MediaTek će pokrenuti TSMC-ov 6nm postupak za Dimensity s Arm Cortex-A78 CPU

Datum objave 12.11.2020 - Sanja Ledinek

MediaTek će pokrenuti TSMC-ov 6nm postupak za Dimensity s Arm Cortex-A78 CPU

MediaTek će pokrenuti TSMC-ov 6nm postupak za Dimensity s Arm Cortex-A78 CPU

MediaTek

Prema MediaTeku, postali su četvrta najveća svjetska tvrtka za dizajn IC-a. Cilj im je ove godine ostvariti prihod veći od 10 milijardi dolara i ne namjeravaju stati s intenzivnim lansiranjem procesora.

Ovih dana najavili su da će lansirati proizvod visoke klase temeljen na TSMC-ovoj 6-nm procesnoj tehnologiji. Koristi Arm Cortex-A78 CPU dizajn i radni takt na 3,0 GHz. Međutim, MediaTek nije otkrio specifične detalje ovog čipseta. No, nema sumnje da će i dalje pripadati seriji procesorskih proizvoda Dimensity.

MediaTek također očekuje da će kumulativna isporuka procesora serije Dimensity ove godine premašiti 45 milijuna jedinica, te potvrđuje da im je primjena 5G mrežnih tehnoloških proizvoda ove godine pokrila Sjevernu Ameriku, Europu, Bliski Istok, Kinu, Jugoistočnu Aziju, Australiju i druge regije.

Istovremeno, naglašavaju da imaju visoku razinu dizajna hardvera i mogućnosti primjene softverske integracije te da održavaju produbljeni suradnički odnos s TSMC-om, Hvale se da mogu koristiti cjelovitu ekologiju proizvoda i jedinstveni model proizvodnje kako bi proizvodima aplikacijskih procesora omogućili brži ulazak na tržište.

Više... Vaš Komentar Top
Infobip preuzima američku tvrtku OpenMarket za približno 300 milijuna američkih dolara

Datum objave 12.11.2020

Infobip preuzima američku tvrtku OpenMarket za približno 300 milijuna američkih dolara

Infobipov Pangea kampus u Vodnjanu

Infobip je sklopio je kupoprodajni ugovor s američkom IT kompanijom Amdocs o preuzimanju tvrtke OpenMarket, vodećeg B2B pružatelja rješenja za razmjenu mobilnih poruka, za bruto iznos u gotovini od približno 300 milijuna američkih dolara.

Preuzimanje OpenMarketa ubrzava Infobipov rast bilježenjem zajedničkog run rate prihoda većeg od milijardu američkih dolara. Nadalje, ova kombinacija stvara jedinstvenog cloud komunikacijskog igrača na tržištu s neusporedivim globalnim dosegom, omogućavajući mjesečno više od 14 milijardi korisničkih interakcija

Više... Vaš Komentar Top
ADATA predstavlja vanjski SSD SE770G s RGB-om

Datum objave 12.11.2020

ADATA predstavlja vanjski SSD SE770G s RGB-om

ADATA SE770G

ADATA Technology predstavlja vanjski RGB SSD ADATA SE770G.

SE770G krase visoke performanse i privlačan izgled, a nudi mogućnost povezivanja putem standarda USB3.2 Gen 2 i Type-C, brzine čitanja/pisanja do 1000/800 MB/s i veliku ploču s RGB osvjetljenjem. Prostrana ploča s RGB osvjetljenjem rasvijetlit će radne prostore kod kuće i u pokretu uz prekrasan efekt s kockastim uzorkom. Nekad je mjesto vanjskih SSD-ova bilo u sjeni dok su druga periferija i uređaji okićeni RGB svjetlima bili u centru pažnje na radnim stolovima korisnika, no sada je pojavom modela SE700G došao trenutak da i vanjski SSD-ovi zasjaje.

Uz mogućnost povezivanja putem standarda USB 3.2 Gen 2, SE770G nudi brzine čitanja/pisanja do 1000/800 MB/s što je do 12,5 puta brže od uobičajenih vanjskih tvrdih diskova.

Više... Vaš Komentar Top
ROG Z11 Mini-ITX kućište osvojilo tri međunarodne nagrade

Datum objave 11.11.2020

ROG Z11 Mini-ITX kućište osvojilo tri međunarodne nagrade

ROG Z11 Mini-ITX (1)

ROG Z11 Mini-ITX kućište osvojio je nagradu Red Dot Product Design za 2020, nagradu CES za inovaciju 2020 i nagradu za dobar dizajn za 2020. godinu.

