AMD je proširio FidelityFX biblioteku Open-Source 3D tehnologija

Datum objave 26.05.2020 - Uredništvo

AMD je proširio FidelityFX biblioteku Open-Source 3D tehnologija

AMD je proširio FidelityFX biblioteku Open-Source 3D tehnologija

AMD GPUOpen logo

Prije godinu dana, AMD je na E3 Expou predstavio svoju „FidelityFX“ inicijativu. Zamišljena kao kolekcija tehnologija koje na lak način mogu biti implementirane u igre, FidelityFX je za cilj imao podizanje živopisnosti i kvalitete kompjuterski generirane grafike u realnom vremenu. Ono što je specifičnost FidelityFX-a, je da su sve tehnologije koje pokriva tzv. „Open Source“ i umjesto isključivanja drugih hardverskih kompanija, oslanjaju se na to tko će bolje i efikasnije optimizirati svoj hardver i softver za što brže izvršavanje ovih algoritama u samim igrama.

Prva tehnologija, koju je AMD uvrstio u FidelityFX program je „Contrast Adaptive Sharpening“ ili kraće CAS. Zahvaljujući jednostavnoj implementaciji, ubrzo je veliki broj hit igara uvrstio ovu tehnologiju poboljšanja oštrine 3D prikaza, a ona je u većini igara u okviru podešavanja opisana kao „FidelityFX Sharpening“.

Sada AMD donosi čak četiri nove tehnologije u FidelityFX paket. Sve četiri su konkretno rjješenje za tehničke izazove s kojima se programeri igara susreću svakodnevno i sve četiri donose lak način za implementaciju u postojeći kod putem „patcheva“, ili idealno implementaciju u nadolazeće igre kroz sam „engine/grafički mehanizam“ koji igra koristi.

AMD Fidelity FX 2020 Infographic

Prva u nizu novih FidelityFX tehnologija je FidelityFX Downsampler. Ova tehnologija omogućava programerima igara generiranje do 12 razina detaljnosti početne teksture rezolucije 4096×4096 u jednom prolazu! Ilustracije radi, tradicionalni pristup podrazumijeva izvršavanje ove operacije u 12 prolaza. FidelityFX Downsampler se oslanja na asinkrono proračunavanje i proračunsku („Compute“) snagu AMD-ove RDNA grafičke arhitekture, za maksimalne performanse.

Druga inovativna FidelityFX tehnologija je namijenjena lakšem i raskošnijem implementiranju HDR-a u igre i zove se FidelityFX HDR Mapper. Luminance Preserving Mapper (LPM) je vrlo koristan programerima koji žele brzu i laku implementaciju HDR-a i Wide Color Gamuta. LPM se također oslanja na računsku snagu GPU-a da u asinkronom načinu izvršavaju kompleksne kalkulacije, paralelno s grafičkim renderingom. U slučaju FidelityFX HDR Mappera, AMD je maksimizirao performanse koristeći „Rapid Packed Math“ tehnologiju svojih GPU-a koja se po prvi put pojavila još u „Polaris“ generaciji.

Treća tehnologija koja je proširila FidelityFX je FidelityFX Ambient Occlusion. Najveći izazov u stvaranju realistične, kompjuterski generirane 3D grafike u realnom vremenu je proračunavanje fizički realističnih svjetlosnih efekata. Balansiranje između hardverske zahtjevnosti, odnosno zahtjevanog nivoa performansi u realnoj igri i realističnosti efekta je utjecalo da se tijekom godina razvije niz različitih aproksimativnih metoda i tehnika. Jedna od takvih tehnika je ambijentalno osvjetljenje FidelityFX Ambient Occlusion koristi „Combined Adaptive Compute Ambiente Occlusion“ (CACAO) algoritam i koristi proračunske (Compute) performanse modernih GPU-a za podizanje brzine njegovog izvršavanja na potpuno novu razinu, te ga čini idealnim izborom za vizualno bogate, a opet brze igre.

