OpenAI najavljuje okvir za procjenu sigurnosti AI modela

Datum objave 22.12.2023 - Sanja Ledinek

OpenAI najavljuje okvir za procjenu sigurnosti AI modela

OpenAI najavljuje okvir za procjenu sigurnosti AI modela

OpenAI najavljuje okvir za procjenu sigurnosti AI modela

Prema OpenAI sigurnosnim načelima umjetne inteligencije, u kojima je navedeno da čak i ako vodstvo tvrtke vjeruje da je njezina tehnologija umjetne inteligencije dovoljno sigurna, Upravni odbor još uvijek ima dovoljno ovlasti da ograniči plan provedbe kako bi se izbjegli potencijalni sigurnosni rizici i katastrofalne posljedice, kao što je nanošenje ekonomskih gubitaka ili štete ljudskim životima. Također viši rukovoditelji imaju ovlasti ograničiti ili poništiti planove za implementaciju tehnologije sve dok upravni odbor smatra da postoje potencijalni rizici.

Sada OpenAI dodaje i okvir za pripremu (Preparedness Framework) za još jasnije ispitivanje je li umjetna inteligencija sigurna ili ne. Pri određivanju razina uključena su 4 aspekta: cyber sigurnost, CBRN ( stvara li AI kemijske, biološke, radiološke i nuklearne formule), koliki utjecaj ima na ljudsko razmišljanje i stupanj učinka s neovisnim razmišljanjem (Model Autonomy).

Je li zamah rasta OpenAI-ja nezaustavljiv?

OpenAI najavljuje ogromna ulaganja u superalignment tim

Za evaluaciju se koriste tablice rezultata na temelju kojih dobivaju odgovarajuću sigurnosni razinu. Ako je ukupni rezultat na niskoj ili srednjoj razini rizika, može se lansirati. Bilo koja druga razina, nije prihvatljiva i zahtjeva od razvojnih timova da dodatno prilagode model na nižu razinu.

Konačno, sigurnosni tim prosljeđuje rezultate glavnoj radnoj skupini na razmatranje, a potom upravi da donese konačnu odluku o tome treba li razviti ovu umjetnu inteligenciju ili ne, s pravom veta za upravu tvrtke ako se smatra da bi mogla biti opasna.

Više... Vaš Komentar Top
ByteDance odgovara na optužbe krađe OpenAI tehnologije

Datum objave 21.12.2023

ByteDance odgovara na optužbe krađe OpenAI tehnologije

ByteDance odgovara na optužbe krađe OpenAI tehnologije

OpenAI je optužio matičnu kompaniju TikTok-a “ByteDance” za potajno korištenje API usluga (sučelje za programiranje aplikacija) kako bi razvili vlastiti konkurentski model jezika velikih razmjera (LLM) pod nazivom “Project Seed”. Time su jasno prekršeni uvjeti korištenja i OpenAI je suspendirao njihov račun. Istovremeno, u izvješću se također ističe da je ByteDance jasno znao da je prekršio uvjete. Čak je naložio zaposlenicima na internoj komunikacijskoj platformi da koriste tehnologiju “maskiranja podataka” kako bi prikrili dokaze.

Glasnogovornica ByteDancea Jodi Seth izjavila je za Business Insider da tvrtka nije sudjelovala u neprikladnom ponašanju. Prema njenim riječima, početkom ove godine kada je tehnički tim počeo provoditi početno istraživanje velikih modela, neki su inženjeri primijenili GPT-ove API usluge isključivo za eksperimentalno projektno istraživanje na manjim modelima. Ova praksa prekinuta je u travnju nakon što se uvode provjere specifikacija poziva GPT API-ja. Također je izdan interni zahtjev da se podaci koje generira GPT model ne dodaju skupu podataka za obuku Byte Big Modela. Uz to tijekom ožujka i rujna tvrtka je provela još jedan krug internih inspekcija i poduzela mjere kako bi osigurala da su API pozivi GPT-u u skladu s regulatornim zahtjevima.

Je li zamah rasta OpenAI-ja nezaustavljiv?

OpenAI želi izgraditi epsku LLM trgovinu aplikacija otvarajući sve ChatGPT modele

U sljedećih nekoliko dana ponovno ćemo provesti opsežnu inspekciju kako bismo osigurali strogo poštivanje uvjeta korištenja relevantnih usluga. Potom je nadodala i da su dobili autorizaciju od Microsofta za korištenje API-ja. Microsoft je izjavom potvrdio točnosti ove izjave, ali naglasio klijenti koji koriste resurse moraju to činiti odgovorno i pridržavati se relevantnih uvjeta pružanja usluge. Također je nadodao da imaju uspostavljene procese za otkrivanje zlouporabe i zaustavljanje pristupa kada tvrtke prekrše smjernice.

Ova situacija između ByteDance i OpenAI-ja stavlja u prvi plan složenu ravnotežu između inovacija i etičke upotrebe tehnologije u brzom svijetu razvoja umjetne inteligencije. Naglašava širi trend u svijetu tehnologije, u kojem su granice između suradnje, inspiracije, imitacije i natjecanja često nejasne. Stoga je ključan trenutak za industriju umjetne inteligencije za dodatne etičke standarde koji vode njezinu upotrebu.

