Novi EU propisi također žele vratiti izmjenjive baterije za mobilne telefone

Datum objave 02.01.2024 - Sanja Ledinek

Novi EU propisi također žele vratiti izmjenjive baterije za mobilne telefone

Novi EU propisi također žele vratiti izmjenjive baterije za mobilne telefone

Novi EU propisi također žele vratiti izmjenjive baterije za mobilne telefone

Nakon forsiranja USB-C sučelja, Europski parlament planira zakonodavstvom zahtijevati od proizvođača mobilnih telefona da proizvode mobilne telefone koji korisnicima omogućuju “jednostavno uklanjanje i zamjenu baterije, vjerojatno počevši od 2027.

Ovaj napor samo je dio veće politike čija je najveća svrha učiniti baterije prijateljski prema okolišu i korisnicima. Upravo kao nekada, kada je bilo vrlo jednostavno izvaditi bateriju iz mobilnog telefon samo otvaranjem stražnjeg poklopca, da bi se korisnički zamijenila u slučaju kvara ili dotrajalosti. Jednostavnije rečeno, nije bilo potrebe za posebnom obukom otvaranja telefona ili alatima zbog korištenja tone ljepila.

Međutim, donošenje novog zakona zahtijeva niz ranih komunikacija i pripreme, tako da će ovaj zakon vjerojatno tek 2027. imati veći utjecaj na tehnološko polje.

Koliko je povratak na lako zamjenjive baterije doista potreban?

Android 14 pet godina nakon iPhonea podržava pregled stanja baterije

Ali ono što treba promatrati jest hoće li ovaj zakon utjecati na način na koji se ljepila koriste u drugim komponentama mobitela koje nisu baterije. Neke analize sugeriraju da bi ovo moglo spriječiti proizvođače mobilnih telefona da lijepe sve dijelove zaslona zajedno, čineći popravke ekonomičnijim i ekološki prihvatljivijim, a također bi moglo poboljšati recikliranje starih baterija. Ali možda je malo rano sada raspravljati o ovom pitanju.

Više... Vaš Komentar Top
Najsofisticiranija ranjivost u iPhone mobitelima koja utječe na korisnike širom svijeta

Datum objave 02.01.2024

Najsofisticiranija ranjivost u iPhone mobitelima koja utječe na korisnike širom svijeta

Najsofisticiranija ranjivost u iPhone mobitelima koja utječe na korisnike širom svijeta (1)

Između 2019. i 2022. pojavila se ogromna ranjivost (backdoor) na hardverskoj razini putem koje hakeri mogu dobiti izravno najvišu razinu Root dozvola na iPhoneu, i to sa samo jednom iMessage porukom s zlonamjernim privitkom, a da korisnik ništa ne primijeti. Ovaj privitak iskorištava ranjivost daljinskog izvršavanja koda (CVE-2023-41990) u neobjavljenoj direktivi ADJUST TrueType fonta poznatoj samo Appleu.

Najsofisticiranija ranjivost u iPhone mobitelima koja utječe na korisnike širom svijeta (2)

Otkriće ove najnaprednije i najkompleksnije ranjivosti pripisuje se istraživačima tvrtke Kaspersky, koji su je prvi otkrili i nazvali “Operacija triangulacija“. Ova ranjivost podržava i nove i stare verzije Apple iPhonea, koristeći Pointer Authentication Code (PAC) zaobilaženja i za iskorištavanje na novijim modelima. Također koristi inherentnu ranjivost kako bi se dobio pristup fizičkoj memoriji uređaja. To dokazuje koliko je pažljivo osmišljena da prevari uređaj i postigne svoj cilj preuzimanja kontrole nad telefonom.

Pojednostavljeno rečeno, metoda napadača je sljedeća: dok zaobilaze hardversku zaštitu, zapisuju podatke, ciljnu adresu i hash vrijednost podataka u neke nepoznate memorijsko mapirane ulazne i izlazne (MMIO) registre koji se nalaze na određenim adresama u svakom SoC-u.

Najsofisticiranija ranjivost u iPhone mobitelima koja utječe na korisnike širom svijeta (3)

Sigurnosni kibernetički stručnjaci nastavit će dublje proniknuti u situaciju, analizirati ranjivost i kako se ona iskorištava. Nadaju se da će pomoći Appleu da pronađu točno objašnjenje onoga što se dogodilo i kako izbjeći ovakve situacije u budućnosti. Dodaju da iMessage sustavi često koriste nejasan jezik kada šalju sigurnosna upozorenja. Primjerice, sigurnosno upozorenje može glasiti “Vaš je račun možda ugrožen“. Ovaj jezik korisnicima otežava razumijevanje specifičnih rizika i sam ima značajne nedostatke u smislu sigurnosti.

Svi detalji dostupni su na blogu tvrtke Kaspersky.

Više... Vaš Komentar Top
Pet glavnih AI trendova za 2024.

