Pakiranje i unboxing

friendlyfire_periferija_1 friendlyfire_periferija_2

Hrvatska nam je tvrtka koja stoji iza Friendly Fire Esports branda gaming arena i opreme poslala svoju periferiju na test. Riječ je o Penta Keys tipkovnici, No-scope Master mišu, Headshot Melody slušalicama i Skill Mat Precision podlogi. Sav je hardver namijenjen igračima i eSports Arenama kojih Friendly Fire tvrtka za sada ima pet. Od tih pet dvije su Arene (ili igraonice) u Hrvatskoj – Avenue Mall i Point centar u Zagrebu, dvije su u Bosni i Hercegovini i jedna je u Austriji. Osim igraonica proizvode i svoju periferiju kao i igraću stolicu. Periferija je na tržištu prisutna već neko vrijeme, a mi smo na test dobili drugu generaciju. Svaki od proizvoda je osim u klasičnu kutiju, zapakiran i u transportno pakiranje od smeđeg kartona, a kako izgleda unboxing pogledajte u videu.

Penta Keys

friendlyfire_penta_keys_1 friendlyfire_penta_keys_2

Penta Keys tipkovnica je prva na redu za opis. Dolazi u tvrdoj crvenoj kartonskoj kutiji, s crnim poklopcem, unutar koje je dobro zaštićena u stiro-pjeni. Na stražnjoj se strani kutije nalaze i osnovne informacije o njoj, pa je kupac obaviješten da kupuje tipkovnicu s opto-mehaničkim prekidačima koji su deklarirani za 100 milijuna klikova, da ima Full RGB LED osvjetljenje i da dolazi sa stiliziranim aluminijskim gornjim dijelom. Tipkovnica dolazi s dvije godine jamstva i te osiguranom tehničkom podrškom do kraja 2023. godine.

 friendlyfire_penta_keys_3 friendlyfire_penta_keys_4

Tipkovnica je crne boje i u našem slučaju s Njemačkim layoutom na kojem smo se brzo snašli i nije problem tipkati na hrvatskom. U prodaji se nalazi i tipkovnica s HR layoutom. Standardnog je rasporeda tipaka u punoj veličini s odvojenim numeričkim dijelom, a ima i integrirano i kratko odmorište za dlanove u sredini kojeg je RGB LED logo. Poklopci prekidača su konkavni, udubljeni i lako “hvataju” prste pa je i pisanje jednostavno i brzo. Tipkovnica je dimenzija 445 x 173 x 33 milimetra i mase je ravno 1 kilogram. Baza je napravljena od ABS plastike, s donje strane se nalaze dvije nožice za promjenu nagiba i gumene podloške za sprječavanje klizanja. Kabel je opleten najlonskim koncem, dug je dva metra, a na vrhu je pozlaćeni USB konektor. Ispod se prekidača kao gornji poklopac nalazi aluminijska ploča koja djeluje elegantno i podiže cjelokupni dojam.

friendlyfire_penta_keys_5 friendlyfire_penta_keys_6

Tipkovnica je opremljena opto-mehaničkim prekidačima pa je po tome konkurentica Asusovoj TUF Gaming 7 tipkovnici koju smo testirali prošle godine. Ove prekidače karakterizira nešto bučniji rad, no ujedno i velika brzina rada. Umjesto metalnog kontakta imaju optičku zraku (laser) niske latencije koja je neprekinuta dok ne stisnemo prekidač. Sila koja je potrebna za pritiskanje je 45 grama, a ukupan hod tipke je 1,5 milimetar. Povratak tipke je iznimno brz čime je omogućeno njeno ponovno brzo aktiviranje. Uz to, tipkovnica registrira beskonačan broj istovremenih klikova uz pooling rate od 1000 Hz ili 1 ms. Prekidači su puno brži od mehaničkih, čak i kada ih uspoređujemo s MX Speedom, no puno su bučniji (68 vs. 60 dB), a i opruga djeluje krhkije. Ipak, proizvođač navodi trajnost od 100 milijuna klikova što je duplo više nego mehanika.