Više... Vaš Komentar Top
X (bivši Twitter) pod istragom EU

Datum objave 21.12.2023

X (bivši Twitter) pod istragom EU

X (bivši Twitter) pod istragom EU

Regulatorna tijela EU pokrenula su “formalni postupak” protiv X tvrtke društvenih zbog sumnje u kršenje Zakona o digitalnim uslugama i širenje lažnih informacija.

Nedavno se pojavila sumnja da platforma X širi dezinformacije o napadima terorističke organizacije Hamas na Izrael. Ako se ove sumnje pokažu točnim – prekršen je Zakon o digitalnim uslugama (DSA) koji je stupio na snagu prošle godine. U priopćenju se ističe da će se istraga usredotočiti na sljedeće aspekte:

  • je li X postupio u skladu s Zakona o digitalnim uslugama, proveo procjenu rizika, upravljanje revizijom i suzbijanje nezakonitog sadržaja?
  • jesu li protumjere protiv manipulacije informacijama (uključujući društvene bilješke, itd.) učinkovite?
  • hoće li dizajn sučelja X-a (osobito potvrđeni računi s plavom kvačicom) učiniti korisnike ranjivijima na prijevaru?

X ili Twitter počinje metamorfoze

Čini li Musk pravu stvar poslovnim odlukama vezanim za Twitter?

Podrazumijeva se da će se X, ako je istraga istinita, suočiti s velikom kaznom do 6 posto globalnog godišnjeg prihoda.

Prijavljeno je da su neki korisnici i političari izrazili podršku Musku i kritizirali Europsku uniju zbog pokušaja blokiranja slobode govora na platformama. Sve smatraju nerazumnom, prisilnom i politički nabijenom cenzurom.

Više... Vaš Komentar Top
Hoće li prijenosna računala sljedeće godine doživjeti velike promjene?

Datum objave 21.12.2023

Hoće li prijenosna računala sljedeće godine doživjeti velike promjene?

Hoće li prijenosna računala sljedeće godine doživjeti velike promjene

Tržište računala očekuje niz promjena u 2024. Ako planirate uskoro kupiti novo računalo, možda bi bilo dobro da ipak malo pričekate. Evo tri glavna razloga.

Windows 12

Više nije tajna da će Microsoft sljedeće godine lansirati Windowsa 12, s AI kao glavnom značajkom. Međutim, niz tih novih značajki sustava zahtijevaju integrirane procesore neuronske mreže (NPU) za rad. Trenutno samo mali broj CPU-a ima ovu specifikaciju. Ako sada kupite računalo, kao rezultat toga, možda uz njegov CPU nećete moći iskusiti najpotpunije AI funkcije.

Arm arhitektura predvođena Qualcommom

Osim tradicionalnih prijenosnih računala s x86 arhitekturom, Microsoft pokušava udružiti ruke s Qualcommom kako bi promovirali Windows računala temeljena na Armu. Qualcommova nova generacija Snapdragon procesora je u fokusu Microsofta, Samsunga, Honora itd., za 2024.

Recenzija – MSGW Office računala s Ryzenima PRO 4000

Acer Swift Edge 16 recenzija

ASUS Zenbook S 13 OLED recenzija

Intelov novi procesor fokusiran je na AI PC

Intel, tradicionalni proizvođač čipova, također je nedavno lansirao Core Ultra procesore, dodajući NPU posebno za pokretanje AI, i naglasio da je to energetski najučinkovitiji procesor za tanka i lagana prijenosna računala. Prvi val prijenosnih računala je službeno lansiran, ali su pojedinosti NPU aplikacije još nepoznate. Intel predviđa da će do sljedeće godine više od 100 dobavljača softvera ponuditi više od 300 AI funkcija, omogućujući korisnicima da iskuse promjene koje donosi NPU.

Konačno, u 2024. na tržite dolaze računala Core Ultra, koja se također mogu usporediti s prijenosnim računalima s Qualcomm Snapdragon X Elite procesorima.

Više... Vaš Komentar Top
Gdje i kako kupiti doživotnu licencu Officea 2021 po niskoj cijeni od 25 €? Godeal24 božićna ponuda vam nudi velike popuste!

Datum objave 20.12.2023

Gdje i kako kupiti doživotnu licencu Officea 2021 po niskoj cijeni od 25 €? Godeal24 božićna ponuda vam nudi velike popuste!

Crni petak i Cyber ponedjeljak su odavno iza nas, a uskoro ćemo dočekati uzbudljivu sezonu praznika. Užurban posao tjera vas da zaboravite pripremiti darove za svoju obitelj ili sebe! Zato odaberite Godeal24, gdje možete dobiti doživotne i originalne Office pakete i operativne sustave. Godeal24 Big Sale for Christmas akcija ponudit će vam najjeftinije softverske digitalne ključeve u samo nekoliko dana!

Bilo da sastavljate važno izvješće za posao ili pokušavate skupiti svoje osobne financije u proračun za veliku kupnju, Microsoft Office nudi mnoštvo korisnih aplikacija. Do 26. prosinca Microsoft Office 2021 Professional Plus za Windows treba samo 25,25 €, a Microsoft Office 2021 Home & Business za Mac samo 49,25 €, najniža cijena koju ćete pronaći na internetu! Ako niste profesionalac, možete odabrati Office 2019 Pro koji je jednostavno niskih 22,25 €. Niska cijena je razlog zašto biste trebali odabrati Godeal24 s jedne strane. S druge strane, Godeal24 ima profesionalni tim za korisničku podršku koji će odgovoriti na vaša pitanja 24 sata dnevno! Osim toga, super brza isporuka i korak-po-korak upute za instalaciju sve su usluge koje možete iskusiti u Godeal24! Djelujte odmah!

