steelseries_aerox_3_wireless_13

I s donje je strane miš perforiran, a ovdje možemo vidjeti i mliječnu plastiku u kojoj su RGB LED-ice za osvjetljenje. Miš ima četiri okrugle PTFE nožice po kojima lagano klizi. Tik iznad ok(n)a senzora nalazi se i prekidač za prebacivanje između Bluetooth i 2,4 GHz veze, te za isključivanje miša.

steelseries_aerox_3_wireless_16

A govoreći o senzoru, on je optički i SteelSeries je za njega smislio marketinški naziv TrueMove. Riječ je o senzoru koji je nastao u suradnji s PixArtom te ima promjenjivu rezoluciju od 100 do 18.000 CPI-a, u koracima od po 100. Ima maksimalno praćenje od 400 IPS-a na SteelSeriesovim QcK podlogama, te podnosi maksimalno ubrzanje od 40G. Polling rate, odnosno frekvencija prijava pozicije je 1.000 Hz (1 milisekunda).

steelseries_aerox_3_wireless_14

Ako ga koristimo u fingertip ili claw načinu držanja tada će biti dobar i za veću šaku, a palm ga jednostavno pojede.

Aeroxa 3 Wireless smo koristili neprekidno dva tjedna i dojmovi su uglavnom vrlo pozitivni. Obećano trajanje baterije do 200 sati nismo uspjeli ostvariti. Ako je osvjetljenje uključeno, tada baterija miša traje tri do četiri radna dana, a kada je isključeno i do 7. No u najboljem slučaju je to stotinjak radnih sati. WiFi veza je vrlo brza i jednom kada je u pogonu ne osjetimo nikakvo kašnjenje. Da je riječ o WiFi mišu vidimo u trenutku kada on “zaspe” te mu je potrebno jedno vrijeme i pritisak na tipku da se ponovno “probudi”. Ovo je jednostavno tako zbog uštede električne energije i tu nema pomoći, no u softveru je moguće produžiti ili skratiti vrijeme u kojem je budan.

steelseries_aerox_3_wireless_15

Na performanse senzora nemamo nikakvih zamjerki. Brz je, precizan i osjetljiv. Isprobali smo ga u nekoliko brzih igara i nije iznevjerio, ni u bežičnom ni u žičanom radu. No, moramo napomenuti da nismo profesionalni igrači. Puno smo vremena proveli i u 3DAimTraineru i nekih većih razlika između Makalu 67 i Aerox 3 Wireles miša nismo osjetili, ni u najbržoj akciji. Razlika je bilo u smislu ergonomije, gdje nam je Makalu ipak malo bolje sjeo u veću šaku.

steelseries_aerox_3_wireless_software_1 steelseries_aerox_3_wireless_software_2

SteelSeries je odradio i odličan posao po pitanju softvera. Mnoštvo se opcija može promijeniti, a svih je šest tipaka programabilno (šesta je na scroll kotačiću – pritisak prema dolje). Osnovnih pet CPI podešenja je dovoljno za većinu korisnika, dok će oni koji vole brzu akciju najveći profil možda prebaciti u 6.000 CPI-a, iznad toga stvarno nema potrebe. Imamo i dvije opcije za uštedu baterije – Sleep Timer i Illumination Dim Timer, a podešavati možemo i ubrzanje te usporenje, Polling Rate (250, 500, 750 i 1.000 Hz). Gamerima će biti zanimljiva i Angle Snapping opcija, a prigovorit će što nema Lift off distance opcije. Lift off je inače dosta visok na ovom mišu, malo viši od 1 milimetra.

U softveru se nalazi i dio u kojem možemo mijenjati osvjetljenje u tri preddefinirane zone zasebno ili u jednoj cjelini. Efekata nema previše (Steady, Color Shift, Multi Color Breathe i Disable), a i softver je dosta spor u komunikaciji s mišem. Tu svakako ima mjesta za napredak, i šteta je što efekata nema više jer je osvjetljenje vrlo kvalitetno izvedeno i na velikom području. RGB LED-ice naravno ili volite ili ne, sredine nema.

steelseries_aerox_3_wireless_9

Aerox 3 Wireless je odličan maleni i super lagani miš koji će se svidjeti mnogima. Osim za gaming, dobro može poslužiti i za svakodnevni rad, bilo na računalu ili laptopu preko Bluetooth veze. Naravno kada igrate želite onu bržu 2,4 GHz ili pak žičanu, a ovaj miš i to omogućava. 2,4 GHz veza je odlična, ali mišu treba malo duže vremena da se probudi, jednom kada zaspe. No, u radu je vrlo responzivan i nismo osjetili potrebu za žicom ni kod brže akcije. Senzor je brz i precizan na različitim podlogama.

Naravno, ono što vam se primarno mora svidjeti kod Aeroxa 3 je njegova veličina. Vrlo je malen. I dok smo se s vremenom navikli na Makalu 67 kojem smo pod minus stavili njegove manje dimenzije, moramo znati da je Aerox 3 još manji i s još plićim scroll kotačićem. To je jednostavno nešto što morate htjeti. Naravno, pomoći će ako imate manju šaku.

Aerox 3 Wireless donosi mnogo toga – kvalitetno je napravljen, iznimno je lagan, ima iznimno brz i precizan senzor,  bežičnu i žičanu vezu, solidnu autonomiju kada su LED-ice isključene te na kraju to bogato RGB LED osvjetljenje. No, to sve dolazi i uz određenu cijenu koja je na njemačkom tržištu 92 €. U Hrvatskoj ga još nema, no kada dođe koštat će minimalno 800 kuna, što je ozbiljan novac. Svestran je i dobar te svakako i vrijedi taj iznos. Najbliži protivnik mu je Logitech G Pro Wireless koji je desetak eura skuplji, ali i 14 grama teži.