ROG Z11 Mini-ITX ima 4 mm kaljene staklene ploče s aluminijskim okvirima i integriranim Aura Sync
osvjetljenjem s adresnim RGB LED diodama na prednjoj i bočnoj strani.

Svi ovi dizajnerski i funkcionalni elementi stvaraju s jedne strane elegantan stil, dok pomalo avangardni sa strane perspektive. Može se postaviti u dva smjera u ovisnosti o dostupnosti radnog prostora, preferencije i prikaz komponenata. Dimenzije kućišta su 194 x 386 x 531 mm i mase je 8,73 kg. I/O priključci na prednjoj strani uključuju jedan USB 3.2 Gen 2 Tip-C, dva USB 3.2 Gen 1 Tip-A i dva USB 2.0 Tip – A.

Patentirani dizajn koji naginje ladici matične ploče pod kutom od 11° donosi dodatnih 40 mm prostora na stražnjoj strani matične ploče kako bi se maksimizirale vrhunske performanse oko CPU-a i grafičkih kartica, kao i M.2 SSD-a koji se mogu instalirati na stražnju strana matične ploče. Osim toga za ljubitelje vodenog hlađenja Z11 nudi dovoljno prostora i mogućnost prilagodbe tekućeg hlađenja.

Ovo kućište može imati ventilator za kućne ljubimce. Na gornjoj strani 2 x 120 mm / 2 x 140 mm (debljine 30 mm) i na dnu 1 x 120 mm / 1 x 140 mm. Također podržava ATX napajanje, maksimalno 240 mm hladnjak hlađenih voda i dizajn grafičkih kartica s tri utora koji se mogu postaviti ispravno bez proizvodnog kabela. Grafička kartica ROG Strix GeForce RTX 3090, poznata kao “Royal”, može se savršeno integrirati.

U kućištu ROG Z11 Mini-ITX pronaći ćete remen za učvršćivanje kabela i odvojivi filtra za prašinu za brzo i praktično čišćenje i održavanje.

Njegova cijena je u trgovinama navedenim oko 270 eura.

Više... Vaš Komentar Top
Prodaja Galaxy Note 20 nije toliko visoka koliko se očekivalo

Datum objave 11.11.2020

Prodaja Galaxy Note 20 nije toliko visoka koliko se očekivalo

Galaxy Note20

Samsung je morao prilagoditi proizvodnju kako bi odgovoru tržišta. Prema korejskoj web stranici The Elec, Samsung je u listopadu postigao samo oko 70% prvobitnog plana.

Točnije, prema procurjelim internim izvorima, tvrtka je proizvela 600.000 uređaja u usporedbi s prvotno očekivanih 900 000. Omjer proizvodnje između standardne verzije i verzije Ultra iznosi 1: 2 i pokazuje da kupci odabiru bolji Galaxy Note 20 Ultra.

U usporedbi s Galaxy Note 20 Ultra, Note 20 se pokazao puno slabijim. Uređaj je opremljen samo zaslonom od 60 Hz s FHD + rezolucijom, a kamera je također smanjena u usporedbi s Note 20 Ultra.

U tromjesečju koje je završilo, tvrtka je prijavila 4,45 bilijuna vona dobiti od mobilnog odjela što je više od 50 postotna boda u odnosu na prošlu godinu.  Prema Samsungu ova ostvarena dobit je posljedica optimizacije troškova kao i učinkovitijeg marketinga.  Također kako  napominju  analitičari, uređaji srednje klase daju značajniji doprinos od visokog razreda.

Više... Vaš Komentar Top
Prodaja AMD-a dobiva zamah

Datum objave 11.11.2020

Prodaja AMD-a dobiva zamah

Prodaja AMD-a dobiva zamah_1

Iako Intel još uvijek zauzima dominantnu poziciju na tržištu CPU-a, jaz između AMD-a i Intela postupno se smanjuje posljednjih godina. Jedan od razloga je Ryzen serija. S nadolazećim CPU-om Ryzen 5000, predviđa da će AMD značajno nagristi Intelov tržišni udio tijekom ovogodišnje blagdanske kupnje.

Prema najnovijem financijskom izvješću objavljenom prošlog tjedna, ukupni prihodi AMD-a dosegli su novi rekord od 2,8 milijardi dolara, što je porast od 56 postotna boda u odnosu na isto razdoblje prošle godine.  U ovom financijskom izvješću također je potvrđeno da će AMD kupiti Xilinx, proizvođača programabilnih logičkih sklopova (FPGA), po cijeni od 35 milijardi američkih dolara.

