Predstavljen Asus Zenfone 9

Datum objave 29.07.2022 - Uredništvo

Predstavljen Asus Zenfone 9

Predstavljen Asus Zenfone 9

S.Y. Hsu and Sascha Krohn Presents Zenfone 9 Virtual Launch Event_3

Asus je predstavio novi pametni telefon Zenfone 9. Riječ je o kompaktnom uređaju pogonjenom Snapdragon 8+ Gen 1 platfromom, s nadograđenim kamerama, 4.300 mAh baterijom i 120-hercnim AMOLED ekranom dijagonale 5,9 inča.

ASUS Zenfone 9_2

Potpuno je redizajniran u odnosu na model koji zamjenjuje, dolazi u četiri zanimljive boje i sa IP68 certifikatom. Ima 50 MP IMX 766 senzor sa 6-osnim hibridnim gimbal stabilizatorom, elektronskom stabilizacijom slike i brzim autofokusom. Uz manji ekran, i sučelje je prilagođeno radu s jednom rukom, a tu je i ZenTouch multifunkcijski senzor.

Zenfone 9 je u Hrvatskoj dostupan u pretprodaji već sada, a isporuka se očekuje sredinom osmog meseca. Više informacija na Zenfone 9 :: AsusPlus. Model sa 8GB/128GB u Hrvatskoj košta 6.199 HRK.

Više... Vaš Komentar Top
Kupujete monitor ultra širokog zaslona? Imamo dva savjeta za vas

Datum objave 27.07.2022

Kupujete monitor ultra širokog zaslona? Imamo dva savjeta za vas

Kupujete monitor ultra širokog zaslona Imamo dva savjeta za vas (1)

Cijene većine monitora za igranje, zakrivljenih, velikih i ultraširokih zaslona kreću se u prihvatljivom rasponu. Među njima zakrivljeni dizajn je najbolji za ultraširoke zaslone jer vjerojatnost da će se pojaviti neujednačene boje i promjene svjetline na rubovima gotovo nema.

Kupujete monitor ultra širokog zaslona Imamo dva savjeta za vas (2)

Ali ako ste zainteresirani za kupnju velikog  zakrivljenog monitora ultraširokog zaslona  morate biti svjesni da površina prikaza može biti manja od očekivane. Za razliku od ravnih zaslona, kod ultraširokog omjera zakrivljenih zaslona veću je gubitak prikaza u smjeru visine nego što je dobitak u smjeru duljine.

Kupujete monitor ultra širokog zaslona Imamo dva savjeta za vas (3)

Primjerice, uzmemo li zaslon od 49 inča (1 inč = 2,54 cm = 25,4 mm) s ultraširokim omjerom 32:9 (kome se cijena kreću od 8.900 do 12.600 kn), njegova površina prikaza je 625,78 kvadratnih inča (1 kvadratni inč = 6,4516 kvadratnih centimetara = 645,16 kvadratnih milimetara).

omjeri_i dijagonale

Pod istom nazivnom veličinom i 16:9 omjerom je vidljiva površina 1025,95 kvadratnih inča što je 400,17 kvadratnih inča više. Razlika se može vidjeti golim okom. Također područje prikaza 29-inčnog 21:9 zakrivljenog zaslona manje je od površine 27-inčnog 16:9 omjera.

Područje izgubljeno  u smjeru visine ultraširokog zaslona očito je veće od dodatnog područja u smjeru duljine.

Ukratko, kada kupujete zakrivljeni monitor s ultra širokim zaslonom dovoljno je znati da što je veći disparitet u omjeru, to je stvarna vidljiva površina manja.

Ali područje prikaza nije jedino na što treba znati prije kupnje. Uz sličnu gustoću piksela ultraširoki zasloni mogu prikazati puno manje elemenata. Ovaj nedostatak se može vidjeti iz rezolucije mainstream proizvoda. Eto, nekadašnji trikovi proizvođača su razotkriveni što je razlog zašto imaju normalne cijene.

Više... Vaš Komentar Top
Xioxia izdaje CM7 seriju PCIe 5.0 SSD-a

Datum objave 27.07.2022

Xioxia izdaje CM7 seriju PCIe 5.0 SSD-a

Xioxia izdaje CM7 seriju PCIe 5.0 SSD-a

Kioxia je objavila da se njena CM7 serija NVMe SSD diskova poslovne klase sada isporučuje nekim kupcima.

Nakon što su prošle godine predstavljeni prvi EDSFF diskovi dizajnirani s tehnologijom PCIe 5.0, dodavanje serije CM7 tvrtka proširuje ponudu SSD -ova propusnosti čitanja gotovo do njegove granice  – 14 GB/s.  Dizajnirani su s opsežnom zaštitom integriteta podataka što uključuje Flash Die Failure Protection za održavanje pune pouzdanosti tijekom kvarova na matricama i TCG-Opal SED tehnologiju hardverske enkripcije za osiguranje pohranjenih podataka.  Uz to omogućuju poboljšani protok zraka i eliminiraju potrebu za LED-icama.

