Instalacija

 

egpu_9

Čitav proces instalacije svodi se na sastavljanje i instalaciju upravljačkih programa. Nikakvih problema nije bilo. Ukopčali smo sve potrebno u eGPU te upalili prijenosnik, prilikom prvog paljenja Windowsa dočekao nas je Found new hardware prozor kojeg smo ugasili i samo pokrenuli instalaciju zadnjih dostupnih upravljačkih programa. Nakon ponovnog pokretanja prijenosnik je uredno prepoznao GTX 760.

egpu_11

Prebacivanje slike na eksterni ekran spojen na eGPU radilo je najnormalnije, odnosno kao da baratamo s grafičkom karticom unutar samog prijenosnika. Potvrdu da Optimus tehnologija radi provjerili smo na način da u nVidia Control Panelu provjerimo imamo li opciju u kojoj za svaku aplikaciju biramo koju grafičku karticu želimo koristiti.

Ono što nas je posebno iznenadilo je Hot Swap funkcionalnost koja omogućuje jednostavno korištenje – ako želite spojiti eGPU jednostavno ga ukopčate, a kad želite prijenosnik odnijeti na drugu lokaciju eGPU se može samo iskopčati; prethodno je potrebno napraviti Safely remove. Napomenuli bi da prije provjerite da nijedna aplikacija ne koristi eGPU – nVidia ima opciju u upravljačkim programima koja u taskbar stavi ikonu koja govori kada je nVidia grafička kartica u uporabi. Koliko je to jednostavno možete vidjeti u priloženom videu.

 

Način testiranja

eGPU

Krenimo sada na ono najvažnije, a to su testovi i performanse. Uz same rezultate koristit ćemo i rezultate dobivene korištenjem eGPU sustava na nedavno recenziranom Dell Precisionu M6800 kako bismo kao referencu imali i sustav gdje CPU nije usko grlo te Integriranu HD4000. Uz neke rezultate stoji oznaka x1.2 Opt što znači da se koristi PCIe x1 s Express Card konekcijom druge generacije i Optimus tehnologija za kompresiju podataka. x1.2 označava gore navedeno bez Optimus tehnologije. Rezultate za HD4000 u 3DMark 06, Heaven 4.0, World of Tanks te Tomb Raidera dobili smo korištenjem eksternog monitora kako bi rezultati bili usporedivi.