Datum objave 02.01.2024

Pet glavnih AI trendova za 2024.

Pet glavnih AI trendova za 2024

Generativna AI ubrzano transformira naš svijet, a taj će se trend samo ubrzati u nadolazećim godinama. Koji su predviđeni glavni Ai trendovi u godini u koju smo upravo zakoračili?

Osiguranje od rizika AI

Nije tajna da GenAI može proizvesti pogrešne rezultate (halucinacije) koji izgledaju kao da su točni. Osiguranja od ove vrste AI rizika velika osiguravajuća društva još su u ranoj fazi, ali se očekuje da će rasti u nadolazećim godinama.

AI otvorenog koda

Generativni procvat umjetne inteligencije 2023. u velikoj je mjeri potaknut OpenAI-jevim vlasničkim modelima. Međutim, mnoge organizacije sada usvajaju modele otvorenog koda, kao što je GPT-J. Ovi modeli su transparentni, fleksibilni, prilagodljivi i isplativiji od vlasničkih modela.

BYOAI (Bring Your Own Artificial Intelligence) postaje novi trend

Forrester, američka tvrtka za istraživanje tržišta, vjeruje da će 60 posto zaposlenika koristiti neki AI pristupačan alat po vlastitom izboru, jednostavan za korištenje kako bi obavljali zadatke, povećali produktivnost i inovativnost. Međutim, iako je BYOAI izvrsna prilika za zaposlenike, lako može izmaknuti kontroli i nosi mnoge potencijalne rizike. Među njima su kršenje privatnosti i sigurnosti podataka jer alati nisu provjereni od strane IT odjela, pa bi osjetljive informacije mogle biti ukradene ili izgubljene. Slično tome, ovi alati možda nisu u skladu s važnim propisima, što može dovesti do pravnih problema.

Pet glavnih AI trendova za 2024_1

AI TRiSM

AI TRiSM je skraćenica za Upravljanje povjerenjem, rizikom i sigurnošću umjetne inteligencije. To je okvir koji pomaže organizacijama u upravljanju rizicima u razvoju i implementaciji AI modela. Bavi se s četiri  ključnih područja:

 • objašnjivost
 • otkrivanje anomalija u podacima koje mogu dovesti do pogrešaka u AI modelima
 • obrana od suparničkih napada
 • usklađivanje s propisima o privatnosti podataka i zaštiti privatnosti pojedinaca upravljanje i održavanje – procesi za automatizaciju i praćenje životnog ciklusa AI modela.

OpenAI najavljuje okvir za procjenu sigurnosti AI modela

Europska verzija OpenAI-ja Mistral AI eksplodirala u popularnosti

Pet glavnih AI trendova za 2024_2

Kvantna umjetna inteligencija

Kombinacija kvantnog računalstva i umjetne inteligencije, poznata kao kvantna umjetna inteligencija, brzo je rastuće polje koje otvara mnoge mogućnosti. Očekuje se da će globalno tržište kvantne umjetne inteligencije dosegnuti 1,8 milijardi dolara do 2030., rastući uz CAGR od 34,1 posto. Kvantna računala mogu pružiti računalnu snagu za treniranje i pokretanje složenih AI modela, dok AI algoritmi mogu optimizirati i učinkovito koristiti kvantne resurse. Ovaj interaktivni odnos ima potencijal revolucionirati polja kao što su financijsko modeliranje i procjena rizika, otkrivanje novih učinkovitih lijekova/ terapija itd.

Novi zakoni o AI

Kako umjetna inteligencija postaje sve složenija i integrirana u naše živote, potreba za zakonima koji upravljaju njezinim razvojem i korištenjem je sve veća. Europska unija prednjači u zakonodavstvu o umjetnoj inteligenciji, a EU AI Act će vjerojatno biti usvojen početkom ove godine, prije izbora za Europski parlament u lipnju 2024.

Više... Vaš Komentar Top
QTCore-C1 čip je dizajnirao ChatGPT-4, ali…

Datum objave 02.01.2024

QTCore-C1 čip je dizajnirao ChatGPT-4, ali…

QTCore-C1 čip je dizajnirao ChatGPT-4, ali…

Znanstveno istraživački tim Sveučilišta u New Yorku, uspješno je iskoristio AI chatbot za dizajn CPU-a s definicijama i primjerima koji opisuju što radi poluvodički procesor. Isprobali su nekoliko dostupnih AI chatbota, uključujući Bard i HuggingChat. Na kraju se pokazalo da su AI ChatGPT-3.5 i ChatGPT-4 prilično učinkoviti, jer su s pomoću njih uspjeli dizajnirati 8-bitni QTCore-C1 čip bez poznavanja hardverskog deskriptorskog jezika (HDL).

QTCore-C1 čip je dizajnirao ChatGPT-4, ali… -2

Ovaj processor nije potpun kao što su oni od Intela ili AMD-a, ali je komponenta CPU-a (logički čip unutar arhitekture novog 8-bitnog mikroprocesora) koja pokazuje veliki korak naprijed za AI u razvoju poluvodičkih čipova. Može paliti i gasiti nekoliko ukrasnih lampica na boru.

