PCIe 5.0 SSD mora biti opremljen aktivnim hlađenjem

Datum objave 29.03.2022 - Sanja Ledinek

PCIe 5.0 SSD mora biti opremljen aktivnim hlađenjem

PCIe 5.0 SSD mora biti opremljen aktivnim hlađenjem

PCIe 5.0 SSD morat će biti  opremljen aktivnim hlađenjem

Intelovi Core procesori 12. generacije donijeli su podršku za PCIe 5.0 u smislu skalabilnosti i podignuli primjenu SSD potencijala na vrhunske razine.

Budući M.2 NVMe SSD-ovi mogli bi isporučiti brzinu do 32 Gbps što daleko premašuje trenutni PCIe 4.0 SSD. Međutim ovaj napredak donosi generiranje ogromne količine topline što znači da će ozbiljno utjecati na NAND flash memorijski čip. Primjerice ako temperatura dosegne 75 stupnjeva celzijusa i zadrži se na ovoj vrijednosti neko vrijeme, tada će stabilan rad SSD-a postat vrlo nepouzdan i čak se mogu izgubiti podaci. Inače, idealna radna temperatura je oko 25-50 stupnjeva celzijusa.

PROČITAJTE JOŠ

Za Samsung PCIe 5.0 Enterprise SSD procurili detalji

Najavljen Marvell Bravera PCIe 5.0 NVMe SSD

Barem tako objavljuje Phison, poznati dobavljač kontrolera koji koriste Corsair, Sabrent, Seagate, Gigabyte, MSI, Patriot, itd. SSD-i.  Zato u kompaniji smatraju da bi aktivno odvođenje topline mora postati standard za PCIe 5.0 SSD što uključuje uparenost s velikim hladnjakom i o aktivne ventilatore kako bi brzo raspršili toplinu.

Eto, malo smo zavirili u ne tako daleku budućnost.

****** Hvala što nas pratite nas na društvenim mrežama i dijelite novosti, vijesti i recenzije.  

Više... Vaš Komentar Top
Google ublažava načine plaćanja za programere na svom Play Store

Datum objave 29.03.2022

Google ublažava načine plaćanja za programere na svom Play Store

Google slijedi Apple u politikama privatnosti korisnika_1

Google će uskoro dopustiti razvojnim programerima da koriste vlastiti sustav naplate. Pozitivan korak nakon dugog čekanja.

Posljednje vrijeme sve su žešće kritike i antimonopolske tužbe prema Googleu i Appleu zbog prisiljavanja razvojnih programera i tvrtki da koriste isključivo naplatne sustave ovih giganata za komercijalizaciju svojih aplikacija i usluga.

Pod ovim pritiskom Google je najavio pilot program koji će vrlo malom broju programera aplikacija omogućiti da zaobiđu Google Billing i ponude vlastiti sustav naplate od korisnika. Izvršni direktor Googlea rekao je da će ovaj pilot projekt omogućiti bolje razumijevanje svih nijansi izbora između nekoliko sustava plaćanja za korisnike u različitim zemljama i za programere aplikacija različitih kategorija.

Google ublažava načine plaćanja za programere na svom Play Store_1

Prvi partner koji uz naplatu Google Playa nudi vlastiti način plaćanja je Spotify platforma za streaming glazbe. Predstavnici tvrtke već su rekli kako će ovaj sustav funkcionirati. Od korisnika koji preuzmu Spotify s Google Playa,  bit će zatraženo da odaberu plaćanje putem Spotify sustava plaćanja ili putem Googlea. Kao rezultat toga, svaki korisnik Spotifyja imat će priliku koristiti svoj prikladan način plaćanja izravno u aplikaciji.

Ova nova suradnja dviju tvrtki je višegodišnji ugovor. Spotify je odbio reći kakvu će proviziju platiti Googleu u pilot programu, rekavši da je ugovor povjerljiv. Google je također odbio dati pojedinosti o strukturi provizije. Samo su objavili da će u narednim mjesecima obje strane raditi na implementaciji novog sustava kako bi mu korisnici diljem svijeta imali pristup do kraja 2022. godine.

