[MWC 2024] Huawei predstavio high-end proizvode kojima uzlazi i u modni svijet

Datum objave 01.03.2024 - Uredništvo

[MWC 2024] Huawei predstavio high-end proizvode kojima uzlazi i u modni svijet

[MWC 2024] Huawei predstavio high-end proizvode kojima uzlazi i u modni svijet

Huawei MWC 2024

Tijekom Mobile World Congress (MWC) 2024. sajma, koji se održava od 26. veljače u Barceloni, Huawei je prikazao svoje serije tehnološki napredno dizajniranih flagship uređaja koji su privukli pozornost posjetitelja. Među njima su se istaknuli pametni telefon HUAWEI Mate 60 RS ULTIMATE DESIGN, HUAWEI FreeClip bežične slušalice i HUAWEI WATCH GT 4 pametni satovi.

Huaweijev izložbeni prostor bio je podijeljen na nekoliko zona: ULTIMATE DESIGN, Fashion Forward, XMAGE, Creation of Beauty i Fitness & Health, od kojih je svaka pružala prilagođeno iskustvo posjetiteljima, temeljeno na stvarnim scenarijima korištenja pojedinih uređaja.

Zone su pokazale kako Huawei tehnološka rješenja u svakodnevni život korisnika unose nova tehnološki obogaćena iskustva temeljena na raznim opcijama korištenja u svakodnevnom životu.

Upravo je personalizacija i dostupnost tehnologije za sve globalne potrošače, uz nastavak ulaganja u inovacije, jedan od najvažnijih razvojnih ciljeva tvrtke Huawei.

Više... Vaš Komentar Top
[MWC 2024] Ulefone Armor 26 Ultra

Datum objave 01.03.2024

[MWC 2024] Ulefone Armor 26 Ultra

Ulefone Armor 26 Ultra

Nakon zatvaranja Bullitt grupe, koja je bila poznata po robusnim telefonima pod brendom CAT, Ulefone ima manje konkurencije u ovom segmentu tržišta. Ipak, tvrtka pokušava zadržati liderstvo predstavljajući model Armor 26 Ultra.

Ekstremna robusnost je najveća prednost Ulefone Armor 26 Ultra telefona. S debljinom od 25,5 milimetara i certifikatima IP68/69K i MIL-STD-810H, ovaj telefon bi trebao izdržati teške uvjete rada i biti otporan na prašinu, vodu, udarce i vibracije. Prednji dio telefona ima ravan zaslon sa centriranim otvorom za 50 MP prednju kameru.

Stražnja strana karakteristična je po osmerokutnom modulu za četiri kamere i ogromnom zvučniku smještenom u njegovom centru. Primarna kamera koristi Samsungov ISOCELL HP3 senzor od 200 MP, a prate ju  ultra širokokutna kamera od 50 MP, telefoto kamera od 8 MP sa 3x zumom i monokromatska od 64 MP koja omogućava vidljivost u mraku uz pomoć IR emitera

Mediatek Dimensity 8020

Hardver se sastoji od Mediatek Dimensity 8020 procesora, 12 GB RAM memorije (sa mogućnošću virtualnog proširenja) i 512 GB UFS interne memorije. Baterija kapaciteta 15.600 mAh ima podršku za brzo punjenje od 120 W, a proizvođač tvrdi da može izdržati do tjedan dan korištenja na jednom punjenju.

Komunikacija

Najzanimljivije značajke Ulefone Armor 26 Ultra vezane su za komunikaciju:

 • Dual SIM 5G i WiFi 6 modem
 • Dvosmjerna satelitska veza (koristi tehnologiju Bullitt Satellite Messenger iako je tvrtka zatvorena, potrebna je pretplata)
 • Walkie-talkie radio sa mogućnošću odabira kanala komunikacije

Cijena

Ulefone je postavio početnu cijenu između 500 i 600 dolara. Iako se telefon hvali hardverom i inovativnim značajkama, nedostatak dugoročne softverske podrške, budući da je baziran na Androidu 13, a Ulefone nije poznat po čestoj update politiciji, može biti značajna mana za potencijalne kupce.