231212-720p-gd24-€

Doživotna licenca Microsoft Officea 2021 je samo 15.05 € po računalu

MS Office za MAC

Sigurniji način za aktivaciju vaših Windowsa 10!

Nabavite svoj povoljan paket proizvoda danas! (kupon kod “SGO62″)

Nevjerojatna rasprodaja koja će vas ostaviti bez daha! Apsolutno najbolji posao!

Do 50% popustana još Windows i Office verzija! (kupon kod ” SGO50″)

Najprikladniji način za dobivanje alata je Godeal24. Ispravni ključevi i profesionalna korisnička služba čine vašu kupnju bezbrižnom!

>>>Nabavite još alata

Kako platiti?

>Idite na stranicu za naplatu, nastavite kao gost (ili kreirajte račun), a zatim ispunite “Informacije o naplati”.

godeal24_narudzba_1

> Odaberite “CWALLETCO” u ovom koraku i kliknite Nastavi (Continue)

godeal24_narudzba_2

> Molimo potvrdite svoju narudžbu i klikinite Naruči (Place Order)

godeal_1_25

> Tada će vas prebaciti na ovu stranicu gdje birate način plaćanja.

godeal_2_25

> Na kraju, odaberite PayPal za izvršavanje naplate.

godeal_3_25

Uz Godeal24 možete uštedjeti mnogo vremena i novca s Microsoftovim licencama s popustom, IT sigurnosnim softverom i drugim računalnim alatima. Nabavite Windows OS i MS Office po nenadmašnoj cijeni. Iskusite kupnju bez muke s Godeal24 digitalnom isporukom, koja šalje vaš softver izravno na vašu e-poštu unutar nekoliko sekundi od kupnje. Uz to, s ocjenom na TrustPilotu 98% Izvrsno i stručnom tehničkom podrškom 24/7 možete biti sigurni u kvalitetu proizvoda koji kupujete.

Godeal24 obećava da nudi profesionalnu tehničku podršku 24/7 i doživotnu postprodajnu uslugu te da možete koristiti proizvod bez problema!

Kontaktirajte Godeal24: service@godeal24.com

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.78]

Datum objave 20.12.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.78]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

I prošli tjedan tech svijet nije mirovao aktivnostima, novitetima i glasinama…

Elon Musk obećava revoluciju u STEM obrazovanju

Elon Musk obećava revoluciju u STEM obrazovanju

Elon Musk ponovno eksperimentira. Ovaj put, otvara osnovnu i srednju školu u Austinu u Teksasu, koja će se potom proširiti na sveučilište. Bit će usmjerene prvenstveno na STEM – prirodne znanosti, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.

Taj se potez poklapa s rastućim trendom među utjecajnim osobama koje kritiziraju tradicionalno visoko obrazovanje, a čini se da se Musk pridružio redovima onih koji traže alternativu onome što doživljavaju kao “probuđenu” ideologiju na sveučilištima. Hoće li Muskov sveučilišni pothvat postati disruptor obrazovnog krajolika tema je koja će vjerojatno zanimati i njegove pristaše i skeptike. No, Musk se još nije oglasio na ovu temu pa je nepoznato koji su mu motivi. Uskoro se očekuje da otkrije svoje karte.

Glasine: Nvidia prestaje proizvoditi GeForce GTX 16 GPU

 Glasine  Nvidia prestaje proizvoditi GeForce GTX 16 GPU

Nvidia navodno planira zaustaviti proizvodnju GTX 16 serije od prvog kvartala 2024. Posljednje narudžbe GTX 1650 i 1630 GPU-a, dovršene su ovaj mjesec i više neće prihvaćati nove narudžbe. Izvori iz China’s Board Channels, tvrde da su Nvidijini partneri u upravi nedavno obaviješteni o ovoj odluci, piše VideoCardz. Uostalom, većina grafičkih kartica u ovoj seriji već je povučena iz upotrebe i očito u posljednje vrijeme Nvidia ima glavni fokus na RTX seriji.

Pokažu li se ove glasine točnim, RTX 3050 postaje ‘najniža’ Nvidia video kartica u proizvodnji. Jeftinija verzija te kartice navodno će izaći sljedeći mjesec, sa 6 GB umjesto 8 GB memorije. U SAD-u bi trebala koštati između 179 i 189 dolara.

Gotovo je: AirPods Pro futrole s USB-C sada se prodaju zasebno

Gotovo je AirPods Pro futrole s USB-C sada se prodaju zasebno

Apple je konačno uslišio molitve korisnika AirPods Pro slušalica tako što je počeo odvojeno prodavati kućišta za punjenje s USB-C priključkom – standardom u skladu s propisima EU.  Kućište za punjenje košta od oko 100 eura. Da, prilično skupa jednostavna kutija za punjenje, ali omogućuje onima koji već imaju AirPods Pro druge generacije i žele USB-C punjenje bez potrebe za kupnjom kompleta slušalica i kutije za punjenje  po cijeni od oko 310 eura (AirPods 2. generacije).

