Google Stadia na E3

Datum objave 06.06.2019 - Hrvoje Gregur

Google Stadia na E3

Google Stadia na E3

Stadia

Kao što smo već pisali, Google je ozbiljno zagrizao u cloud gaming sa svojom Stadia platformom. Neke od detalja vezane uz hardver koji će se vrtjeti u njihovim datacentrima već smo naveli kao i općenite tehničke detalje, poput obećanja o niskim latencijama u igranju na visokim detaljima zahvaljujući njihovoj globalnoj mreži data centara. No u ovom trenutku nepoznato je hoće li se koristiti monetizacija bazirana na pretplati – poput Netflixa ili ćemo kupovati igre koje će biti dostupne samo putem Clouda, kao niti informacija koliko igara će biti dostupno prilikom lansiranja.

Google će danas održati „Stadia Connect“ live stream gdje će nam dati više detalja o financijskom modelu, a u sklopu E3 sajma posjetitelji će moći isprobati DOOM Eternal i Assassin’s Creed Odyssey koje će pokretati Stadia.

Više... Vaš Komentar Top
Noctua na Computexu 2019.

Datum objave 06.06.2019

Noctua na Computexu 2019.

noctua_computex_2019_chromax_line_cpu_coolers

Na ovogodišnjem sajmu Computex u Taipeiu, Noctua je prikazala široki spektar nadolazećih proizvoda i prototipova, uključujući svoju novu generaciju 140-milimetarskih CPU hladnjaka sljedeće generacije – hladnjak bez ventilatora i potpuno crne verzije NH-D15, NH-U12S i NH- L9i modela. NF-A12x25 dobio je nagradu za najboljeg navijača godine od strane European Hardware Association i prikazan u nadolazećoj crnoj varijanti.

Više... Vaš Komentar Top
„Twitter i AI“ VS „Fake news“

Datum objave 06.06.2019

„Twitter i AI“ VS „Fake news“

Twitter_logo

Trenutačno u sferi društvenih mreža jedan od najvećih problema je širenje lažnih i krivih informacija – kolokvijalno prozvanim „fake news“. S obzirom na enormnu količinu informacija kroz koje su do nedavno prolazili ljudi kako bi se lažne informacije brisale i prekršitelji udaljavali s platformi, navedena borba prerasla je u sizifov posao.

Već smo pisali kako je Facebook za izbore u Indiji testirao svoj AI sustav kako bi količinu dezinformacija i lažnih vijesti sveo na minimum, a na isto se sad oldučio i Twitter. Zbog navedenog su kupili startup „Fabula AI“ iz Londona kako bi čitav posao oko identifikacije i eliminacije takvog sadržaja bio puno učinkovitiji.

Vezano uz kupovinu navedenog startupa, Twitter je onjima izjavio:

„Vrhunski tim stručnjaka strojnog učenja koji koriste duboko učenje kako bi otkrili mrežne manipulacije. Rezultat je sposobnost da se analizira vrlo velika i kompleksna količina podataka te opišu relacije i interakcije te točno izvuku signali na način na koji to klasično storjno učenje nije u mogućnosti.“

Uz navedeni citat Twitter je izašao van s informacijom da je Fabula AI sustav imao uspješnost od 93% u identifikaciji „fake news-a“ ovo bi se mogao pokazati kao korak u pravom smjeru, naravno pod pretpostavkom da je Twitter u mogućnosti iskoristiti njihov sustav u potpunosti.

Više... Vaš Komentar Top
Apple Mac Pro – od kante do ribeža

Datum objave 06.06.2019

Apple Mac Pro – od kante do ribeža

Apple_WWDC_2019_1

Apple je pred koji dan napokon predstavio novi Mac Pro na WWDC konferenciji u Californiji. Da podsjetimo, zadnji Mac Pro (Kantica) predstavljena je davne 2013 godine i definitivno je došlo vrijeme za nadogradnju.

