Kako koristiti glasovni chat ChatGPT na Androidu i na iOS-u

Datum objave 27.11.2023 - Sanja Ledinek

Kako koristiti glasovni chat ChatGPT na Androidu i na iOS-u

Kako koristiti glasovni chat ChatGPT na Androidu i na iOS-u

ChatGPT vratio se u Italiji nakon privremene zabrane

Značajka glasovnog chata dostupna od rujna korisnicima ChatGPT Plus i Enterprise pretplate, postala je dostupna svima. Samo da nema taj ALI! Ako koristite besplatno uslugu nećete dobiti ažurirane informacije, jer je ograničena na pristup dostupnim podacima do siječnja 2022.

Kako bilo da bilo, imate li želju da isprobate glasovni ChatGPT na svom mobilnom telefonu, samo naprijed, a za početak donosimo kratki vodič kako da to učinite.

  • Instalirajte aplikaciju ChatGPT ( Android & iOS ) na svoj pametni telefon
  • Pokrenite aplikaciju ChatGPT i prijavite se svojim nekim računom e-pošte
  • Sad bi vam se trebala pojaviti u sučelju ikona slušalice u donjem desnom kutu. Nakon dodirivanja ove  ikone, pojavljuje se uvodni zaslon ‘Chat with voice’, koji uključuje informacije o značajki, pojašnjava da će svi glasovni razgovori biti spremljeni kao transkripcije u povijesti razgovora.
  • Potom možete birati između pet različitih glasova s nevjerojatnim sličnostima s ljudskim glasom. Ne iznenađuje jer glasove osigurava biblioteka zvukova koje su snimili glumci.
  • Ako želite promijeniti glas, otvorite izbornik s lijeve strane i dodirnite svoj račun pri dnu, zatim pod opcijom Govor – “ Glas ”

Kako koristiti glasovni chat ChatGPT na Androidu i na iOS-u (1) Kako koristiti glasovni chat ChatGPT na Androidu i na iOS-u (3)

Kako koristiti glasovni chat ChatGPT na Androidu i na iOS-u (2)

ChatGPT ima veliku nadogradnju: može vidjeti, čuti i govoriti

Uz ChatGPT lako je stvoriti zlonamjerni kod

Što je ChatGPT – trend koji će eksplodirati 2023.

  • Nakon toga dodirnite ikonu “slušalice” u donjem desnom kutu kako biste započeli glasovni chat.
  • Kako biste zaustavili odgovor i ponovno razgovarali u chatu bez ikakvog korisničkog unosa, dodirnite bilo gdje sučelje. To je izvrsna UX odluka. Jedini nedostatak je što malo sporo reagira.
Više... Vaš Komentar Top
Što je RCS koji Google snažno promovira i vrši pritisak na Apple da implementira

Datum objave 27.11.2023

Što je RCS koji Google snažno promovira i vrši pritisak na Apple da implementira

Što je RCS koji Google snažno promovira i vrši pritisak na Apple da implementira (1)

Apple sljedeće godine ipak planira usvojiti RCS tehnički standard poruka, implementacija će omogućiti korisnicima da dijele svoju lokaciju s drugim ljudima putem tekstualnih poruka, ali iMessage dalje ostaje glavna platforma. Što je točno RCS? Tko će imati najviše koristi? Hoće li istisnuti WhatsApp, Facebook Messenger, Viber , Signal itd.? Koji uređaji podržavaju RCS? Imamo odgovore na sva ova pitanja.

Kako je sve počelo

Od svojih skromnih početaka 1992. godine SMS-a (Short Message Service) poruke kao jednostavno sredstvo komunikacije putem mobilnih mreža, brzo su stekle popularnost i postale komercijalne usluge mobilnih operatera. Tijekom 2010-ih uvedene su usluge multimedijskih poruka (MMS) za prijenos 300 KB podataka, uključujući slike, glazbu i tekst.

