toshiba_rc100_1 toshiba_rc100_2

Na test nam je stigao još sredinom prošle godine predstavljen Toshibin RC100 NVMe SSD u M.2 Type 2242-S3-B-M formatu. Drugim riječima, to je maleni 42-milimetarski SSD, koji ima i M-Key i B-key kompatibilnost što je vrlo bitno jer povećava kompatibilnost. S obzirom na maleno pakiranje i BiCS Flash tehnologiju, RC100 je i povoljan. Ovakvi SSD-u koriste PCIe x2 vezu za komunikaciju pa zahtijevaju dvije PCI stazice manje nego mnogi moderni M.2 SSD-i, no imaju i manji bandwidth – 10 vs. 20 Gbps.

toshiba_rc100_3

Disk dolazi u malenom kartonskom pakiranju na kojem se nalaze grafike uređaja i bitnije informacije kao što je podatak o trogodišnjem jamstvu. Unutar kutije je SSD položen u blister ležište, a tu su i upute za instalaciju i brzi početak korištenja na nekoliko svjetskih jezika.

toshiba_rc100_6

Uređaj je vrlo malen pa ga je najbolje usporediti s 2280 SSD-om. Malo više od polovice je njegove dužine (42 milimetra), a vidimo i da ima drugačiji konektor. Veći ima M key, a RC100 ima M+B key, pa je kompatibilan s dva tipa utora. To ujedno znači i da je ograničen na PCIe x2 vezu, tj. propusnost od 10 Gbps. Nama je na test stigao primjerak s najmanjim kapacitetom u ponudi (120 GB), a osim njega u ponudi su i 240 te 480 GB verzije.

toshiba_rc100_4

Uređaj je zanimljiv jer ima tzv. single package dizajn, pri čemu su i kontroler i NAND memorija smješteni u isto pakiranje. Korišten je 64-slojni TLC BiCS NAND FLASH koji je jeftiniji i smanjuje cijenu, a uz to je ovaj sistem i DRAM-less principa što dodatno snižava kompleksnost proizvoda i cijenu. Zato RC100 podržava Host Memory Buffer tehnologiju kao i Transcendov 110S SSD. Kod HMB-a se mapping tablica drži u radnoj memoriji računala umjesto u dediciranom DRAM-u na samom SSD-u.

toshiba_rc100_5

Proizvođač navodi općenite performanse za sve modele – sekvencijalno čitanje do 1.600 MB/s, sekvencijalni zapis do 1.100 MB/s, nasumično čitanje do 150.000 IOPS-a, i nasumični zapis do 110.000 IOPS-a. Izdržljivost je do 240 TBW. Ove vrijednosti se sve najvjerojatnije odnose na 480 GB model, pa su za ovaj najmanji sigurno niže. Sučelje je PCIE 3.1a specifikacije, a protokol je NVMe 1.2.1. Proizvođač navodi potrošnju u aktivnom stanju od 3.2 W, a MTTF je jedan milijun sati.

 toshiba_rc100_8

Uz svaki se Toshibin SSD može skinuti i koristiti SSD Utility uz pomoć kojeg nadziremo parametre rada, omogućen nam je benchmark diska i nadogradnja firmwarea. S obzirom na malene gabarite i jedinstveno pakiranje kontrolera i NAND-a zagrijavanje nije pretjerano, no kao i svaki drugi ovakav SSD, potrebno ga je pasivno ili aktivno hladiti. Mi smo ispod aluminijskog hladnjaka na testnoj ploči i bez ikakve aktivne pomoći ventilatora zabilježili maksimalnu temperaturu od 59°C što je u granicama normale.