Prodaja AMD-a dobiva zamah_2

Također kako pokazuju statistički podaci tvrtke Statista, tržišni udio AMD-ovih procesora dostigao je 37,3 % u trećem tromjesečju. To je najviša razina od početka razdoblja istraživanja (počevši od 2012.). Intelov tržišni udio iznosi 62,6%, što je najniža razina u istom razdoblju.

Prodaja AMD-a dobiva zamah_3

Uz to, prema istraživanju tvrtke Steam, 25,79 % Windows gamera koristi AMD CPU ( podaci do listopada ove godine), dok suparnički Intel koristi 74,21 %. Nadalje podaci Steama pokazali su postupni rast prema AMD-u u posljednjih pet mjeseci (od lipnja).
Istodobno, podaci iz aplikacije za usporedbu Pass Mark, bliži su izvješću Statista. U prvom tromjesečju 2020. godine ukupan tržišni udio AMD-a na CPU iznosio je 36,3%, dok je Intelov iznosio 63,7%.

Više... Vaš Komentar Top
U Indiji, najvećem tržištu mobitela, Xiaomi gubi prvo mjesto, a rodio se novi kralj

Datum objave 11.11.2020

U Indiji, najvećem tržištu mobitela, Xiaomi gubi prvo mjesto, a rodio se novi kralj

U Indiji, najvećem tržištu mobitela 1

Indija je drugo najveće tržište mobitela iza Kine i ogromno potrošačko tržište u nastajanju. Stoga su mnogi proizvođači mobilnih telefona zainteresirani za plasiranje svojih proizvoda nadajući se da će iskoristiti priliku i vrijeme poboljšati ukupne prodajne rezultate na globalnoj razini. Tko može zadovoljno trljati ruke, a tko se treba zabrinuti? Izgovoreno ime donosi Counterpoint Research.

Prema Counterpoint Research statističkim podacima o prodaji pametnih telefona za Q3 2020. u Indiji se povećala 50 milijuna jedinica, što je novi rekord. Xiaomi , koji je bio dvije godine za redom najprodavanija marka mobitela u Indiji, izgubio je prvo mjesto, što je vjerojatno prilično iznenadilo. Udio Xiaomija pao je na 23%, što je 3 postotna boda manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prema analitičarima na pad udjela djelomice utjecao je indijski “bojkot kineske robe” zbog sporova oko granica, a što je dovelo do porasta nacionalističkih osjećaja u Indiji.

Samsung je, s druge strane, postao novi kralj indijskog tržišta mobilnih telefona. Tržišni udjelom za 1 postotni bod (24%) nadmašili su Xiaomi i zabilježili porast za 4 postotna boda na godišnjoj razini. Istodobno, Samsungova promjena prodajne strategije također je imala značajan utjecaj na slabljenje prodaje Xiaomije. Posljednjih godinu dana, nešto više, Samsung je predstavio brojne modele srednje i niže klase po pristupačnim cijenama i koji se temelje na karakteristikama kupaca indijskog tržišta.

U Indiji, najvećem tržištu mobitela, Xiaomi gubi prvo mjesto,

Međutim, sveukupno gledano, kineski mobiteli i dalje imaju više prednosti na indijskom tržištu. U prvih pet prodaja, kineske marke mobitela imaju četiri mjesta, zauzimajući 65% indijskog tržišta pametnih telefona. Među njima je Realme postigao velik uspjeh zahvaljujući povoljnim cijenama i performansama. Realme je na indijskom tržištu ušao tek u svibnju 2018. godine, kao nedostižni stopom rasta danas je pojurio na četvrto mjesto, što svakako privlači pažnju.

Iznenađujuće je Huawei koji je ušao 2016.godine na indijsko tržište, nije među prvim pet najboljih proizvođača. Razlog je što su se pozicionirali na srednjoj i visokoj poziciji i vremenu ostvarili slabu prodaju. Štoviše, Huawei se od prošle godine fokusirao na europsko i kinesko tržište i donekle je zanemario indijsko tržište. To je u konačnici dovelo do gubitka interesa kupaca i loše prodaje uređaja.

OPPO isporuke porasle su 30 postotna boda na godišnjoj razini u trećem tromjesečju , vođene potražnjom za uređajima iz proračunskog segmenta, A12 i A11k, kao i dobrom izvedbom nedavno lansiranih A52, A53 2020 i F15.