Četvrta tehnologija koja upotpunjuje FidelityFX je namijenjena za rješavanje problema refleksija u igrama. AMD FidelityFX ScreenSpace Reflections stvara realistične refleksije u kadru, pri čemu koristi isključivo podatke koji su već na raspolaganju u renderiranoj slici. Koristeći tzv. „dubinski buffer“, algoritam koji se zove „Stohastic Screen Space Reflections), omogućava manji broj koraka u kreiranju kvalitetnih refleksija, što se pozitivno očituje na performanse u izvršavanju, bez gubitka kvalitete.

AMD je predstavljanje novih FidelityFX efekata upotpunio s lansiranjem potpuno renoviranog GPUopen.com portala na kojemu se može naći obilje informacija u vezi AMD-ovog angažiranja na kreiranju novih grafičkih tehnologija, alata i efekata, kao i sveobuhvatne podrške programerima igara i grafičkih API-a. Pored svega toga, mogu se pronaći i potpuno novi demoi koje krajnji korisnici mogu pokrenuti na svom PC-u i poigrati se s različitim podešavanjima inovativnih tehnologija i efekata kao što su FEMFX – OpenSource biblioteka za fizički vjerodostojnu simulaciju deformabilnih materijala na CPU-u, kao i čuveni TressFX efekt vjerne simulacije kose i krzna, koji je unaprijeđen implementacijom u okviru popularnog UE4 grafičkog mehanizma.

AMD_2018_Q2_SW_Andrej

U povodu renoviranja GPUOpen.com portala i objavljivanja novih FidelityFX efekata, AMD-ov korporativni potpredsjednik i glavni čovjek za sav AMD-ov softver, gospodon Andrej Zdravković je istaknuo:

AMD ima bogatu tradiciju podržavanja i otvorenih standarda i otvorenog koda. Danas sam vrlo uzbuđen što vidim naš redizajnirani web portal GPUOpen, kao potvrdu kontinuirane posvećenost kompanije AMD otvorenosti i mogućnostima inovacija. Bilo da se radi o fantastičnim razvojnim alatima, živopisnim grafičkim efektima ili našim SDK-ovima koji se lako koriste; GPUOpen stavlja programere u središte svega što radimo“.

Više... Vaš Komentar Top
Linus Torvalds prebacio se na AMD platformu prvi put nakon 15 godina

Datum objave 26.05.2020

Linus Torvalds prebacio se na AMD platformu prvi put nakon 15 godina

 amd_threadripper_3970x_5

Tijekom najave sedme RC verzije Linux kernela 5.7, Linus Torvalds je podijelio s javnosti informaciju o kupnji novog računala. Na prvi pogled ništa posebno vrijedno pažnje, ali prvi put nakon 15 godina nije temeljeno na Intelu s kojim ima bliski odnos.
Ovoga puta u igri je računalo s AMD procesorom Ryzen Threadripper 3970X.  To je drugi najmoćniji stolni AMD procesor. Izgrađen je TSMC-ovim 7nm procesom. Ima 32 jezgre (64 niti) s osnovnim taktom od 3,7 GHz i turbo do 4,5 GHz. L3 keš memorije je 128 MB i ima PCIe 4.0 podršku. Izvrsna je opcija za programere kernela i one koji često moraju sastaviti velike baze kodova. Međutim Linus Torvalds nije precizirao je li zamijenio memoriju i grafičku karticu. Samo je rekao da se raduje korištenju platformi stolnih računala utemeljenih na ARM-u u budućnosti.

Sljedeće razdoblje spajanja za Linux 5.8 započet će početkom lipnja – očito bi se u tom razdoblju novi sustav temeljen na Threadripperu trebao dobro pokazati. To je zauzvrat dobra vijest i za korisnike AMD Ryzen Linuxa budući da Torvalds stalno gradi najnoviji kernel kôd za glavnu liniju, identificira probleme i pogreške upravo na svojem računalu. Stoga će uz dodatnu i neposrednu izloženost Threadripperu brže uočiti bilo kakve regresije koje probijaju kernel i tko zna koja bi se druga poboljšanja možda mogla uskladiti.

Inače, Intel cilja sličan HEDT segment s 28-jezgrenim Xeonom W-3275  (HT, 2,5 do 4,6 GHz), koji je više nego dvostruko skuplji, ali ima niže performanse.