Pitate li se sada znači li to da odabrani programeri u pilot projektu ne moraju plaćati Googleu dio prihoda od aplikacija? Sve ovisi o korisnicima. Ako odaberu plaćanje putem trgovine aplikacija, Google zadržava dalje svoju proviziju od 15 posto.

Na kraju bi podsjetili da je u prošlosti Google Play zadržao 30 posto svog udjela u prihodu od prodaje aplikacija, ali su prošle godine smanjili na 15 posto.

****** Hvala što nas pratite nas na društvenim mrežama i dijelite novosti i recenzije.  

Više... Vaš Komentar Top
Intel objavljuje ATX 3.0 specifikaciju napajanja – najveća nadogradnja u 19 godina

Datum objave 29.03.2022

Intel objavljuje ATX 3.0 specifikaciju napajanja - najveća nadogradnja u 19 godina

Intel objavljuje ATX 3.0 specifikaciju napajanja_naslovnica

Maksimalna potrošnja energije nadolazećih AMD i NVIDIA grafičkih kartica lako će premašiti 500W, a trenutna napajanja to ne mogu pratiti. Zato je Intel već službeno najavio ATX 3.0 specifikaciju napajanja za računala koja će podržavati PCIe 5.0 grafičke kartice.

U specifikacijama napajanja jedna od najvećih promjena je 16-pinsko sučelje nazvano 12VHPWR što je ekvivalentno 12 pinskom sučelju napajanja i 4  pinskom signalnom sučelju. Može izravno osigurati napajanje grafičke kartice od 450 W do 600 W kako bi radile stabilno. Osim toga, postoje još dva razreda od 300 W ili 150 W.

Intel objavljuje ATX 3.0 specifikaciju napajanja_ slika 1

Osim toga ažurirano je “PCIe CEM Gen 5 Power Offset Limits for PCIe 5.0 Add-in Cards” s novom specifikacijom regulacije za istosmjerni izlazni napon u cilju boljeg upravljanja pomakom snage.

PROČITAJTE JOŠ

Intel više ne koristi TDP

Intel Core i5-12600K recenzija

Intel objavljuje ATX 3.0 specifikaciju napajanja_ slika 2

Naravno, ova nova specifikacija također postavlja puno drugih zahtjeva kao što je da napajanje mora izdržati 175.200 ciklusa uključivanja godišnje bez oštećenja, dopustiti manji pad napona, itd. Detalji se čine možda još uvijek prilično komplicirani, ali očito nećemo morati još jako dugo čekati na PCIe 5.0 grafičke kartice.

Konačno,  uz ATX 3.0, Intel je uveo i standard napajanja ATX12VO 2.0, koji zamjenjuje trenutni 24Pin napajanje matične ploče i čini kabel matične ploče sažetijim, ali su zahtjevi za dizajnere matične ploče veći.

****** Hvala što nas pratite nas na društvenim mrežama i dijelite novosti, vijesti i recenzije.  

Više... Vaš Komentar Top
MediaTek objavljuje Pentonic TV čip koji podržava Dolby Vision IQ precizne detalje

Datum objave 29.03.2022

MediaTek objavljuje Pentonic TV čip koji podržava Dolby Vision IQ precizne detalje

MediaTek objavljuje Pentonic TV čip koji podržava Dolby Vision IQ precizne detalje

MediaTek je početkom 2022. najavio novi Pentonic procesorski televizijski čip da bi sada objavio TV SoC-a koji prvi na svijetu  podržava Dolby Vision IQ s preciznim detaljima. Bit će kompatibilan i s serijom za 8K i 4K pametne televizore.

Tehnologija u osnovi dodaje Dolby Vision sadržaju dodatne detalje u svijetlim i tamnim područjima. Uparena s MediaTek tehnologijom Intelligent View, pomoći će SoC-u da istovremeno obrađuje više Dolby Vision streamova, čime će korisnicima omogućiti da istovremeno gledaju različite medijske izvore u više prozora.