OnePlus ostao je top brand u pristupačne premium segmentu (INR 30.000 INR 45.000 ~ 600 400- $ $) i ponovno ušao u gornji srednji nivo (INR 20.000 – INR 30.000 ~ 270-400 USD) sa svojom serijom Nord.  OnePlus Nord postao je najprodavaniji model u segmentu u početnom tromjesečju lansiranja.

Također, vivo je porastao za 4 postotna boda u odnosu na isto razdoblje prošle godine i zadržao je treće mjesto u Q3, vođen snažnom potražnjom za modelima Y-serije. U Q3 2020. ušao je na premium tržište sa serijom X50 i bio je prvi OEM koji je lansirao gimbal kameru koja je dobila pozitivne povratne informacije od potrošača.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung se vratio utrci na tržištu ToF senzora s ISOCELL Vizion 33D

Datum objave 11.11.2020

Samsung se vratio utrci na tržištu ToF senzora s ISOCELL Vizion 33D

Samsung se vratio na tržište  ToF senzora 1

Ranije ove godine činilo se da je Samsung napustio ToF segment, ali očito se radilo samo o malo zatišja. Ovih dana lansirali su ISOCELL Vizion 33D ToF senzor.

Samsung tvrdi da je ISOCELL Vizion 33D ToF senzor optimizirani za najbolje AR / VR i fotografsko iskustvo u svojoj klasi. Osim toga, također podržava značajke poput 3D skeniranja i stvaranja bokeh efekata za videozapise. Vizion 33D je očito sposoban pratiti subjekte u pokretu s malom latencijom zahvaljujući svom sustavu za demodulaciju. Ovaj sustav omogućuje da svaki piksel u senzoru istovremeno prima četiri fazna signala na 0, 90, 180 i 270 stupnjeva što donosi stvaranje fotografije dubine sa samo jednom snimkom.

Osim toga  ISOCELL Vision 33D senzor   ima niske energetske zahtjeve (potrošnju energije manju od 400 mW) koji su bitni za mobilne kamere.  Također senzor podržava mogućnosti automatskog fokusa glavne kamere.

Hoće li ga Galaxy S21 serija koristiti?   Odgovor na pitanje ostaje  nejasan. Prema prvim glasinama o mobitelima – neće.  Međutim  moguće je da će Samsung ipak odluči opremiti neki model Galaxy S21 serije ovim senzorom.

Samsung se vratio na tržište  ToF senzora

Specifikacije  ISOCELL Vision 33D senzora

Specifikacije  uključuju visoku razlučivost (za ToF senzor) od 640 x 480 px, korak piksela od 7 um i raspon udaljenosti od 0,2-5,0 metara. Senzor također koristi duboku izolaciju (DTI) za smanjenje buke, kao i tehnologiju povratnog rasipanja (BST) za poboljšanje kvantne učinkovitosti.

Sve u svemu, Samsung tvrdi da je ISOCELL Vision 33D senzor dovoljno brz i precizan da se koristi za sljedeću razinu 3D autentifikacije lica u mobilnim plaćanjima. To sugerira da bi Samsung mogao koristiti ISOCELL Vision 33D kao senzor za selfie / senzor za provjeru autentičnosti lica u budućnosti Galaxy pametnih telefona  Ili će ga barem tvrtka ponuditi potencijalnim kupcima koji traže takav senzor.

Više... Vaš Komentar Top
Canon PIXMA PRO-200

Datum objave 10.11.2020

Canon PIXMA PRO-200

Canon PIXMA PRO-200

Canon Europe najavljuje uređaj PIXMA PRO-200 – brz, lagan i kompaktan A3+ pisač u boji savršen za prve korake obožavatelja fotografije u svijetu fotoispisa. Uz mogućnost ispisa na razne vrste papira različitih tekstura i veličina PIXMA PRO-200 može stvoriti prekrasne živopisne otiske s pametnog telefona, tableta ili računala te tako omogućuje fotografima uspješan ispis svaki put.

Ovaj novi pisač, koji zamjenjuje model PIXMA PRO-100S, ispisuje na formate do A3+, ima sustav od osam tinti utemeljenih na bojilu i nudi fotografima uvijek iznimnu crnu i žive druge boje. Sposobnost pisača PIXMA PRO-200 da ispisuje za manje od 90 sekundi  omogućuje korisnicima uživanje u glatkom tijeku rada i trenutačno oživljavanje njihovih snimaka. Velik zaslon ovog pisača dijagonale 7,6 cm omogućuje fotografima lako upravljanje postupkom ispisa putem jednostavnog sučelja. Korisnici mogu uživati u bogatoj ponudi mogućnosti ispisa uređajem PIXMA PRO-200, uključujući ispis pomoću Canonova softvera Professional Print & Layout koji pomaže u optimizaciji procesa od snimanja do ispisa.