Što je RCS koji Google snažno promovira i vrši pritisak na Apple da implementira (2)

RCS (Rich Communication Services) protokol za razmjenu poruka i tehnologija dizajnirana za bogatije komunikacijsko iskustvo i modernizaciju tradicionalnih SMS-a, vuče korijene od 2007. godine kada je prvi put nastao kao inicijativa GSMA za poboljšanje multimedijskih mogućnosti slanja poruka na mobilnim uređajima. Ali široko prihvaćanje suočilo se s izazovima, uključujući fragmentaciju Android ekosustava, nedostatkom podrške proizvođača pametnih telefona i nezainteresiranosti dijela telekom operatera za ulaganje u infrastrukturu. U međuvremenu, WhatsApp stiže na iOS 2009. i godinu dana kasnije na Android, a popularnost počinje rasti od 2012.

Gdje se i kada pojavljuje Google?

Google koji silno želi postati lideru u svijetu instant poruka i posebno mu je trn u oku iMessage, imao je niz neuspjelih chat aplikacija i nada se da bi ih RCS konačno mogao lansirati u vrh. Čak 2015. stvara samostalno infrastrukturu za uslugu kupovinom startupa Jibe Mobilea, RCS rješenja za razmjenu poruka temeljenog na oblaku, a koristi Googleove servere. Potom kreće u snažne promotivne aktivnosti za privlačenja OEM-ova i operatera mobilne telefonije na usvajanju novog protokola, što čini sve do današnjih dana pod motom kako bi svijet komunikacije učini praktičnijim. Ali nije baš toliko dobronamjeran, jer u pozadini se ipak krije stara želja maknuti od sebe konkurenciju.

Što je RCS koji Google snažno promovira i vrši pritisak na Apple da implementira (3)

U posljednje vrijeme sve je uspješniji u pridobivanju značajne podrške telekom operatera koji su zabilježili značajan pad prihoda od SMS-a pritisnuti Over-the-Top (OTT) aplikacijama, ali i teško mogu bez velikih ulaganja i rekalibracija poslovnih modela uspjeti u natjecanju s Metom. Također, Google okreće na svoju stranu sve više OEM-a uključujući Samsung ( još od 2018. godine), Sony, OnePlus i avio kompanija koje su dogovorile puštanje RCS poruka. Pokrenuo je RCS usluge s nekolicinom tvrtki, ali u većini slučajeva za chatbotove potpomognute  umjetnom inteligencijom omogućujući automatizaciju interakcije s klijentima, pružanje trenutnih odgovora i rješavanje osnovnih upita.

Što je Google RCS i kako radi

Google RCS možemo zamisliti kao izvornu Android verziju za razmjenu trenutnih poruka s visokokvalitetnim fotografijama i videozapisa, održavanje razgovora te primanje potvrda o čitanju poruka, između ostalih funkcija. Upravo kao što danas nude poznate nam platforme poruka koje koristimo na dnevnoj bazi. Može se integrirati s različitim uslugama, kao što su sustavi plaćanja unutar aplikacije, omogućuje stvaranje interaktivnih kartica i karusela unutar poruka, pružajući korisnicima zanimljiv sadržaj koji se može horizontalno pomicati.

Vezana je za telefonski broj korisnika i nema potrebe kreiranja dodatnog računa za korištenje usluge. Informacije se šalju putem Wi-Fi ili mobilnih podataka prema RCS protokolu. Ali ako uređaj ima lošu Wi-Fi ili mobilnu podatkovnu vezu, ili druga strana (primatelj) nema RCS podršku, poruka će biti poslana kao normalni SMS bez ikakvog multimedijskog sadržaja. Vjerojatno znate da Googleova aplikacija Poruke ima RCS uključen prema zadanim postavkama.

Što je RCS koji Google snažno promovira i vrši pritisak na Apple da implementira (4)

Nova era Google oglašavanja koju pokreće AI

Uskoro kao alternativa prijava na Google račun bez lozinke

Budućnost RCS-a

Hoće li RCS istisnuti mnogobrojne aplikacije za razmjenu poruka? Gledajući iz sadašnje perspektive prvo mora riješiti usvajanje modernijeg RCS (Common Profile) protokola od strane svih operatera kako bi se uspostavila interkonekcija i čvorišta. Potonje je grupa pružatelja usluga trećih strana koji dogovaraju svoja sučelja sustava s različitim operaterima. Sljedeći operateri koji se pridruže čvorištu mogu se automatski povezati sa svim ostalim povezanim operaterima, eliminirajući potrebu da se svaki operater međusobno povezuje radi slanja poruka. Također pružatelji usluga moraju razmotriti šifriranje poruka u prijenosu i mirovanju, osiguravajući da samo ovlaštene strane mogu pristupiti sadržaju poruke te se pridržavati relevantnih propisa o privatnosti, kao što je Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) u Europi ili Kalifornijski zakon o zaštiti privatnosti potrošača (CCPA) u Sjedinjenim Državama.

