raijintek_orcus_rbw_240_1 raijintek_orcus_rbw_240_2

Raijintek nam je poslao svoj poznati Orcus 240 AIO hladnjak u osvježenoj RBW verziji koja donosi adresabilne LED-ice i kontroler za njih. Orcus AIO hladnjak je poznat još od 2018. godine, a donio je nekoliko zanimljivosti. Prva i najprepoznatljivija je činjenica da se pumpa za tekućinu nalazi integrirana u jednu od cijevi blizu radijatora, druga je ta da se na vrhu baze nalazi prozorčić kroz koji se vidi protok tekućine preko rotacije malenog propelera, a treći je taj da postoje dva mjesta, tj. čepa za nadolijevanje tekućine.

raijintek_orcus_rbw_240_3 raijintek_orcus_rbw_240_4

Orcus dolazi u standardnoj kartonskoj kutiji, tvrdog vanjskog omota s fotografijama i tehničkim specifikacijama proizvoda. Kao i manje više svi AIO hladnjaci, unutar kutije je smješten u ležište od recikliranog kartona, te zaštićen najlonom. Radijator je zaštićen tankim kartonskom omotačem koji štiti rebra od eventualnih oštećenja. U pakiranju uz hlandjak nalazimo i dva 120-milimetarska PWM ventilatora koji imaju adresabilne LED-ice. Zasebno je pakiran i kontroler za LED-ice, tu su i brze upute, te sve nužno za instalaciju. Posebnost Raijintekovih hladnjaka je i to što kupcima daju bočicu s dodatnom rashladnom tekućinom, za naknadno nadolijevanje.

raijintek_orcus_rbw_240_5 raijintek_orcus_rbw_240_6

Orcus je sposoban za svakojake svjetlosne efekte, a za to su zaslužne njegove adresabilne RGB LED-ice, hub s 8 portova za spajanje ventilatora te daljinski upravljač. Hub i rasvjetu možemo kontrolirati putem priloženog daljinskog upravljača, ali i sinkronizirati s ostatkom sustava spajanjem na matičnu ploču, za što dolazi zaseban kabel. Na samom hubu uz pomoć prekidača određujemo način kontrole.

Uz hub, nalazimo i sve potrebno za instalaciju na jedan od podržanih socketa:

  • AMD: AM4/AM3+/AM3/AM2+/AM2/FM2+/FM2
  • Intel: LGA 775/115x/1366/201x/2066

Kao što vidimo, jedino što fali je podrška za TR4, tj. Threadripper procesore, koji ionako vole malo veći cold plate. Dva su nosača za bazu potpuno univerzalna i za AMD i za Intel platforme, a donji je podložen s gumom koja služi kao izolator. Uz to dolazi i vrećica s termalnom pastom, lopatica za njeno razmazivanje, svi potrebni vijci i 24-pinski konektor za isprobavanje rada pumpe i ventilatora.

raijintek_orcus_rbw_240_7

Ventilatori su dimenzija 120 x 120 x 25 milimetara, plastične su konstrukcije s gumenim dodirnim površinama za eliminaciju prijenosa vibracija, prozirnim lopaticama te mliječnom plastikom u koju su smještene RGB LED-ice. Svaki ventilator ima po dva konektora, 4-pinski PWM za napajanje i kontrolu broja okretaja, te 4-pinski za LED rasvjetu kojeg spajamo na Hub (5V adresabilni header).

Ventilatori imaju hidraulički ovjes, deklariranu brzinu vrtnje između 400 i 1.800 okretaja u minuti, sa startnim naponom od 6 V i radnim od 12 V.  Maksimalni deklarirani protok zraka koji ostvaruju je 35,8 CFM-a, maksimalni statički pritisak je 1,16 mmH2O, a maksimalna buka 28 dBA. Sam ventilator ima maksimalnu potrošnju od 1.44 W, a RGB LED osvjetljenje može maksimalno potrošiti do 8,28 W. Očekivani životni vijek ventilatora je 40.000 radnih sati.

raijintek_orcus_rbw_240_8

Svoj neobičan izgled, ovaj AIO hladnjak, može zahvaliti povećoj pumpi koja je izdvojena iz baze hladnjaka i nalazi se pri kraju cijevi, u blizini radijatora. Proizvođač tvrdi kako je ovakav smještaj pogodniji, zbog smanjenja vibracija koje pumpa prenosi na procesor, socket i u konačnici na matičnu ploču. Radijator je aluminijski, sa standardnim oblikom rebara, pobojan je u crnu boju i dimenzija je 272 x 120 x 27 milimetara. Pogodan je za smještaj dva 120-milimetarska ventilatora koji dolaze u kitu, a moguće je dokupiti i ugraditi još dva.

raijintek_orcus_rbw_240_9 raijintek_orcus_rbw_240_10

Orcus AIO hladnjaci su posebni i po tome što nisu tvornički zatvoreni za izmjenu rashladne tekućine. Ona s vremenom ispari i izgubi svojstva pa ju je dobro promijeniti ili nadopunoti. Raijintek je to omogućio svojim kupcima putem dvije točke – jedna je na samoj bazi hladnjaka, a druga na radijatoru, kao što se vidi s prve fotografije. Uz to, kupcima su dali i bočicu zapremine 100 mililitara s tekućinom koja je mješavina vode i propilen glikola (alkohol), otpornu na temperature do -5 °C. Ukupna zapremina sistema je 150 mililitara.

