Huawei lokalno predstavio FreeBuds 6i

Objavljeno prije 29 dana - Uredništvo

Huawei lokalno predstavio FreeBuds 6i

Huawei lokalno predstavio FreeBuds 6i

HUAWEI FreeBuds 6i (4)

Huawei najavljuje lansiranje FreeBuds 6i, najnoviji dodatak svojoj i-seriji slušalica. Ove slušalice donose visoku kvalitetu zvuka, dugotrajnu bateriju i inteligentno aktivno poništavanje buke. S ovim značajkama, slušalice FreeBuds 6i predstavljaju najbolje što tržište može ponuditi u svom cjenovnom razredu od 100 eura te su dobar izbor za sve koji traže visokokvalitetan zvuk, udobnost i funkcionalnost po pristupačnoj cijeni.

Huawei FreeBuds 6i su trendi i cool, dostupne u nekoliko boja – bijeloj, ljubičastoj i crnoj. Omogućuju svojim korisnicima da urone u zvučni svijet gdje se glazbeni stil susreće sa stvarnošću, gdje je svaki ritam jasan, a smetnje zvuka nestaju bez dodatnog truda.

Više... Vaš Komentar Top
Otkriveni detalji o suradnji OpenAI-ja i Applea: Što kažu Microsoft i Google?

Datum objave 18.06.2024

Otkriveni detalji o suradnji OpenAI-ja i Applea: Što kažu Microsoft i Google?

Otkriveni detalji o suradnji OpenAI-ja i Applea (1)

Mjesecima su se širile glasine o pregovorima između Applea i OpenAI-ja o integraciji značajki umjetne inteligencije u iOS 18. Pregovori su uspješno zaključeni, a osnovna verzija ChatGPT-a integrirana je u Siri i nove alate za pisanje. Prema Appleu, OpenAI je bio najbolji izbor za ovu suradnju.

Korištenje ChatGPT-a je besplatno i ne zahtijeva stvaranje računa za sve korisnike iPhonea. Apple nije platio OpenAI-ju za partnerstvo. Vjerojatno ekipa OpenAI dijeli stajalište Googlea i Applea da je vrijednost promocije marke i tehnologije u korisničkoj bazi s više od 2 milijarde aktivnih uređaja veća od bilo kakve novčane nadoknade.

Trenutni prosjek od 100 milijuna tjednih korisnika ChatGPT-a već je impresivan, ali prodor u globalnu korisničku bazu Applea značajno bi proširio jaz u odnosu na konkurente. Također se vjeruje da će Appleova pozicija lidera u proizvodima poput mobilnih telefona pomoći izvršnom direktoru OpenAI-ja Samu Altmanu u izgradnji AI proizvoda koji će biti privlačni široj javnosti.

S druge strane, postoji mogućnost da obje strane ostvare dobit pretvaranjem besplatnih korisnika na Appleovoj platformi za plaćanje u komercijalne korisnike s pretplatom koja uključuje dodatne značajke poput analize podataka i generiranja različitih vrsta slika.

Utjecaj suradnje OpenAI i Applea na Google i Microsoft

Appleov dogovor s OpenAI-jem nije ekskluzivan. Tvrtka nastavlja pregovore s Googleom o integraciji chatbota Gemini kao dodatne opcije. Potpisivanje sporazuma se očekuje kasnije ove godine i sada postaje vrlo važan za Google. Mogućnost usmjeravanja korisnika na ChatGPT za obradu određenih upita mogla bi dovesti do gubitka Googleovog prometa.

Microsoftova perspektiva

Prema Wall Street Journalu, Microsoft je do danas uložio više od 13 milijardi dolara u OpenAI i posjeduje 49 % udjela u njegovoj profitnoj organizaciji. Microsoftovo ulaganje omogućilo je OpenAI-ju da izgradi vodeći chatbot u industriji, ali suradnja OpenAI-ja s Appleom izazvala je nagađanja o odnosu između Microsofta i OpenAI-ja. Navodno je Microsoft izrazio nezadovoljstvo ovim partnerstvom prije nego što je vijest objavljena.