Radi se o uređaju namijenjenim prosumerima te raznim kreativcima koje je Apple u zadnje vrijeme zanemario. Početna konfiguracija sa 8 jezgrenim Xeonom, 32 GB radne memorije, Radeon Pro 580X i 256GB PCIe SSD kreće od 5.999 USD.

Maksimalna moguća konfiguracija biti će 28 jegreni Xeon, do 1.5TB radne memorije dok se GPU sustav bazira na MPX modulima. MPX moduli ujedinjuju PCIe x16, DisplayPort i napajanje i pasivni hladnjak. Uz osnovni GPU Radeon Pro 580X tu je i Radeon Pro Vega II s 32 GB HBM2 memorije te MPX modul koji na sebi sadrži dva Radeon Vega Pro II GPU-a te će biti moguće koristiti dva takva modula što u konačnici znači 4 Radeon Pro Vega II GPU-a u jednom sustavu. Storage ide do 4 TB, a za mrežnu povezivost imamo i dva 10 Gbe LAN porta.

Apple_WWDC_2019_2

Uz klasične GPU kartice Apple će uz Mac Pro nuditi i ASIC ad din akcelerator namjenjen za ubrzavanje baratanja s ProRes i ProRes RAW codecima. S Afterburner akceleratorom, Apple tvrdi da će Mac Pro biti u stanju vrtjeti ukupno tri 8K ProRes Raw video streama, odnosno ukupno 12 4K streama.

S obzirom da pričamo o poprilično struje žednim i gladnim komponentama – napajanje će biti 1.4 kW.

Kvaliteta izrade će biti vrhunska, ako je suditi slikama, a samo kućište će biti od nehrđajućeg čelika, a moguće je i dokupiti kotače.

Apple_WWDC_2019_3

Uz novi Mac Pro ide i novi Pro Display XDR čija cijena kreće od 4999 USD. No ne radi se o ekranu za prosječnog korisnika nego se cilja na ljude koji traže maksimalnu preciznost boja. U suštini radi se o 6K IPS ekranu (6016 x 3384) u 16:9 omjeru, podržan je XDR, osvjetljene čitavog ekrana je 1000 nitsa, a 1600 je vršna vrijednost, sam panel je 10 bitni. Dolazi tvornički kalibriran, a isto tako ne izostaje podrška za sve veće referente stanarde koji se koriste za precizno definiranje boja. Uglavnom – više detalja dostupno je na službenoj Apple stranici.

Više... Vaš Komentar Top
Ljetna ponuda – Windows 10 za 10,26 €, Office 2016 za 25,43 €, a oboje za samo 30,39 €

Datum objave 04.06.2019

Ljetna ponuda – Windows 10 za 10,26 €, Office 2016 za 25,43 €, a oboje za samo 30,39 €

GoodOffer24 nudi Windows i Office licence po vrlo pristupačnim cijenama koje si svatko može priuštiti. Provjerite detaljniju ponudu i osigurajte si dodatnih 20% popusta uz ovaj članak.

Želite li nadograditi vaše računalo bez velikih investicija? Ili jednostavno raspolažete s ograničenim budžetom? Ne trebate dalje tražiti – GoodOffer24 je izvrsno rješenje za vas!

Budući da moderni svijet i konstantna briga za sigurnošću iziskuju stalno nadograđivanje računala s najboljim i najnovijim programskim paketima, nužno je kupovati licence. Ali svi znamo da su regularne cijene softvera enormno visoke. Međutim, postoji mnoštvo pouzdanih rješenja diljem weba, koja vam neće samo uštedjeti nešto novca, već ćete pomoću njih izbjeći i rizike od zloćudnog softvera ako koristite nelegalne verzije.

Kao jedno od rješenja tu je servis GoodOffer24.com – online trgovina softvera, igara i drugog softvera.

goodoffer_190417-728-360

Dodatnih 20% popusta na sve

U ispod navedenoj listi GoodOffer24.com predstavlja najbolje iz svoje ponude koju svakako valja pogledati. Ali prije toga potrebno je istaknuti kako je prilikom kupovine potrebno koristiti kod JG24SM20 kako biste dobili dodatnih 20% popusta na bilo koji softver.