Realme ima još jedan jeftini pametni telefon

Realme C67 5G ovoga puta ima IP54 certifikaciju, što znači da je zaštićen od prskanja vode kao i od prodora prašine. Nudi LCD zaslon od 6,72 inča, rezolucije 2.400 × 1.080 piksela brzima osvježavanja 45/48/50/60/90/120 Hz i svjetlinu do 680 cd/m2. Pogoni ga 6nm MediaTek Dimensity 6100+ s do 6 GB LPDDR4x RAM-a i interne UFS 2.2 flash memorije 128 GB proširive microSD karticom.

dimensity_6100

Glavna kamera ima 50 MP senzor s otvorom blende od f/1.8. Prati je dodatna od 2 MP, dok je na prednjoj strani kamera 8 MP senzora. Kamere su podržane umjetnom inteligencijom. Uređaj također nudi bočni senzor otiska prsta, podržava brzo punjenje 5.000 mAh snagom 33 W i pokreće ga Realme UI 4.0 koji se temelji na Androidu 13. Ostatak Realme specifikacija uključuje 5G, Dual 4G VoLTE, Wi-Fi 802.11 ac (2,4GHz + 5GHz), Bluetooth 5.2, GPS/GLONASS/Beidou i USB Type-C sučelje. Dimenzije su 165,7 x 76 x 7,89 milimetara i masa 190 grama. Cijena je oko 170 USD.

Google Karte – povijest u rukama korisnika

Google Karte -  povijest u rukama korisnika

Google je najavio nadogradnju aplikacije Google Karte, prilagođavajući Povijest lokacije lokalnoj pohrani. Trenutno se povijest mjesta koje ste posjetili, rutu kojom ste išli do odredišta ili povijest putovanja prenose na Googleove poslužitelje uz enkripciju. Međutim, u nadolazećim ažuriranjima verzija za Android i iOS, ovi podaci o povijesti lokacije pohranit će se lokalno na uređajima korisnika.

Google  također mijenja svoje postavke automatskog brisanja, koje su ranije prema zadanim postavkama bile postavljene na 18 mjeseci. S ovim ažuriranjem, automatsko brisanje bit će postavljeno na tri mjeseca prema zadanim postavkama. Kao rezultat toga, čak i ako agencije za provođenje zakona traže od Googlea korisničke podatke u određeno vrijeme i na određenoj lokaciji, sam Google nema relevantne podatke za pružiti.

Također  Google nudi sigurnosno kopiranje podataka u oblak, opet uz  primjenu enkripcije, kako biste bili sigurni da se podaci neće izgubiti u slučaju kada se uređaj pokvari ili se zamijeni novim. Još jedna novost odnosi se na plavi kotačić koji prikazuje lokaciju na karti. Klikom na njega pojavit će se nove opcije poput dijeljenja lokacije ili vremenske trake. Alternativno, dostupne su druge opcije vezane uz povijest lokacije. Ova će se značajka početi pojavljivati u nadolazećim tjednima, kao i mogućnost brisanja povijesti na određenoj lokaciji. Google kaže da će korisnici biti obaviješteni kada se ažuriranje primijeni na njihov račun.

BIOSTAR lansira H510MHP-E 3.0 matičnu ploču s podrškom Intel procesore 10./11. generacije

BIOSTAR H510MHP-E 3.0

BIOSTAR H510MHP-E 3.0 matična ploča zadovoljava potrebe različitih potrošača. Za uredske poslove može stabilno pokretati aplikacije za rad s dokumentima bez ikakvog opterećenja, dok je za zabavu, opremljen HDMI-jem i podržava HTPC uređaje.

Uz to ima dva DIMM DDR4 utora, koji mogu podržati konfiguracije kapaciteta memorije do 64 GB, što je čini idealnom za multitasking i aplikacije s velikim opterećenjem. Istodobno, podržava PCIe 3.0 i opremljen je PCIe 3.0 M.2 utorom za brze solid-state diskove.

Stražnja I/O ploča pruža mnoštvo sučelja koja zadovoljavaju potrebe korisnika za proširenjem. HDMI i VGA priključci omogućuju razne izbore monitora, a za prijenos podataka i povezivanje uređaja tu su 2 USB 3.2 Gen1 priključka i 2 USB 2.0.

Uz to, jedan set podržava LAN priključak Realtek RTL8111H čipseta i Wifi, a postoje tri priključka izvora zvuka za zvučne efekte.

Detaljna specifikacija je dostupna na Biostar web stranici.

Izložena navodna verzija Honor Magic6 Porsche

Honor Magic6 Porsche

Honor je službeno najavio dizajnersku suradnju s Porscheom, a onda su se počele pojavljivati vijesti o kobrendiranim mobitelima Honor i Porsche Design. Ovih dana i su osvanule prve fotografije koje navodno pokazuju Honor Magic6 u Porsche Edition izdanju.

Kao što možete vidjeti, korištena je Porscheova klasična “crvena i crna” shema boja na stražnjoj strani maski mobilnog telefona, izrađena od materijala nalik koži i uparena s logotipom Porsche Design. Također modula stražnjih kamera je postavljen vodoravno, upravo poput rasporeda nadzorne ploče sportskog automobila Porsche.
Za sada se očekuju tri glavna modela Honor6: standardni Honor6, Honor6 Pro i Honor6 Ultimate. Ipak, nije jasno hoće li svaki od ovih uređaja također imati Porsche Design izdanje. Vrijedno je napomenuti da već postoji Magic6 Lite, koji je rebrendirana verzija Honora X9b i vjerojatno neće dobiti tretman Porsche Designa.