KIOXIA CM7 dolazi u dva različita modela: CM7-V, dizajniran za mješovite primjene i CM7-R namijenjen za intenzivnije čitanje. Ipak, najveće razlike između ove dvije verzije su u njihovoj izdržljivosti i dostupnom kapacitetu.

PROČITAJTE JOŠ

Kioxia lansira novu generaciju UFS memorije do 512 GB za mobitele

Kioxia i Western Digital najavljuju 3D flash memoriju 6. generacije

Karakteristike serije CM7 uključuju:

• EDSFF ( Enterprise and Datacenter Standard Form Factor ) E3.S i 2,5 -inčni faktori visine Z od 15 mm.
• podrška funkcionalnosti SFF-TA-1001/U.3
• Kapaciteti intenzivnog čitanja (1 DWPD) do 30,72 TB
• Kapaciteti za mješovitu upotrebu (3 DWPD) do 12,80 TB
• Podrška za SRIOV, CMB, MultiStream pisanje

Više... Vaš Komentar Top
Zašto proizvođači Androida mahnito režu narudžbe, a Apple ih povećava?

Datum objave 27.07.2022

Zašto proizvođači Androida mahnito režu narudžbe, a Apple ih povećava?

Zašto proizvođači Androida mahnito režu narudžbe, a Apple ih povećava (1)

Apple je jedini prodavač pametnih telefona koji ima stabilnu prodaju u posljednjih nekoliko mjeseci i povećao je  narudžbe komponenti za iPhone 14 što je u suprotnosti s Android uređajima te u skladu s izvješćem u kojem se kaže da se očekuje da će se modeli iPhone 14 prodavati više od serije iPhone 13.

Tržište pametnih telefona srednje i niže klase, kojim dominiraju Android uređaji, ima problema zbog slabljenja potražnje i navodno su kupci MediaTek čipseta smanjili su narudžbe za čak 30 posto. Primjerice, prema statistici za travanj među 10 najprodavanijih mobilnih telefona u svijetu su pet modela iPhonea, četiri Samsunga i jedan Xiaomi.

Zašto proizvođači Androida mahnito režu narudžbe, a Apple ih povećava (2)

Osim toga, još jedno izvješće pokazuje da iPhone čini 60 posto prodaje među srednjom i visokom klasom s cijenom iznad 400 USD. Slijedi ih Samsung sa 17 posto, a ostatak su skupina kineskih brendova.

Zašto mnogi neće kupiti top modele Xiaomia, Huaweia, OnePlusa, realmea, nego kupuju iPhone?

Sveobuhvatno iskustvo i performanse današnjih Android telefona nisu inferiorni Appleovim. Čak je i tehnologija u android svijetu naprednija u mnogim aspektima, a top Android telefoni nisu jeftiniji od osnovnog novog iPhonea. Neki su i skuplji. Ali unatoč tome, globalna prodaja nije tako dobra kao iPhonea. Uz to, činjenica je da iz perspektive procesora iPhone bez premca, ali što se tiče korisničkog iskustva jaz između android top modela nije velik za one tech

potkovane.

Zašto proizvođači Androida mahnito režu narudžbe, a Apple ih povećava (3)

Međutim, za obične korisnike, glatkoća rada i jednostavnost korištenja koji je iPhone ostavio u ranim danima, razina inovacija i tehnološkog napretka u to vrijeme, učinilo je kompaniju s vrijednošću brenda i vrijednu poštovanja. Drugi razlog je servisna i tehnička podrška nakon prodaje, redovne, gotovo instantne nadogradnje iOS-a, što uključuje i koju godinu stare modele.

PROČITAJTE JOŠ

iPhone, iPad i Mac dobivaju “Lockdown Mode” blokiranja špijunskog softvera

7 glavnih glasina i informacija o iPhone 14 seriji

Apple iPhone SE (2022) recenzija

Apple iPhone 13 recenzija

Zašto proizvođači Androida mahnito režu narudžbe, a Apple ih povećava_ TOP10

Također su neki navikli na savršeno usklađen ekosustav. Tu se snalaze kao ribice u vodi i time je starim korisnicima previše teško prebaciti se na Android ekosustav i zato se promjena mobitela svodi između generacije iPhonea. Posljednja točka je sigurnost iOS sustava. Zbog zatvorenosti, sigurnosna zaštita privatnosti korisnika u iOS-u će biti bolja, a mnogi to cijene.

Pridodamo li svemu tome da iPhone znatno manje gubi svoju vrijednost s drugim pametnim telefonima u istom cjenovnom segmentu i konačno, mnogima je dalje statusni simbol jer su ih nekada posjedovali uglavnom vrlo bogati, ali i danas premašuje negdje prosječnu mjesečnu plaću, dobra prodaja i potražnja ne iznenađuju.