Koristeći isti navedeni kod JG24SM20 možete kupiti Office 2016 Pro za 25,43 € ili Office 2019 Pro Plus za 41,99 €. Oba paketa dolaze s uključenim Word, Excel, PowerPoint i drugim poznatim programima.

Valja svakako spomenuti i mogućnost kupnje paketa Windows 10 Pro + Office 2016. Koristeći navedeni kod, ovaj paket možete kupiti za 30,39 €.

Ostalo iz ljetne ponude

20% popusta uz kod JG24SM20:

30% popusta uz kod JGO24OFFICE2019

Jednostavna kupovina i plaćanje

Proces kupovine na GoodOffer24.com vrlo je jednostavan. Ubrzo nakon narudžbe primit ćete e-mail s aktivacijskim ključem, bez potrebe za čekanjem od nekoliko dana da vam se netko javi (za svaki slučaj provjerite i spam/junk folder). Osim toga, u slučaju bilo kakvog problema, tu je korisnička podrška koja će vam pomoći u vrlo kratkom roku.

Povrh svega, možete odabrati različite oblike plaćanja, kao što su PayPal ili kreditna kartica.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Samsung licencirao AMD-ovu RDNA grafičku arhitekturu

Datum objave 04.06.2019

Samsung licencirao AMD-ovu RDNA grafičku arhitekturu

RDNA_arch

Kao dio dugoročnog strateškog partnerstva, AMD i Samsung su potpisali ugovor o suradnji putem kojeg će AMD osigurati grafičko intelektualno vlasništvo, koje će Samsung integrirati u svoje procesore i SoC-ove (“System-On-Chip”).

Licencirano intelektualno vlasništvo, koje će AMD ponuditi Samsungu, temelji se na novoj grafičkoj arhitekturi RDNA koju je AMD najavio prije nekoliko dana na Computexu. Samsung će koristiti AMD-ovu arhitekturu u jeftinim procesorima namijenjenim mobilnom tržištu. Također, Samsung se obvezao na plaćanje redovnih naknada AMD-u.

Povodom ove strateške suradnje, AMD-ova predsjednica i direktorica dr. Lisa Su izjavila je:

“Korištenje naše Radeon grafičke tehnologije kroz različite ekosustave: PC, konzole, cloud-bazirane i velike podatkovne centre je u porastu. Izuzetno smo uzbuđeni zbog partnerstva sa Samsungom, kao industrijskim liderom, koji će ubrzati igračke inovacija na mobilnom tržištu. Ovo strateško partnerstvo pozitivno će utjecati na širenje naše Radeon grafičke tehnologije putem mobilnog tržišta, dramatično proširujući bazu naših korisnika i razvojnih inženjera. “

Više... Vaš Komentar Top
Asus Strix SCAR III i Hero III prvi sa 17-inčnim 240 Hz ekranima

Datum objave 03.06.2019

Asus Strix SCAR III i Hero III prvi sa 17-inčnim 240 Hz ekranima

ROG Strix SCAR III

ASUS Republic of Gamers (ROG) danas je predstavio nove prijenosnike za igranje s većim, 17-inčnim ekranima, s frekvencijom osvježavanja od 240 Hz.

Svega mjesec dana nakon predstavljanja najbržeg 15,6-inčnog ekrana na svijetu, unutar kolekcije ROG Spring 2019, eSports prijenosnici Strix SCAR III i Hero III donijeli su 17,3-inčne ekrane s frekvencijom osvježavanja od 240 Hz i vremenom odziva od 3 milisekunde. Na Computexu su se također održavale demonstracije 4K UHD panela, uključujući model s osvježavanjem od 120 Hz, odzivom od 3 milisekunde i 100% pokrivenošću Adobe RGB prostora boja, te model s AMOLED panelom i podrškom za HDR.