Cijevi su gumene, obložene, tj. pojačane teflonom i opletene najlonskim koncem. Unutarnji promjer im je 5, a vanjski 10 milimetara. Dužina je oko 400 milimetara, na radijator su sppojene fiksno, a na bazu koljenastim okretnim spojnicama. Na oko 5 centimetara od radijatora se nalazi i protočna pumpa za tekućinu koja je dimenzija 69,5 x 40 x 33 milimetra. Pumpa ima keramičku osovinu, a rotira na maksimalnih 4.500 okretaja u minuti pri naponu od 12 V. Maksimalni protok vode je 86 litara u satu, a deklarirana buka je 25 dBA. Potrošnja električne energije iznosi 1,8 W, a očekivani životni vijek je 50.000 radnih sati.

raijintek_orcus_rbw_240_11 raijintek_orcus_rbw_240_12

Baza, odnosno kućište u kojem je rezervoar i bakrena hladna ploča je plastično, s prozorčićem na vrhu koji otvara pogled na propeler kojim pratimo protok vode kroz bazu. Na bazi se nalazi i metalni vijak (čep) uz pomoć kojeg možemo promijeniti ili samo nadoliti rashladnu tekućinu i koji dobro brtvi kada je potpuno zatvoren. Sastavni dio baze su i fiksni nosači kojom ju pričvršćujemo za nosač na socketu. Cold plate, ili “hladna ploča” je bakrena, glatka s donje strane s kojom dotiče IHS procesora, a s unutarnje se nalaze mikro kanali širine 0.1 milimetar koji efikasnije prenose temperaturu s bakra na vodu.

raijintek_orcus_rbw_240_13 raijintek_orcus_rbw_240_14

raijintek_orcus_rbw_240_15

Instalacija na bilo koji od podržanih socketa je identična, a u gornjem primjeru vidimo kako to izgleda na AM4 ploči. S donje strane ploče postavljamo univerzalni nosač s gumom i četiri vijka, a s gornje strane postavljamo četiri thumb matice s plastičnim podloškama. Na njih tada postavljamo gornji nosač i još četiri vijka. Dobro je koristiti dva križna odvijača pri čemu zatežemo i donji i gornji vijak za optimalnu čvrstoću. Na gornji nosač tada u bilo koji od četiri smjera uz pomoć dva vijka pričvršćujemo bazu – jednostavno.

raijintek_orcus_rbw_240_16

Sve što tada trebamo napraviti je spojiti ventilatore i kontroler za osvjetljenje. Ventilatore,. tj. njihovo napajanje i PWM kontrolu spajamo na matičnu ploču, a konektore za ARGB na kontroler (hub). Na ploču je potrebno spojiti i pumpu pa tako zauzimamo čak tri 4-pinska konektora na ploči – moglo se to i objediniti. Na kontroler je potrebno spojiti i jedan Molex konektor za napajanje (osvjetljenje svakog ventilatora troši gotovo 8.3 W), a ako želimo sve kontrolirati putem matične ploče, onda je još potrebno spojiti i komunikacijski kabel. U suprotnom, osvjetljenje kontroliramo putem daljinskog upravljača. Šuma kabela je poveća, no sve se može uredno aranžirati jednom kada je u kućištu.

raijintek_orcus_rbw_240_17 raijintek_orcus_rbw_240_18

Osvjetljenje je vrlo dobro, i skoro u rangu najboljih koje smo imali prilike vidjeti (Corsair). Boje (pogotovo u mraku) su intenzivne, dovoljno vjerne i s brzom izmjenom. Svaki od ventilatora ima obruč mliječne plastike u kojem su smještene ARGB LED-ice, a iste takve su i unutar baze. Prozorčić s R logoom i propelerom u tekućini, te LED-ice stvaraju vrlo zanimljiv efekt. Ovo će te hlađenje svakako htjeti pokazivati kroz prozirnu bočnu stranicu kućišta.

Kontrola putem daljinskog upravljača je jednostavna, a modova rada je ukupno 19 uključujući i onaj kada je sve isključeno. Putem daljinskog upravljača je moguće mijenjati i brzinu efekata, snagu (jačinu osvjetljenja), odabrati automatski način rada, ili pak uključiti četiri statičke boje – bijelu, crvenu, plavu ili zelenu.