Microsoft integrirao “moćniju” verziju ChatGPT-a u Bing i Edge

Bing integriran s ChatGPT-4 nakratko postao online

Primjer kako uputiti ChatGPT-4 da dizajnira 8-bitni registar za QTCore-C1 čip

Da, to su vrlo jednostavni zadaci, ali ovaj čip je stvoren “u potpunosti kroz razgovore s ChatGPT-4 i svaka komponenta kreirana s autorskim pravima”. Još zanimljivije, ovaj AI model također može pomoći u zakrpama grešaka otkrivenih tijekom testiranja i pružiti dublji uvid u dizajn arhitekture skupa instrukcija (ISA). Međutim, treba imati na umu da ima još puno posla u razvoju pravih procesora.

Više... Vaš Komentar Top
8 ključnih točaka koje treba provjeriti pri kupnji rabljenog iPhonea

Datum objave 02.01.2024

8 ključnih točaka koje treba provjeriti pri kupnji rabljenog iPhonea

8 ključnih točaka koje treba provjeriti pri kupnji rabljenog iPhonea (1)

Rabljeni iPhone je za mnoge prihvatljiva opcija ako nema novca za kupnju novog modela. Što je potrebno provjeriti prije kupnje kako ne bi upali u zamku?

Inspekcija fizičkih oštećenja

Fizička oštećenja nastala sasvim slučajno ili zahvaljujući malo nespretnosti, nedvojbeno su najčešća na mobilnim telefonima. Osim utjecaja na estetiku, mogu biti uzročnici pojave različitih kvarova. Zato prvo provjerite ima li ogrebotina na ekranu ili stražnjem panelu, udubljenja na bočnom okvir i oštećenja u otvoru za punjenje.

Ništa manje nije bitno da provjerite mogu li se tipke normalno koristiti: povećajte/ smanjite glasnoću i usmjerite pažnju da se prikaz na zaslonu mijenja sinkrono. Potom uključite i isključite prekidač za isključivanje zvuka prikaz obavijesti na zaslonu. Konačno, tu je i gumb za zaključavanje zaslona. Nemojte i njega zaboraviti testirati.

Ispravnost zvučnika

U postavkama odaberite -Zvuk i taktilne povratne informacije. Otvorite neku od melodija zvona. Kada povučete klizač, zvuk bi trebao istovremeno promijeniti glasnoću.

Ispravnost mikrofona

Za provjeru možete koristiti aplikaciju glasovnog zapisa. Nakon snimanja zvuk se mora normalno reproducirati. Ako postoji problem, mikrofon je vjerojatno oštećen.

Kamere

Snimite nekoliko fotografija i provjerite ima li oštećenja, primjerice je li funkcija fokusa normalna. Pazite da snimljene fotografije ne budu mutne. Također usmjerite kamere prema slabom ili jakom svjetlu i provjerite mogu li normalno fokusirati kada kliknete na zaslon.

Zdravlje baterije

Pod normalnom upotrebom litij-ionska baterija će s vremenom izgubiti snagu. Dizajnirana je da zadrži do 80 posto svog izvornog kapaciteta nakon 500 punjenja u punom ciklusu. Općenito to je oko 2 godine ili čak i dulje, ovisno o navikama korištenja i punjenja. A kakvo je stanje baterije iPhonea koji kupujete, opet provjeriti u postavkama. U slučaju da je maksimalni kapacitet ispod 80 posto, znači da je došlo vrijeme zamjene baterije. Usput provjerite radi li sučelje za punjenje i prijenos podataka, tako da spojite punjač i provjerite može li se baterija puniti.

Mogu li se Wi-F i mobilna mreža normalno povezati?

Provjerite jesu li mobilni internet i druge mrežne funkcije normalne, tako da se spojite na Wi-Fi, a zatim doista umetnete SIM karticu za ovaj dio testiranja.

8 ključnih točaka koje treba provjeriti pri kupnji rabljenog iPhonea (4)

Apple iPhone 15 Pro Max – recenzija i osvrt

Apple iPhone 15 Pro recenzija

iPhone i Windows 11 službeno povezani

Integritet dijelova

Za iPhone nakon iOS 15.2 možete provjeriti je li telefon zamijenjen neoriginalnim dijelovima tako da odete na Postavke → O ovom telefonu → jamstvo.

iPhone koji nisu popravljeni neće imati podatke o dijelovima na ovoj stranici. Ako su popravljeni, pojavit će se polje “Zapis dijelova i popravaka”. Vidite li ovdje tekst “Apple Genuine Parts“, to znači da je telefon službeno popravljen i zamijenjen od strane Applea. Ako je servisiran u jednom od službenih Appleovih servisnih centara, pojavit će se riječ “popravak”, ili ” nepoznati dijelovi” što znači da komponente nisu pravilno ugrađene, ne rade ispravno ili nisu originalne.