Ipak najbitnije je pridobiti interes općih korisnika, a pokazat će ga ako im se ponudi nešto što nemaju današnje komunikacijske platforme. Argument povezivanja sa svima i nije neki snažan argument. Ionako su svi već povezani s osobama sa kojima često kontaktiraju, imaju postavljene svoj grupe itd.

Zato budućnost RCS-a možda leži u poslovnim komunikacijama. Za tvrtke može biti jedan od važnih kanala za poruke. Nudi iste značajke koje imaju od slanja SMS-a, primjerice za dvofaktorske provjere autentičnosti, ali omogućuje slanje bogatih multimedijskih poruka klijentima, podršku u chata uživo i dopušta da koriste svoje boje i logotipe u porukama. Time mogu pružiti bogatije vizualno i auditivno iskustvo te informativni sadržaj učiniti izražajnijim i interaktivnijim.

Sigurnost RCS poruka

Trenutni RCS nudi mehanizam end-to-end enkripcije. Svi podaci za izravnu razmjenu poruka koji se prenose između uređaja su šifrirani. Ikona lokota se može vidjeti pored vremenske oznake poruke. Ali prema stručnjacima za kibernetičku sigurnost, RCS postaje novi oblik aktivnosti prevarantskih skupina za dobivanje osjetljivih podataka korisnika poput pristupa bankovnim računima. Slučajevi prijevara su u porastu, budući da se prijave za Google RCS mogu izvršiti putem maskiranja brojeva te je teško ući u trag izvoru. No, prijevare u kibernetičkom svijetu su opće poznati problem i drugih platformi.

Više... Vaš Komentar Top
HONOR se priprema za izlazak na burzu

Datum objave 24.11.2023

HONOR se priprema za izlazak na burzu

HONOR

Globalni tehnološki brend HONOR, otkako posljednje 3 godine samostalno posluje, ostvario je brzi rast poslovanja. Uz kontinuirano unaprjeđenje korporativnog upravljanja i menadžmenta, ova su kretanja uvelike podignula ukupnu konkurentnost i tržišnu poziciju tvrtke.

Kako bi ispunio nove strateške ciljeve, HONOR će nastaviti s optimizirati svoju dioničku strukturu, privući diverzificirani kapital i ući na tržište kapitala putem ponude dionica na burzi.
Kada tvrtka započne proces pripreme za izlazak na burzu, sastav Upravnog odbora postupno će se prilagođavati, u skladu sa standardima tvrtke, kako bi se osigurala veća raznolikost za
ispunjavanje relevantnih upravljačkih i regulatornih zahtjeva.

Kroz 3 godine samostalnog poslovanja, HONOR je ostvario velike uspjehe. Samo ove godine, tvrtka je ostvarila rast prodaje od gotovo 200% na inozemnim tržištima. Također, prema
istraživanju Counterpointa HONOR je u trećem kvartalu 2023. bio jedini proizvođač pametnih telefona koji je ostvario rast i na taj način zauzeo poziciju među top 5.

Više... Vaš Komentar Top
Jesu li SSD diskovi postali neophodni za igrače?

Datum objave 24.11.2023

Jesu li SSD diskovi postali neophodni za igrače?

samsung_ssd

Ako ste se u jednom trenutku vratili s HDD diska na SSD disk, znate da nema povratka. Ovi moderni diskovi ne samo da povećavaju kvalitetu života pri uporabi stolnog računala i konzola već pružaju više mogućnosti programerima igara. Sve više studija ovu tehnologiju smatra novim standardom. Zato je nedavno došlo do skoka broja igara koje na popisu minimalnih zahtjeva imaju SSD disk.

