silverstone_rl06_10

Osim prednje stranice i plastičnih nožica, kućište je kompletno napravljeno od čelika i obojano u crnu boju. Premda je čelik nešto tanji, kvaliteta izrade je vrlo dobra i zapravo sasvim očekivana za ovu klasu kućišta. Unutrašnjost je trendovski podijeljena na dva dijela, tj. napajanje i kavez s diskovima su pokriveni metalnim oklopom. To je malo nesretno rješenje jer je sve više lijepo dizajniranih napajanja, čak i onih koji svijetle (kao naše SuperFlower Leadex Platinum), a na ovaj način je to skriveno od pogleda, pa donja četvrtina stranice kaljenog stakla zapravo neam smisla. Gornji je dio kućišta spreman za prihvat standardnih ATX i Micro-ATX ploča, grafičkih kartica dužine do 348 milimetara i visine do 152 milimetra. Ograničenje za CPU hladnjake je 158 milimetara.

silverstone_rl06_11 silverstone_rl06_12

Desno od matične ploče je pregradni lim uvučen prema naprijed, što je ostavilo dovoljno mjesta sa stražnje strane za dva mjesta za SSD-e. Umjesto tri usisna ventilatora možemo ugraditi i radijator vodenog hlađenja dužine do 240 milimetara, a jedan takav je moguće smjestiti i na vrh kućišta pod uvjetom da nije deblji od 30 milimetara. Kabeli prednjeg panela su dovoljno dugački za sve tipove ploča, a i pokrov napajanja ima dva proreza za njihovo provlačenje.

silverstone_rl06_13

Na stražnjoj je strani pregrade smještena pločica koja služi kao zajedničko napajanje za do deset 3-pinskih ventilatora, koji struju dobivaju iz jednog 12V MOLEX konektora. Ovdje vidimo i dovoljan broj ušica za plastične vezice s kojima aranžiramo kabele, koje provlačimo kroz veće proreze smještene oko matične ploče. Lijevo se nalaze i dva nosača za SSD-e koji se jednostavno montiraju i demontiraju uz pomoć thumb vijka.

Na dnu se nalazi nosač s tri ladice za 3.5″ diskove, do kojeg je prostor za napajanja. I premda proizvođač tvrdi kako stanu napajanja do 200 milimetara dužine to nije istina. Naše 200-milimetarsko doduše napajanje stane, ali bez ijednog konektora. Tako su za ovo kućište primjerenija manja napajanja do maksimalno 180 milimetara. Uz kućište dolaze i kratke upute za instalaciju te svi potrebni vijci i odstojnici.

silverstone_rl06_14

Za gradnju smo računala iskoristili Asusovu Crosshair VI Hero ploču, na kojoj se nalazio Ryzen 7 1800X procesor, G.Skillova DDR4 memorija i veliki Noctuin D15 hladnjak. vanjski smo ventilator morali skloniti jer je zbog visoke plastike na ploči previše stršao i bočna se stranica ne bi mogla zatvoriti. Kod kupovine ovoga kućišta tako treba dobro planirati kakvu ploču uzimamo i kakav CPU hladnjak. Oko ove ATX ploče su odmah smješteni i prorezi za provlačenje kabela pa je aranžiranje relativno jednostavno. Konkurencija (Define C), i u ovoj klasi nudi gumirane proreze za kabele, pa bi to voljeli vidjeti i kod SolverStonea.

silverstone_rl06_15

Za kraj smo slaganja u kućište ubacili i veliku ASUS STRIX Vega 64 karticu čiju će te recenziju moći čitati uskoro, a kabel smo provukli tik iznad kartice kako bi čim manje opstruirao protok zraka. Ovim smo dokazali kako RL06 prima i masivnije komponente, a zbog visokog se protoka zraka veća količina topline lako izbacuje na stražnju stranu izvan kućišta i komponente se adekvatno hlade.

silverstone_rl06_16 silverstone_rl06_17

jednom u pogonu, računalo sklopljeno u RL06 je nešto bučnije nego što bi to bilo u zatvorenijem kućištu i opremljenim s materijalima za upijanje buke. Zvuk jednostavno bježi van kućišta na sve strane i na to moramo biti spremni. No, zato je protok zraka odličan i komponente su pod kontrolom čak i kada overclockiramo. Ventilatori s crvenim LED-icama kroz metalnu mrežu stvaraju zanimljiv efekt i osim prednje strane, rasvjetljavaju i unutrašnjost računala. Kome se ne sviđa, rasvjeta se ne može ugasiti i jedino što možete napraviti je zamijeniti ventilatore.

silverstone_rl06_19 silverstone_rl06_20

I nakon dugotrajnog opterećenja svih komponenata računala, temperature su ostale u granicama normale. Nakon testiranja grafičke kartice što radimo klasično, na stolu, znat ćemo i koja je razlika u temperaturama u i izvan kućišta, tj. koliko i da li kućište doprinosi nižoj temperaturi.

silverstone_rl06_18

SilverStone Redline RL06 je s kaljenim staklom, crvenim detaljima i crvenim LED osvjetljenjem vrlo atraktivno kućište. Prozirna stranica od kaljenog stakla znatno diže ukupan dojam i pridonosi eleganciji, pa će te ovo kućište svakako htjeti držati na vidljivom mjestu. Boljem ukupnom dojmu bi pridonijelo i uklanjanje pokrova napajanja i kaveza za diskove. no što je tu je. Izrađeno je zadovoljavajuće kvalitetno za ovu klasu kućišta.

Prostora je dovoljno i za veće komponente, a one će biti i adekvatno hlađene zbog orijentacije kućišta prema boljim termalnim mogućnostima – tri usisna ventilatora, prozračna prednja stranica itd. Ovo ujedno znači i kako buka više izlazi iz kućišta i širi se u okolinu, no to je kompromis na koji moramo biti spremni. Hvalimo činjenicu kako SilverStone uz kućište daje čak četiri ventilatora, ali moramo znati i kako su nešto bučniji na maksimumu pa bi dobro došao kontroler brzine okretaja, uz postojeće zajedničko napajanje.

Model sa stranicom od kaljenog stakla je u Njemačkim dućanima u prosjeku za desetak eura skuplji od modela s akrilnom bočnom stranicom (90 vs. 80 €), pa će to sigurno podići cijenu sa sadašnjih 700-tinjak (koliko se traži za PRO model) na možda 780 – 800 kuna kada stigne na domaće tržište. Konkurencije ima i jeftinije (Sharkoon, Pahnteks, NZXT), ali i skuplje (Fractal Design), ali je riječ o zatvorenijim kućištima koja imaju manji ukupni protok zraka. Stoga odabir ovisi o tome želimo li manji protok zraka i nižu buku, ili obrnuto.