8 ključnih točaka koje treba provjeriti pri kupnji rabljenog iPhonea (5)

Ostalo

Konačno, u postavkama iPhonea pogledajte serijski broj, verziju iOS-a, je li svjetlina zaslona normalna i može li se prilagoditi povlačenjem klizač za svjetlinu na zaslonu i svjetlini.

Također provjerite mogu li Face ID, Touch ID i druge funkcije raditi normalno. I konačno provjerite je li uređaj vraćen na izvorne tvorničke postavke, vlasnik odjavljen s Apple ID-a i da možda nije zaključan od strane telekom operatera ( nema ograničenja SIM kartice).

Više... Vaš Komentar Top
Micorosft Copilot dostupan za iPhone i iPad uređaje

Datum objave 01.01.2024

Micorosft Copilot dostupan za iPhone i iPad uređaje

Micorosft Copilot dostupan za iPhone i iPad uređaje

Microsoft Copilot, koji se izvorno zvao “Bing Chat”, ima funkcije slične ChatGPT-u i Google Bardu, ali donosi i neke nove značajke.

Možete ga koristiti za pisanje e-pošte, poslovnih izvješća, ili čak sažetak složenog teksta. Njegova jezična funkcija također je vrlo moćna i može pomoći s prijevodom, lekturom itd. Podržava dodatke, čak i besplatne trećih strana, što je super zgodno kada planirate putovanje ili dotjerujete životopis. Osim toga, tu je i Microsoftov Dall-E 3 kreator slika, koji tekst može pretvoriti u slike izravno na mobilnom telefonu. Microsoft Copilot podržava GPT Vision, DALL-E i GPT-4 te GPT-4 Turbo određenim korisnicima, poboljšavajući mogućnost pružanja informacija o nedavnim događajima, posebno kada je dodatak za pretraživanje onemogućen.

Što se tiče servisne aplikacije ChatGPT koju je prethodno pokrenuo OpenAI za mobilne uređaje, na nju neće utjecati Microsoftovo pokretanje usluge, ali njome i dalje uglavnom upravlja GPT-3.5.

Apple iPhone 15 Pro Max – recenzija i osvrt

Apple Watch 9 recenzija

Apple iPhone 15 Pro recenzija

Aplikacija Microsoft Copilot za iOS postavljena je na Apple App Store. Međutim, na platformi postoje i aplikacije sa sličnim nazivima. Navedite “Microsoft ChatGPT” kako biste izbjegli preuzimanje pogrešne aplikacije.

Više... Vaš Komentar Top
Primjene umjetne inteligencije gladne su energije

Datum objave 01.01.2024

Primjene umjetne inteligencije gladne su energije

Primjene umjetne inteligencije gladne su energije

Brzim razvojem umjetne inteligencije povećala se i potražnja za računalnom snagom. NVIDIA AI procesor H100 trenutno je bestseler, ali potrošnja energije svakog H100 iznosi čak 700 vata, što je oko 3.740 kilovatsati (kWh) godišnje uz stopu iskorištenosti 61 posto. Budući da do kraja 2024. bi moglo biti implementirano 3,5 milijuna H100 čipova, samo njihova ukupna godišnja potrošnja energije raste do 13.091,82 gigavatsati (GWh), što znači gotovo tri puta više potrošnje nego sada.

Dodamo li tome nekoliko superračunala koja će biti će u upotrebi u narednim godinama, pa se očekuje nastavak rasta potrošnje energije u povezanim sektorima industrije umjetne inteligencije i podatkovnih centara, sve više iskače važno pitanje kako uravnotežiti kontradikciju između računalne snage i potrošnje energije.

Za Nvidia AI grafičke kartice marža je ogromna, ali nikoga nije briga

Nvidia H200 Tensor Core GPU postaje najmoćniji čip model za AI obuku i superračunala

Međutim, iako je potrošnja energije H100 zapanjujuća, vrijedi napomenuti da se učinkovitost AI i HPC-ovih grafičkih procesora (HPC) poboljšava. Dakle, iako NVIDIA-in B100 čip nove generacije temeljen na Blackwellu može potrošiti više energije od H100, također pruža bolje performanse kako bi učinio više s manje snage po jedinici snage.

Više... Vaš Komentar Top
HONOR Magic V2 može izdržati više od 400.000 savijanja

Datum objave 29.12.2023

HONOR Magic V2 može izdržati više od 400.000 savijanja

HONOR Magic V2_Black

Globalni tehnološki brend HONOR ove je jeseni predstavio na najtanji i jedan od najlakših preklopnih pametnih telefona na svijetu – HONOR Magic V2 koji uskoro stiže i na hrvatsko tržište.

