silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_12

Uz kućište dolaze svi potrebni vijci, odstojnici, a i kapica za montažu odstojnika što uvijek cijenimo. Svi kabeli prednjeg panela, kao i oni za ventilatore su dovoljno dugački da dosegnu sve moguće pozicije na matičnim pločama, pa zato i je malo veća šuma kabela i treba se dodatno potruditi da ih se dobro aranžira. SilentiumPC daje i nekoliko plastičnih vezica, a i ušice na metalnoj ploči tome pomažu. U ovaj donji dio kućišta stanu i još dva 2,5 ili 3,5-inčna diska lijevo – jedan pričvršćujemo za donju stranicu, a drugi za gornju stranicu komore. Desno smještamo napajanje i to idealno dužine do 175 milimetara.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_13 silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_14

Unutrašnjost je kao što smo napisali namijenjena ugradnju i E-ATX ploča, no najbolje da ne idete preko standardne ATX veličine zbog organizacije kabela. Odstojnici nisu tvornički postavljeni, no to se lako radi s priloženim alatom za to (kapica s križnim uzorkom). Oz obje se fotografije vidi koliko je kućište prozračno i koliko je perforacija na njemu, a dobrom će protoku svakako doprinijeti četiri tvornički ugrađena ventilatora. Prostora za CPU hladnjake je 162 milimetra u visinu, a za grafičke kartice 360 milimetara u dužinu. U kućište je moguće ugraditi i radijatore vodenih hlađenja – do 360 mm sprijeda, do 280 mm na vrhu i 120 mm straga.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_15

U Astrum AT6V TG smo odlučili ugraditi našu AMD platformu koja se sastoji od ASRockove X570 Phantom Gaming X ploče, Ryzen 9 3900X procesora, G.Skillove Trident Z Royal memorije i Gigabyteove Radeon RX 5700 XT kartice. To je standardna konfiguracija koju koristimo kod testova kućišta u zadnje vrijeme i dobra je referenca za testiranje rashladnih mogućnosti kućišta. Procesor smo hladili Noctuom D15, ali samo s jednim ventilatorom jer je kućište preplitko za drugi koji strši zbog visokih memorijskih modula i VRM hladnjaka.

 silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_17 silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_18

Slaganje je komponenata u kućište jednostavno i lako, prostora je dovoljno, a da nije bilo problema sa SSD-ima sve bi proteklo u najboljem redu. No, postoji još jedan problem na koji smo naletjeli a riječ je o nekompatibilnosti ARGB kontrolera s različitim SATA konektorima. Naime, proizvođači kao što je Fractal Design koriste kraće i deblje SATA Power konektore koji ne ostvaruju dobar kontakt jer je konektor unutar kućišta ARGB kontrolera malo uvučen, a otvor je uzak. Kod starijeg tipa SATA konektora koji su duži i tanji (kakvi su na našem SuperFlower Leadex Platinum 1200W napajanju), tih problema nema. Međutim, iz SilentiumPC-a nas uvjeravaju da je to bio problem na prvim serijama, da je uočen i ispravljen za nove serije kućišta koje su na tržištu. Kao i uvijek, nismo se pretjerano potrudili sa slaganjem kabela, jer smo računalo rastavljali nakon testa, no njih je stvarno moguće uredno složiti jer je opcija dovoljno.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_19

Jednom sve složeno i pušteno u pogon izgleda vrlo efektno, naravno onima koji vole ovaj tip blještavila. Za one suprotnog mišljenja, sve se može i isključiti, jer su na ARGB kontroleru zasebni konektori za osvjetljenje, a zasebni za funkciju ventilatora. Kvaliteta osvjetljenja je solidna, nije na razini Corsairove, ali nije ni jako daleko, pogotovo u brzini tranzicije. Na punoći boja i kvaliteti prikaza još malo moraju raditi.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_20

Ono što je posebno zanimljivo, a ne može se prenijeti lako fotografijom, je edge lit staklo, tj. efekt osvjetljenja ruba stakla koji je također zgodan i dobar dodatak ostatku “ugođaja”. To je postignuto ugradnjom ARGB LED trake koja se nalazi u plastičnoj konstrukciji ispod prednje maske i koja osvjetljava staklo s bočne strane pri čemu se svjetlost kreće kroz rubove stakla.

Na vrhu se kućišta nalazi tipka za promjenu načina osvjetljenja, a modovi su kao što vidimo u videu razni. Naravno, sve je kompatibilno i s ARGB softverima četiri proizvođača matičnih ploča – ASRock, ASUS, Gigabyte i MSI.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_21 silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_22 silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_23 silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_24

Performanse hlađenja kućišta su vrlo dobre. Frekvencija procesora je konstantno bila iznad 4 GHz, iako je na D15 bio samo jedan ventilator, a maksimalna temperatura se popela do 83,5°C na jednoj jezgri.Grafički se procesor zagrijao do 71°C, što je vrlo dobar rezultat. Dokaz je to da je AT6V dobro provjetreno kućište, a u uz to nije ni pretjerano bučno s izmjerenih 39 dB(A) na oko pola metra udaljenosti.

silentiumpc_astrum-at6v_evo_tg_argb_25

Astrum AT6V EVO TG ARGB je zanimljivo dizajnirano i dobro izvedeno kućište s tek jednom ozbiljnijom manom. Ako ne uzimamo grešku na ARGB kontroleru i SATA konektoru koja je ispravljena, jedina mana je orijentacija SSD-a čime je otežana njihova ugradnja, tj. spajanje kabela na njih. Sve ostalo je izvedeno dobro, od diamond cut (Astrum) dizajna prednje maske, preko ARGB osvjetljenja i modova, do dovoljno prostora za sve komponente, provjetrenosti, filtra za prašinu i na kraju kvalitetne izvedbe. Ovo zadovoljstvo na kraju krajeva ni ne košta previše jer se u domaćim trgovinama prodaje za malo ispod 700 kuna. Ako to zvuči malo puno, sjetite se samo da su uključena četiri ARGB ventilatora i kontroler – samo to zna koštati preko 300 kuna. U svakom slučaju, SilentiumPC je i ovim kućištem pokazao da su se etablirali kao ozbiljan konkurent na tržištu i puno razvikanijim imenima.