MediaTek Pentonic čipovi također podržavaju igranje igara u Dolby Vision na 4K pri 120 Hz uz automatski način rada s niskom latencijom (ALLM) i i varijabilne brzine osvježavanja (VRR) kako bi se značajno poboljšalo iskustvo igranja za igrače.

Pametni televizori s MediaTek Pentonic SoC i Dolby Vision IQ s preciznim detaljima bit će dostupni od druge polovice 2022.

MediaTek i Dolby surađivali su na implementaciji ovih tehnologija, a bit će dostupne od 2. polugodišta 2022. kako bi TV OEM-ovi počeli usvajati.

****** Hvala što nas pratite nas na društvenim mrežama i dijelite novosti i recenzije.  

Više... Vaš Komentar Top
Cortex-X3 jezgra se pokazala energetski vrlo zahtjevna – barem do sada

Datum objave 29.03.2022

Cortex-X3 jezgra se pokazala energetski vrlo zahtjevna - barem do sada

Cortex-X3 jezgra se pokazala energetski vrlo zahtjevna – barem do sada

S obzirom na to da energetska učinkovitost ARM Cortex-X2 nije značajno poboljšana u odnosu na Cortex-X1, i iz tog razloga Snapdragon 8 Gen 1, Exynos 2200 i MediaTek Dimensity 9000 nisu štedljivi u potrošnji energije. Nažalost, njihovi nasljednici izgleda neće se promijeniti po tom pitanju jer Cortex-X3 je još više gladan energije.

Prema izvješćima južnokorejskog izdavača Meeco.kr, Cortex-X3 koji radi na 3.0 GHz ili više, troši i 10 posto više energije od Cortex-X2. Ovi rani uzorci se testiraju na proizvodnim procesima TSMC-a i Samsunga, ali nije poznato na kojim procesima i jesu li uopće, ili koliko podešeni.

PROČITAJTE JOŠ

MediaTek dominira tržišnim udjelom Android SoC-a u 2021.

Bitka proizvođača čipseta za top telefone 2022.! MediaTek vs Qualcomm vs Samsung

Pokažu li se glasine o potrošnji točnim, Qualcomm, MediaTek i Samsung nemaju alternativu i morat će izvršiti neke prilagodbe. Ali u konačnici revizije u ovom razdoblju testiranja mogle bi i smanjiti potrošnju energije. S druge strane, tehnički gledano, smanjenje veličine noda obično rezultira boljom energetskom učinkovitošću pa bi sve navedeno trebali uzeti sa zrncem soli.

Pozitivna strana glasine je da će izlazak ARM Cortex-X3 biti za nekoliko mjeseci. Međutim ne znači da će ova nadolazeća jezgra donijeti i znatna poboljšanja performansi. Prema glasinama, glavna poboljšanja su u AI djelu u odnosu na Cortex X2.

****** Hvala što nas pratite nas na društvenim mrežama i dijelite novosti, vijesti i recenzije.  

Više... Vaš Komentar Top
Novi certifikacijski USB-C logo izravno ukazuje na brzinu i snagu

Datum objave 29.03.2022

Novi certifikacijski USB-C logo izravno ukazuje na brzinu i snagu

Novi certifikacijski USB-C logo izravno ukazuje na brzinu i snagu (1)

USB portovi i kabeli bit će ponovno preimenovani!

USB Implementers Forum, Inc., neprofitna korporacija za razvoj USB specifikacije, ponovno je reorganizirala nazive USB portova. Više nema sufiksa kao što su “3.1” i “3.2 Gen 2″, koji su prilično nerazumljivi mnogim potrošačima, već se mijenjaju tako da označavaju uz naziv samo brzinu.
U novoj specifikaciji i nazivu USB-C bit će četiri brzine, uključujući USB 40 Gbps, USB 20 Gbps, USB 5 Gps i “High Speed USB” s brzinom 480 Mbps te dvije snage punjenja: 60 W i 240 W.