Tehnologija integralnog oblikovanja utora i klinova omogućuje uspješnu integraciju poklopca osovine šarke i tijela šarke, što značajno smanjuje unutarnji prostor i ukupnu debljinu šarke. HONOR-ov inovativni pristup i njegova predanost u predstavljanju sve “tanjih” preklopnih pametnih telefona predstavlja sveobuhvatno rješenje za dugogodišnji problem debljine preklopnih zaslona. Zahvaljujući ovim revolucionarnim inovacijama, HONOR Magic V2 može izdržati više od 400.000 savijanja. Njegova iznimna svojstva otvaraju put bezbrižnom korištenju, čak i ako se uređaj sklopi 100 puta dnevno, osiguravajući životni vijek do deset godina.

Nova arhitektura za više prostora i snage

Tradicionalna “troslojno složena” arhitektura upravljačkog sustava zaslona već duže vrijeme predstavlja značajnu prepreku za ugradnju velikih baterija u tanke i lagane preklopne mobilne telefone. Ugradnjom revolucionarne “tri-u-jednom” komponente drajvera zaslona, HONOR je uspio iskoristiti dodatni unutarnji prostor i ugraditi 5000 mAh silikonsko-ugljičnu bateriju u HONOR Magic V2. Ugradnja baterije od 5000 mAh u tako tanko i lagano kućište dokaz je HONOR-ove nepokolebljive predanosti pomicanju granica tehnoloških inovacija i inženjerske izvrsnosti, odabirom ispravnog, iako izazovnog puta do uspjeha.

HONOR Magic V2 baterija

HONOR Ultratanki Bionic VC sustav hlađenja

Pametni telefoni, posebno oni sa snažnim procesorima i naprednim značajkama, zahtijevaju učinkovite sustave hlađenja kako bi se spriječilo pregrijavanje, održale optimalne performanse i osigurala dugoročna izdržljivost. HONOR Ultra-tanki Bionic VC sustav hlađenja zadovoljava ove potrebe primjenom višeslojnog pristupa, sustav hlađenja uključuje napredne materijale kao što su ultra-tanka parna komora (VC), grafit ultra-visoke toplinske vodljivosti, gel toplinske vodljivosti, bakrena folija, i AL srednji okvir visoke toplinske vodljivosti. Unatoč ograničenjima ultratanke debljine uređaja, ovaj inovativni HONOR Ultra-thin Bionic VC rashladni sustav maksimalno koristi svaki inč kako bi pružio iznimnu učinkovitost u hlađenju.

Bionic VC je dizajniran kako bi replicirao prirodnu debljinu krila cikade, mjereći nevjerojatnih 0,22 mm, a cijeli rashladni sustav ima rashladnu površinu od 29.000 četvornih metara, što je povećanje od 12,5% u odnosu na prethodnu generaciju, i HONOR-u Magic V2 daje još jedno vodeće priznanje u industriji.

Tehnologija proširenja omotne antene 2.0

HONOR je uspio razviti i ultratanku antenu, koja ima dizajn od tri milimetra, što je čini najtanjom u industriji preklopnih antena. Osim toga, ovaj elegantan dizajn ima nevjerojatno 10% veću površinu antene od HONOR-a Magic Vs, pružajući najbolju ukupnu izvedbu antene u industriji.

Kroz niz poboljšanja u materijalima šarki, izradi i strukturi, kao i inovativnom dizajnu rashladnog sustava i nizu sofisticiranih tehnika stanjivanja, HONOR Magic V2 je postigao izvanredan ultra-tanak oblik od 9,9 mm i 231 g težine. Ovaj izvanredan podvig dokaz je HONOR-ove nepokolebljive predanosti pomicanju granica kada su u pitanju materijali i procesi, što predstavlja primjer njihove potrage za vrhuncem u filozofiji dizajna i namjerama u istraživanju, razvoju i proizvodnji. Uz HONOR Magic V2, preklopni zasloni su osnaženi da ne samo budu konkurenti, već i nadmašuju tradicionalne vodeće pametne telefone u smislu elegancije, lakoće i tankosti. Ovo ključno postignuće ubrzalo je dolazak nove ere u industriju pametnih telefona, najavljujući preklopni zaslon kao inovaciju koja će promijeniti igru za buduće generacije.

HONOR Magic V2 uskoro će biti dostupan i u Hrvatskoj, a više informacija možete potražiti na HONOR online na www.hihonor.com/hr te na Facebooku: https://www.facebook.com/honorcroatia i Instagramu: https://www.instagram.com/honor.hrvatska

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.79]

Datum objave 29.12.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.79]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Na korak smo da ispratimo 2023,godinu , s kojom završavamo i maratonsku serija članaka Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta.  Ovoga puta za vas smo izdvojili……

Microsoft ažurira DirectML tehnologiju početkom 2024.

Microsoft nadograđuje DirectML

Za Windows računala i posljedični AI PC trend, Microsoft je najavio da će ažurirati DirectML sljedeće godina kako bi omogućio podršku i za računala poput prve Intelove serije procesora Core Ultra s NPU (Neural Computing Unit) dizajnom.