Postoji mnogo naznaka da će stare HDD diskove zamijeniti modernija i naprednija verzija koja nije samo brža već i učinkovitija. Sada ne možete igrati naslove kao što su Starfield, Baldur’s Gate 3 ili Cyberpunk 2077: Phantom Liberty bez SSD diska. A sada vječno pitanje: koji SSD disk odabrati? Odgovor je prilično jednostavan: brzi!

Ako odaberete Samsung 990 PRO SSD možete očekivati znatno poboljšanje performansi igre zahvaljujući brzinama sekvencijalnog čitanja i pisanja koje dosežu do 7450 MB/s. Za sve koji vole moderan dizajn modeli 980 PRO i 990 PRO dostupni su u verziji s hladnjakom Heatsink. Sa sustavom hlađenja ugrađenim hladnjakom i vrhunskom tehnologijom sigurno će zadovoljiti potrebe i najtvrdokornijih igrača. Ističu se po svom detaljnom dizajnu, koji će sa svjetlima na modelu s hladnjakom 990 PRO Heatsink svako stolno računalo sigurno pretvoriti u pravo računalo za igre.

SSD diskovi započeli su revoluciju i u industriji konzola. Standardna verzija konzole PlayStation 5 opremljena je modelom SSD-a M.2 od 825 GB koji nevjerojatno dobro radi dok igrate, na primjer, Ratchet & Clank: Rift Apart ili God of War: Ragnarok. No ništa vas ne sprječava da nadogradite konzolu poboljšavanjem performansi i dodavanjem više prostora na disku. Gore spomenuti modeli 990 PRO i 980 PRO potpuno su kompatibilni s konzolom PlayStation 5 i mogu pohraniti do 4 TB podataka. Ako odaberete verziju s ugrađenim hladnjakom, možete riješiti i problem s pregrijavanjem koji ima većina konzola.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Znanost i tehnologija iza novog finskog Huawei Health Laba

Datum objave 24.11.2023

Znanost i tehnologija iza novog finskog Huawei Health Laba

Huawei Health Lab Building

HUAWEI Health Lab može se pozicionirati kao testing objekt svjetske klase sa stvarnim sportskim okruženjima i scenarijima u 5 glavnih područja testiranja, pokrivajući više od 20 sportova i prateći više od 200 fizioloških i biomehaničkih pokazatelja. Sudionici će također biti nadzirani dok koriste najnovije Huawei nosive uređaje, kao što je HUAWEI WATCH GT 4. Glavnih 5 područja monitoringa uključuju protustrujni “infinity” bazen, ski simulator, višenamjensku traku za trčanje, traku za trčanje s instrumentima i otvorenu teretanu koja se sastoji od raznih kardiovaskularnih vježbi. Svaka postaja simulira stvarne postavke sportskog scenarija, od interaktivnih skijaških ruta do temperature vode, omogućujući sudionicima da optimiziraju svoje sportske performanse.

Huawei  Multi-functional treadmill area-Cycling

Iza rada HUAWEI Health Laba stoji multidisciplinarni tim sastavljen od akademika i stručnjaka iz različitih područja. To uključuje 6 doktora znanosti, 20 vanjskih stručnjaka iz 5 glavnih područja – fiziologije, umjetne inteligencije, strojnog učenja, testiranja softvera i softverskog inženjerstva – od kojih svaki dolazi iz 7 zemalja EU-a. S opsežnim iskustvom i zdravstvenim istraživanjem usmjerenim na europsku demografiju, tim je fokusiran na postizanje eksperimentalnih standarda napredne razine.

Više... Vaš Komentar Top
HONOR je jedini brend koji je ostvario pozitivan rast u Europi

Datum objave 24.11.2023

HONOR je jedini brend koji je ostvario pozitivan rast u Europi

Europe-Smartphone-Shippment_2023

U razdoblju koje je obilježeno značajnim izazovima u industriji pametnih telefona, HONOR je uspio ostvariti značajan rast u Europi. Prema izvješću Counterpoint Researcha, ovaj se rezultat događa upravo u trenutku šireg pada isporuke pametnih telefona u Europi.

Prema istraživanju, u Europi je u trećem tromjesečju 2023. zabilježen pad isporuke pametnih telefona od 11%, u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu je zapadna Europa pala za 8%, a istočna Europa doživjela je još veći pad – od 15%.