Zephyrus S GX502

S ciljem razvoja tehnologije prikaza u još jednom, sasvim novom smjeru, ROG također demonstrira 4K UHD AMOLED ekran, implementiran u još jednu testnu varijantu Zephyrusa S. Ova konfiguracija ima frekvenciju osvježavanja od 60 Hz, ali ultrabrzo vrijeme odziva od 1 ms. HDR ekran pruža kontrastni omjer od 80.000:1 i izuzetno dubok, raskošan prikaz crne boje. Pokriva 100% DCI-P3 prostora boja, koji se često koristi u filmskoj industriji, što ovo eksperimentalno računalo čini osobito pogodnim za montažu videa. Sa 8 bita po kanalu, te još 2 bita po kanalu dobivenih pomoću ditheringa, ovaj ekran može prikazati više od milijardu individualnih tonova boja.

Posebne edicije novoizdanih ROG Zephyrusa S GX531 i GX701 nude HDR ekrane s tradicionalnom TFT tehnologijom. Uz frekvenciju osvježavanja od 144 Hz i vrijeme odziva od 3 ms, njihovi Full HD ekrani spajaju izvanrednu brzinu s VESA DisplayHDR 400 certifikacijom. Premda je softverska podrška, zbog izostanka standardiziranog API-ja za HDR sadržaje, još uvijek skromna, ovi ekrani mogu prikazati više od milijardu tonova boja i obasjani su lokalnim pozadinskim osvjetljenjem, podijeljenim na 16 individualnih zona.

Više... Vaš Komentar Top
Gigabyte Aorus CV27F monitor

Datum objave 03.06.2019

Gigabyte Aorus CV27F monitor

aorus_cv27f

Gigabyte je predstavio gamerski monitor CV27F sa zakrivljenjem 1500R, koji ima 1 milisekundu (MPRT) vrijeme odziva i stopu osvježenja od 165 Hz. Uz to, podržava i FreeSync 2 HDR tehnologiju. Ekran ima VA panel rezolucije 1920 x 1080, ima 90% DCI-P3 (8-bitne boje). Uz to ima i vrlo bogatu softversku podršku s equilizerom crne boje, stabilizatorom nišana u igrama, Game Assist opcijom za OSD, prikaz različitih informacija direktno na ekranu (DPI miša, GPU/CPU itd.), SideKick softver za kontrolu monitora, i ANC (active noise cancelation) za mikrofon direktno spojen na monitor.

Više... Vaš Komentar Top
Velika rasprodaja: Windowsi 10 Pro za 10.07 € i Office 2016 Pro za 25.51 €

Datum objave 31.05.2019

Velika rasprodaja: Windowsi 10 Pro za 10.07 € i Office 2016 Pro za 25.51 €

Za one koji redovito prate Pcekspert.com, sad već dobro moraju znati LVLGO – dobro poznati posrednički kanal koji uvijek donosi softverske proizvode po iznimno povoljnim cijenama, čime se štedi mnogo troškova u odnosu na originalnu cijenu koju nude proizvođači softvera. Čitatelji Pceksperta će moći još više optimizirati troškove s kratkoročnim promotivnim kodovima koje je Lvlgo objavio.

Danas, Lvlgo nastavlja davati čitateljima Pceksperta čitateljima veliko iznenađenje s dodatnim 10% popusta za sav softver, te dodatni 26% OFF za Windows 10 Professional, Office 2016 Professional i Office 2019 Professional.

lvlgo_4_svibanj_2019

LVLGo vas poziva da iskoristite kod za popust za Windowse 10 Pro i Office 2016 Pro: PCELVL26

A ujedno i da iskoristite kod za popust za sve softverske proizvode u njihovoj ponudi: PCELVL

Ostali Windows i Office proizvodi:

Savjeti za Windows proizvode:

  1. Ključevi vrijede i za 32- i za 64-bitne verzije.
  2. Pratite upute za instalaciju na sljedećem linku.

Savjeti za Office proizvode:

Da bi dobili vaš Microsoft Office aktivacijski ključ, molimo posjetite sljedeći link.

Lvlgo.com također ima i neke popularne igre po dobrim cijenama:

Kako iskoristiti kod za popust?