DirectML, pripada DirectX seriji tehničkih API-ja, i uglavnom se koristi za izračune strojnog učenja. Može se integrirati s drugim okvirima i alatima, omogućujući sustavu izvođenje strojnog učenja i drugih zadataka ubrzavanjem računalnih elemenata u GPU-u. Trenutno je DirectML kompatibilan s mehanizmom za zaključivanje na više platformi ONNX Runtime i alatom za model strojnog učenja Olive optimiziranim za Windows okruženje. Ovaj dodatak podrške za NPU računalne komponente znači da može biti učinkovitiji uz Intel core Ultra procesore. Microsoft očekuje da će resurse DirectML alata koji podržavaju NPU računalne elemente izdati početkom 2024. godine, a nova verzija ONNX Runtimea također će biti objavljena u to vrijeme.

TomTom potpisuje ugovor s Microsoftom za dovođenje Generative AI za stvaranje glasovnih asistenata u automobilu

TomTom, poznata tvrtka iz Nizozemske čije se karte koriste u mnogim markama automobila, potpisala je ugovor s Microsoftom za implementaciju Generative AI tehnologije. Prema ugovoru, TomTom će koristiti tehnologiju iz usluge Azure OpenAI za stvaranje novog glasovnog asistenta koji je sposobniji od svojih prethodnika, osobito u jezičnim sposobnostima. Ovaj pomoćnik će se u budućnosti koristiti u TomTom sustavu Digital Cockpit. Uz OpenAI usluge, TomTom će koristiti i druge Microsoftove tehnologije uključujući Azure Kubernetes usluge, Azure Cosmos DB, Azure Cognitive Services.

Poznati detaljni parametri Intel Core 14. generacije ne-K serije stolnih procesora

Pouzdani tipster momomo_us , objavio je detaljne parametre Intelove 14. generacije procesora za stolna računala koji nisu K serije, čije se predstavljanje očekuje početkom idućeg mjeseca tijekom CES 2024. Ovi procesori 14. generacije za stolna računala koriste isti proces i arhitekturu kao 13. generacija, s povećanom frekvencijom.

 • i9-14900: 24 jezgre, 36M predmemorije, turbo frekvencija 5,8 GHz, 65W
 • i9-14900T: 24 jezgre, 36M predmemorije, turbo frekvencija 5,5 GHz, 35W
 • i7-14700: 20 jezgri, 33M cache, turbo frekvencija 5,4 GHz, 65W
 • i7-14700T: 20 jezgri, 33M predmemorije, turbo frekvencija 5,2 GHz, 35W
 • i5-14500: 14 jezgri, 24M predmemorije, turbo frekvencija 5,0 GHz, 65 W
 • i5-14500T: 14 jezgri, 24M predmemorije, turbo frekvencija 4,8 GHz, 35W
 • i5-14400: 10 jezgri, 20M predmemorije, turbo frekvencija 4,7 GHz, 65 W
 • i5-14400T: 10 jezgri, 20M predmemorije, turbo frekvencija 4,5 GHz, 35 W
 • i3-14100: 4 jezgre, 12M cache, turbo frekvencija 4,7 GHz, 60W
 • i3-14100T: 4 jezgre, 12M predmemorije, turbo frekvencija 4,4 GHz, 35 W
 • Intel 300: 2 jezgre, 6M predmemorije, 3,9 GHz, 46 W
 • Intel 300T: 2 jezgre, 4M cache memorije, 3,4 GHz, 35 W

Osim toga, i7-14700 (F) također dodaje 4 male jezgre, a Intel 300 zamjenjuje nekadašnje Pentium i Celeron modele.

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.78]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.77]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.76]

Predstavljeno prvo prijenosno računalo koje ima CPU sa 64 jezgre

Proizvođači često trpaju stolna računala, pa čak i platforme radnih stanica u prijenosna računala (strogo nazvane mobilnim radnim stanicama), ali u Kini, Shenzhen Core Energy Technology, neočekivano su pretvorili poslužiteljsku platformu u REV-9 prijenosno računalo. Izrađeno je od legure aluminija u dimenzijama 420 x 325 x 46 milimetara. Ali nije baš elegantan niti prijenosan, jer teži preko 10 kilograma.

Ima zaslon 17,3 inča sa rezolucijom od 2.5K (nadogradiv na 4K ) i brzinom osvježavanja 240 Hz. Također dobiva  dodatni ekran od 3,5 inča na kojem se prikazuju dijagnostički podaci za CPU i za GPU, kao što su temperatura, opterećenost itd.
Može se pohvaliti sa 64-jezgrenim AMD Epyc procesorom. Kupcima se nudi na odabir Epyc 7713 CPU Zen 3 arhitekture s glavnom frekvencijom od 2,0-3,67 GHz ili Epyc 9554 frekvencije 3,1-3,75 GHz i Zen 4 arhitekture. Oba imaju podržane TDP-ove od 225 W. Za grafiku brine NVIDIA GeForce RTX 4080 grafička kartica desktop klase sa 16 GB VRAM-a. To znači da je čak 15 posto brža od RTX 4090 Mobile, jedne od najmoćnijih kartica dostupnih za prijenosna računala.