Unatoč tom negativnom trendu, HONOR je uspješno upravljao tržištem te zauzeo čvrstu poziciju u Europi. Drugim riječima, HONOR je jedini brend među prvih pet koji je porastao na godišnjoj razini i ušao je među top pet.

Značajan rast HONOR-a na izazovnom europskom tržištu, rezultat je revolucionarnog napretka sa serijom HONOR Magic i nedavno predstavljenog pametnog telefona HONOR Magic V2. Ova serija pametnih HONOR telefona ne samo da naglašava otpornost brenda i potvrđuje duboko razumijevanje potreba potrošača tijekom izazovnim ekonomskih vremena, već uspostavlja nove standarde u industriji, pokazujući HONOR-ovu snažnu predanost donošenju pravih inovacija na tržište i pružanju iznimne kvalitete i vrijednosti.

Više detalja možete pronaći ovdje.

Više... Vaš Komentar Top
Posljednji tjedan! Godeal24 Black Fiday Deal pokazuje vam kako nabaviti Windows 11 za 7.5 € i doživotni Office 2021 već po 14.85 €

Datum objave 23.11.2023

Posljednji tjedan! Godeal24 Black Fiday Deal pokazuje vam kako nabaviti Windows 11 za 7.5 € i doživotni Office 2021 već po 14.85 €

Stigla je godišnja rasprodaja Crnog petka, tražite li još uvijek jeftin i originalan Windows OS, MS Office i drugi korisni računalni softver? Office 2021 najnovija je verzija Microsoftovog uredskog paketa koja se vjerojatno više koristi od svih drugih aplikacija za stolna računala na svijetu. Ali službena cijena od 439,99 dolara je razlog zašto ga niste kupili, onda ne smijete propustiti Godeal24 Black Friday Crazy Deal, još samo tjedan dana.

U godišnjoj rasprodaji Crnog petka možete dobiti originalni MS Office 2021 Pro za samo 24,24 €, jednokratnu kupnju koja će vas zadržati zauvijek. Zapakirani proizvodi ne samo da donose veću prodaju trgovcima, već i kupci mogu uživati u nižim cijenama i dobiti isti proizvod, kao što je Office 2021 5 PC paket koji košta već 14,85 €/kom. Office 2021 Pro zadovoljava vaše potrebe u svakom pogledu, povećava učinkovitost i ističe vaš rad. Slobodno kupujte softverske ključeve od Godeal24 zbog profesionalnog tima korisničke službe i munjevite dostave. Ključevi se koriste za aktiviranje softvera nakon što ga preuzmete sa službene web stranice. Cijeli proces je vrlo siguran, a ključevi su 100% originalni! Godeal24 neće nuditi neograničen softver niske cijene, vrijeme i zalihe brzo se troše, požurite!

231114-720p-gd24-€(1)

Nabavite proizvodni paket za 90% jeftiniji od originalne cijene!

Sigurniji način za aktivaciju vaših Windowsa 10!

Nabavite svoj povoljan paket proizvoda! (kupon kod ” SGBF62″)

Do 50% popusta na još Windowsa i Officea! (kupon kod ” SGBF50″)

Fantastična prodaja od koje će vam se vilica objestiti! Nevjerojatno dobar posao!

Najprikladniji način za dobivanje alata je Godeal24. Ispravni ključevi i profesionalna korisnička služba čine vašu kupnju bezbrižnom!

Praktični računalni alati:

>>>Nabavite još alata

Kako platiti?

>Idite na stranicu za naplatu, nastavite kao gost (ili kreirajte račun), a zatim ispunite “Informacije o naplati”.

godeal24_narudzba_1

> Odaberite “CWALLETCO” u ovom koraku i kliknite Nastavi (Continue)

godeal24_narudzba_2

> Molimo potvrdite svoju narudžbu i klikinite Naruči (Place Order)

godeal_bf_2024_1

> Tada će vas prebaciti na ovu stranicu gdje birate način plaćanja.

godeal_bf_2024_2

> Na kraju, odaberite PayPal za izvršavanje naplate.

godeal_bf_2024_3

Zašto biste trebali vjerovati Godealu24?

