GeForce RTX 2050, MX550 i MX570 nove su grafičke kartice za jeftine prijenosnike

Datum objave 27.12.2021 - Sanja Ledinek

GeForce RTX 2050, MX550 i MX570 nove su grafičke kartice za jeftine prijenosnike

GeForce RTX 2050, MX550 i MX570 nove su grafičke kartice za jeftine prijenosnike

GeForce RTX 2050, MX550 i MX570_1

NVIDIA je tiho najavila tri GPU-a namijenjena za prijenosna računala početnih razina: GeForce RTX 2050 i GeForce MX570/MX550.

Najistaknutiji GPU u ovoj seriji je GeForce RTX 2050 temeljen na Ampere GA107 arhitekturi koja se koristi u GeForce RTX 3050 karticama. Čini se da je nedostatak čipova natjerao NVIDIA-u da spasi svaki Ampere čip koji može proizveden u Samsungovom 8nm procesu. Dolazi s 2.048 CUDA jezgri, 4 GB VRAM-a na 64-bitnoj sabirnici s ukupnom propusnošću memorije od 112 GB/s i TDP od 30-45W Ima Nvidia Encoder za omogućavanje značajki kao što su Ray Tracing, Nvidia DLSS, Reflex, ali za razliku od GeForce RTX 3050 ne podržava G-Sync i ne može izravno emitirati video signal.

GeForce RTX 2050, MX550 i MX570_2

Što se tiče MX570 i MX550 GPU-a većina specifikacija ostaje dalje  misterij. Poznato je samo da će GeForce MX550 biti izravna zamjena za GeForce MX450 i temelji se na Turing arhitekturi. Koristi TSMC-ov 12nm proizvodni proces. GeForce MX570 oglašava se kao najbrža u NVIDIA-inoj MX GPU seriji. Za oba modela potvrđena je podrška za PCIe 4.0 i GDDR6 memoriju.

NVIDIA RAD-TTS AI pretvara tekst u glas

NVIDIA priprema RTX 3080 SUPER grafičku karticu za prijenosnike

Uz navedeno, očekuje se nadogradnja u broju CUDA jezgri i veća brzina memorije od prethodnih MX GPU-ova kako bi se omogućila bolja učinkovitost uređivanja fotografija i videa na softveru kao što su Adobe Lightroom i Premiere Pro.

Prijenosna računala koja koriste ove nove Nvidia grafičke procesorske jedinice očekuju se u proljeće 2022. godine.

Registrirajte se na našem YouTube kanalu i  zapratite na Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
Googleova nova pravila mogu vas spriječiti u pristupu datotekama na GDrive disku

Datum objave 27.12.2021

Googleova nova pravila mogu vas spriječiti u pristupu datotekama na GDrive disku

Googleova nova pravila mogu vas spriječiti u pristupu datotekama na GDrive disku (1)

Google je najavio neka nova pravila za dijeljenje datoteka koje pohranjujete na GDrive usluzi u oblaku, kako bi ojačao kontrolu ilegalnog sadržaja.

Na službenom blogu , navode da ako datoteke pohranjene na Google Drive usluzi uključuju neželjenu poštu, zlonamjerni softver i prijevare, govor mržnje, lažno predstavljanje, uznemiravanje, maltretiranje, prijetnje i/ili sadržaj povezan s terorizmom, iskorištavanjem djece, pornografijom, nezakonitim aktivnostima, privatnim i povjerljivim informacijama itd., korisnik će biti obaviješten i upozoren e- poštom o tome. Istovremeno će naziv datoteke koja krši pravila biti označen kao zabranjen za javno dijeljenja i onemogućeno širenje čak niti osobama s URL vezom. Google je također naveo da ako je netko prekršio pravila, mogu dodatno pregledati sadržaj tih datoteka i poduzeti druge radnje, kao što je potpuno ograničavanje pristupa vlasniku tim datotekama, izravno brisanje tih datoteka ili zabraniti korištenje servisa.