Kako bi se uspješno nosio s toplinom, REV-9 ima po prvi put u svijetu, podijeljeni sustav tekućeg hlađenja s integriranim vodenim pumpama i radijatorima koji zauzimaju stražnji dio prijenosnika. Ovaj inovativni pristup zamjenjuje tradicionalne toplinske cijevi i ventilatore, ali je i razlog zašto su svi IO portovi smješteni na prednjoj strani.

Da, REV-9 je čudovište od laptopa, ali nije za svakoga. Prije svega cijenom od 9999 USD i trajanjem baterije od samo oko sat vremena s jednim punjenjem, što znači da većinu vremena mora biti uključen u struju.

Nokia i njemački i.safe imaju novi industrijski mobilni telefon IS540.2

Nokia i njemački i.safe imaju novi industrijski mobilni telefon IS540.2_1

IS540.2 nadograđena je verzija prethodnog modela mobitela Nokia IS540.1. Kućište odlikuje MIL-STD-810H vojni standard izdržljivosti i robusnosti u različitim uvjetima okoline i IP68 otpornost na prašinu i vodu. Dimenzija je 180,0 x 84,9 x 20,6 milimetara i teži 422 grama. Vrijedi spomenuti bočnu PoC/PTT tipku za pojednostavljenje različitih poziva i programabilnu crvena tipku, tzv. SOS za radnike koji rade sami.

Zaslon je 6 inčni, osjetljiv na dodir, rezolucije 1.080 x 2.160 piksela i zaštićen Corning Gorilla Glass 3 kaljenim staklom. Što se tiče kamera, na stražnjoj strani je jedna 48 MP senzora s autofokusom, a prednja kamera ima 5 MP i podržava portretni način rada.

Nokia i njemački i.safe imaju novi industrijski mobilni telefon IS540.2

Opremljen je osmojezgrenim aplikativnim procesorom Qualcomm QCM6490, a performanse su mu bliske onima Snapdragona 778. SoC ima 8 GB radne memorije i 128 GB interne flash memorije proširive microSD karticom.

Telefon ima utore za dvije SIM kartice (Nano-SIM + eSIM)i podržava sve potrebne frekvencijske pojaseve za 2/3/4/5G , što ga čini idealnim za korištenje u tvrtkama diljem svijeta. Na popisu specifikacija su 16-pinsko ISM sučelje za sigurnu vezu za audio dodatke, skenere crtičnog koda ili druge dodatke, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax/e/k/r/v, Bluetooth 5.2, GPS, A-GPS, Glonass, Beidou, Galileo, NFC i zamjenjiva baterija kapaciteta 4.400 mAh. Podržava tehnologiju brzog punjenja. Operativni sustav je Android 12.

Cijena  počinje od oko 1.500 eura

Microsoft Copilot dodaje skladanje pjesama, uključujući tekstove, glazbu i vokale

Microsoft je integrirao AI uslugu pisanja pjesama Suno

Microsoft je najavio novu mogućnost za Copilota da sklada pjesme prema određenim upitima. Rezultirajuće pjesme uključuju tekstove, glazbu i vokale.

Ova nova značajka, Microsoft kaže, nastala je suradnja sa Suno, tvrtkom koja razvija AI posebno za glazbu. Svrha je olakšati svakome stvaranje glazbe uz pomoć umjetne inteligencije. Korisnici Copilota moraju otvoriti dodatak Suno u Copilotu na webu u Microsoft Edgeu prije nego što mogu unijeti naredbe za skladanje glazbe. Ova nova mogućnost Copilot počela se postupno ažurirati za korisnike.

Google priprema daljinsko deinstaliranje aplikacija iz Trgovine Play

Google priprema daljinsko deinstaliranje aplikacija iz Trgovine Play

Foto: TheSpAndroid

Google kaže da će značajka raditi s aplikacijama na Android Auto, računalima, telefonima, TV-ima i Wear OS-u. Ali nije ulazio u daljnje detalje. Međutim, ekipa TheSpAndroid bloga, je pronašla reference na značajku u verziji aplikacije 38.8. No, u ranoj je fazi. U trenutnoj verziji Trgovina Play prikazuje samo instalirane i deinstalirane aplikacije na ovoj stranici postavki.

Više... Vaš Komentar Top
Streacom predstavio SG10 kućište

Datum objave 28.12.2023

Streacom predstavio SG10 kućište

sg10_1

Streacom predstavlja novo SG10 kućište, koje je vrlo ambiciozan projekt dizajniran kako bi pomaknuo granice fanless tehnologije. Prema tvrdnjama proizvođača, ovo je gaming kućište spremno hladiti ukupno do 600 W kombinirane snage CPU-a i GPU-a.