Više... Vaš Komentar Top
[MWC 2024] Hoće li Humane AI Pin zamijeniti mobitele?

Datum objave 01.03.2024

[MWC 2024] Hoće li Humane AI Pin zamijeniti mobitele?

Hoće li Humane AI Pin zamijeniti mobitele

Humane AI Pin je mali uređaj stvoren s istim funkcijama kao pametan telefon, ali dimenzijama puno manji i bez zaslona. Zamisao je suosnivača i bivših Appleovih zaposlenika Imrana Chaudhrija i njegove supruge Bethany Bongiorno.

Humane AI Pin može crtati, odgovarati na upite, pozivati, slati e-poštu, poruke i postove, fotografirati, pretraživati internet, sažeti tekstove čak i preporučiti pjesme i popise za reprodukciju.

Pričvršćuje se na odjeću, ima 13-megapikselnu kameru s vidnim poljem od 120 stupnjeva, zvučnik, nekoliko mikrofona i niz senzora.

Interakcija s korisnikom je putem glasa i male dodirne površine. Djeluje slično Google asistentu ili Siri kada je riječ o odgovaranju na pitanja ili projicira podatke pomoću laserskog projektora na dlan korisnika. Može se čak okretati rukama i izvoditi geste štipanja (pinch) kako bi se kretali između stavki i birali.

Pokreće ga neimenovani Snapdragon čipset, 4 GB RAM-a, interna flash memorija od 32 GB.  Dolazi s podrškom za 4G (eSIM), dvopojasni  Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1 i GPS.

Hoće li Humane AI Pin zamijeniti mobitele_1

Prednosti AI Pina

 • manji i lakši od pametnog telefona
 • ne ometa vizualno
 • jednostavan za korištenje

Dostupnost

Do sada je bio dostupan za kupnju samo u SAD-u po cijeni 699 USD. Uskoro dolazi i na druga tržišta, uključujući EU, čime će povećati svoju globalnu prisutnost.
Pitanje o tome hoće li AI Pin zamijeniti mobitele ostaje otvoreno. U konačnici, ovisit će o tome hoće li korisnici pronaći njegovu funkcionalnost i dizajn privlačnim.

Više... Vaš Komentar Top
[MWC 2024] Micron ima najmanje i najmoćnije UFS 4.0 rješenje na svijetu za mobilne telefone

Datum objave 28.02.2024

[MWC 2024] Micron ima najmanje i najmoćnije UFS 4.0 rješenje na svijetu za mobilne telefone

Micron ima najmanje i najmoćnije UFS 4.0 rješenje (1)

Micron je predstavio najmanji UFS 4.0 paket do sada, dimenzija samo 9 x 13 mm. To znači da će u kućištu pametnih telefona biti više prostora za bateriju ili modul kamere.

Karakteristike

To je 232-slojni 3D NAND brzine čitanja i pisanja 4.300 MB/s i 4.000 MB/s sekvencijalnog čitanja i pisanja. Istovremeno, ubrzava učitavanje LLM-ova velikih jezičnih modela za za 40 posto.

Osim toga, Micron je donio vlasničku značajku pod nazivom HPM (High Performance Mode) koja optimizira performanse tijekom intenzivnog korištenja pametnih telefona, tvrdeći da je do 25 posto brža kada je HPM omogućen.

Micron ima najmanje i najmoćnije UFS 4.0 rješenje (2)

Micron 3500 NVMe SSD u AI trendu na PC tržištu

Micronova Crucial DDR5 memorija pruža 50% veću brzinu prijenosa pri 4800 MT/s

Prilagođena poboljšanja firmwarea:

 • Način rada visokih performansi (HPM): daje prednost ključnim zadacima u odnosu na pozadinske zadatke, omogućujući 25% brže vrijeme učitavanja kada se istovremeno pokrene više aplikacija.
 • Ažuriranje jednim klikom (OBR): kombinacija automatskog čišćenja i optimizacije podataka, tako da dugotrajna upotreba više neće utjecati na performanse mobilnog telefona.
 • Zoned UFS (ZUFS): omogućuje domaćinu da odredi različite zone u kojima se podaci mogu pohraniti, što s vremenom može poboljšati korisnost uređaja.