Godeal24 je globalni distributer IT softvera. Ne prodaje samo Microsoftove popularne proizvode, već i mnoge računalne alate i softver. Ako se bavite samomedijskim sadržajima ili trebate koristiti softver za uređivanje videa i slika, ili kako biste svoje računalo učinili sigurnijim, antivirusni softver možete pronaći u Godeal24 i zajamčeno je da je 100% originalan softver! Uz to, s ocjenom TrustPilot 98% Izvrsno i stručnom tehničkom podrškom 24/7 možete biti sigurni u kvalitetu proizvoda koji kupujete.

Kontaktirajte Godeal24: service@godeal24.com

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
MediaTek Dimensity 8300 – srednji rang s generativnom AI

Datum objave 23.11.2023

MediaTek Dimensity 8300 - srednji rang s generativnom AI

MediaTek Dimensity 8300 – srednji rang s generativnom AI (1)

MediaTek Dimensity 8300, cilja na potrebe mobilnih telefona srednje klase po uzoru na Snapdragon 7 Gen 3 koji je lansirao konkurent Qualcomm .

MediaTek Dimensity 8300 izgrađen je na TSMC-ovoj drugoj generaciji 4nm procesne tehnologije, koristeći CPU s jednom Cortex-A715 jezgrom takta 3,35 GHz, tri Cortex-A715 od 3 GHz i četiri Cortex-A510 jezgre na 2,2 GHz što odgovara novom Armv9 skupu instrukcija. Prema tvrtki, performanse su porasle do 20 posto u usporedbi s Dimensity 8200, a učinkovitost je porasla do 30 posto.

Također je opremljen s 6-jezgrenim Mali-G615 GPU-om. Novi čipset pruža podršku za LPDDR5X RAM s brzinama do 8,533 Mbps i UFS 4.0 specifikacije podatkovnu memorije.
Igrači s ograničenim budžetom trebali obratiti pozornost na telefone s ovim čipom. Prema MediaTeku, čipset također ima ono što se naziva “prilagodljiva tehnologija igranja”. To znači da aplikacija igre može “razgovarati” s čipsetom kako bi razumjela toplinsko opterećenje i izvršila odgovarajuće promjene u načinu rada. Odnosno, sama aplikacija će razumjeti kako optimizirati svoj način rada i neće biti ograničena procesorom kroz prigušivanje. U isto vrijeme, prema tvrtki, ovaj pristup može smanjiti potrošnju energije za 14 posto .

MediaTek je naglasio da Dimensity 8300 također uključuje dizajn otvorene arhitekture i da će se moći prilagoditi prema potrebama OEM-a kako bi zadovoljio različite potrebe dizajna proizvoda.

MediaTek Dimensity 8300 – srednji rang s generativnom AI (2)

AI

U dijelu primjene AI, to je prvi čipset za pametne telefone srednje klase koji ima generativni AI s širokim mogućnostima, a koje su tek nedavno postale stvarne. Podržava automatsko generiranje umjetne inteligencije na uređaju.  S dizajnom APU 780 i AI motorom bolji je od prethodna generacija u cjelobrojnim operacijama s pomičnim zarezom  2 puta,  i  podržava ubrzanje operatora Transformer i tehnologiju INT4 kvantizacije
za glatko pokretati inovativne aplikacije AI koje generira terminal.

MediaTek najavio pokretatnje Meta Llama 2 za svoje top čipsete

Stigao MediaTek Dimensity 9200+

MediaTek Dimensity 9200 5G – donosimo sve bitne detalje platforme

MediaTek Dimensity 8300 – srednji rang s generativnom AI (3)

Podrška za kamere

Procesor slike Imagiq 980 nekoliko poboljšanja vezanih uz kamere. Omogućava snimati video u HDR 4K/60fps formatu (umjesto SDR 4K/60fps u prethodniku), općenito energetski učinkovitije video snimanje, kao i AI-Color funkciju segmentaciju slike za fino podešavanje boje unutar scene.

Ostale specifikacije

Ostale specifikacije uključuju integraciju 5G mrežnog podatkovnog čipa koji je u skladu sa specifikacijama dizajna 3GPP R16, što dodatno poboljšava performanse veze u frekvencijskim pojasima ispod 6 GHz. Podržava 3-faznu agregaciju nositelja i brzine preuzimanja do 5,17 Gbps. Također surađuje s MediaTek 5G UltraSave 3.0 + tehnologijom za uštedu energije. Wi-Fi 6 veza pruža frekvenciju prijenosa od 160 MHz, a Bluetooth dolazi u 5.4 verziji.