Googleova nova pravila mogu vas spriječiti u pristupu datotekama na GDrive disku (2)

No, Google je također izjavio da će “postojati iznimke za datoteke temeljene na umjetničkim, obrazovnim, dokumentarnim ili znanstvenim razmatranjima”, i da će u tom slučaju u pregledu doći do ljudske intervencije umjesto da se sve preda algoritmu. Ako vlasnik stavke smatra da ne krši pravila može zatražili reviziju. Uz to korisnicima također pružaju prijavu kršenja i sadržaja zloupotrebe.

Googleova ” occlusion” značajka čini Chrome pokretanje 25,8 % brže

Google: od 9. studenog obvezna provjera računa u dva koraka za sve korisnike

Ovo novo pravilo će se sukcesivno implementirati na korisnike Google Workspacea, G Suite Basic i Business Enterprise Edition u roku od nekoliko dana, a što se tiče korisnika osobnih Google računa, vrijeme implementacije nije objavljeno.

Registrirajte se na našem YouTube kanalu i  zapratite na Facebooku.      

Više... Vaš Komentar Top
Sretan Božić!

Datum objave 25.12.2021

Sretan Božić!

christmas

Sretan vam i blagoslovljen Božić i sretnu novu 2022. godinu želi uredništvo!

Više... Vaš Komentar Top
Alphacoolovi božićni darovi za PCEkspert čitatelje

Datum objave 24.12.2021

Alphacoolovi božićni darovi za PCEkspert čitatelje

alphacool_bozic_2021

Alphacool nam je poslao nekoliko svojih goodiesa koje smo odlučili podijeliti s našim čitateljima i forumašima. Pravila su jednostavna, tri najbrža maila svaki osvajaju po Aplphacool lopticu, šalicu i podlošku za miša. Dakle, kome nije jasno, tri su nagrade i u svakoj je šalica, lopitca i podloška. Mailove šaljite na alphacool@pcekspert.com Sretno!

Više... Vaš Komentar Top
HDMI 2.1 oznaka zamjenjuje HDMI 2.0, ali ćemo morati pažljivo čitati specifikacije

Datum objave 24.12.2021

HDMI 2.1 oznaka zamjenjuje HDMI 2.0, ali ćemo morati pažljivo čitati specifikacije

HDMI_black_Logo

HDMI Alliance za certifikaciju portova najavila je da u budućnosti oznaka novih proizvoda više neće imati oznaku HDMI 2.0 , već HDMI 2.1 . Međutim, ova promjena ne donosi nadogradnju specifikacija konektora.

Pa zašto se onda mijenja oznaka u HDMI 2.1?

Razlog je što budući proizvodi s novom oznakom mogu imati neke značajke koje je proizvođač uređaja opcionalno dodao. Uključuju mogućnost prijenosa dinamičkog HDR-a, ažuriranje varijabilnog renderiranja (VRR), automatski način rada s niskom latencijom (ALLM), podršku eARC kanala povratnog zvuka, QMS, QFT za poboljšanje igre, veću razlučivost i brzinu kadrova (8K 60 Hz ili 4K 120 Hz). To nam djeluje isto kao kod USB Type-C konektora, iako je izgled potpuno isti, mogu postojati neke razlike u brzini prijenosa i učinkovitosti punjenja.

Međutim, HDMI dužnosnici su također istaknuli da ako proizvođači odaberu spomenute HDMI 2.1 značajke, moraju navesti koje funkcije podržava kako bi se izbjegla zabuna od strane korisnika. To također znači da u budućnosti korisnici koji vide HDMI 2.1 neće moći izravno razumjeti verziju HDMI priključka s opsežnijim specifikacijama kao u prošlosti. Umjesto toga, moraju pažljivo pročitati upute proizvođača kako bi shvatili jesu li doista imaju funkcije koje žele.

Trenutno ostaje nejasno zašto je HDMI Alliance napravio takve prilagodbe. Moguće je da sve više potrošača reagira na popularizaciju 4K rezolucija, ima više sadržaja koji podržavaju brzinu osvježavanja zaslona od 120 Hz i stoga su sve poželjni TV uređaji i monitori s gore navedenim karakteristikama, a promjenom žele potaknuti na njihovu kupnju.

Registrirajte se na našem YouTube kanalu i  zapratite na Facebooku.      