Tipkovnica ima i multimedijske tipke koje se nalaze kao sekundarne na F tipkama, nudi mogućnost snimanja do pet profila, te ima RGB LED osvjetljenje koje možemo mijenjati ili kombinacijom tipaka ili putem Gear softvera.

friendlyfire_penta_keys_7

Gear softver je za sada u beta fazi i nije nam prepoznao slušalice ni priključeni miš, ali zato tipkovnicu jest. Za početak, softver nudi upravljanje osvjetljenjem te nudi 11 različitih profila. Uz devet profila koji nude različite zanimljive RGB LED efekte, tu su i MOBA te FPS modovi koji trajno osvjetljavaju tipke koje vam trebaju za te tipove igara. Ovo je vrlo korisno manje iskusnim igračima koji još ne znaju napamet pozicije tipaka, te u mračnijim prostorima eSports arena.

friendlyfire_penta_keys_8

Kao što smo napisali, prekidači ove tipkovnice su iznimno brzi i u kliku i u povratu pa je moguć iznimno brz i gladak gaming. Iskustvo igre je nešto drugačije nego kod mehaničkih ili pak membranskih tipkovnica – puno je brže. Tipkovnica nije loša ni za dugotrajno pisanje premda je bučnija i tu i dalje preferiramo mehaniku. Osvjetljenje je dobro pogođeno, u nekoliko je razina snage i ne bliješti previše od aluminijske ploče. Sve u svemu, vrlo dobra gamerska tipkovnica.

No-scope Master

friendlyfire_no-cope_master_1 friendlyfire_no-cope_master_2

No-Scope master je optički gamerski miš s kabelom koji puca i na eSport profesionalce što opravdava upotrebom PixArtovog moćnog PWM 3389 senzora. Dolazi u vizualno istom pakiranju kao i tipkovnica, tj. u crvenoj kutiji s crnim poklopcem. Na poleđini se ponovno nalaze sve bitne informacije o proizvodu, koje su vrlo informativne potencijalnom kupcu. Jamstvo na miša je kao i na tipkovnicu – dvogodišnje, s osiguranom tehničkom podrškom.

friendlyfire_no-cope_master_3

Miš je ergonomijom orijentiran prema dešnjacima, i pristojnih je dimenzija – 130 x 73 x 43 milimetra. Lijepo stane u veću šaku, a pogodan je za claw i palm stilove držanja. Na računalo ga spajamo s dva metra dugim opletenim kabelom koji na vrhu ima pozlaćeni USB konektor (pooling rate je 1000 Hz), ali i feritnu jezgru. Miš je težak 115 grama što nije pretjerano, a preko podloge lagano klizi uz pomoć tri teflonske nožice.

friendlyfire_no-cope_master_4

Miš je u potpunosti napravljen od plastike, a gornja je zaobljena površina gumirana i pruža dobar grip. Na prednje se tipke malo lakše hvataju otisci prstiju pa ako želite da miš izgleda kao prvi dan, mora se češće čistit. Dvije su tipke konveksne i prsti prirodno ulaze u njih. Ispod su Omronovi prekidači, no različitog tipa jer lijevi pruža malo jači otpor i manje se čuje od desnog. Obje tipke su deklarirane na 50 milijuna klikova.

Na stražnjem dijelu se nalazi Friendly Fire osvijetljeni logo, a po bokovima prolaze i dvije RGB LED trake, Na vrhu se miša s prednje strane nalazi gumirani i osvijetljeni scroll kotačić koji je koračni i potrebno mu je malo sile da se okrene. Iza njega su dvije tipke za promjenu DPI-a on-the-fly.

friendlyfire_no-cope_master_5 friendlyfire_no-cope_master_6

Na bokovima se nalaze reljefne silikonske površine koje osiguravaju odličan grip. S desne se strane nalaze i dvije tipke. Miš ukupno ima sedam programabilnih tipaka, što će se uskoro moći napraviti uz pomoć Gear Tuning aplikacije koja je u razvoju. Postojeća beta verzija nam nije prepoznala miš pa preciznija kontrola nije bila moguća. Miš je opremljen s PixArtovim PWM3389 optičkim senzorom koji ima promjenjivu rezoluciju od 100 do 16.000 DPI-a, bržinu praćenja od 300 inča u sekundi, te maksimalno ubrzanje od 50G.

friendlyfire_no-cope_master_7 friendlyfire_no-cope_master_8

Senzor je po očekivanju vrlo precizan i brz. Miš dolazi sa šest preddefiniranih DPI profila koje možemo mijenjati tijekom rada, ali bez softvera ne znamo točno koje su to vrijednosti. Ipak, svih šest je dovoljno za sve situacije i dobro su tvornički odmjereni. Svaki od profila prati promjena boje scroll kotačića. Ni osvjetljenje za sada ne možemo mijenjati pa miš stalno svijetli u tvornički podešenom profilu, a kvaliteta RGB LED traka, tj. prikaza boja i općenitog dojma je vrlo visoka. Miš je sposoban igrač kako za brzi FPS, tako i za nešto sporije, a zbog dobro odmjerene mase je i precizan u radu (Photoshop npr.). Isprobali smo nekoliko scenarija rada i nekoliko igara i u svima se pokazao odličan. LOD je nizak, otprilike 2 milimetra, a da li se može podešavati za sada ne znamo.