler je intelov, gigabitni i kao što znamo dobro odrađuje svoj posao. Tri su PCIe x1 slota raspoređena na ploči, jedan je PCIE x16 i jedan je PCIE x4. Službena podrška za CrossFireX postoji, no vjerojatno će ju u 2020. na ovoj ploči rijetko tko koristiti.

gigabyte_z490_gaming_x_7

Uobičajeni su konektori smješteni uz donji rub ploče pa to uključuje i one malo neobičnije poput COM porta, ali i modernije poput ARGB LED headera. Tu je svoje mjesto našla i Q_Flash tipka. Tri su M.2 socketa na ploči, no najviši će koristiti tek Rocket Lake procesor, dok niža dva oba podržavaju SATA i PCIE x4 uređaje, s tim da je gornji za 110-milimetarske, a donji za 80-milimetarske. Osim M.2 socketa, ploča ima i šest SATA 6 Gbps portova koji podržavaju RAID polja diskova.

gigabyte_z490_gaming_x_8

Stražnji je I/O panel manje više standardan, pa tu nalazimo pet USB 3.0 portova (USB 3.2 Gen 1), jedan USB 3.2 Gen 2 Type C port, jedan HDMI port, šest audio jackova itd. O osvježenom UEFI sučelju smo sve već napisali kod Master ploče, a ovdje je vrlo slično, baš kao i kada je softver u pitanju. Z490 Gaming X je lijepo zaokružena "jeftinija" ploča namijenjena desetoj i u budućnosti jedanaestoj generaciji Core procesora koja će zadovoljiti potrebe ne pretjerano zahtjevnih korisnika. Donosi solidan balans između cijene koja je oko 1.450 kuna i količine opreme, uz vrlo dobru napojnu jedinicu koja će zadovoljiti potrebe casual overclockera i gamera.