Više... Vaš Komentar Top
Priča se da NVIDIA sprema GeForce MX550 početnu grafičku karticu za prijenosna računala

Datum objave 24.12.2021

Priča se da NVIDIA sprema GeForce MX550 početnu grafičku karticu za prijenosna računala

Nvidia GeForce RTX 3080 Ti s 12 GB VRAM-a stiže u travnju

Prema najnovijim vijestima Nvidia bi u bliskoj budućnosti mogla predstaviti grafičku karticu GeForce MX550 namijenjenu tankim i laganim prijenosnim računalima kako bi zamijenila MX450 čip koji nije ažuriran dugi niz godina.

U izvješću je istaknuto da će nova GeForce MX550 biti grafička kartica namijenjena prijenosnom računalu ulazne razine za AMD APU procesor Rembrandt RDNA 2 i Intel Iris Xe-LP ekvivalentne proizvode. Također su se pojavili podaci o rezultatima rada GeForce MX550 na ” Geekbench ” platformi. Što se tiče rezultata rada, GeForce MX550 je postigao 39124 bodova u Geekbench OpenCL test stavci, što je približno jednako razini Nvidia GeForce GTX 1650Ti i AMD Radeon RX 5600XT u odnosu na ostale konkurentske proizvode.

Uz to prema istim podacima ,  kartica koristiti istu Ampere arhitekturu serije RTX 3000, sa 16 SM jedinica, 128 CUDA jezgri i 2 GB GDDR6 video memorije. Radna brzina može doseći 10~12 Gbps. Ima 64-bitnu propusnost sabirnice, s ukupnom propusnošću od 80~96 GB/s. Procjenjuje se da će se oko prvog tromjesečja 2022. pojaviti ultra-tanka prijenosna računala opremljena grafičkom karticom.

Registrirajte se na našem YouTube kanalu i  zapratite na Facebooku.       

Više... Vaš Komentar Top
FidelityFX Super Resolution je najpopularnija AMD-ova softverska tehnologija

Datum objave 24.12.2021

FidelityFX Super Resolution je najpopularnija AMD-ova softverska tehnologija

FSR Over 70 Games blog coming soon games

Prošlo je samo šest mjeseci otkako je tehnologija otvorenog koda AMD  FidelityFX Super Resolution postala dostupna programerima i razvojnim studijima. U tako kratkom roku, preko 80 programera i razvojnih studija podržalo je AMD FSR! To znači da je FidelityFX Super Resolution najbrže prihvaćena softverska tehnologija u povijesti AMD-a.

AMD FSR stiže u 47 naslova, a u pripremi su još 24 igre koje će donijeti podršku za FidelityFX Super Resolution kada izađu. Podsjetimo, prije samo šest mjeseci samo je sedam igara podržavalo FSR!  Jednostavno rečeno, programeri su prepoznali puni potencijal ove OpenSource  tehnologije i  prednosti koje ona donosi ogromnoj bazi korisnika s različitim grafičkim karticama u svojim računalima i zaključili da cijela gaming zajednica može samo imati koristi od implementacije FidelityFX Super Resolution tehnologije.

Najveća podrška opsežnom razvoju Open Source FSR tehnologije bila je najava njezine implementacije u dva najmasovnija okruženja za razvoj igara na tržištu – Unreal Engine i Unity Engine.  Novi naslovi koji su razvijeni u ova dva popularna razvojna rješenja odmah će pružiti odgovarajuću podršku za FidelityFX Super Resolution.

Neki od zanimljivih ovogodišnjih naslova podržavaju FSR su:

 • DEATHLOOP
 • Horizon Zero Dawn Complete Edition for PC
 • F1 2021
 • Far Cry 6
 • Resident Evil Village
 • Farming Simulator 22
 • Ghostrunner
 • Hellblade: Senua’s Sacrifice
 • Lego Builder’s Journey
 • World War Z: Aftermath
 • Warhammer: Vermintide 2
 • Arcadegeddon
 • Baldur’s Gate 3
 • Grounded

U ovim igrama možete vidjeti kako AMD FidelityFX Super Resolution pruža dramatična ubrzanja kada koristite Performance mode – na primjer, u Ghostrunneru,koji je nedavno ažuriran FSR-om,možete dobiti do 2,9 puta više performansi na 4K na “Epic” grafičkim postavkama s  uključenim Raytracingom. Da biste vidjeli više rezultata FSR performansi iz najnovijih igara, na grafičkoj kartici Radeon RX 6900XT pogledajte grafikon u nastavku:

FSR Over 70 Games blog performance chart v2

Što se tiče onoga što donosi 2022. možete očekivati još mnogo naslova s podrškom za FSR, kao i nekoliko iznenađenja o kojima će AMD uskoro moći pružiti više detalja.