Vrijedno je spomenuti AV1 dekodiranje, podršku za stope osvježavanja zaslona do 120 Hz pri WQHD+ razlučivosti (ili 180Hz pri FHD+).

Prema MediaTeku, prvi telefoni s Dimensity 8300 će se pojaviti prije kraja godine.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoftov portfelj čipova koji je sam razvio  postao je potpuniji

Datum objave 23.11.2023

Microsoftov portfelj čipova koji je sam razvio postao je potpuniji

Microsoftov portfelj čipova koji je sam razvio postao je potpuniji (4)

Glasine da Microsoft razvija AI čipove pokazale su se točnim. Na godišnjoj konferenciji Microsoft Ignite 2023., kompanija je predstavila AI čip Azure Maia 100 i procesor za računalstvo u oblaku Azure Cobalt 100 za podatkovne centre. Oba su proizvedena od strane TSMC -a, koristit će se u Microsoftovim podatkovnim centrima početkom sljedeće godine i postati dio Azure usluga računalstva u oblaku. Ali Microsoft će sljedeće godine korisnicima također pružiti usluge virtualnih strojeva (VM) koristeći NVIDIA H200 GPU i AMD MI300X GPU koji se mogu koristiti za obavljanje AI zadataka.

Microsoftov portfelj čipova koji je sam razvio postao je potpuniji (5)

Azure Maia je AI akceleratorski čip koji se koristi za AI radna opterećenja kao što su OpenAI modeli, ChatGPT, Bing i GitHub Copilot. Azure Maia 100 je prva generacija proizvoda ove serije proizvedena pomoću 5-nanometarskog procesa. Azure Cobalt je procesor za računalstvo u oblaku temeljen na Armu i opremljen sa 128 računalnih jezgri. U usporedbi s trenutnim generacijama čipova Azure Arm, izvedba je poboljšana je za 40 posto. Pruža podršku za usluge kao što su Microsoft Teams i Azure SQL.

Rani Borkar, potpredsjednica Microsoft (Azure Hardware Systems and Infrastructure, istaknula je da su sami testirali novi AI čip u Bing i Office proizvodima, a glavni AI partner i ChatGPT programer OpenAI,   testirao s GPT 3.5 Turbo.

Microsoftovo najnovije izvješće o digitalnoj obrani otkriva globalna žarišta hakerskih napada

Microsoftov plan za Xbox konzole do 2030 godine

Zbogom Calibri: Microsoft mijenja zadani font u sustavu Office 365

Zašto je Microsoft odlučio sam razviti AI čipove?

Samorazvojni čipovi omogućavaju kompanijama da se ne moraju previše oslanjati na bilo kojeg dobavljača. Trenutna industrija umjetne inteligencije uvelike ovisi o NVIDIA GPU-ima i vidljiv je problem njihovog nedostatka na tržištu uz vrtoglave cijene.

Primjerice uz Microsoft, Amazon i Google postigli su konkretne rezultate u čipovima koje su sami razvili. Amazon je 2015. kupio izraelski start-up Annapurna Labs kako bi korisnicima pružio usluge u oblaku i čipovima za umjetnu inteligenciju. Google je od 2018. usvojio samorazvojni čip TPU (Tensor Processing Unit) i stao uz bok Microsoftu koji je u prošlosti u suradnji s AMD-om razvio prilagođene čipove za Xbox i specijalizirane za HoloLens i Xbox Kinect kontrolere kretanja.

Microsoftov portfelj čipova koji je sam razvio postao je potpuniji (3)

Sa službenim izdanjem Azure Maia i Azure Cobalt, Microsoftov portfelj čipova koji je sam razvio je potpuniji.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft, Meta, Amazon i TomTom udružuju se kako bi razbili Googleov i Appleov duopol u mapiranju

Datum objave 23.11.2023

Microsoft, Meta, Amazon i TomTom udružuju se kako bi razbili Googleov i Appleov duopol u mapiranju

Microsoft, Meta, Amazon i TomTom_1

Digitalne karte ključne su za gotovo svaku mobilnu aplikaciju. Tehnologije u nastajanju, kao što su proširena stvarnost i samovozeći automobili, također zahtijevaju visokokvalitetni softver za mapiranje da bi funkcionirao.