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.77]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.76]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.75]

Pixel i iPhone postali su “Snježni telefoni”

Prijateljstvo između Pixela i iPhonea dobro se drži u Googleovim oglasima, osobito kada se govori o umjetnoj inteligenciji. U novoj Googleovoj reklami Pixel i iPhone igraju se snijegom, govore o umjetnoj inteligenciji, pjevaju “Do You Believe” božićnu pjesmu s najvećom dozom automatske melodije ikada i oblikuju anđele u snijegu. Ovaj spot užitak je gledati. Nema ništa zločestog. U pravom je blagdanskom duhu….

Nintendo Switch 2 konzola mogla bi debitirati u mjesecima koji slijede od ožujka

Kada bi Nintendo Switch 2 konzola mogla debitirati

Prošlo je šest godina od lansiranja Nintendo Switcha 2017., a na internetu se neprestano šuška o Nintendo Switchu 2 i njegovim mogućnostima. Spominje se funkcija proširene stvarnosti (AR), LED zaslon i podrška NVIDIA DLSS3.5 Ray Reconstruction tehnologiju. Međutim, Nintendo zviždač Nate the Hate, smatra da iako je potonja funkcija itekako dobro došla, malo je pretjerano reći da ukupne performanse mogu nadmašiti PS5 i XSX.

Ali, osim specifikacija mnoge zanima kada bi Nintendo Switch 2 konzola mogla imati svoj debi. Prema riječima predsjednika Nintenda Shuntaro Furukawa, tvrtka će ostati fokusirana na Switch do kraja tekuće fiskalne godine u ožujku 2024., i dodao da će nastaviti podržavati Switch s novim naslovima u sljedećoj fiskalnoj godini. Pomak s “fokusa” na “podršku” implicira da bi nova konzola mogla biti lansirana u Nintendovoj sljedećoj fiskalnoj godini, dakle, između travnja 2024. i ožujka 2025.

Više... Vaš Komentar Top
Upoznajte Threads, još jedna u nizu društvenih platformi

Datum objave 20.12.2023

Upoznajte Threads, još jedna u nizu društvenih platformi

threads_naslovnica

Nakon što je matična tvrtka Facebook napravila neke prilagodbe i riješila probleme koje zahtijeva Europska unija, Threads društvena platforma postala je dostupna u Europi. Ali zapravo što je Threads ? Je li bolja platforma od X-a ? Može li vas privući? Slijede odgovori i naši prvi dojmovi korištenja.

Kako kreirati račun ili dobiti pristup platformi Threads

threads_postavke racuna

Za pristup možete koristiti svoj postojeći Instagram račun (isto korisničko ime i lozinku) s popisom kontakata i pratitelja. Ako je korisnik mlađi od 16 ili 18 godina, profil se automatski postavlja na privatni. Nemate li Instagram račun, to nije kamen spoticanja da se ne pridružite platformi. U tom slučaju možete vidjeti i dijeliti sadržaj, pretraživati profile, ali bez mogućnost komunikacije, odnosno pisanja postova, komentara ili odgovora.

Želite li promijeniti svoje korisničko ime na Threads, morate promijeniti i na Instagramu, jer su profili  povezani, uključujući ime i korisničko ime.

Komunikacija

threads_komunikacija

Threads omogućava pisati poruke do 500 znakova obogaćene fotografijama, video zapisima do 5 minuta, glasovne isječcima do 30 sekundi i poveznicama. Za razliku od X postova, mogu se ispravljati ili nadopuniti. Također otvorena je mogućnost odabira želite li ili ne želite da objave u Threadsu budu vidljive na vašem Instagram i Facebook profilu. Ako ne želite, možete isključiti značajku praćenja na više platformi u Postavkama  → Privatnost.

Poruke se pojavljuju u feedu onih koji vas prate, ali i onih koji vas ne prate. Razlog je algoritam feeda koji se temelji na sadržaju, pa vam jednostavno ubacuje tonu objava nepoznatih računa za koje misli da bi vam se mogle svidjeti.

S tehničke strane, platforma ima opciju za samo jedan hashtag praćenja tema, nema prebacivanje između više računa (npr. osobnog i poslovnog), označavanje osoba i videa, mogućnost prikvačivanja objava, ugrađeni prevoditelj na druge jezike i funkciju slanja privatnih poruka. Da biste nekome poslali osobnu poruku, morat ćete proći kroz njihov Instagram profil.

Decentralizacija i interoperabilnost

Za razliku od X-a, Facebook za Threads već neko vrijeme radi na podršci za decentralizirani i interoperabilni pristup povezivanja korisnika s drugim platformama putem Activity Pub protokola World Wide Web Consortiuma (W3C). Drugim riječima, objavom komentara na Threadsu, on može biti objavljen automatski na nekoj WordPress ciljanoj stranici ili drugom društvenom mediju poput Mastodona. Moguće je i obrnuto.