Više... Vaš Komentar Top
XPG predstavlja DDR5 DRAM iz serije CASTER

Datum objave 24.12.2021

XPG predstavlja DDR5 DRAM iz serije CASTER

XPG Caster RGB

XPG, dobavljač sustava, komponenti i perifernih uređaja za igrače, profesionalne e-sportaše i obožavatelje tehnologije, predstavlja svoju seriju DDR5 DRAM modula XPG CASTER. XPG CASTER, koji dolazi s RGB osvjetljenjem ili bez njega, nudi 7000 MT/s i radi veće stabilnosti i pouzdanosti, opremljen je ECC-om i PMIC-om na istom čipu. Varijante s RGB-om i bez njega dolaze u kapacitetima od 16 GB.

Uz brzinu od 7000 MT/s, XPG CASTER nova je vrsta memorije DDR5 koja je više od dvaput brža od standardnog DDR4 DRAM-a. Uz takve munjevite brzine prijenosa podataka korisnici će uživati u glatkijem i optimiziranijem iskustvu igranja. S podrškom za Intel XMP 3.0 overclockiranje je nevjerojatno i lako. Omogućuje korisnicima da izbjegnu komplicirane postavke u BIOS-u i dugotrajnu prilagodbu parametara overclockinga.

XPG Caster

Serija XPG CASTER opremljena je i ugrađenim značajkama ECC za ispravljanje pogrešaka u stvarnom vremenu i integriranim krugom za upravljanje napajanjem (Power Management Integrated Circuits, PMIC) radi veće stabilnosti i pouzdanosti.

S čelično sivim pasivnim hladnjacima, hrabrim trokutastim RGB svjetlom i optimiziranim oblicima DRAM iz serije XPG CASTER odiše dojmom brzine, profinjenosti i futurističkog stila. Korisnici mogu postaviti RGB osvjetljenje prema vlastitim preferencijama. Mogu birati među raznim efektima (statično, disanje i komet) ili pak sinkronizirati svjetla s omiljenim pjesmama putem glazbenog načina rada. Sve se to može napraviti putem softvera za kontrolu RGB osvjetljenja svih kvalitetnih robnih marki matičnih ploča.

Više... Vaš Komentar Top
Radite od kuće? Ostanite produktivni s besplatnim Windowsima 11 na GoDeal24 božićnoj rasprodaji

Datum objave 20.12.2021

Radite od kuće? Ostanite produktivni s besplatnim Windowsima 11 na GoDeal24 božićnoj rasprodaji

Karantena zbog pandemije COVID-19 dovela je do procvata rada na daljinu prošle godine. Zbog neizvjesnosti i globalnih rizika koje donosi varijanta Omicron, tvrtke svih veličina preispituju svoje planove rada na daljinu. Društvena distanca i zakloni na radnom na mjestu postali su prioriteti u nekim područjima. Vrlo je važno raditi od kuće bez utjecaja na to i čuvati vas financijski i fizički. Maksimalno povećajte produktivnost dok radite od kuće – održavajte redoviti raspored, osigurajte si udoban radni prostor i ne zaboravite pauze. Tada ćemo moći dobro iskoristiti fleksibilnost i sigurnost rada na daljinu. Također ne propustite softversku podršku: Godeal24 nudi najbolji softver za kućni Microsoft Office. Uz božićnu rasprodaju možete nabaviti Microsoft Office po niskoj cijeni na Godeal24. Osim toga, dobit ćete ključ za Windows 11/Windows 10 na dar prilikom kupovine Office paketa.