Jedan od razloga je da se Microsoftova trenutna tehnološka prednost u području umjetne inteligencije uz podršku GPT-a sada može smanjiti. Osim toga, GPT se trenutno uglavnom izračunava na Microsoftovim poslužiteljima, a postoji zabrinutost da bi priljev stotina milijuna Appleovih korisnika mogao preopteretiti poslužitelje i utjecati na Microsoft korisnike.

S druge strane, u posljednjih godinu dana odnos između OpenAI-ja i Microsofta čini se da nije tako jak kao prije. Microsoft je sklopio sporazume s Meta i Mistral AI o suradnji na umjetnoj inteligenciji i počeo graditi interni tim za umjetnu inteligenciju. Angažirao je Mustafu Suleymana, suosnivača DeepMinda, za voditelja tima kako bi razvijali interni AI model koji je jednak OpenAI tehnologiji.

OpenAI unutarnji sukob postupno je došao do vrhunca

Što GPT-4o može učiniti, a OpenAI nije istaknuo?

Zašto se Microsoft kladio na OpenAI?

Dodatne suradnje OpenAI-ja

Osim partnerstva s Appleom, OpenAI je vodio razgovore s AI startupom Anthropic o mogućnosti razvoja chatbota koji bi korisnicima pružio niz usluga umjetne inteligencije slično opcijama tražilice u pregledniku Safari.

Glavni Appleov cilj svih ovih suradnji bio bi ostvarivanje dobitka kroz potpisivanje ugovora o podjeli prihoda, čime bi se dobio udio od prihoda chatbot partnera. Industrijski analitičari vjeruju da bi ova inicijalna transakcija i budući model dijeljenja provizije mogli postati novi trend suradnje u tehnološkoj industriji, pomažući u promicanju tehnoloških inovacija i širenju tržišta.

Više... Vaš Komentar Top
Pravni spor oko intelektualnog vlasništva između Qualcomma i Arm-a: ozbiljan problem

Datum objave 18.06.2024

Pravni spor oko intelektualnog vlasništva između Qualcomma i Arm-a: ozbiljan problem

Pravni spor oko intelektualnog vlasništva između Qualcomma i Arm-a_1

Novi pravni spor između Qualcomma i Arm-a predstavlja ozbiljan problem za obje tvrtke, a posebno za proizvođače prijenosnih računala. Spor se usredotočuje na tehnologiju korištenu u Qualcommovom najnovijem Snapdragon X procesoru.

Startup Nuvia, koji je 2019. godine stekao razvojnu licencu za arhitekturu Arm, razvio je jezgru za poslužiteljske procesore. Qualcomm je kasnije akvizirao Nuviju kako bi poboljšao svoju konkurentnost s Appleom i integrirao Nuvia dostignuće u Oryon arhitekturu, na kojoj se temelje procesori Snapdragon X Elite i Snapdragon X Plus. Arm tvrdi da je Qualcomm koristio Nuvijin dizajn bez odobrenja i podnio je tužbu tražeći naknadu i uništenje svih procesora temeljenih na Oryon jezgri. Ako tužba bude uspješna, to će biti veliki udarac za proizvođače prijenosnih računala koji su upravo počeli plasirati na tržište uređaje s Snapdragon X procesorima. Pravni aspekt ove situacije još nije komentiran, a sljedeći koraci su neizvjesni. No, za Qualcomm je ovo svakako veliki problem.