Osvrnemo li se na programe provjere za objavljene informacije, još nije ništa implementirano, a za govora mržnje, eksplicitne seksualne sadržaje, pozivanja na nasilje i sl., ista su pravila kao na Instagramu i Facebooku. To znači gotovo ništa.

threads_follow to folow i   botovi..

Hoće li Threads svrgnuti X s trona?

Ovo je teško pitanje. Konkurentski servisi do sada nisu uspjeli devitalizirati platformu Elona Muska. Međutim, budući da veliki broj tinejdžera i mladih ljudi ima Instagram račun (trenutačno opslužuje oko 259 milijuna mjesečno aktivnih korisnika u Europi), a X postaje sve manje primamljiva platforma mnogim korisnicima, Threads neće preuzeti krunu X-a, jer se tip korisnika razlikuje, ali može postati ozbiljan konkurent s X-om.

Prvi dojmovi

Marketinški stručnjaci trenutno nemaju opciju kupnje oglasnog prostora na Threadsu, no oglašavanje je neizbježno i vjerojatno će postati značajan igrač u ukupnom prihodu Threadsa kada dosegne kritičnu masu. Što se tiče tematike objava, nema reklama, ali niti vijesti medija ili rasprava korisnika. Uglavnom se sve svodi na tipične Instagram objave, priče i Reelse. Međutim najviše iritiraju profili (bili stvarni ili ne) nudeći follow to folow i naravno botovi.

threads_tematika

Odlična je vijest, da ako vam se Threads i vama ne svidi (kao i nama za sada) možete privremeno deaktivirati svoj profil ili trajno izbrisati bez gubitka Instagram računa. Da biste to učinili, idite na Postavke  –  Računi  – Brisanje ili deaktiviranje profila.

Osim iOS i Android aplikacije, Threads je također dostupan kao verzija za web preglednike.

Više... Vaš Komentar Top
Znate li koliko je  Microsoft do sada imao inačica Windows sustava?

Datum objave 20.12.2023

Znate li koliko je Microsoft do sada imao inačica Windows sustava?

Stopa usvajanja Windows 11 raste, ali jaz između Windows 10 ostaje ogroman (1)

Sustav Windows doživio je mnoge uspone i padove u više od 30 godina razvoja. Rana računalna interakcija bila je samo niz kodova. Potom je razvijeno grafičko korisničko sučelje (GUI), omogućavajući korisnicima izvođenje jednostavnijih i intuitivnijih operacija pomoću miša, i tako je rođen Windows sustav.

Windows 1.01  → 1985.

Osim GUI sučelja imao je neke osnovne desktop aplikacije, kao što su Paint i Notepad. Ali utjecaj je bio vrlo ograničen zbog ograničenja hardverske konfiguracije i nedostatka podrške za multitaskinga.

Windows 2.0  → 1987.

Windows 2.0 predstavlja nove aplikacije kao što su Excel i Word i pruža bolje performanse i mogućnosti multitaskinga. Osim toga, uvodi upravljačku ploču i upravitelj datotekama, omogućujući jednostavnije upravljanje operativnim sustavom.

Windows 3.0  → 1990.

Ova inačica označava početak kada Windows postaje glavni operativni sustav. Predstavlja novo korisničko sučelje, poboljšanu grafičku podršku i mogućnosti multitaskinga. Podržava 32-bitne aplikacije, uključujući Microsoft Office paket.

Windows 95  → 1995.

Windows 95 uvodi klasične elemente sučelja kao što su izbornik Start, programsku traku i ikone na radnoj površini, poznate svima koji koriste danas ovaj OD. Osim toga integrira Internet Explorer preglednik i podržava Plug-and-Play hardverske uređaje, čineći korištenje računala još praktičnijim.

Windows 98   →  1998.

Opet, omogućuje bolju multimedijsku podršku, ali i donosi kompatibilnost USB uređaja, Active Desktop za postavljanje web sadržaja na radnu površinu. Debi je bio odličan :))

Windows 2000  →  2000.

Windows 2000 naglašava sigurnost i upravljivost. Uvodi usluge Active Directory i Group Policy Editor, omogućujući poslovnim korisnicima bolje upravljanje i zaštitu svojih računalnih mreža.  A ovo je bila jedna od reklama za OS….

Windows XP  →  2001.

Za ovu inačicu može se reći da je jedna od prekretnica u verzijama Windows sustava. Predstavlja novo korisničko sučelje, uključujući programsku traku, početni izbornik, upravljačku ploču itd. Vrijedno je spomenuti i funkcije kao što su Recovery Console i System Restore kako bi pomogli korisnicima da lakše riješe probleme.

Internet Explorer 6 Public Preview

Kako ubrzati bootanje Win 9x/Me

Microsoft u CPU vodama

Windows Vista  →  2006.

Windows Vista nije bila previše omiljena inačica korisnika zbog problema s performansama i kompatibilnosti. Niti Aero efekti, bočna traka i mogućnosti pretraživanja nisu pomogli da poljulja status Windowsa XP.

Windows 7   →  2009.

Windows 7 osvaja korisnike i mnogi koji su preskočili Vistu, prelaze s Windows XP na novu verziju sustava. Uvodi značajke brzog pretraživanja aplikacija i poboljšanu programska traka. Također je prva verzija sustava Windows s podrškom zaslona osjetljivih na dodir.

Windows 8  →  2012.