211216-720p-gd24-€

Najnovija verzija: Office 2021

Microsoft Office 2021 najnovija je verzija Office paketa pokrenuta sa sustavom Windows 11. Ako tražite način da povećate svoju produktivnost na višu razinu, to je najbolji izbor za vas. Sada možete besplatno dobiti Windows 10/Windows 11.

Još verzija – sve za vaš rad ili online studij

Požurite dok ima zaliha! 50% popusta na Windowse

Ako samo želite nabaviti Windowse 10/11, možete dobiti okruglih 50% popusta na ove proizvode. Izaberite što vam treba i iskoristite kupon kod: SGO50

Počistite cijeli lager! 62% popusta na ostale proizvode

Na GoDeal24 shopu će te naći mnoštvo Microsoft proizvoda, kao što su različite Office verzije, Project i druge. Sada ih sve možete nabaviti sa 62% popusta ako iskoristite kupon kod “SGO62

Alati za vaše računalo

Osim svega ovoga možete naći i vrlo korisne alate za vaše ralunalo koji će vam povećati produktivnost.

Proces kupnje je super jednostavan i dostupan je više načina plaćanja, naravno uz besplatnu dostavu. Sve gore navedene promocije i posebni popusti vremenski su ograničeni i vrijede samo do isteka zaliha – pa ako želite nadograditi softver svog računala tijekom praznika, svakako biste trebali iskoristiti jednu od njihovih promocija.

Ako slučajno pronađete bilo kakve probleme ili ako imate samo nekoliko pitanja za postaviti, njihov tim za korisničku podršku je tu da vam pomogne riječima i djelima! Za bilo koju vrstu kontakta, samo im pošaljite e-mail na sljedeću adresu : service@godeal24.com

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Oppo Find N s sklopivim zaslonom predstavljen nakon 4 godine razvoja

Datum objave 20.12.2021

Oppo Find N s sklopivim zaslonom predstavljen nakon 4 godine razvoja

Oppo Find N (1)

Izvor slika Zol

OPPO je iskoristio Future Technology Conference 2021. kako bi najavio nekoliko tehnoloških proizvoda među kojima je Find N, telefon sa sklopivim zaslonom.

OPPO Find N dizajnom je sličan Samsung Galaxy Z Fold 3 koji smo imali na testu  i s obje strane zaštićen Corning Gorilla staklom. Koncept stražnje strane izbočenim kamerama isti je kao Find X3. Dimenzija je 132,6 x 73 x 15,9 milimetara i mase 275 grama. Biometrijska autentifikacija prepoznavanje otisaka prstiju je bočno. Na dnu se nalaze priključak tipa C, zvučnik i utor za SIM karticu.

Oppo Find N (2)

Vanjski AMOLED sekundarni zaslon rezolucije 1972 x 988 piksela  ima omjer 16:9, duljinu dijagonale 5,49 inča i  1000 nita svjetline.

Što se tiče unutarnjeg zaslona, prekriven je ultra tankim UTG fleksibilnim staklom. Otvoren se proteže do 7,1 inča u omjeru blizu 1:1. Tako da bez obzira da li se drži izravno ili vodoravno učinak pregledavanja je sličan. Njegova rezolucija je 1792 x 1.920 piksela, dinamička brzina osvježavanja od 1 do 120 Hz dok uzrokovanja dodirom 180 Hz.

Unaprijed je postavljen za horizontalni prikaz nakon otvaranja što je prilično intuitivnije za korištenje. Uz to unutar aplikacije može se odabrati prikaz različitog sadržaja s lijeve i desne strane prilikom snimanja fotografija. Primjerice, zaslon tražila je s desne strane, a galerija fotografija s lijeve strane.  OPPO je uključio i posebne geste za podjelu aplikacija na dva zaslona, po jednu za svaki zaslon, ili povećanje. na cijeli ekran.

Što se tiče kompatibilnosti aplikacija, OPPO naglašava da je među prvih 1000 popularnih aplikacija 90% njih kompatibilno s višezadaćnim korisničkim sučeljem lijevog i desnog podijeljenog zaslona, a 80% ih je kompatibilno s velikim zaslonom.