Također se zahtijeva da u budućnosti proizvođači moraju označiti relevantni logotip na USB kabelu za povezivanje. Novi logotip će također izravno označavati brzinu i snagu, kao što je “5 Gbps 60 W”, a način označavanja je napisan na pakiranju, ili na samom kabelu. Iznimka je “High Speed USB”, koji neće isticati brzinu, već samo označavati snagu od 60 W ili 240 W, certifikacijski logotipi kabela od 60 W i kabela od 240 W.

Novi certifikacijski USB-C logo izravno ukazuje na brzinu i snagu (2)

Logotip u boji s lijeve strane koristi se za ispis na vanjskom pakiranju certificiranog kabela, a crni logo s desne strane otisnut je na tijelu kabela.

Novi certifikacijski USB-C logo izravno ukazuje na brzinu i snagu (3)

Logotip Type-C kabela s ugrađenim funkcijama punjenja i prijenosa podataka.

PROČITAJTE JOŠ

EU: USB Type-C i punjač obavezni za sve elektroničke uređaje

Novi USB-C standard od 240 W donosi punjenje prijenosnih računala

Sukladno dvjema brzinama od 20 Gbps i 40 Gbps, mogu se podijeliti na 20 Gbps i 60 W kabele, 20 Gbps 240 W kabele, 40 Gbps 60 W kabele i 40 Gbps 240 W kabele. Treba napomenuti da će zbog vremena potrebnog za konverziju, trenutni naziv USB-a na tržištu imati prijelazno razdoblje. Zato do daljnjega preporučujemo izravno provjeriti specifikacije prije kupnje.

****** Hvala što nas pratite nas na društvenim mrežama i dijelite novosti, vijesti i recenzije.  

Više... Vaš Komentar Top
Google najavljuje Chromebookove koji mogu koristiti Steam za igranje

Datum objave 29.03.2022

Google najavljuje Chromebookove koji mogu koristiti Steam za igranje

Google najavljuje Chromebookove koji mogu koristiti Steam za igranje

Nakon što je Google otkrio da će platforma Steam biti dodana nekim modelima Chromebooka, najavili su i modele koji mogu koristiti ovu funkciju uključujući proizvode Acera, Asusa, HP-a itd.

U osnovi Chromebookovi koji mogu koristiti Steam za igranje trebaju biti opremljeni Intel  11. generacijom procesora Core i5 ili Core i7 te s najmanje 8 GB radne memorije i Iris Xe grafikom.

Prema trenutnoj najavi primjenjivih modela uključeni su Acer Chromebook 514 (CB514-1W), Chromebook 515 (CB515-1W), Chromebook Spin 713 (CP713-3W), Asus Chromebook Flip CX5 (CX5500) i Chromebook CX9 ( CX9400), uz HP Pro c640 G2 Chromebook.

PROČITAJTE JOŠ

Chrome OS Flex pretvara stara računala u Chromebookove

Dolaze gaming Chromebookovi s RGB svjetlećim tipkovnicama

Međutim, budući je sve još uvijek u fazi ranog testiranja, Google naglašava da ne može jamčiti sto posto nesmetan rad i može doći do neočekivanih problema s izvođenjem igara te se neke mogu igrati samo na srednjim i niskim razinama.

Među testiranim igrama su uključujući Portal 2“, “DOTA 2″, “Jedi Fortress 2″, “Thriller Time and Space 2″ i druge Valve igre, poput “Hades”, “Cuphead , Tekken 7, Fallout 4,  The Witcher 3: Wild Hunt  itd.

****** Hvala što nas pratite nas na društvenim mrežama i dijelite novosti, vijesti i recenzije.  

Više... Vaš Komentar Top
Snapdragon 8 Gen 1 Plus debitira u svibnju

Datum objave 29.03.2022

Snapdragon 8 Gen 1 Plus debitira u svibnju

Snapdragon 8 Gen 1 Plus debitira u svibnju_1

Šuška se da će Qualcomm u svibnju objaviti TSMC-ovu 4nm verziju Snapdragona 8 Gen 1 Plus i istovremeno novu generaciju Snapdragona 7xx.