S Windows 8 pojavljuje se korisničko sučelje “Metro”, donoseći živie pločice. Međutim, nije dovoljno primamljiv za tradicionalne korisnike računala, a iskustva korištenja su prilično mješovita, te kao takav sustav ne uspijeva zauzeti mjesto u mainstreamu.

Windows 10  →  2015.

Ovu inačicu vjerujemo da imaju još mnogi na svojim računalima. Pokazala se uspješna stabilnošću i performansama, obnovljenim Start izbornikom, glasovnim asistentom Cortana i Microsoft Edge web preglednikom.

Windows 11  →  2021.

Windows 11 je najnovija verzija Windows sustava, estetski dotjeranija s značajkama kao što su Snap Layouts, Snap Groups i već sada standardno ažuriranim Microsoft Store.

Više... Vaš Komentar Top
Najavljena vivo S18 serija

Datum objave 20.12.2023

Najavljena vivo S18 serija

Najavljena vivo S18 serija

Serija nudi ukupno tri modela, a to su vivo S18e, S18 i S18 Pro. Pozicionirani su kao telefoni srednje do visoke klase s fokusom na snimanje portreta. Razlikuju se po hardverskim platformama i kamerama.

Vivo S18e, S18 i S18 Pro nastavljaju prethodni dizajn kučišta obostranih staklenih panela s teksturama u kineskom stilu. Na stražnjoj strani dizajn modula kamere inspiriran je “prozorima” koji hvataju svjetlost. Također postoji metalni rub od 0,35 mm za poboljšanje vizualnog efekta.

Što se tiče prednjih kamera, Vivo S18 i Vivo S18 Pro dobili su kameru 50 megapikselnog Samsung S5KJN1 senzora, formata 1/2,76 inča, koja ima otvor blende f/2.0 i podržava zoom i autofokus. Vivo s 18e koristi kameru od 16 MP.

vivo S18e opremljen je MediaTek Dimensity 7200 čipsetom, S18 Qualcomm Snapdragon 7 platforme, dok S18 Pro pogoni Dimensity 9200+. U isto vrijeme, imaju potpuno nadograđenu tehnologiju spajanja radne memorije i kompresije, koja može znatno uštedjeti memorijski kapacitet.

Ovaj trio ima skener prsta na zaslonu, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6/Wi-Fi 7, NFC, IP54 otpornost vodu i prašinu, a softverska baza je OriginOS 4 temeljen na Androidu 14.  Baterije su kapaciteta 5.000 mAh. Podržavaju punjenje snagom 80 W, a kompanija se hvali da će tijekom četiri godine rada parametri (prije svega kapacitet) ostati gotovo nepromijenjeni.

vivo S18 Pro

Telefon je debljine 7,45 milimetara i mase 187,8 grama. Dolazi u tri boje: cvjetnoj, zelenoj i tamno crnoj. Bočno zakrivljeni AMOLED od 6,78 inča ima rezoluciju 2.800 × 1.260 piksela, podršku 10-bitne dubine boje, 120 Hz stopu osvježavanja, 300 Hz uzorkovanja dodira i 2000 Hz trenutnu stopu uzorkovanja dodira. Svjetline je 1200 cd/m2 ,odnosno 2800 cd/m2 i visokofrekventno PWM zatamnjenje 2.160 Hz. SoC podržava 12/16 LPDDR5X radne memorije i 256/512 GB UFS 3.1 flash memoriju. Za hlađenje brine VC parna komora od 4023 mm²,

S18 Pro glavna kamera koristi Sony IMX920 senzor od 50 megapiksela, ultraširokokutna Samsung S5KJN1 također od 50 megapiksela. Treća kamera je telefoto, 12-megapikselnog Sony IMX663 senzora s 2x optičkim zumom.

vivo X90 Pro recenzija

vivo X80 Pro recenzija

Vivo X80 Lite recenzija

Vivo Y76 5G recenzija

vivo S18

vivo S18 debljine je 7,45 milimetara i mase 185,8 grama. Opremljen je gotovo istim 6,78-inčnim zaslonom kao vivo S18 Pro. Grafitna disipacija topline je 7000 mm². Stražnja glavna kamera sastoji se od 50 MP senzora (OmniVision OV50E, OIS, 1/1.55″+ OIS, nadopunjena plus ultraširokokutnom od 8 MP (OmniVision OV08D10, 1 /4″ ).

vivo S18e

vivo S18e debljine je 7,69 milimetara i mase 193 grama. Nudi 6.67 OLED zaslon s vršnom svjetlinom od 1800 cd/m2 i rezolucijom 2.400 × 1.090 piksela brzine osvježenja 120 Hz i uzorkovanja dodirom 130 Hz / 300 Hz. Njegov MediaTek Dimensity 7200 SoC dopunjen je LPDDR4X radnom memorijom i UFS 2.2 flash memorijom.

