Kao što znamo otprije, Zalman je korejska tvrtka koja proizvodi različita rješenja za hlađenje računala, bilo da je riječ o hladnjacima za procesor, grafičku karticu, čipset ili hard disk. Zalman u svojoj ponudi ima drugih proizvoda (napajanja, kućišta, slušalice), ali hladnjaci su njihov tzv. "core" biznis.

VF700-AlCu je jedan od hladnjaka iz porodice VF700 koju karakterizira dizajn sličan onom na kojem su bazirani Zalmanovi hladnjaci za procesore iz serija 7000 i 7700. Dakle radi se o "cvjetnom" dizajnu gdje je pasivni dio hladnjaka načinjen od mnogo listića metala koji su na sredini spojeni određenom kovnom tehnikom, a na krajevima rašireni jedni od drugih radi postizanja što veće disipacijske površine.

Sadržaj kutije

U prozirnom pakiranju nalaze se priručnik za instalaciju, vijci i dijelovi mehanizma kojim hladnjak fiksiramo na grafičku karticu, molex razdjelnik, tubica silikonske paste, Zalman naljepnica za kućište, pasivni hladnjaci za memoriju te sam hladnjak za GPU. Sve u svemu zgodan i dobro zaokružen paket.

Hladnjak je namijenjen ugradnji na grafičke kartice svih kategorija, no najkorisniji će biti ako ga uporabimo na nekoj kartici srednje ili više klase. Lista kompatibilnih kartica je prilično duga. U osnovi su podržane sve kartice s rupama oko grafičkog procesora. Izuzetak su kartice na kojima položaj određenih komponenti ne dopušta instalaciju Zalmanovog hladnjaka. Popis takvih kartica možete pogledati ovdje.

Kvalitetna izrada je jedan od Zalmanovih najjačih aduta

Kao što vidimo, VF700 izgleda vrlo slično kao Zalmanovi hladnjaci za procesore iz serija 7xxx. Hladnjaci se razlikuju prema dimenzijama, tipu ventilatora, ali i tome što je kod VF-a 700 jedna strana s finovima skraćena radi namjene hladnjaka (na grafičkoj kartici nema baš toliko mjesta kao na matičnoj ploči). Osim varijante Al-Cu koju smo mi imali prilike testirati, Zalman proizvodi i varijantu hladnjaka koji je načinjen samo od bakra (VF700 Cu). Premda bi ovaj model u teoriji trebao imati nešto bolje performanse, osjetno je teži od svog brata mješanca (270 naprema 180 grama).

Ventilator na Zalmanovom hladnjaku ima dva moda rada, zavisno o naponu na koji je priključen. Radi na brzini između 1350 i 2650 okretaja po minuti, a prema specifikacijama proizvođača na ovim brzinama generira buku od 18.5 odnosno 28.5 dB.