raijintek_metis_evo_1

Raijintek Metis je mini ITX kućište koje je već pet godina na tržištu, a do sada je imalo nekoliko izvedbi. Posljednja, nazvana Evo je modernizirana za 2020. godinu i donosi dvije verzije. Nama je na test stigla verzija s dvije staklene stranice, a postoji i potpuno zatvorena aluminijskim stranicama. Posebnost Metisa je i dostupnost u šest boja, od kojih je nama stiglo u plavoj izvedbi. Metis Evo je mini ITX kućište otvorenog tipa, koje je orijentirano prema većem protoku zraka, premda tvornički ne dolazi opremljeno ni jednim ventilatorom. Uz Mini ITX ploče, zanimljivo je da prima i SFX i napajanja normalne veličine.

raijintek_metis_evo_2

Kućište dolazi u standardnoj kartonskoj kutiji unutar koje je zaštićeno debelom stiro-pjenom i najlonom. Uz to, staklene stranice su svaka dodatno obložene najlonom s mjehurima zraka. Problema u transportu ne bi trebalo biti. Eh da, svaka je staklena stranica još i označena naljepnicom s upozorenjem i oblijepljena najlonom.

raijintek_metis_evo_3

Originalno je Metis kućište predstavljeno još 2015. godine, da bi dvije godine kasnije svijet ugledala i Plus izvedba. Sada, za 2020. je Raijintek predstavio ovu evoluiranu EVO verziju koja je zapravo doživjela i najveće promjene. One se ponajprije očituju u dvije velike bočne stranice od kaljenog stakla. Postoji i ALS verzija koja nema prozore, nego je aluminijski trostrani poklopac pun, tj. nema bočne izreze. Kućište je maleni kvadar orijentiran prema visokoj protočnosti zraka pa je srijeda postavljena metalna mreža iza koje je metalni filtar i nosač za ventilatore, a i staklene su stranice odmaknute od bokova pa i s te strane može ulaziti zrak, pogotovo je to bitno zbog smještaja napajanja.

raijintek_metis_evo_4

Jasno, to znači da će se i puno prašine skupljati u kućištu, no to je nešto čega su kupci ovakvih modela svjesni i spremni su na redovito čišćenje. Šasija je čelična, debljine 0.8 milimetara i potpuno je crna. Plavi je trostrani poklopac aluminijski debljine 2 milimetra. Straga se nalaze dva mjesta za manje ventilatore (92-milimetarske), prorez za stražnje I/O portove, dva PCIe proreza i s desne strane prorez za ATX napajanja. Uz kućište dolazi i adapter za SFX napajanja. Iznad mjesta za napajanje se nalazi rešetka za ispuh zraka. Dimenzije kućišta su 293 × 290 × 263 milimetra, a neto masa je 4,35 kilograma. Na sebi nema nikakvu ručku za prenošenje, pa je kod rukovanja njime potreban oprez – pogotovo zbog stakla.

raijintek_metis_evo_5 raijintek_metis_evo_6

Prednja je stranica kao što smo rekli metzalna mreža koju drže vijci i moguće ju je skinuti radi čišćenja. U desnom se gornjem kutu nalazi osvijetljena Power tipka, dok su dva USB porta na dnu, isto s lijeve strane. Jedan je USB port Type A, a drugi Type C, no oba se spajaju preko istog internog USB 3.0 konektora. S obzirom na to u kojoj smo godini, a i uz ovaj EVO sufiks u imenu, proizvođač je baš mogao ugraditi i USB 3.2 interni konektor. I to je to, nema Reset tipke, a ni Audio konektora – jednostavnost prije svega.

raijintek_metis_evo_7 raijintek_metis_evo_8

Na vrhu je kućišta na aluminijskom trostranom poklopcu perforacija za lakše disanje i izmjenu zraka u kućištu – perforacija nije filtrirana i nije na nju moguće montirati ventilatore. S donje strane se na čeličnoj šasiji nalazi veliki metalni filtar koji barem malo sprječava ulaz većih čestica prašine, a to je i bitno jer se na dno može ugraditi jedan 120 i jedan 92-milimetarski usisni ventilator. U kutevima su vijcima pričvršćene četiri gumene nožice koje podižu kućište od podloge i ujedno sprječavaju klizanje po površini.

raijintek_metis_evo_9

Bočne su stranice napravljene od kaljenog stakla debljine tri milimetra koje je malo zatamnjeno, a obje imaju laserom ugravirane Raijintek logotipe i naziv. U kutevima su rupe koje nasađujemo na metalne odstojnike na kućištu, a u rupama su gumeni nosači koji. Stranice pričvršćujemo s po četiri thumb vijka.

raijintek_metis_evo_10

Unutrašnjost je podijeljena u dvije komore. U desnu (gledano sprijeda) ugrađujemo Mini ITX (stanu i Mini DTX) ploče, a odstojnici za njih su već postavljeni. Oko ploče su tri proreza za provlačenje kabela pa je iste moguće i relativno uredno aranžirati unatoč manjku ušica za vezice. Na ispuh je moguće ugraditi i do dva 92-milimetarska ventilatora, u ovisnosti o tome kakav hladnjak stavljamo na CPU. A kad smo kod njega, on može biti maksimalno 135 milimetara visok, ili još koji milimetar iznad kao što ćemo kasnije vidjeti. Kada su grafičke kartice u pitanju, mogu biti do dva slota debljine i dugačke do 280 milimetara, ako ne ugrađujemo na prednju stranicu ventilatore ili radijatore vodenih hlađenja.

raijintek_metis_evo_11

U drugu komoru stane napajanje i to ATX veličine, a uz prilagodnik koji dolazi u bundleu moguće je ugraditi i SFX napajanje. Dužina nije ograničena, pa stanu i ona veća, no sve zapravo ovisi što montiramo na prednju stranicu. Nije isto ako postavljamo samo ventilator debljine 25 milimetara, ili pak još i radijator vodenog hlađenja na koji ide i ventilator. Isto vrijedi i za grafičke kartice s druge strane.