Odavno je poznato da Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (SM8450) dobiva nasljednika – Snapdragon 8 Gen 1 + (SM8475) . Prema Yogeshau Brarai, korisniku Twittera, bit će objavljen početkom svibnja što je znatno ranije nego inače. Bit će najjači to 5G čip za mobilni telefon u Android kampu u trenutku izlaska na tržište.

Novi Snapdragon 8 Gen 1+ temelji se na TSMC-ovom 4-nanometarskom proizvodnom procesu poluvodiča koji je zreliji i učinkovitiji od Samsungovog. Poput trenutnog Snapdragona 8 Gen 1, i dalje ima arhitekturu “1+3+4″.  Sastoji se od velike jezgre Cortex X2, plus tri Cortex A710 i četiri male jezgre Cortex A510. Novi SoC dobiva malo nadograđeni GPU. Neki proizvođači pametnih telefona dobili su probne uzorke čipseta i testiraju ga za svoje flagshipe koji će biti predstavljeni u lipnju 2022.

Snapdragon 8 Gen 1 Plus debitira u svibnju_2

U isto vrijeme trebali bi debitirati neki modeli serije Snapdragon 7xx  namijenjeni srednjem tržištu mobitela. Uključuju 2.4 GHz Cortex-A78 jezgru, tri 2.2 GHz Cortex-A78 jezgre i četiri 1.9 GHz Cortex-A55 jezgre.

PROČITAJTE JOŠ

Snapdragon Sound S5 i S3 značajno popravljaju bežični zvuk u slušalicama

Snapdragon X70, Fast Connect 7800 i M.2 5G jačaju Qualcommovo bežično povezivanje

Zašto se Qualcomm požurio?

Razlozi mogu biti problemi s performansama kao i izazov s kojim su se suočili nakon što je MediaTek izdao Dimensity 9000, 8100 i 8000 te pokazali impresivna poboljšanja performansi. Ali, oni daju i nižu cijenu prema proizvođačima mobitela.

****** Hvala što nas pratite nas na društvenim mrežama i dijelite novosti, vijesti i recenzije

Više... Vaš Komentar Top
Intel i9-12900KS u prodaji od 5.travnja. Nije jeftin!

Datum objave 29.03.2022

Intel i9-12900KS u prodaji od 5.travnja. Nije jeftin!

Intel i9-12900KS u prodaji od 5.travnja

Intel je i službeno najavio dostupnost i9-12900KS procesora od 6. travnja po cijeni od 815 eura.

Tehnički, Core i9 12900KS, gdje je S znači Special Edition, vrlo je sličan postojećem 12900K koji smo imali na testu. Prema Intelu, “najbrži je to desktop procesor na svijetu”, ali smo uvjereni da će AMD imati što reći o tome kroz dvostrani pristup koji se sastoji od Ryzen 9 5950X i Ryzen 7 5800X3D procesora.

Inače,  Intel i9-12900KS dizajniran je s 8 brzih P-jezgri na 3.4 GHz, plus 8 malih štedljivih E-jezgri na 2.5 GHz koje zajedno dijele 30MB L3 predmemorije. Turbo frekvencije su 5.5 GHz i 4 GHz što je 300 MHz odnosno 100 MHz više od i9-12900K.

Postizanje viših taktova omogućeno je binningom i povećanjem bazne snage sa 125 W na 150 W. Čini se da je maksimalna turbo snaga (PL2) ostala ista kao i kod 12900K, odnosno 241 W.

PROČITAJTE JOŠ

Intel: Core procesori 12. generacije ne podržavaju Pluton, Microsoftov sigurnosni čip

Intel 12. generacije pobjeđuje AMD u jednojezgrenim testovima, ali…..