Qualcomm objavio rezultate benchmarka Snapdragon X Elite NPU-a

MediaTek ulazi na američko tržište mobilnih telefona i izaziva Qualcommovu dominaciju

MediaTek ulazi u utrku Copilot+ Windows računala

Microsoftovo predstavljanje nove generacije prijenosnih računala s ARM čipovima usmjereno je na Apple i predstavlja se kao budućnost računalstva potrošačke klase. Apple Mac računala već četiri godine koriste čipove temeljene na ARM-u s velikim uspjehom, a Microsoft želi smanjiti utjecaj konkurencije. Prošle godine Microsoft je potpisao ekskluzivni ugovor s Qualcommom o razvoju čipova kompatibilnih s ARM sustavom, koji traje do kraja ove godine. Budući da ekskluzivni ugovor istječe, drugi proizvođači čipova mogu se uključiti u utrku Copilot+ Windows uređaja na tržištu.

Jedan od takvih proizvođača je MediaTek, koji navodno priprema procesor dizajniran s Arm arhitekturom u skladu s smjernicama za “Copilot+ PC” certificirana računala. Očekuje se da će MediaTekov procesor biti predstavljen do kraja sljedeće godine. Još uvijek nije jasno je li Microsoft odobrio MediaTekove PC čipove za Copilot+ Windows ekosustav.

Više... Vaš Komentar Top
Poznati detalji Adreno X1 grafike Snapdragon X serije

Datum objave 17.06.2024

Poznati detalji Adreno X1 grafike Snapdragon X serije

Poznati detalji Adreno X1 grafike Snapdragon X serije_1

Qualcomm je napokon objavio više informacija o Adreno X1 GPU-u integriranom u seriju procesore Snapdragon X.

Poznati detalji Adreno X1 grafike Snapdragon X serije

Adreno X1 je prva generacija integriranih grafičkih kartica (naknadni proizvodi će se zvati Adreno X2, X3…) koje je Qualcomm dizajnirao za Windows na ARM SoC-u. Najviša konfiguracija Adrena X1 je “X1-85″, gdje “8” predstavlja razinu GPU-a, a “5” SKU.
AdrenoX1 sadrži do 6 shadera za ukupno 1536 ALU-a FP32, koji mogu obraditi 96 teksturnih jedinica po ciklusu pružajući performanse do 4,6T FLOPS u vršnim uvjetima i 72 gigapiksela podataka u sekundi.

SDX_CPU_GPU Architecture Overview_21 SDX_CPU_GPU Architecture Overview_22

SDX_CPU_GPU Architecture Overview_23 SDX_CPU_GPU Architecture Overview_24

Dijeli 6MB predmemoriranje sustava s CPU-om, NPU-om itd., i ima istu GMEM tehnologiju kao Adreno na mobilnim telefonima. Podržava popularne grafičke API-je uključujući DirectX 12.1 (Shader Model 6.7), DirectX 11, Vulkan 1.3 i OpenCL 3.0.

Qualcomm lansira marku čipova Snapdragon X Series za PC

Qualcomm objavio rezultate benchmarka Snapdragon X Elite NPU-a

Qualcomm Snapdragon X Elite: neovisna arhitektura 12 jezgri i podrška za Windows 12 API

SDX_CPU_GPU Architecture Overview_25 SDX_CPU_GPU Architecture Overview_26

SDX_CPU_GPU-Architecture-Overview_27 SDX_CPU_GPU Architecture Overview_28

Qualcomm je usporedio Adreno X1-85 s Intel Core Ultra 7 155H s 8 Xe jezgri, Intel Arc GPU i Ryzen 9 7940HS s Radeon 780M GPU-om. Qualcomm tvrdi da Adreno X1-85 može parirati ili čak boljim performansama Intel GPU-a u više igara i sve igre su referentne na 1080p rezoluciji. Međutim, nisu objavili detalje o testnoj platformi igre.

Osim toga, Qualcomm je pokrenuo i aplikaciju “Adreno Control Panel” za Snapdragon X seriju namijenjenu optimizaciji igara i ažuriranjima upravljačkih programa. Qualcomm obećava ažurirati ovu aplikaciju jednom mjesečno. Slična je AMD Adrenalin Edition i NVIDIA APP softveru.

