raijintek_delos_rbw_1 raijintek_delos_rbw_2

Iz Raijinteka nam je na test stigao Delos RBW hladnjak kojeg ste imali prilike već vidjeti u Metis Evo recenziji. Delos RBW je hladnjak za procesore opremljen s čak tri 92-milimetarska ventilatora. Riječ je o malenom hladnjaku u obliku slova U, koji u sredini ima fiksno postavljeni jedan, a na svakom kraju još po jedan ventilator koje je moguće skidati. RBW znači da ima Rainbow osvjetljenje, a kako sve zajedno izgleda i radi čitajte dalje u tekstu.

raijintek_delos_rbw_3 raijintek_delos_rbw_7

Delos RBW dolazi u kartonskoj kutiji unutar koje nije naročito dodatno zaštićen, no s predinstaliranim ventilatorima nema straha od eventualnog oštećenja aluminijskih limova. Zasebno u manjoj kartonskoj kutiji dolazi sve što je potrebno za montažu na jedan od podržanih socketa – AMD AM4, AM3+, AM3, AM2+, AM2, FM2+ i FM2 i Intel LGA 775, 115x, 1200, 1366, 201x i 2066. Osim kita za montažu tu su i korisničke upute i 3-u-1 adapter za ventilatore.

raijintek_delos_rbw_4 raijintek_delos_rbw_5

Delos RBW je tower hladnjak U konstrukcije, što znači da zapravo ima dva dijela koje na dnu spaja baza i toplovodne cijevi. Materijal izrade je aluminij koji je pobojan u crno (termalni otpor materijala je 0.11 °C/W), a spajan je svijanjem (nema lemova). Dimenzije hladnjaka su 110 x 128 x 136 milimetara sa svim ventilatorima, a masa je 735 grama. Na vrhu se nalazi plastična crna konstrukcija s prorezima od mliječne plastike kroz koje svijetle ARGB LED-ice.

raijintek_delos_rbw_6

Dva su vanjska ventilatora pričvršćena jednostavnim metalnim kopčama, a ni na ventilatorima ni na hladnjaku nema antivibracijskih podložaka. Ventilatori su 92-milimetarski s hidrauličkim ovjesom te imaju promjenjivu brzinu vrtnje od 650 do 2.000 okretaja u minuti (4-pin PWM). Maksimalni statički pritisak je 1.2 mmH2O, maksimalni protok zraka 20.34 CFM-a, a najveća deklarirana buka iznosi 22.95 dB(A). Mi smo na maksimumu izmjerili čujnih 41.9 dB(A) s udaljenosti od oko 30 centimetara na stolu.

raijintek_delos_rbw_8

Šest se toplovodnih cijevi sastaje u bazi hladnjaka te ostvaruju direktan kontakt s IHS-om procesora. Promjer toplovodnih cijevi je 6 milimetara. Ostatak baze koi povezuje sve cijevi je aluminijski, a na njega postavljamo i “gredu” za instalaciju na socket. Kvaliteta izrade hladnjaka i materijala je vrlo dobra, a i baza tj. toplovodne cijevi su ravne i nasjedanje je pravilno.

raijintek_delos_rbw_9 raijintek_delos_rbw_10

raijintek_delos_rbw_11 raijintek_delos_rbw_12

Hladnjak smo testirali na dvije platforme, tj. dva procesora. Za početak smo ga instalirali na Asusovu ROG Crosshair VIII Impact ploču i to na Ryzen 5 3400G procesor, a u sklopu testa Metis Evo kućišta. Instalacija na AM4 socket se sastoji od postavljanja vijaka u donju metalnu ploču na kojoj se nalazi pjenasti materijal. Na gornjoj strani na te vijke postavljamo podloške, te thumb matice. Na to onda postavljamo okvir za nosač hladnjaka, kojeg pričvršćujemo s četiri thumb vijka. Na okvir dolaze još i odstojnici na pozicije kako želimo orijentirati hladnjak i onda na procesor postavljamo hladnjak, poprečnu gredu i nju d dva vijka pričvršćujemo za nosač. Zvuči i je komplicirano, kao i uvijek kod Raijintekovih proizvoda. Početnicima je stoga vrlo bitno da detaljno prate upute.

raijintek_delos_rbw_14 raijintek_delos_rbw_15

Osim na AMD platformi, Delosu smo zadali i malo teži zadatak hlađenja Intelovog i7-8700K procesora na tvorničkim postavkama (4,3 GHz) na ASRocokovoj Z390 Phantom Gaming 9 ploči. Instalacija na LGA1151 socket je identična kao i na AMD-ove sockete, samo je raspored rupa u koje postavljamo vijke na donju ploču malo drugačiji. Bit će zanimljivo vidjeti kako se ovaj ipak manji hladnjak nosi s procesorom kao što je 8700K.

Na ASRockovoj ploči smo isprobali i osvjetljenje. Da bi ono funkcioniralo potrebno je spojiti zaseban 3-pinski konektor na 5V ARGB header na ploči, a kod Delosa su osvijetljeni prorezi na gornjoj strani, te mliječna plastika na bokovima pri vrhu. ASRockova je Polychrome RGB aplikacija je kompatibilna s hladnjakom i odmah ga je prepoznala. U slučaju kada ne odaberemo sinkronizaciju s G.Skillovom radnom memorijom dostupno nam je više modova osvjetljenja, nego kada je sve sinkronizirano i to možete i vidjeti na videu. Kvaliteta osvjetljenja je solidna, no nije na razini Corsairovih proizvoda.