Više... Vaš Komentar Top
Ljetna promocija: Besplatni Windowsi, ne propustite priliku!

Datum objave 24.05.2020

Ljetna promocija: Besplatni Windowsi, ne propustite priliku!

Danas, uz zahtjeve suvremenog svijeta i brige o učinkovitosti koje dolaze s tim, moramo stalno ažurirati računala s najboljim i najnovijim softverom koji postoji. Windows 10 i Microsoft office već desetljećima su najučinkovitiji alati za škole i urede. Ali svi znamo standardne cijene tih licenci, koje su nerijetko više stotina dolara.

No, ne brinite! Na internetu postoji mnogo pouzdanih a jeftinijih rješenja. Keysworlds.com najavljuje jednu najveću prodaju ljeta. Cijena sustava Windows 10 iznosi samo 9,49 dolara (USD), a Microsoft Office 2019 se prodaje već od 36,09 USD nakon primjene “čarobnih” kupona. Pored toga, možete ostvariti ogroman popust – kupite 1 dobijete 1 besplatno. Ako kupite Office 2019/2016, dobit će te Windowse 10 potpuno besplatno. Kupite sada i možete uživati ​​u najboljoj funkcionalnosti sustava Office 2019/2016 i Windows 10 po fer cijenama.

keysworld_summer-1280-720+ euro

Kupite jedno, a jedno dobijete potpuno besplatno: Kupite Office da bi dobili besplatne Windowse 10

 Sve od Microsoft Officea u pola cijene!

Trenutno je u svijetui 1,2 milijarde Office korisnika! Microsoft ima širok raspon alata i usluga usmjerenih na rad s bilo kojeg mjesta, uključujući i vaš dom. Olakšava vam život i rad! Primijenite li “čarobni” kôd kupona KWS50, dobit ćete ga s dodatnih 50% popusta kako biste donijeli Office 2019 Home u vaš kućni ured.

Windows 10 OS 38% popusta

Ako ste zadovoljni s trenutnom verzijom Windowsa, možda se pitate zašto biste trebali nadograditi. Razlog je taj što je desetka vjerojatno najstabilnija i najsigurnija verzija sustava Windows koja je ikada objavljena. Također uključuje nekoliko novih značajki, uključujući Microsoft Edge i Cortana, pomoću kojih se vaše računalo “osjeća” puno moćnijim. Kupite Windows 10 OS s najpovoljnijom cijenom primjenom promotivnog koda KWS38 uz popust od 38%.

 

Jednostavno plati, jednostavno kupi

Keysworlds nudi brz i jednostavan automatski sustav naplate koji garantira 100% zadovoljstva kod kupca. Nakon kupovine će te u roku od par minuta na svoju e-mail adresu primiti kod za preuzimanje proizvoda. Nude jednostavne načine plaćanja kao što je PayPal, Bank Transfer, Credit Card ili Debit Card, te 24/7 podršku korisnicima (service@keysworlds.com) kako bi osigurali svu potrebnu pomoć!

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
ADATA predstavlja Ultimate SU720

Datum objave 24.05.2020

ADATA predstavlja Ultimate SU720

ADATA_SU720

ADATA Technology predstavila je Ultimate SU720 – SSD uređaj koji se priključuje na SATA  sučelje propusnosti 6 Gb/s. Namijenjen je korisnicima koji se žele s tvrdog diska prebaciti na SSD. SU720 nudi visoke performanse i veliku pouzdanost po povoljnoj cijeni. Opremljen 3D NAND memorijom i inteligentnim SLC cacheom, SU720 dostiže brzine čitanja odnosno zapisivanja do 520 odnosno 450 MB po sekundi. Ultimate SU720 dolazi s tri godine jamstva.

Više... Vaš Komentar Top
Nvidia je imala odličan prvi kvartal 2021.

Datum objave 24.05.2020

Nvidia je imala odličan prvi kvartal 2021.

nvidia_logo

Nvidia je povećala prihod, dobit i prodaju igraćih video kartica!