Budući da je Qualcomm još uvijek početnik u području PC igara, čak i Microsoftova trenutna konkurentnost u GPU upravljačkim programima i optimizacija igara zaostaje za AMD-om i NVIDIA-om. Nadamo se da njihov softverski tim ima dovoljno mogućnosti za optimizaciju igara i podešavanja.

Više... Vaš Komentar Top
iOS 18: Poboljšano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje

Datum objave 17.06.2024

iOS 18: Poboljšano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje

iOS 18 Poboljsano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje (1)

S rastućom upotrebom mobilnih telefona, upravljanje baterijom i proces punjenja postaju sve važniji za korisnike. U svom najnovijem iOS 18 sustavu, Apple je uveo niz poboljšanja za optimizaciju baterije.

Nakon što iOS 18 bude dostupan, u Postavkama će se u odjeljku “Punjenje” pod izbornikom “Baterija” nalaziti novo sučelje. Osim opcije postavljanja ograničenja punjenja na 80 %, korisnici će moći odabrati i 85 %, 90 % ili 95 %.

iOS 18 Poboljsano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje (2)

Izbor optimalnog postotka ovisi o individualnim potrebama. Za maksimalno dugovječnost baterije, preporučuje se punjenje do 80 %. Punjenje do 85 %, 90 % ili 95 % donosi gotovo maksimalni kapacitet baterije, ali skraćuje njen vijek trajanja.

Važno je napomenuti da litij-ionske baterije, koje se koriste u većini pametnih telefona, imaju ograničen broj ciklusa punjenja. Jedan ciklus punjenja definira se kao punjenje baterije od 0 do 100 %. Svaki ciklus punjenja bateriju donekle istroši (stvara dodatni sloj, tzv. talog), što s vremenom smanjuje njen ukupni kapacitet. Stoga je jedan od načina produljenja vijeka trajanja baterije izbjegavanje punjenja do 100 % kada god je to moguće.

Osim dodatnih opcija ograničenja punjenja, Apple uvodi i revolucionarnu novu funkciju: otkrivanje i informiranje korisnika o korištenju sporog punjača za iPhone.

iOS 18 Poboljsano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje (3)

U izborniku “Baterija” u aplikaciji Postavke bit će dodan grafikon razine baterije s porukom upozorenja ako sustav otkrije sporu brzinu punjenja. U tom slučaju, grafikon će postati narančast s natpisom “Spori punjač” ispod. Ova funkcija omogućena je dubokom optimizacijom sustava upravljanja baterijama.

Detaljni kriteriji za pokretanje upozorenja o sporom punjenju još nisu objavljeni, ali se očekuje da će Apple u rujnu dati sve potrebne informacije korisnicima.

S iPadOS 18 Apple nastoji učiniti uređaje još svestranijim alatom nego što već jesu

Koja je razlika između metaverzuma i Appleovog prostornog računalstva

iOS 18 Poboljsano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje (4)

Što je spor punjač?

Postoji mnoštvo standarda punjenja koji definiraju snagu, struju, napon i ostale parametre. Svaki proizvođač uređaja odabire standard koji odgovara njegovim proizvodima. Nekada su punjači bili uključeni u prodajne pakete uređaja, ali danas ih korisnici često kupuju zasebno. Nažalost, ne odabiru uvijek najprikladnije punjače. Korištenje neprikladnog punjača može dovesti do neučinkovitog punjenja, pa čak i oštećenja baterije. Stoga je važno koristiti isključivo pouzdane punjače proizvedene ili preporučene od strane proizvođača mobilnog telefona.

Više... Vaš Komentar Top
Što je Genmoji, Appleova značajka u sustavu iOS 18?