Vrijedno je spomenuti, Micron ne kombinira UFS 4.0 pohranu s RAM-om, što je suprotno jeftinijim modelima. Kapaciteti koje Micron stavlja na raspolaganje su 256 GB, 512 GB i 1 TB.

Više... Vaš Komentar Top
[MWC 2024] Nubia Music: ogroman zvučnik i dvostruki 3,5 mm priključci za slušalice

Datum objave 28.02.2024

[MWC 2024] Nubia Music: ogroman zvučnik i dvostruki 3,5 mm priključci za slušalice

Nubia_music (1)

Nubia Music, glazbeni pametni telefon, privlači pažnju svojim jedinstvenim dizajnom. Na stražnjoj strani se nalazi ogroman DTS:X Ultra zvučnik koji je 6 puta glasniji od tradicionalnih pametnih telefona. Za kvalitetu zvuka i frekvencijsku obradu zadužen je poseban algoritam umjetne inteligencije.

Još jedna posebnost dizajna su dva 3,5 mm priključka za slušalice na vrhu kućišta.

Ostale značajke

 • 6,6-inčni IPS ekran HD+ rezolucije i frekvencije osvježavanja 90 Hz
 • RGB traka na rubu za svjetlosne efekte koji pulsiraju u ritmu glazbe
 • UNISOC aplikativni procesor
 • 8 GB RAM-a
 • 128/256 GB interne flash memorije
 • Dvostruka kamera s glavnim 50-megapikselnim senzorom i 2-megapikselnim dodatnim senzorom
 • Baterija od 5.000 mAh

[MWC 2024] Nubia Flip 5G – vertikalna sklopiva konfiguracija

Nubia Z50 Ultra – prednja kamera ispod zaslona i naglasak na periskopskoj telefoto kameri

Cijena

Nubia Music je pozicionirana kao budget uređaj i prodavat će se za oko 149 USD na dostupnim tržištima.

Više... Vaš Komentar Top
[MWC 2024] Qualcomm AI Hub pokreće AI modele na svim uređajima

Datum objave 28.02.2024

[MWC 2024] Qualcomm AI Hub pokreće AI modele na svim uređajima

AI Hub (1)

Qualcomm AI Hub pojednostavljuje programerima pristup modelima umjetne inteligencije. Biblioteka sadrži neke od najpopularnijih modela u industriji, kao što su Whisper, OpenAI-jev sustav automatskog prepoznavanja govora (ASR), Stabilna Difuzija i model pretvaranja teksta u sliku Stability AI.

AI Hub (2)

Ukupno nudi podršku za više od 75 optimiziranih AI modela za rad na Snapdragon platformama, uključujući pametne telefone i računala. Programeri ih mogu koristiti za različite zadatke, uključujući segmentaciju slike, generiranje slike ili teksta, prepoznavanje govora itd. Qualcomm AI Hub također može pokretati multimodalne modele umjetne inteligencije koji mogu vidjeti, čuti i lokalno govoriti.

[MWC 2024] Qualcomm Snapdragon X80 5G modem s omogućenom umjetnom inteligencijom

Qualcomm Snapdragon X Elite: neovisna arhitektura 12 jezgri i podrška za Windows 12 API

AI Hub (4) AI Hub (3)

Prednosti korištenja optimiziranih AI modela na lokalnom uređaju su maksimalno iskorištavanje svih jezgri Qualcomm AI motora, uključujući NPU, CPU i GPU, što rezultira poboljšanom učinkovitošću napajanja, manju potrošnju memorije, do 4 puta veće izlazne brzine i veću sigurnost podataka.

Dostupnost

Optimizirani modeli umjetne inteligencije su dostupni na  Qualcomm AI Hub, GitHub i Hugging Face.