Nvidia je objavila izvješće za prvo tromjesečje fiskalne godine 2021. Prihod je iznosio 3,08 milijardi USD, što je godišnji rast za 39 postotna boda. Operativni profit porastao je za 173  postotna boda, odnosno na 976 milijuna USD, a neto dobit  za 133  postotna boda što je, za 917 milijuna USD.

Prihodi od sektora igara iznosili su 1,34 milijardi dolara, što je za 27 postotna boda više nego godinu dana ranije. Zabilježili su 80-postotni rast prodaje rješenja podatkovnih centara. Ali prodaja automobilskih rješenja je pala za 7 postotnih bodova ili na 155 milijuna dolara. Također je vrijedno napomenuti da se kupnja Mellanoxa za 7 milijardi dolara nije odrazila u izvješću, jer  zatvaranje ide u drugom financijskom tromjesečju. Sve detalje možete pročitati na njihovoj službenoj web stranici.

Više... Vaš Komentar Top
Intel kupio Rivet Networks i vratio Killer kartice

Datum objave 24.05.2020

Intel kupio Rivet Networks i vratio Killer kartice

intel_rivet

Intel je službeno najavio kupnju Rivert Networksa (ranije Bigfoot Networks), proizvođača poznatih Killer mrežnih kartica i ovim korakom se pobrinuo da više ne raste kao konkurencija. Koliko je to dobro za kupce pokazat će vrijeme, ali, to i nije tema ovog članka.

Analitičari su istakli da je Rivert Networks bio jedan od najvećih Intelovih konkurenata na području NIC-a (Network Interface Controller), a pomoću ove akvizicije Intel može iskoristiti marku Killer da ojača na tržištu osobnih računala.

Intel je najavio da će posebnu pozornost dati portfelju Kilier Networkinga, tj. ethernet kontrolera, bežičnih čipova i softvera za upravljanje hardverom. Intelektualno vlasništvo Rivet Networksa i mnogi njihovi zaposlenici postat će dio Intelove grupe za bežična rješenja. Nakon akvizicije cijela tvrtka bit će  integrirana u Intelove strukture.

Softver i tehnologija koju je Rivert Networks prethodno licencirao trećim dobavljačima i dalje se mogu koristiti prije zaključenja finalnog ugovora. Potom postaje intelektualno vlasništvo Intela koji će  koristiti tehnologiju za poboljšanje svojih proizvoda i dodavanje nekih jedinstvenih značajki Killer mrežnim karticama.

Inovacije tvrtke kombinirat će se s Intelovim naprednim rješenjima na području WI-Fi 6 tehnologije kako bi predstavili najbolji proizvod za bežičnu komunikaciju na pametnim uređajima. Zahvaljujući njemu, korisnici će moći spojiti periferne dodatke na monitore, miševe i tipkovnice bez ikakvih kabela.

Intel radi na softveru koji obećava do pet puta bolje performanse streaminga videozapisa od standardnog Wi-Fi čipa. Istraživanje tvrtke pokazuje da u kućanstvu postoji u prosjeku 11 uređaja koji su povezani na mrežu.

Očekujemo u nekoj budućnosti vidjeti Intel NIC s Killer osobinama implementiranim u gejming  prijenosno računalo, ali i druge proizvode.

Više... Vaš Komentar Top
Sabrent najavio prvi PCIe 8TB SSD

Datum objave 24.05.2020

Sabrent najavio prvi PCIe 8TB SSD

sabrent_8tb

Američka tvrtka Sabrent dodala je novi model svojoj seriji Rocket Q solid state pogona  maksimalnog kapaciteta  8 TB.

To je prvi potrošački PCIe M.2 2280 SSD ovog kapaciteta, koji koristi NVMe 1.3 protokol. Rocket Q koristi 96-slojnu QLC (četiri bita po ćeliji) 3D NAND memoriju. Ima RKT 303 kontroler, što je vrlo vjerojatno Sabrentovo ime za Phison E12S SSD kontroler. Postiže sekvencijalne brzine čitanja/pisanja od 3,4/3,0 GB/s. Jedna od značajki kontrolera je mogućnost rada sa samo pola kapaciteta DRAM-a, što omogućuje Sabrentu da koristi 256 MB DRAM-a za svakih 1TB prostora za pohranu.