Datum objave 17.06.2024

Što je Genmoji, Appleova značajka u sustavu iOS 18?

sto je Genmoji, Appleova znacajka  u sustavu iOS 18 (1)

Dosadni standardni emoji stvar su prošlosti. Apple je predstavio s iOS 18 – Genmoji za iPhone. Što karakterizira ovu značajku i kako je koristiti na iPhoneu? Evo odgovora!

sto je Genmoji, Appleova znacajka  u sustavu iOS 18 (2)

Genmoji (Generative + Emoji) je jedna od značajki Appleove Inteligencije koja emotikone podiže na potpuno novu razinu. Omogućuje stvaranje prilagođenih personalnih emojija (u obliku slika, ne unicode znakova) za bilo koju prigodu.

sto je Genmoji, Appleova znacajka  u sustavu iOS 18 (3)

Jednostavno unesite tekstualni opis putem tipkovnice i generirat će se odgovarajući Genmoji s nekoliko mogućnosti za odabir. Želite li možda pretvoriti punicu u astronauta koji leti na mjesec ? Sada možete. U isto vrijeme, može se uzeti fotografija osobe u galeriji i stvoriti emoji koji izgleda kao ta osoba.

sto je Genmoji, Appleova znacajka  u sustavu iOS 18 (4)

Genmoji se može koristiti izravno u bilo kojem tekstu poruke ili kao reakciju Tapbacka u aplikaciji Poruke ili jednostavno poslati kao naljepnicu. Da biste koristili Genmoji opciju po njenoj dostupnosti, potreban vam je iPhone 15 Pro, 15 Pro Max ili iPad/Mac s čipsetom serije M.

Više... Vaš Komentar Top
Zbogom Apple ID, dobro došao Apple račun

Datum objave 17.06.2024

Zbogom Apple ID, dobro došao Apple račun

Zbogom Apple ID,  dobro došao Apple račun

Apple je tiho promijenio naziv Apple ID koji se više od dva desetljeća koristio u jednostavniji naziv – Apple račun.

Novo ime već je prisutno u sustavima iOS 18, macOS Sequoia i watchOS 11, ali oznaka Apple ID zasad ostaje na nekim mjestima, kao što je stranica za prijavu na webu.  Zašto Apple mijenja ime? Jednostavno želi pojednostaviti korisničko iskustvo standardizacijom jezika koji se koristi za opisivanje pristupa njegovim uslugama. Cilj je osigurati da korisnici mogu lako pristupiti svoj svojoj digitalnoj imovini putem jedne točke ulaska, bez zabune.

Jedna od atrakcija Apple računa je ta što korisnici ne moraju mijenjati svoje trenutne podatke za prijavu. Apple račun bit će “temeljen na postojećim vjerodajnicama korisnika”, što prijelaz čini glatkim. To je posebno važno za one koji su već upoznati s Appleovim ekosustavom i ne žele prolaziti kroz gnjavažu s ažuriranjem informacija.  Prelazak na Apple račun vjerojatno će biti dovršen kada iOS 18 i druga ažuriranja softvera budu javno objavljena kasnije ove godine.

Zbogom Apple ID,  dobro došao Apple račun _1

Appleove inovacije u umjetnoj inteligenciji: lokalni jezični modeli i prilagođeni AI čipovi

Apple redefinira umjetnu inteligenciju, i figurativno i doslovno

U prethodnoj najavi Apple je osnovao poseban tim koji će biti odgovoran za pitanja obuhvaćena relevantnim promjenama imena te izvršiti odgovarajuće prilagodbe povezanih usluga, kao i prilagoditi funkcije pristupa uslugama trećih strana.  Sve u svemu, ovo je korak u pravom smjeru i možemo očekivati da će Apple nastaviti poboljšavati i usavršavati svoju platformu kako bi korisnicima pružio najbolje iskustvo.