1. Odaberite željeni proizvod:

lvlgo_may_2019_2

2. Odaberite “Buy Now” ili “Add into cart” (ako je ovo prvi put da posjećujete lvlgo.com potrebno se prijaviti ili registirati, a postupak registracije je vrlo jednostavan uz unos e-mail adrese i lozinke.)

3. Unesite kod

lvlgo_may_2019_3

4. Iskoristite kod i prikazat će vam se konačna cijena proizvoda

lvlgo_may_2019_4

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
HP Omen X 2S

Datum objave 30.05.2019

HP Omen X 2S

1

Na ovogodišnjem HP-ovom Gaming Festivalu u Pekingu tvrtka je predstavila inovacije linija OMEN i HP Pavilion Gaming koje predstavljaju novi gaming standard.

OMEN X 2S, prvo gaming prijenosno računalo s dva zaslona, predstavlja zavidnu snagu i prilagodljivost, prijenosna računala OMEN 15 i OMEN 17 nude vrhunske performanse upakirane u najtanje kućište dosad, dok prijenosna računala HP Pavilion Gaming 15 i HP Pavilion Gaming 17 gamerima i kreativcima pružaju iznimnu svestranost i mobilnost. Predstavljanjem unapređenja softvera OMEN Command Center te novih zaslona i dodatne opreme za OMEN i HP Pavilion Gaming, HP je izgradio  gaming sustav koji ima sve što je igračima potrebno za prelazak na sljedeću razinu i ostvarivanje ciljeva.

HP je na računalo OMEN X 2S dodao drugi, dodirni zaslon od šest inča (1080 pix) koji igračima omogućuje slanje poruka u WeChatu ili WhatsAppu, pregledavanje Spotifya, gledanje Twitcha i YouTubea, a može poslužiti i kao središte za softver OMEN Command Center.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 minute

AMD Radeon RX 400 & RX 500 Series (Polaris)

Objavljeno prije 13 minuta

Automobili

Objavljeno prije 40 minuta

(riješeno) freemail.net.hr i Microsoft Outlook

Objavljeno prije 50 minuta

mehanicka tipkovnica

Objavljeno prije 1 sat

Preporuka routera

Novosti

Apple iPhone 11, 11 Pro & 11 Pro Max specifikacije

Apple je sinoć lansirao nove iPhone modele. Po očekivanju, lansirana su tri uređaja - 11, 11 Pro, & 11 Pro Max, baš kao i kod prethodne serije no s nešto drugačijim imenovanjem. Nabrajanje svih specifikacija uređaja je naporan zadatak z... Pročitaj više

Lilu ransomware od sada i na nekoliko tisuća Linux servera

Lilu (ili Lilocked) je relativno nov ransomware koji pogađa isključivo Linux servere. Prve infekcije su zabilježene sredinom srpnja i do ovog trenutka je zarazio barem 6.700 servera. Lilu cilja specifične vrste podataka i datoteka (HTML, PH... Pročitaj više

Intel GPU – prve ozbiljne promijene instrukcijskog seta od 2004.

Sve više i više detalja vezanih uz Intelovu GPU diviziju izlazi u javnost, a sve u susret predstavljanju prvog Xe GPU-a u 2020. godini. Prema „merge requestu“ zabilježenom na Gitlabu, Gen12 (Tierlage) sadržavati će jednu od najznačajnijih p... Pročitaj više

EA najavila nadolazeće testiranje svoje cloud gaming platforme

Već smo pisali o Google Stadia projetku, a sad je vrijeme da spomenemo koju i o projektu Atlas – cloud gaming platformi Electronic Artsa. Atlas uskoro kreće u tehničko testiranje otvoreno široj javnosti, a prijaviti se možete putem linka na... Pročitaj više

Corsair K57 RGB Wireless

Corsair je nedavno lansirao novu K57 RGB Wireles igraću tipkovnicu koja kombinira Capellix RGB LED osvjetljenje i Slipstream Wireless tehnologiju. Slipstream Wireless omogućava latencije ispod 1 milisekunde te do 11 metara dometa, a koristi... Pročitaj više

Sve novosti