Osnovne značajke uključuju:

  • sukladnost za PCIe 3.1 / NVMe 1.3
  • podrška za upravljanje napajanjem za APST / ASPM / L1.2
  • podrška SMART i TRIM naredbi i ONFi 2.3, 3.0, 3.2 i 4.0 sučelja

Svi SSD-i dolaze sa Sabrent Acronis True Image softverom za lako kloniranje. Ako ste se zagrijali za ovaj proizvod, imajte na umu da ova serija nije jeftina, jer model 4 TB košta 700 eura.  Ovaj najnoviji od 8TB mogao bi koštati oko 1.500 eura. Kupcima se nudi jamstveno razdoblje od pet godina ako se registriraju u roku od 90 dana.

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA je službeno izdala CUDA 11 Toolkit optimiziran za Ampere arhitekturu

Datum objave 22.05.2020

NVIDIA je službeno izdala CUDA 11 Toolkit optimiziran za Ampere arhitekturu

cuda_11_toolkit

Kao najmoćnija platforma za razvoj softvera u području ubrzavanja GPU-ove aplikacije, NVIDIA je nedavno izdala novi alatni program verzije CUDA 11, koji je posebno optimizirao  za novo predstavljenu Ampere arhitekturu.

CUDA 11 u potpunosti podržava nove Ampere proizvode, uključujući A100 GPU, DGX A100, HGX A100 i druge sustave temeljene na njoj, a podržava Tensorske jezgre treće generacije, što može ubrzati izračun matrica preciznosti za različite vrste podataka, poput tf32, bfloat16.

CUDA 11 donosi:

  • Višesmjernu GPU virtualizaciju i GPU particioniranje za poboljšanje korištenja GPU-a
  • Optimiziraniju biblioteku performansi, uključujući linearnu algebru, brzu Fourierovu transformaciju (FFT), umnožavanje matrice, JPEG dekodiranje itd.
  • Poboljšan graf zadatka, asinkroni prijenos podataka, finu sinkronizaciju, upravljanje rezidentnim predmemorijom itd.
  • Poboljšani skup alata za razvoj  i analizu praćenja, sastavljanja, uklanjanja pogrešaka
  • Punu podrška za razne glavne CPU arhitekture, uključujući x86, arm64, power
  • CUDA C ++ poboljšava performanse i stabilnost prevoditelja, podržava nove glavne prevoditelje i jezične standarde (uključujući C ++ 17) i podržava paralelni C ++ STL
  • Ažuriranje podrške za operativni sustav
Više... Vaš Komentar Top
AMD & NVIDIA grafičke kartice nove generacije dolaze u rujnu!

Datum objave 22.05.2020

AMD & NVIDIA grafičke kartice nove generacije dolaze u rujnu!

amd_gfx_render_2020

Nvidijina je 7-nm Ampere arhitektura napokon na pozornici, ali je trenutno okrenuta ka tržištu podatkovnih centara. Što je s gaming karticama?

Prema posljednjim vijestima, i AMD i NVIDIA objavit će nove gaming kartice sljedeće generacije u rujnu ove godine, dok će do tada oba proizvođača i njihovi AiB partneri postupno smanjivati ​​cijene i očistiti zalihe postojećih proizvoda u trećem tromjesečju kako bi potaknuli potražnju na tržištu. U normalnim okolnostima, uvijek je lipanj bio najbolji mjesec za otkrivanje sljedeće generacije proizvoda, ali  COVID-19 epidemija je poremetila tempo puštanja novih proizvoda te kao što znamo odgodila i Computex sajam na kojem se to i dešava. Osim toga ranije je objavljeno da će NVIDIA svakog kvartala izdavati novu karticu s ampere strukturom, počevši od trećeg tromjesečja, a svi bi trebali biti high-end modeli. Ako nije neistinita vijest, nove ćemo RTX 3080 Ti, RTX 3080 i RTX 3070 kartice na tržištu vidjeti slijedno.