Više... Vaš Komentar Top
[MWC 2024] Kako Deutsche Telekom vidi AI pametne telefone budućnosti

Datum objave 28.02.2024

[MWC 2024] Kako Deutsche Telekom vidi AI pametne telefone budućnosti

Kako Deutsche Telekom vidi AI pametne telefone budućnosti

Deutsche Telekom razotkrio je inovativni koncept pametnog telefona koji se u potpunosti oslanja na umjetnu inteligenciju (AI) za obavljanje različitih zadataka. Prema njihovoj viziji, u sljedećih 5-10 godina više nećemo morati koristiti mnoštvo različitih aplikacija. Umjesto toga, korisničkim sučeljem će upravljati AI, a korisnici će jednostavno koristiti glasovne ili tekstualne naredbe za izvršavanje bilo koje operacije.

T-telefon je razvijen u suradnji s Qualcommom i Brain AI tehnologijom koja omogućuje sučelju da predvidi i generira sljedeći kontekst na temelju radnji korisnika. To rezultira glatkijom i intuitivnijom interakcijom, omogućujući korisnicima da se usredotoče na ono što žele postići, a ne na način na koji to postižu.

Koji su pametni telefoni trendovski AI telefoni ?

OPPO najavio osnivanje AI centra kako bi jačao inovativnost svojih mobilnih telefona

Deutsche Telekom naglašava da je ovaj koncept usklađen s njihovom vizijom integracije multi- i crossmodal velikih jezičnih modela (LLM) u mobilne uređaje. Pogledajte demo video koji prikazuje dvije verzije ovog konceptnog telefona, jednu s obradom AI u oblaku i drugu s obradom na samom uređaju.

Ostaje pitanje hoćemo li ikada potpuno prestati koristiti aplikacije na telefonima. Ono što znamo jeste da će umjetna inteligencija igrati vrlo važnu ulogu u doglednoj budućnosti.

Više... Vaš Komentar Top
HONOR osvjetljava budućnost AI u pametnim uređajima na MWC-u

Datum objave 28.02.2024

HONOR osvjetljava budućnost AI u pametnim uređajima na MWC-u

HONOR_panel_MWC2024

Na MWC-u u Barceloni 2024., George Zhao, izvršni direktor tvrtke HONOR Device Co., Ltd., zauzeo je pozornicu s vodećima u industriji na panel diskusiji koja je potaknula na razmišljanje. Na sesiji pod nazivom „Stavljanje ljudi na prvo mjesto u razvoju umjetne inteligencije: Ključna razmatranja za stvaranje umjetne inteligencije za pametne uređaje” sudjelovali su i John Hoffman, glavni izvršni direktor tvrtke GSMA Ltd., i Alex Katouzian, generalni direktor grupe MCX, Qualcomm Technologies, Inc. Zajedno su naglasili važnost izrade uređaja s umjetnom inteligencijom, koji podržavaju intuitivno iskustvo usmjereno na čovjeka, a istovremeno osiguravaju privatnost korisnika.

Vjerujemo da će umjetna inteligencija rekonstruirati operativni sustav i ponovno izgraditi naše buduće iskustvo pametnog telefona. HONOR će unaprijediti našu strategiju umjetne inteligencije integracijom u MagicOS i sve HONOR uređaje, osiguravajući iskustvo usmjereno na čovjeka koje oduševljava naše korisnike pri svakoj interakciji“, izjavio je Zhao, ističući HONOR-ovu predanost u razvoju AI uređaja dizajniranih s ljudskim potrebama u srži.

HONOR-ova stručnost u AI-u na uređaju demonstrirana je kroz lansiranje MagicOS 8.0 na MWC-u, koji je u potpunosti integrirao AI na razini platforme i prvo u industriji korisničko sučelje temeljeno na namjerama (IUI). MagicOS 8.0 može se pohvaliti Magic Portalom, značajkom preporuke prečaca temeljenom na namjeri koja korisnicima omogućuje neprimjetno prebacivanje i pristup uslugama između aplikacija jednim povlačenjem. Podržava 100 glavnih aplikacija diljem svijeta.