Google i Apple dominiraju tržištem mrežnog kartiranja, ali za mnoge tvrtke nisu baš idealne jer ne omogućuju pristup temeljnim podacima. Umjesto toga, ove tvrtke dopuštaju razvijateljima aplikacija ili karata da koriste njihove kao uslugu i, u mnogim slučajevima, naplaćuju svaki put kada pristupe temeljnim podacima.

Microsoft, Meta, Amazon i TomTom _1

Sada Microsoft, Meta, Amazon Web Services i TomTom, udružuju snage kako bi pomogle u stvaranju još jedne opcije bez oslanjanja na Google ili Apple. Ovi tehnološki divovi prikupili su gotovo šezdeset milijuna “točaka interesa” kao što su restorani, tvrtke, sportski objekti, trgovine, znamenitosti, ulice i regionalne granice i donirali ih zakladi Overtureu, osnovane krajem prošle godine. Cilj zaklade je uspostaviti bazu očišćenih i formatiranih kartografskih podataka, kako bi ih zainteresirane tvrtke mogle koristiti za izradu i vlastitih karata ili softvera.

Overture nije prva organizacija koja radi na stvaranju materijala za mapiranje koji se mogu koristiti besplatno ili jeftino.  OpenStreetMap, osnovan 2004., koristi metode masovnog prikupljanja podataka za izradu kartografskih podataka. Meta također koristi ove informacije u svojim kartama.  Međutim, Overture želi razlikovati svoje podatke od OpenStreetMap kroz stroži pregled i upravljanje te brzim ažuriranjem promjena točaka interesa u stvarnom vremenu, a ceste kako se otvaraju ili zatvaraju. Zaklada planira koristiti tehnologiju umjetne inteligencije i druge tehnologije automatizacije kako bi postigla ovaj cilj.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 6 minuta

Samsung mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 9 minuta

Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti...

Objavljeno prije 20 minuta

Automobili

Objavljeno prije 21 minuta

Serije - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 23 minute

Hi-Fi

Novosti

OnePlus Nord 4 u monolitnom metalnom kućištu

OnePlus Nord 4 je opcija za one koji žele kvalitetan pametni telefon s modernim dizajnom, snažnim performansama i dugotrajnom baterijom. Uz to, pristupačna cijena ga čini još privlačnijim. OnePlus Nord 4 se ističe monolitnim metalnim dizajn... Pročitaj više

Kaspersky zatvara američku podružnicu i otpušta zaposlenike

Kaspersky će zatvoriti svoju američku podružnicu i otpustiti zaposlenike nakon što su SAD u lipnju zabranili prodaju njihovih proizvoda zbog navodnih veza s ruskom vladom i rizika od curenja podataka. Zabrana, koja stupa na snagu 29. rujna,... Pročitaj više

Micron predstavlja Crucial P310: Najbrži M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD za potrošače

Micron je najavio lansiranje Crucial P310, najbržeg potrošačkog M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD-a, dizajniranog za ubrzanje pristupa podacima u gaming ručnim uređajima, ultra tankim prijenosnim računalima i mini računalima. Crucial P310 nudi do... Pročitaj više

MediaTek predstavlja Dimensity 7350 za pametne telefone srednje klase

MediaTek je najavio Dimensity 7350, koji bi pametnim telefonima srednje klase trebao pružiti vrlo visoke performanse. MediaTek Dimensity 7350 ima osmojezgrenu konfiguraciju i proizveden je pomoću TSMC-ovog 4nm proizvodnog procesora druge ge... Pročitaj više

Zašto PS5 ima bolju tendenciju igranja igara od moćnije Xbox Series X?

Kako deveta generacija konzola ulazi u četvrtu godinu, jedno pitanje ostaje neodgovoreno: Kako Sonyjeva PS5 konzola redovito nadmašuje Microsoftov Xbox Series X koji ima mnogo snažnije hardverske specifikacije? Microsoftova vodeća konzola X... Pročitaj više

Sve novosti