Oppo Find N (3)

Seiko pseudo-vertikalni zglob

Kako bi se uklonio nabor zaslona što je više moguće i učinio ravnijim dok je otvoren, OPPO Find N koristi Seiko pseudo-vertikalni zglob   od 136 dijelova s preciznošću obrade od 0,01 mm i napredniji od tehnologije šarki u obliku slova U.  Prema proizvođaču  smanjuje vizualni nabor za 80 %, ali ovdje je bitno naglasiti riječ “vizualno”,  jer se ne radi o  toliko visokom postotku fizičkog smanjenje. Može izdržati do 200.000 preklapanja zaslona, a certificirana je od strane TÜV Rheinland. Podržava višekutnu ekspanziju od 50-120 stupnjeva .  Vrijedno je spomenuti da je dobavljač Seiko zgloba za OPPO, Hangzhou Amphenol Feifeng Communication, najveća je svjetska tvrtka za konektore koja ima moćnu tehnologiju.

SoC

Možda zbog  razvoja proizvoda gotovo 4 godine i 6 prototipova  ili kako bi imao niže cijene, OPPO Find N pogoni sada godinu dana starija Snapdragon 888 mobilna platforma s 12 GB LPDDR5 radne memorije i 512 GB UFS 3.1 interne.

Baterija

2- ćelijska baterija je kapaciteta 4500 mAh. Podržava 33 W SuperVOOC brzo punjenje, 15 W AirVOOC bežično i 10W obrnuto bežično punjenje.

Kamere

S prednje strane ima kameru na unutarnjem ekranu i drugu na vanjskom ekranu. Prednja kamera na vrhu zaslona je 32 megapiksela. Glavna kamera na stražnjoj strani koristi Sony IMX766 senzor od 50 megapiksela s OIS-om, dodatna širokokutna senzor 16 megapiksela, dok telefoto 13 megapikselni.

OPPO Find N ima početnu cijenu u Kini od  1.073 eura u konverziji.

Registrirajte se na našem YouTube kanalu i  zapratite na Facebooku.  

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 7 minuta

Filmovi - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 9 minuta

Adaptacija kuće/stana

Objavljeno prije 11 minuta

Hobby alati - akcije, recenzije, iskustva...

Objavljeno prije 14 minuta

Automobili

Objavljeno prije 40 minuta

Telemach - Optika

Novosti

Kingston FURY Beast DDR5 RGB

Obitelj Kingston FURY Beast može se pohvaliti prvim DDR5 modulom koji može prijeći 10.000 MT/s, ovaj najnoviji dodatak portfelju sadrži poboljšane RGB svjetlosne efekte s novim dizajnom raspršivača topline koji ujedno pruža svijetlo i ugodn... Pročitaj više

Canon EOS R7 i EOS R10

Canon Europe danas je predstavio svoje prve APS-C fotoaparate bez zrcala sustava EOS R - EOS R7 i EOS R10, u kojima se spajaju prednosti sustava EOS R s popularnim formatom senzora slike APS-C. Format APS-C donosi značajne prednosti za zalj... Pročitaj više

U Zagrebu predstavljen Huawei Watch GT 3 Pro

Huawei je u ugodnom zelenilu i atmosferi golf terena Riverside u Zagrebu predstavio svoju dugoočekivanu seriju pametnih satova Watch GT 3 Pro. U društvu brojnih okupljenih partnera, nišnih novinara kao i šire publike, zaštitnih lica, ali i... Pročitaj više

Nabavite originalni Office 2021 za samo 12,99 €! Samo Godeal24 ima ovako dobru ponudu!

Windows OS i Microsoft Office su u osnovi dva vrlo bitna softvera za računalo. Windows OS osigurava siguran i učinkovit računalni sustav, a Office 2021 može vam pomoći da poboljšate svoju radnu produktivnost! Samo, njihova kupnja može biti... Pročitaj više

Uz Huawei nova 9 SE čak 12 mjeseci besplatne zaštite od oštećenja zaslona!

Huawei je povodom lansiranja Huawei nova 9 SE pametnog telefona za svoje korisnike pripremio posebnu ponudu. Svi korisnici koji kupe uređaj do 28. lipnja ostvaruju pravo na besplatnu zaštitu zaslona u trajanju od 12 mjeseci. Zaslon pametnog... Pročitaj više

Sve novosti