HONOR se udružio i s Qualcommom kako bi demonstrirao korištenje otvorenog koda Llama 2 na novom HONOR Magic6 Pro, pokazujući snagu AI-a na uređaju čak i za offline upotrebu.

Prema Zhaou, trenutni val otkrića AI-a je bez presedana u povijesti i duboko će utjecati na pametne uređaje. Strateški fokus HONOR-a je dovođenje umjetne inteligencije u MagicOS, uvođenje prvog korisničkog sučelja temeljenog na namjerama (IUI) u industriji, uključivanja nove jezgre operacijskog sustava (kernel), novog korisničkog sučelja i međusobno povezanog ekosustava osnaženog umjetnom inteligencijom na uređaje od pametnih telefona do osobnih računala, pružajući korisnicima među-iskustvo između više uređaja, više aplikacija i više ekosustava.

Potaknut brzim napretkom umjetne inteligencije, 6G će donijeti uzbudljive mogućnosti, ali i složene izazove. HONOR i GSMA objavili su“6G Terminal Vision” na MWC-u.

Razvijen u suradnji s partnerima China Unicom, China Mobile, China Telecom, Du, Telstra i Inmarsat, ovaj dokument usmjeren prema budućnosti ocrtava viziju inteligentnog svijeta usmjerenog na čovjeka oblikovanog transformativnim mogućnostima 6G i AI. Vodič detaljno opisuje devet mogućih scenarija, pet ključnih smjerova istraživanja i četiri tipične mogućnosti za 6G terminale.

Više... Vaš Komentar Top
[MWC 2024] Nubia Flip 5G – vertikalna sklopiva konfiguracija

Datum objave 27.02.2024

[MWC 2024] Nubia Flip 5G - vertikalna sklopiva konfiguracija

Nubia Flip 5G

Nubia Flip 5G je tanak i moderan vertikalni mali preklopni telefon koji prihvaća ravni rub plus 2,5D dizajn zatvaranja luka. Glavni OLED zaslon (unutanji) je 6,9-inčni razlučivosti 2.790 x 1.188 piksela. Podržava brzinu osvježavanja od 120 Hz i tehnologiju zatamnjenja PWM do 2160 Hz.

S vanjske strane uređaja nalazi se dodatni zaslon 1,43-inčni razlučivosti 466 × 466 piksela koji može biti tražilo za glavnu kameru, prikazati vremensku prognozu, obavijesti, koristiti se za kontrolu glazbe i druge jednostavne zadatke.

Kamere

Stražnja kamera Nubia Flip 5G modela kombinacija je dvostruke kamere, od kojih je glavna 50 megapikselna nadopunjena objektiv dubine polja od 2 megapiksela. Prednja kamera je 16 megapiksela.

Nubia Red Magic 8S Pro serija – službeno

Nubia Z50 Ultra – prednja kamera ispod zaslona i naglasak na periskopskoj telefoto kameri

Nubia Z50 ne prolazi nezapaženo

Snapdragon 7 Gen 1 , baterija…

Što se tiče konfiguracije, srce ovog uređaja je Snapdragon 7 Gen 1 (jedna Cortex-A710 jezgra pri 2400 MHz, tri Cortex-A710 na 2360 MHz i četiri Cortex-A510 na 1800 MHz) te Adreno 644 GPU na 660 MHz. Ove performanse su dovoljne da zadovolje potrebe svakodnevne uporabe. Uređaj ima ugrađenu bateriju od 4.310 mAh i podržava tehnologiju brzog punjenja od 33 W. Specifikacije Nubia Flip 5G također uključuju podršku za Wi-Fi 802.11ax, Bluetooth 5.2 i NFC čip.

Cijena

Nubia Flip 5G dostupan je u crnoj i zlatnoj boji, po cijeni od 599 USD, što ga čini jednim od najpristupačnijih sklopivih pametnih telefona na tržištu.