Prema nekim izvorima i izmjerenim rezultatom rada, postizanje 5,5 GHz zasigurno je prekretnica tehničkog postignuća, ali malo povećanje brzine takta neće rezultirati velikim povećanjem performansi u igrama. Navode maksimalno poboljšanje performansi od 15 posto te prosječno poboljšanje od 6 posto za različite testne stavke u odnosu na CPU-a i9 12900K.

Nakon ažuriranja Biosa, 12900KS će raditi na postojećim matičnim pločama sa socketom 1700, DDR4 i DDR5 memorijom.

****** Hvala što nas pratite nas na društvenim mrežama i dijelite novosti, vijesti i recenzije.   

Više... Vaš Komentar Top
Huawei nova 9 SE

Datum objave 28.03.2022

Huawei nova 9 SE

nova 9 SE

Huawei je predstavio nova 9 SE, najnoviji uređaj Huawei nova serije pametnih telefona. Riječ je o uređaju modernog dizajna s inovativnim značajkama. Po prvi put u povijesti Huawei nova serije pametnih telefona, nova 9 SE ima kameru visoke rezolucije od 108 MP.

Veći broj megapiksela kameri omogućuje uhvatiti više jasnih detalja, čak iako je slika uvećana. Snažne performanse kamere nova 9 SE također osiguravaju kvalitetu fotografije pri slabom osvjetljenju. Super Night Shot način rada koristi naprednu tehnologiju smanjenja šuma kod većeg broja kadrova, pa će fotografije u tamnim okruženjima izgledati svjetlije.

Zahvaljujući snažnoj bateriji, korisnici nove 9 SE neće propustiti nijednu novu objavu, poruku ili videozapis. Budući da je mladima najvažnija povezanost, funkcija SuperCharge od 66 W im omogućuje napuniti telefon do 60% za samo 15 minuta, te do 100% za 36 minuta.

Huawei nova 9 SE ima 6,78–inčni zaslon sa stopom osvježavanja od 90 Hz, koji osigurava brzu reakciju zaslona tijekom igranja igrica ili gledanja Netflixa. Štoviše, stopa uzorkovanja dodira od 270 Hz pruža glatko i fluidno iskustvo korištenja. Zaslon podržava i P3 raspon boja.

Više... Vaš Komentar Top

Novosti

Solidigm novi P41 Plus solid-state diskovi za potrošače

Solidigm, predstavlja P41 Plus solid-state disk sa Synergy optimiziranim softverom koji može  uz ostalo poboljšati performanse, kroz samoučenje i analizu korisničkih navika. Solidigm je nova neovisna tvrtka nastala akvizicijom Intelovog NAN... Pročitaj više

Microsoft predstavlja Outlook Lite za Android

Microsoft je objavio novu aplikaciju Outlook Lite za Android telefone s malom količinom memorije i područja s nepouzdanom mrežnom vezom, uključujući 2G i 3G globalne mreže. Aplikacija Outlook Lite je veličine 5 MB , što je znatno manje u us... Pročitaj više

Intel Arc grafička kartica konačno ulazi u brand računala

Intel je sredinom lipnja objavio svoju prvu diskretnu grafičku karticu Arc A380 za stolna računala, ali uglavnom je bila ograničena na tržište računala u Kini (GUNNIR i ASRock). Sada je konačno spremna za globalno tržište. ASUS i MSI su međ... Pročitaj više

Razotkrivamo novije mitove o punjenju baterija mobitela

Zamjena baterija na mobilnim uređajima nije jeftina. Kako bi se što više odgodio odlazak do servisa mnogi primjenjuju poznate preporuke o punjenju baterija. Neke su legitimne, druge samo mit. U ovom članku razotkriti ćemo nekoliko najčešćih... Pročitaj više

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.11]

SK Hynix , Facebook, Apple, Sapphire, Google Stadia..... SK Hynix razvija DDR5 DRAM CXL memoriju koja podržava PCIe 5.0 x8 kanala Južnokorejski SK Hynix najavio je uzorke CXL 2.0 memorije temeljene na DDR5 RAM-u i PCIe (Peripheral Component... Pročitaj više

Sve novosti