Glavnu stražnja kamera je od 50 MP (Sony LYT-600, 1/2″, OIS), s podrškom dvostruke kamere za zamućivanje od 2 MP. Cijene u Kini počinju od 325 USD do 525 USD

Više... Vaš Komentar Top
HONOR istraživanje: 46% Europljana vjeruje da skriveni heroji zaslužuju više priznanja tijekom blagdana

Datum objave 15.12.2023

HONOR istraživanje: 46% Europljana vjeruje da skriveni heroji zaslužuju više priznanja tijekom blagdana

HONOR to be with you

Globalni tehnološki brend HONOR objavio je rezultate sveobuhvatne ankete koja naglašava duboku zahvalnost koju Europljani imaju prema skrivenim herojima u široj zajednici, posebno tijekom božićnih blagdana. Prema istraživanju koje je provedeno na 8.500 europskih ispitanika, gotovo polovica smatra da bi pojedinci koji nesebično služe zajednici trebali dobiti više priznanja u blagdanskom razdoblju. Ovi heroji dolaze iz svih aspekata života, a najprepoznatljivije su skupine volontera, zdravstvenih radnika, skrbnika i učitelja. Ovih je blagdana HONOR odlučio odati počast i priznanje upravo njima.

Osobine koje definiraju skrivene heroje među nama

Ispitanici su bili dirnuti zbog skrivenih heroja koji vjeruju u njih (35%), koji ih znaju oraspoložiti (33%) i koji su istinski svoji (26%). Ovi pojedinci ističu se zbog svoje hrabrosti (25%) i zbog svojih najboljih namjera (23%).

Priznanje i inspiracija tijekom Božića

Javnost snažno podržava veću vidljivost ovih heroja, a najbolji način za postizanje tog cilja su kampanje na društvenim mrežama (36%) i crowdfunding (26%). Dodatno, istraživanje je pokazalo da je vjerojatnije da će 34% sudionika tijekom blagdanske sezone biti inspirirano ovim herojima, naglašavajući utjecaj njihovih postupaka.

Čak 59% ispitanika priznalo je da ima skrivenog heroja u krugu svojih voljenih, s majkama (41%) i očevima (30%) na vrhu liste. Osim toga, 33% se u potpunosti slaže da su ih ljudi u njihovim životima nadahnuli da bolje utječu na zajednicu.

HONOR-ova predanost odavanju priznanja skrivenim herojima

Slijedom ovih rezultata, HONOR je pokrenuo inicijativu s ciljem povećanja vidljivosti ovih neopjevanih heroja upravo u ovom blagdanskom razdoblju u kojem njihov doprinos zajednici još više dolazi do izražaja. Istraživanje je i potvrdilo kako javnost prepoznaje ove pojedince i kako im želi odati priznanje za njihov nesebičan rad. HONOR tako diljem Europe, ali i Hrvatske želi slaviti skrivene heroje i odati priznanje za sve ono što rade ne samo tijekom blagdana, već i tijekom cijele godine.

Odajte počast svom skrivenom heroju!

Ovog Božića, HONOR potiče sve da podijele svoje priče i odaju priznanje skrivenim herojima na društvenim mrežama uz hashtag #HONORtoBeWithYou #MyUnsungHero. Kampanja ima za cilj povećati vidljivost onih koji toliko pridonose, a tako malo traže zauzvrat.

Za detaljniji pregled istraživanja te kako HONOR ovih blagdana slavi skrivene heroje pogledajte na https://www.hihonor.com/hr/events/honor-christmas/.

Facebook

Instagram

(sponzorirana objava)

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 9 minuta

Procjena: ROG Zephyrus G14

Objavljeno prije 11 minuta

Dobra klima

Objavljeno prije 50 minuta

KUTAK ZA POČETNIKE: Pitanja i odgovori

Objavljeno prije 1 sat

Automobili

Objavljeno prije 1 sat

Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...

Novosti

Ulovite svoju must-have Office 2021 Pro licencu za samo 28,75 €. Vremenski ograničena ponuda!

S 30% udjela uredskog korištenja diljem svijeta u cjelokupnoj industriji, Microsoft Office jedan je od vodećih uredskih paketa u svijetu i uvelike najpoznatiji plaćeni proizvod. Međutim, mnogim vlasnicima malih tvrtki teško je opravdati tro... Pročitaj više

Oživljava li HMD Global legendarnu Lumia seriju?

Dostupne informacije ukazuju da HMD Global planira značajno proširiti svoj portfolio pametnih telefona u sljedećim mjesecima. Očekuje se da će tvrtka u vlasništvu brenda Nokia, uskoro lansirati nekoliko novih Android pametnih telefona, među... Pročitaj više

Koje loše navike najviše utječu na trajanje baterija telefona?

Mobilni su nam telefoni danas postali nezaobilazni, ali neke navike korištenja ih mogu brzo učiniti neupotrebljivim. Evo nekoliko najčešćih loših navika koje skraćuju vijek trajanja baterije i telefona u cjelini. Punjenje USB-om iz računala... Pročitaj više

MMD E1 linija

Linija proizvoda Philips monitora E1 serije se u srpnju širi dodavanjem četiri nova modela u svoju svestranu ponudu namijenjenu dinamičnim profesionalcima današnjice. Nizom inovacija koje poboljšavaju produktivnost, ovi elegantno dizajniran... Pročitaj više

iPhone 16 Pro Max: šuška se o Sony foto senzoru IMX903

Prema najnovijim glasinama, iPhone 16 Pro Max će debitirati s novim Sonyjevim foto senzorom IMX903, koji nudi značajne prednosti u odnosu na trenutne Android vodeće modele u istoj klasi. IMX903: Poboljšana arhitektura za superiorne performa... Pročitaj više

Sve novosti