Više... Vaš Komentar Top
Cooler Master ML360 Sub-Zero

Datum objave 10.11.2020

Cooler Master ML360 Sub-Zero

ML360 Sub-Zero-2

Cooler Master je predstavio novi tip hlađenja – MasterLiquid ML360 Sub-Zero. Riječ je o sub-ambient hladnjaku koji ima Thermoelectric Cooling tehnologiju (TEC).  U suradnji s Intelom, ML360 Sub-Zero koristi TEC s Intel Cryo hlađenjem kako bi postigao temperature ispod ambijentalne za veće mogućnosti hlađenja. Ova se suradnja odnosi na raznoliku i rastuću zajednicu igrača i naprednih korisnika. Intel i Cooler Master pridružili su se pružanju rješenja za isporuku “hladnijeg silicija” za veće frekvencije overclockinga pri nižim naponima i s poboljšanom stabilnošću sustava. Pomoću ovih viših frekvencija obrade entuzijasti mogu dodatno poboljšati performanse bilo da se radi o iskustvu u igrama ili profesionalnom stvaranju sadržaja.

Nadograđeni hladnjak sadrži vodeni blok s integriranom TEC tehnologijom u kombinaciji s redizajniranom pumpom druge generacije, sposobnom za postizanje temperatura procesora ranije neviđenih bilo kojim All-in-One (AIO) hladnjakom. 360-milimetarski radijator djeluje u skladu s poboljšanom crpkom kako bi upravljao punim toplinskim opterećenjem i CPU-a i TEC-a.

ML360 Sub-Zero-1

ML360 Sub-Zero s Intel Cryo Cooling tehnologijom ublažava problem kondenzacije svojstvene sub-ambijentalnom hlađenju koristeći napredne algoritme, softver i hardverski nadzor. Kompaktan dizajn, minimalna izolacija, lokalno praćenje okoliša i inteligentna kontrola omogućuju korisnicima da performanse dovedu do ruba uz minimalan rizik od kondenzacije, čak i za dulje trajanje.

MasterLiquid ML360 Sub-Zero bit će dostupan za kupnju kod lokalnih prodavača u Europi krajem studenoga 2020. po početnoj MSRP-u od 349,99 €.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 minute

Problem sa NVMe diskom

Objavljeno prije 3 minute

Filmovi - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 24 minute

Napajanja za mining

Objavljeno prije 27 minuta

Koji mobitel kupiti? - 2. dio

Objavljeno prije 30 minuta

Windows 10 - problemi, troubleshooting

Novosti

AIDA64 v6.50

FinalWire je objavio dostupnost nove verzije svog AIDA64 softvera u sve četiri dostupne verzije, sa Extreme i Business edicijama. Novosti uključuju: Microsoft Windows 11 and Windows Server 2022 support AVX2 and FMA accelerated 64-bit benchm... Pročitaj više

Canon predstavlja PRISMAprepare Go

Gradeći na svom uspješnom softveru PRISMA, namijenjenom radnim procesima u produkcijskom tisku, Canon Europe predstavlja PRISMAprepare Go, alat za sigurno slanje i pripremu datoteka za male interne odjele za tisak i davatelje usluga tiska.... Pročitaj više

Microsoft "hakirao" vlastito računalo kako bi dokazao koliko je Windows 11 siguran

Windows 11 ima niz sigurnosnih značajki uključujući modul pouzdane platforme (TPM 2.0), sigurnost temeljenu na virtualizaciji (VBS) itd. Iako ovi zahtjevi postoje u sustavu Windows 10, ne nameću se korisnicima prilikom instalacije. Kako bi... Pročitaj više

Globalne isporuke mobitela u padu 6% u Q3. Nedostaje čipova!

Isporuke pametnih telefona od srpnja do rujna 2021. pale su za za 6 postotna boda na godišnjoj razini. Prema Canalysu, to je uvelike posljedica nedostatka komponenti, osobito čipova što je spriječilo tvrtke da zadovolje potražnju potrošača.... Pročitaj više

Dell Technologies Summit

Tvrtka Dell Technologies je na virtualnom događaju „Dell Technologies Summit“ predstavila najnovije edge inovacije, kao i nove uređaje unutar PC portfelja. Nova tehnološka rješenja namijenjena su za pojednostavljenje implementacije, kao i s... Pročitaj više

Sve novosti