Više... Vaš Komentar Top
Gigabyte AI TOP

Datum objave 17.06.2024

Gigabyte AI TOP

Gigabyte je lansirao novi AI TOP sveobuhhvatni paket proizoda koji uključuje AI TOP Utility, Hardver i Instruktor. Utility je najnoviji softver s prijateljskim korisničkim sučeljem i iskustvom, koji podržava modele velikih jezika s do 236 milijardi parametara uz očuvanje privatnosti i sigurnosti. Hardver nudi flrksibilnost i nadogradnju u usporedbi s tradicionalnim rješenjima za AI obuku u oblaku. Pogodan je za standardne kućne električne instalacije. I za kraj, Instruktor pruža sveobuhvatne konzultacije za AI TOP rješenja, intuitivna uputstva ua podešavanje i tehničku podršku.

gigabyte_ai_top

AI TOP Hardver uključuje modele kao što su TRX50 AI TOP matična ploča, GV-N407TSAI TOP-16GD/W7900 AI TOP 48G/W7900 AI TOP 32G grafičke kartice, AI TOP 100E SSD 1/2TB diskovi i UD1600PM PG5 AI TOP napajanje.

Ponudom ovih rješenja Gigabyte korisnicima želi omogućiti korištenje AI modela iz vlastitih ureda i kuća, bez upotrebe cloud sustava.

Više... Vaš Komentar Top
Apple redefinira umjetnu inteligenciju, i figurativno i doslovno

Datum objave 14.06.2024

Apple redefinira umjetnu inteligenciju, i figurativno i doslovno

Apple AI (2)

Mnogi su prije WWDC-a 2024. tvrdili da Apple zaostaje u utrci za umjetnom inteligencijom, s čime se možemo složiti. Zar ne djeluje to u skladu s Appleovim uobičajenim pristupom? Sjetite se widgeta? Gledano iz perspektive Androida, Apple često polako implementira značajke ne gubeći pritom korisničku bazu i dotjera ih do savršenstva. To mu omogućuje da se uvijek predstavi posebnijim i iskoči od konkurencije. Ovaj put redefinira umjetnu inteligenciju, i figurativno i doslovno.

Appleova AI nije umjetna inteligencija, već Apple Inteligencija.

Apple AI (1)

Zapravo, promjena imena ima smisla. Apple se ne fokusira na ono što umjetna inteligencija može učiniti, već na to kako je korisnici doživljavaju. Sve do sada predstavljene i s AI povezane funkcije su intuitivne i jednostavne za korištenje. Apple Inteligencija može:

  • Razumjeti osobni kontekst u naredbama i suziti podatke u svakoj aplikaciji.
  • Dati pametne prijedloge za rad kako bi korisnici bili učinkovitiji.
  • Pozivati različite funkcije u raznim aplikacijama umjesto korisnika.
  • Pomoći u pisanju članaka ili ilustriranju itd.

Siri postaje pametnija, razumije kontekst i voli učiti

Korisnici sa Siri sada mogu komunicirati prirodnijim jezikom i kontekstom, ne samo glasom već i tipkanjem. Siri može pomoći u učenju zadataka kao što su zakazivanje e-pošte u aplikaciji Pošta ili prebacivanje na tamni način rada. Kako se Siri razvija, moći će sve više razumjeti korisnika i pojednostaviti i ubrzati procese svakodnevnih zadataka.

Zahtjevi za Appleovom umjetnom inteligencijom

Prema Appleovim uputama, umjetna inteligencija zahtijeva kombiniranu računalnu snagu CPU-a, GPU-a i NPU-a. Ova kombinacija je trenutno dostupna samo za procesore A17 Pro ili M1 i više.

To ne znači da iPhone 15 i modeli stariji od iPhonea 14 ne mogu koristiti funkcije umjetne inteligencije. Ti modeli mogu koristiti usluge trećih strana kao što je ChatGPT koji nudi OpenAI. Apple je potvrdio da je suradnja s OpenAI-jem tek početak njihovih napora u razvoju umjetne inteligencije. Planiraju surađivati i s drugim uslugama trećih strana, uključujući Google Gemini. Ovo otvaranje prema trećim stranama će korisnicima omogućiti da biraju modele umjetne inteligencije koji odgovaraju njihovim potrebama. Također će omogućiti prilagodbu sadržaja modela prema zakonima i propisima u različitim zemljama i regijama.