SG10 započeo je život kao projekt na Kickstarteru koji je pokrenuo Calyos kao NSG S0, a iako ima veliko stručno iskustvo u hlađenju, dodatni izazovi proizvodnje potrošačkih proizvoda pokazali su se kamenom spoticanja. Uslijedila je potraga kako bi se pronašao partner s odgovarajućim iskustvom da se projekt vrati na pravi put, a s iskustvom u proizvodnji kućišta i hlađenju bez ventilatora, Streacom je bio pravi izbor.

sg10_2

Srce SG10 i ono što čini ovu razinu performansi hlađenja mogućom je Loop Heat Pipe (LHP) sustav unutar njega. Za razliku od tradicionalnih toplinskih cijevi, gdje se promjena faze radne tekućine događa u suprotnim smjerovima unutar cijevi, LHP ciklus promjene faze događa se kontinuiranim protokom oko petlje.

Sva Streacom kućišta bez ventilatora slijede načelo ‘kućište je hladnjak’ jer je ova razina integracije ključna za postizanje najboljih performansi hlađenja. Sa SG10, ova filozofija dizajna je odvedena još dalje jer su cijeli oblik i veličina kućišta definirani i izgrađeni oko dva “kondenzatora topline” kako bi se postigla ova visoka razina performansi.

Modularni nosači već su neko vrijeme standardna značajka na mnogim Streacom kućištima. Daju nenadmašnu fleksibilnost postavljanja komponenti i omogućuju prilagođene rasporede. SG10 podiže ovu fleksibilnost na višu razinu s mogućnošću potpunog prilagođavanja položaja X & Y matične ploče i GPU-a uz potpunu slobodu. Ova razina prilagodbe u kombinaciji s fleksibilnim LHP cijevima znači da kompatibilnost daleko premašuje ono što je moguće s prethodnim hlađenjem s toplinskim cijevima. Sjajan primjer ove fleksibilnosti je mogućnost instaliranja dviju Mini-ITX matičnih ploča (i dva PSU-a) ako diskretni GPU nije potreban, stvarajući računalo s dva sustava bez ventilatora.

sg10_3

Kako kažu iz kompanije: “Ne bi bilo prikladno da ne obilježimo ovo postignuće i na neki način nagradimo Kickstarter zajednicu za njihovu žrtvu. Nije potrebno spominjati da im je dodijeljena prva proizvodna serija, ali što je još važnije, ona će se u potpunosti sastojati od posebne ograničene verzije SG10 koja ima “kondenzator topline” od punog bakra. Ovo bakreno izdanje je zahtjevnije za proizvodnju, zbog čega će biti napravljeno samo 500 komada, ali to osigurava razinu ekskluzivnosti.”

Cijena SG10 Copper Edition varijante će biti oko 1.200 €, a obično SG10 u crnoj ili srebrnoj verziji koštat će 1.000 €.

 

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 3 sata

VPN

Objavljeno prije 3 sata

Iskon

Objavljeno prije 4 sata

Svaštara

Objavljeno prije 4 sata

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 5 sati

A1 Xplore TV aplikacija - MAXtv (samostalni)

Novosti

Sony Xperia 10 VI - srednja klasa za ljubitelje malih zaslona

Novi Sony pametni telefon srednje klase Xperia 10 VI dolazi na tržište u lipnju po cijeni od 399 eura  u crnoj, bijeloj i svijetloplavoj boji. Ovaj lagani uređaj, težine samo 164 grama, nudi elegantan dizajn s stražnjim poklopcem od recikli... Pročitaj više

Google najavljuje Veo, Imagen 3 i Music AI Sandbox alate za stvaranje multimedije

Google je predstavio niz inovativnih alata za generiranje multimedijskog sadržaja, pokazujući svoju snagu u području umjetne inteligencije i natječući se s konkurentima poput OpenAI-a. Predstavljeni alati pokazuju Googleovu predanost inovac... Pročitaj više

Sapphire PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frost Punk 2 Edition

SAPPHIRE je u suradnji s AMD-om i 11 bit Studios, tvrtkom koja je razvila naslove kao što su This War of Mine i seriju igara Frostpunk, razvio PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frostpunk 2 Edition grafičku karticu. Ovo ograničeno izdanje grafičke... Pročitaj više

Xperia 1 VI - Sony napokon osluškuje mišljenja ciljanih korisnika

Xperia 1 VI najnoviji je model u stopama Xperia 1 V, a kao što možete vidjeti iz rimskih brojeva na kraju riječi, to je šesta generacija serije 1. Ova serija Sony modela namijenjena je za one koji žele najnovije značajke i visoke specifikac... Pročitaj više

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere "Google I/O" u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih... LearnLM - poboljšano učenje uz pomo... Pročitaj više

Sve novosti