Uvod

seasonic_syncro_q704_connect_1 seasonic_syncro_q704_connect_2

Seasonic je prošle godine predstavio dugo najavljivanu Connect seriju napajanja koja donosi jednostavno i čisto rješenje sustava kabela. Ovo je svojevrsna evolucija modularnih napajanja, a Seasonic je dugo radio na njegovom razvoju. Paralelno s Connectom, razvijali su i Syncro Q704 kućište, kompatibilno s Connect sustavom. Danas vam donosimo recenziju oba ova sustava koji dolaze u jedinstvenom pakiranju.

To jedinstveno pakiranje je jedno od većih koje smo do sada vidjeli – kutija je visoka 86 centimetara i poprilično teška. Razlog tome je što je kućište smješteno u svoju kutiju, a napajanje sa svojom kutijom u debelu stiro-pjenu. Tri su modela napajanja koje Seasonic pakira za europsko tržište s Q704, a riječ je o modelima Syncro-DPC-850, Syncro-DGC-750 i Syncro-DGC-650. Nama je stigao ovaj posljednji, koji baš kao i 750 W model ima 80 Plus Gold certifikat, a najjači 850 W model ima 80 Plus Platinum.

Syncro Q704

seasonic_syncro_q704_connect_4 seasonic_syncro_q704_connect_5

Kućište dolazi pakirano kao i svako drugo u kartonskoj kutiji unutar koje je odlično zaštićeno u stiro-pjeni omotanoj kartonom i čvrstoj vreći. Zasebno dolazi još i kutija u kojoj se nalazi dodatna oprema i sve što je potrebno za slaganje računala. O samom sadržaju te kutije ćemo nešto kasnije.

seasonic_syncro_q704_connect_6

(svaku je fotografiju kao i uvijek moguće vidjeti i veliku – open in new tab)

Seasonic je u dizajniranju ovoga kućišta podjednako imao Connect funkciju na umu i to da ga ostave funkcionalnim i kod upotrebe klasičnog napajanja. Kućište spada u mid tower segment s dimenzijama 537 x 234 x 490 milimetra. Materijali izrade su klasični – čelik, plastika i aluminij. Korištenje aluminija ga smješta u ekskluzivniji segment. Aluminijska je prednja stranica, koja je rezana, tj. završava naglo na zadnjoj četvrtini kako bi se ostavilo prostora za ulazak zraka s te strane. Iza aluminija se nalazi plastična konstrukcija na koju je magnetno pričvršćen plastični filtar za zrak. Zbog reverzibilne konstrukcije kućišta, desna je stranica puna, čelična samo s izrezom kroz koji se vidi organizator kabela, a desna je ta na kojoj se nalazi stranica od kaljenog stakla. Kućište je potpuno crno i dizajnerski je potpuno smireno, a jedino gdje su se zaigrali je na toj izrezanoj prednjoj stranici što je ujedno i funkcionalni detalj.

seasonic_syncro_q704_connect_7

Stražnja strana zapravo prikazuje drugačiju prirodu Q704. Samo je napajanje na dnu, tamo gdje ga obično i nalazimo, dok je prostor za matičnu ploču, nosač ventilatora i PCIe prorezi izokrenuto ili zrcaljeno. Odmah iznad napajanja na lijevoj strani je rešetka i nosač za ispušni ventilator, a do njega je na desnoj strani prorez za I/O portove matične ploče. Iznad njega je sedam horizontalnih proreza za PCIe kartice, dok vertikalnih nema – Seasonic nije predvidio vertikalnu montažu grafičke kartice – ali nije da ne bi bila izvediva s pravim adapterom.

seasonic_syncro_q704_connect_8

Prednji panel je smješten na vrhu, i orijentiran prema lijevoj strani, a Seasonic se odlično sjetio zaštititi svaki port gumenim čepom kako se u njima ne bi nakupljala prašina. Prva tipka je ona za Power On, a na njoj se nalazi i malena LED indikacija. Druga je Reset, a slijede ju jackovi za slušalice i mikrofon, dva USB 3.0 Type A porta, te USB 3.2 Type C port. Na plastičnoj prednjoj strani se nalazi i utisnut Syncro logo, taman iznad proreza gdje ulazi zrak. Ovo je kućište dosta orijentirano prema protoku zraka i hlađenju komponenata, a za to služe i četiri tvornički ugrađena ventilatora.

seasonic_syncro_q704_connect_9

Osim I/O panela, na vrhu se kućišta nalazi i plastični filtar za prašinu koji ima četiri magnetne kopče. Ispod njega je prorez i nosač za ventilatore i radijatore vodenih hlađenja. Ovdje će tako stati radijatori dimenzija 240, 280 i 360 milimetara ili tri 120/140-milimetarska ventilatora koja se mogu orijentirati i za usis i za ispuh, kao što to proizvođač preporučuje. Filtar je sastavljen od plastičnog okvira, te plastične mrežice koja će spriječiti ulazak prašine.

seasonic_syncro_q704_connect_10 seasonic_syncro_q704_connect_11

Donja je strana vrlo zanimljiva zbog aluminijskog postolja koje ima četiri velike gumene nožice. Dva aluminijska postolja su većih dimenzija i odlično pridonose ukupnoj eleganciji kućišta, a ispod njih se nalazi još jedan filtar za prašinu. Kao i gornji, i ovaj je plastičan, a smješten je u vodilicama i jasno osiguran magnetom. Ovakav plastični filter je vrlo lako očistiti ili oprati u vodi, a u kućište neće prodirati velika količina prašine.

seasonic_syncro_q704_connect_12

Bočna je lijeva stranica (gledano sprijeda), kombinacija 4 milimetra debelog prozirnog kaljenog stakla i metalne konstrukcije koja se nalazi na rubovima. Osim toga, tu je i magnet koji stranicu drži čvršće uz tijelo kućišta, a i gumene su brtve tu da se staklo ne dodiruje metal. Stranica je ovješena na dva panta straga, a sprijeda se nalazi komad aluminija koji ima i estetsku, ali i ulogu ručke uz pomoć koje lakše otvaramo vrata.

seasonic_syncro_q704_connect_13a

I na prednjoj se strani u vodilicama nalazi plastični filtar koji je lako izvući, a na mjestu ga drže magneti. Iako se u zatvorenom položaju to ne vidi, na sredini ima veliko slovo S – znak da se proizvođač pošteno potrudio brendirati ovo kućište. Naravno, i na aluminijskoj prednjoj strani se u dnu nalazi Seasonic logo i ime.