Privatnost u središtu umjetne inteligencije: Apple pokazuje put naprijed

Prema Appleovom dijagramu arhitekture, AI će se prvenstveno oslanjati na računalstvo na uređaju, a računalstvo u oblaku (Private Cloud Compute)  bit će potrebno samo kada ne bude dovoljno računalne snage.

Ovdje započinje  Secure Enclave, koja štiti ključne ključeve za šifriranje na poslužitelju baš kao i na korisnikovom iPhoneu, dok Secure Boot osigurava potpisivanje i provjeru OS-a koji radi na poslužitelju, baš kao u iOS-u. Trusted Execution Monitor osigurava pokretanje samo potpisanog i provjerenog koda, a potvrda omogućuje korisnikovom uređaju sigurnu provjeru identiteta i konfiguracije klastera Private Cloud Compute prije slanja zahtjeva. Apple neće koristiti podatke za naknadnu obuku niti će znati detalje sadržaja podataka. Također će se u procesu računanja usporediti uređaj koji je podnio zahtjev za suradničko računalstvo s uređajem na koji se šalju rezultati izračuna, kako bi se spriječilo curenje korisničkih podataka. Osim toga, kompanija naglašava da će se svi računalni podaci koristiti u deidentificiranom obliku, a iCloud Private Relay koristi istu mrežnu tehnologiju maskiranja IP-a za osiguranje privatnosti.

Zaštita privatnosti je uspostavljena i za korisnike koji koriste ChatGPT. Također su IP adrese skrivene, a podneseni zahtjevi nisu pohranjeni u OpenAI zapisima. Za korisnike koji se odluče povezati s postojećim OpenAI pretplatničkim računom, primjenjivat će se ChatGPT-ova pravila o korištenju podataka.

Appleove inovacije u umjetnoj inteligenciji: lokalni jezični modeli i prilagođeni AI čipovi

Apple pokrenuo novu web stranicu za korisnike

Apple AI (3)

Suradnja Applea i Googlea ostaje čvrsta

Appleova tehnologija Apple Inteligencija eksternalizirana je za korištenje Googleovog TPU akceleratora za predtrening, što ukazuje na to da Apple i Google blisko surađuju u području umjetne inteligencije. Također mogu koristiti usluge oblaka Google Cloud. Iza tehnologije Appleove Inteligencije zapravo stoji Googleov TPU za preliminarnu obuku. Prema relevantnim tehničkim dokumentima, osim korištenja Appleovih procesora i drugog hardvera s softverskim okvirom, inženjeri koriste i vlastite grafičke procesore u kombinaciji s Google TPU tenzorskim akceleratorima za ubrzanu obuku u ranoj fazi modela umjetne inteligencije. Međutim, u relevantnim dokumentima nisu objavljene specifikacije Googleovog TPU-a korištenog za obuku niti udio koji se koristi u cjelokupnom procesu oluke.

Razlog zbog kojeg Apple nije usvojio shemu ubrzanja GPU-a koju zagovaraju NVIDIA ili AMD pokazuje da, kada dođe vrijeme, planira prijeći na vlastite modele umjetne inteligencije kako bi smanjio prekomjernu ovisnost o drugima, osigurao resurse i istovremeno promovirao razvoj AI aplikacija koje su više u skladu s njegovom vizijom.

Apple Inteligencija i  dostupnost

Appleova Inteligencija bit će dostupna samo u beta obliku barem do druge polovice ove godine i samo na engleskom jeziku, a očekuje se da će više jezika biti dodano tek sljedeće godine. Do tada se mogu i mnoge funkcije ponovno prilagoditi.

Što se tiče AI halucinacija, za sve je odgovoran OpenAI :)

Više... Vaš Komentar Top
Snapdragon 6s Gen 3 je rebrendiran trogodišnji čip

Datum objave 14.06.2024

Snapdragon 6s Gen 3 je rebrendiran trogodišnji čip

Snapdragon 6s Gen 3 je rebrendiran trogodišnji čip

Posljednje predstavljena mobilna platforma srednje klase je Snapdragon 6s Gen 3, na 6nm procesu. Nevjerojatno je identičan Snapdragonu 695 koji je Qualcomm lansirao 2021. godine. Evo detalja.