Više... Vaš Komentar Top
Jonsbo CR-1000 Plus

Datum objave 22.05.2020

Jonsbo CR-1000 Plus

Jonsbo CR-1000_1

Možda s Jonsbo  brandom i niste pretjerano upoznati jer oni uglavnom imaju tendenciju puštanja svojih proizvoda na azijsko tržište iako se mogu naći u ponudi u Europi. No to nije razlog da s vama ne podijelimo zanimljive informacije o njihovom novom hladnjaku CR-1000 Plus, dizajniranom za rad s dva ventilatora.

Namijenjen je Intelovim procesorima u socketa LGA775, 1150, 1151, 1155, 1156 i AMD procesora socketa AM2, AM2 +, AM3, AM3 +, AM4, FM1, FM2 i FM2 +.

Sastoji se od aluminijskog hladnjaka sa 44 rebra (svaki debljine 0,4 mm) ima moderan crni poklopac na kojem je RGB  osvjetljenje upravljivo softverom.

Jonsbo CR-1000_2

Četiri toplinske cijevi od 6 mm u izravnom su kontaktu s IHS-om procesora kako bi se osigurale poboljšane performanse hlađenja. Zahvaljujući dizajnu s dvostrukim ventilatorom,učinak hlađenja dodatno se poboljšava u push-pull konfiguraciji.

Brzina ventilatora pomoću PWM-a podesiva je u rasponu od 700-1500 o/min. U ovom slučaju protok zraka varira između 44,4 i 97,5  metara kubnih u satu, a razina buke je unutar 20,55 i 31,2 dBA. Hladnjak je dimenzija 128 x 101 x 158 mm i teži 745 g. Cijena nije navedena, ali očekujemo da će biti vrlo konkurentna kao i kod drugih sličnih kineskih brendova.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 4 minute

Automobili

Objavljeno prije 4 minute

Tavanski sale - aukcija svega pronađenog (1980-2020)

Objavljeno prije 22 minute

A1 - ex Vip homebox turbo

Objavljeno prije 34 minute

Laptopi iznad 7000 kn

Objavljeno prije 45 minuta

Aukcija: Combo Xeon L5420+MBO+4 GB RAM, Terratec Phase 22

Novosti

Transcend lansirao nove SSD-e

Transcend je lansirao nove SSD-e s najnovijom generacijom 96-slojne 3D NAND memorije. Lansirali su SSD diskove u NVMe PCIe Gen3 x4, SATA III M.2 i mSATA faktorima, sa velikim rasponom kapaciteta od 64 GB do 2TB. Osim što imaju visoku izdržl... Pročitaj više

Hrvatski studenti osvojili treće mjesto na međunarodnom natjecanju Atos IT Challenge 2020

Poznati su pobjednici devetog izdanja međunarodnog natjecanja za studente Atos IT Challenge 2020. Lucija Blažević i Leon Imširović sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osvojili su treće mjesto u konkurenciji od 100 studentskih... Pročitaj više

Održan sastanak s Udrugom slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak na temu digitalne pristupačnosti

Digitalna pristupačnost bila je tema predstavnika Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak,  Instituta za integrirano-inkluzivne komunikacije jugoistočne Europe i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. Zakon o pr... Pročitaj više

H.266 / VCC standard prepolovljuje veličinu video datoteke bez gubitka kvalitete

Njemačka tvrtka Fraunhofer HHI, najavila je novi standard H.266/svestrani video kodek (VVC),  koji  komprimira gotovo 50% bita video datoteka bez gubitka kvalitete. Tako će s novim kodekom 90-minutni  UHD video zauzeti samo 5 GB prostora za... Pročitaj više

Schneider Electric proglašen HPE Momentum Edge partnerom godine

Kompanija Schneider Electric proglašena je HPE-ovim Momentum Edge partnerom godine za 2020. Schneider Electric prva je tvrtka kojoj je Hewlett Packard Enterprise (HPE) odao priznanje u novoj kategoriji. Na HPE-ovom Partner Growth Summit Vir... Pročitaj više

Sve novosti