Test sistem

Test sistem :: Hardware
Matična ploča
ASUS Crosshair X670E Hero
Procesor(i) AMD Ryzen 9 7950X
Memorija 2x 8GB DDR4 G.Skill Trident Z5 6.000 MHz
Grafičke
kartice
Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Gaming OC; Driveri: GameReady 527.62
Zvučna
kartica
On Board
Napajanje SuperFlower Leadex Platinum 1200W
SSD ADATA Swordfish 2TB
Monitor Dell S2721DGF

 

Testni sistem :: Software
OS Windows 11 21H1
DirectX
verzija
12
3DMark TimeSpy, Port Royal, Speed Way, VRS
Anno 1800
In game benchmark, max. details, DX12
Borderlands 3
In-game benchmark, Ultra details
Cyberpunk 2077 In-game benchmark, Ultra details
DIRT 5
In-game benchmark, max details
FarCry 6
In-game benchmark, max. details
For Honor In-game benchmark, max. details
Ghost Recon Breakpoint
In-game benchmark, Ultra
Godfall
In-game benchmark, Epic details (DXR on & off)
Hitman 3 In-game benchmark, max. details, DXR On & Off, FSR 2.1 On & Off
Horizon Zero Dawn  In-game benchmark, Ultimate
Shadow of the Tomb Raider
In-game benchmark, max. details, RTX On, SSAO Off
The Division 2
In-game benchmark, max. details
The Riftbreaker  In-game benchmark, max. details
The Calysto Protocol
In-game benchmark, max. details
Company of Heroes 3  In-game benchmark, max. details

Način testiranja

sapphire_pulse_rx7900xt_gaming_oc_8

Karticu testirali na dvije platforme (Core i7-13900K i Ryzen 9 7950X) i ponovno zaključili da su razlike malene. U grafovima će te vidjeti rezultate dobivene na AMD-ovoj platformi. Resizable BAR je bio po defaultu uključen u BIOS-u ploče pa smo tako i testirali. Iako na grafovima ima kartica koje nisu testirane s BAR-om uključenim u budućnosti ćemo sve testirati tako jer je sada to defaultna postavka u BIOS-u. Testovi i usporedbe s ranije testiranim karticama bit će primarno na 4K rezoluciji i u većini slučajeva i na 1440p, s tim da ćemo te grafove dopunjavati kako nam na test budu pristizale i druge grafičke kartice. Ovo je kartica za 4K gaming i na toj rezuluciji nativno i treba biti testirana.

Testni monitor je Dellov S2721DGF rezolucije 2.560x 1.440 i stope osvježenja od 165 Hz. 4K rezoluciju smo “izvukli” kroz VSR. Baterija testova je standardna uz dodatak dva nova naslova – Company of Heroes 3 i The Calysto Protocol. Kao i do sada, napravili smo i testove zagrijavanja te potrošnje kroz nekoliko naslova. Uvijek uzimamo najveću vrijednost, a mjerena je potrošnja cijelog sistema. Vrijednosti buke koju navodimo u članku smo dobili mjerenjem uz pomoć Meterk MK09 mjerača.

Ponašanje kartice i drivera kod testiranja

Testirali smo s novim 23.3.1 driverima i povremeno smo imali rušenje sistema prilikom pokretanja 3D sadržaja. Sve bi radilo savršeno u menijima igara, no čim bi pokrenuli gameplay ili pak benchmark bi se sve ili srušilo (ventilatori na maksimumu) ili samo jednostavno zacrnio ekran. Isprobali smo i stariju verziju drivera u par testova i razlike nije bilo. Znamo da Windowsi 11 sa zakrpom imaju problema pa to možda možemo pripisati i njima. Kako god bilo, pratit ćemo stanje dalje i pokušati otkriti što je uzrok tome.

Overclocking

sapphire_pulse_rx7900xt_gaming_oc_oc

Karticu smo overclockirali uz pomoć drivera i Tuning dijela te smo uspjeli podići boost takt na 2.930 MHz (prema GPUZ-u je GPU boostao do oko 2.905 MHz s prosjekom na malo iznad 2.700 MHz no i to je ovisilo o naslovu), a memoriju na 2.650 MHz. Kartica je već dovoljno tvornički ubrzana pa daljnje povećanje taktova nije ni potrebno, a pogotovo stoga što gubimo onu divnu tišinu koja s 35,5 dB(A) raste na preko 53 dB(A). Kakvi su rezultati dizanja taktova vidjet će te u zasebnim grafovima.