Više... Vaš Komentar Top
OPPO najavio osnivanje AI centra kako bi jačao inovativnost svojih mobilnih telefona

Datum objave 27.02.2024

OPPO najavio osnivanje AI centra kako bi jačao inovativnost svojih mobilnih telefona

OPPO najavio osnivanje AI centra kako bi jačao inovativnost svojih mobilnih telefona

OPPO je najavio osnivanje AI centra koji će biti više od istraživačkog laboratorija. Centar će dodatno ojačati mogućnosti razvoja aplikacija umjetne inteligencije za mobilne telefone.

Istovremeno, OPPO je najavio da će, nakon serije Find X7, seriju Reno 11 opremiti naprednim automatskim generativnim značajkama umjetne inteligencije do drugog tromjesečja ove godine.

OPPO lansira Find N3 za globalno tržište

Oppo Find N3 Flip “lomi” Galaxy Z Flip5

Prema riječima Liu Zuohu, glavnog direktora za proizvode OPPO-a, AI telefoni predstavljat će treću veliku fazu promjena u industriji mobilnih telefona. Morat će uključivati:

 • Učinkovitiju upotrebu računalnih resursa kako bi se zadovoljile računalne potrebe automatske generativne umjetne inteligencije.
 • Sposobnost otkrivanja vanjskog okruženja u stvarnom vremenu putem senzorskih elemenata.
 • Snažne sposobnosti samoučenja.
 • Mogućnosti proizvodnje multimodalnog sadržaja, kako bi se pružio stalan tok inspiracije i podrške znanju.

Konačno, OPPO je najavio i svoj veliki model prirodnog jezika AndesGPT, s ljestvicom parametara od 180 milijardi setova. Model se usredotočuje na poboljšanje sposobnosti jezičnog modela, personalizaciju i primjenu uređaja u oblaku.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 10 minuta

Koji mobitel kupiti? - 2. dio

Objavljeno prije 16 minuta

Hobby alati - akcije, recenzije, iskustva...

Objavljeno prije 28 minuta

Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX)

Objavljeno prije 30 minuta

A1 - ex Vip (Optika)

Objavljeno prije 32 minute

Kvaliteta parice?

Novosti

Održana konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024

Konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024 održana je 16., 18. i 19. travnja u organizaciji Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srca) i u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. Kao pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja konfe... Pročitaj više

Virtualna memorija na pametnim telefonima: prijatelj ili neprijatelj performansi?

Gotovo svi pametni telefoni bez obzira na cijenu imaju nešto što se zove virtualna memorija. Obećava da će poboljšati multitasking i fluidnost rada. Ali je li to zaista tako korisno? Što je zapravo virtualna memorija? Za one koji koriste ra... Pročitaj više

Opasno se zahuktava zabrana korištenja telefona i društvenih mreža djeci mlađoj od 16 godina u Velikoj Britaniji

Unatoč donošenju Zakona o sigurnosti na internetu u listopadu prošle godine, koji zahtijeva od društvenih mreža da zaštite djecu od štetnog sadržaja pod prijetnjom kazni od 10% globalnog prometa, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva razmatra još s... Pročitaj više

Kupnja rabljenog Android mobitela: savjeti i trikovi za pametne kupce

U svijetu gdje se najnoviji modeli mobitela mijenjaju brže od modnih sezonskih trendova, a njihove cijene postaju astronomske za većinu potrošača, mnogi se okreću tržištu rabljenih uređaja. No, kupnja rabljenog mobitela može biti poput kupo... Pročitaj više

Emulator Game Boya nestao samo nekoliko dana nakon odobrenja

Apple je odobrio emulator iGBA koji je korisnicima iPhonea omogućavao igranje Game Boy naslova, uključujući popularne igre iz franšize Pokémon i Legend of Zelda, preuzimanjem besplatnih ROM-ova s weba. Brzo se popeo na vrh ljestvice popular... Pročitaj više

Sve novosti