Snapdragon 6s Gen 3 sadrži dvije Cortex-A78 jezgre koje rade na maksimalnoj frekvenciji do 2,3 GHz i 6 x Cortex-A55 na 1,8 GHz. GPU je Adreno 619. Kao i drugi “s” čipseti dolazi s AI motorom koji se može iskoristiti značajkama umjetne inteligencije na uređaju. To uključuje bolje snimke pri slabom osvjetljenju, glasovne asistente umjetne inteligencije, manju potrošnju energije za zvuk, glas i senzore te konačno, otkrivanje dalekog polja s više mikrofona i poništavanje jeke. Postoji podrška za razlučivost stražnje kamere do 108 MP i reprodukciju videozapisa od 1080p 60 fps, LPDDR4x pri 2133 MHz i UFS 2.2. memoriju i zaslone rezolucije do 120 Hz i FHD+.

Snapdragon 7+ Gen 3 snažna podrška za umjetnu inteligenciju u srednjem cjenovnom rangu mobilnih telefona

Snapdragon 782G mobilna platforma: detalji

Realmea 9 5G debitira sa Snapdragonom 695

Što se povezivosti tiče, Qualcomm sustav Fast Connect 6200 donosi Wi-Fi 4 i 5, a tu si Bluetooth 5.2, NFC i X51 5G modem.

Ovim detaljnim pogledom na specifikacije u stvarnost 6s Gen 3 ima lošije performanse od 6 Gen 1. Ova Qualcommova shema imenovanja je prilično zbunjujuća i donekle zavaravajuća.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 sata

Pametni satovi

Objavljeno prije 2 sata

Elden Ring

Objavljeno prije 3 sata

Automobili

Objavljeno prije 3 sata

Filmovi - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 4 sata

ARM

Novosti

Huawei tuži MediaTek zbog kršenja patenata

Huawei je nedavno podnio tužbu protiv MediaTeka na kineskom okružnom sudu zbog kršenja patenata na 3G, 4G i 5G tehnologije povezivanja, što je privuklo pažnju industrije. Navodi se da je MediaTek u proizvodnji svojih modema za čipove pametn... Pročitaj više

Microsoft i Apple napustili su upravni odbor OpenAI-ja: strah od regulatora

Microsoft je poslao pismo upravi OpenAI-ja u kojem je odbio daljnje sudjelovanje u upravnom odboru kao promatrač, piše Financial Times. Apple, koji je na konferenciji WWDC 2024 u lipnju najavio implementaciju chatbota ChatGPT u svoje uređaj... Pročitaj više

Mali mode GPT-4o mini službeno lansiran

Tvrtke s velikim jezičnim modelima ne samo da bi trebale nastaviti promicati inteligentno poboljšanje velikih modela u skladu sa Zakonom o skaliranju, već i ovladati sposobnošću smanjenja modela kako bi obuhvatili više korisnika i scenarija... Pročitaj više

Skyline: Dizajn inspiriran legendarnom Nokijom N9

HMD je predstavio pametni telefon Skyline s dizajnom inspiriranim legendarnom Nokijom N9 i operativnim sustavom MeeGo. Pametni telefon HMD Skyline ima 6,55-inčni pOLED zaslon rezolucije 2400 × 1080 piksela u omjeru 20:9, frekvencije osvježa... Pročitaj više

Windows, macOS ili Linux? Koji je najbolji OS za tebe?

Odabir računala neizbježno donosi i dilemu o odabiru operativnog sustava (OS) pa ćemo probati proći kroz prednosti i mane najpopularnijih operativnih sustava. Široko korišteni Windows Windows, operativni sustav tvrtke Microsoft, nudi široku... Pročitaj više

Sve novosti