Više... Vaš Komentar Top
Google Chrome podržava ostavljati bilješke na web stranicama

Datum objave 27.07.2022

Google Chrome podržava ostavljati bilješke na web stranicama

Google Chrome podržava ostavljati bilješke na web stranicama (1)

U ožujku ove godine se prvi puta pojavila opcija ostavljanja bilješki na web stranicama u Gerrit alatu za suradnju timskog koda koji se temelji na webu. Prema informacijama koje su otkrivene na Redditu (Leopeva64-2), sada je ta opcija uočena u Chrome Canary verziji.

Opcija stavljanja bilješki na web stranicama trebala bi biti korisna za sve koji traže informacije na Internetu, ali ne žele ostavljati mnoštvo kartica otvorenim u web pregledniku.

Google Chrome podržava ostavljati bilješke na web stranicama (2)

Funkcionira na isti način kao i dodavanje komentara u Google dokumentima. Potrebno je obilježiti željeni tekst, otvoriti kontekstni izbornik i odabrati “Dodaj bilješku”. Potom se na desnoj strani zaslona pojavljuje u koje se može unijeti traženi tekst. Nakon dodavanja bilješki, odabrani tekst će biti prikazan u ljubičastoj boji. Isto tako moguće je desnom tipkom miša kliknuti prikazanu sliku i vezu te im dodati komentare.

PROČITAJTE JOŠ

Google Chrome 98 podržava novu verziju vektorskih fontova na što je Apple izričito prigovorio

Google Chrome kralj web preglednika za stolna i prijenosna računala

Google službeno objavio ChromeOS Flex koji stara računala pretvara u Chromebookove

Google Chrome podržava ostavljati bilješke na web stranicama (3)

Sve nastale bilješke prikazuju se u bočnoj traci, a klikom miša ili dodirom otvara se web stranica na kojoj je nastala. Također bi se ove bilješke trebale uređivati ili brisati što u ovoj ranoj fazi razvoja nije moguće.

Više... Vaš Komentar Top
D-Link AX1500 4G+ (G416) i AX1500 4G (G415) novi su dodaci Eagle Pro AI linije

Datum objave 27.07.2022

D-Link AX1500 4G+ (G416) i AX1500 4G (G415) novi su dodaci Eagle Pro AI linije

D-Link AX1500 4G+ (G416) i AX1500 4G (G415) (1)

D-Link Smart AX1500 4G +(G416) i AX1500 4G (G415) specifikacijama nisu inferiorni klasičnim modelima i dolaze s nekim značajkama temeljenim na umjetnoj inteligenciji.

D-Link AX1500 4G+ (G416) i AX1500 4G (G415) dizajnirani su za korištenje u kućnom ili uredskom okruženju kada korisnik nema priliku spojiti se na žičani Internet ili postoje česti kvarovi u radu ove veze. Sukladno tome, usmjerivači omogućuju povezivanje s internetom putem mobilne mreže. Samo treba instalirati SIM karticu.

Usklađeni su sa standardom bežične mreže Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax/ac/n/g/b/a), radeći u frekvencijskim pojasima od 2,4 GHz i 5 GHz. Naravno, usmjerivači su opremljeni 3G / 4G LTE modemom . AX1500 4G + sposoban je prenositi podatke putem mobilne mreže brzinom od 300 Mb/s, dok AX1500 4G je ograničen na 150 Mb/s. Štoviše, usmjerivači imaju dvije antene, jedan WAN konektor i tri LAN konektora, tako da nema problema oko spajanja računala, prijenosnog računala ili TV-a.

PROČITAJTE JOŠ

D-Link DIR 685 Exreme N – švicarski nožić među routerima

D-Link DWA-131

D-Link predstavlja čitavu seriju Wireless AC usmjernika

D-Link AX1500 4G+ (G416) i AX1500 4G (G415) (2)

Mobilna aplikacija Eagle Pro AI omogućuje konfigurirati mrežu, a tu je i podrška za pametne glasovne pomoćnike Google Assistant i Amazon Alexa te inteligentno određivanje prioriteta prometa. Štoviše, omogućene su i roditeljske kontrole. Cijena novih proizvoda još nije objavljena, ali će vjerojatno postati poznata u nadolazećim tjednima, kada ruteri krenu u prodaju.

Detaljne specifikacije progledajte na web stranici proizvođača.

Više... Vaš Komentar Top
Intel i MediaTek uspostavili stratešku suradnju oko proizvodnje čipova, ali ne za mobitele

Datum objave 27.07.2022

Intel i MediaTek uspostavili stratešku suradnju oko proizvodnje čipova, ali ne za mobitele

Intel i MediaTek uspostavili stratešku suradnju oko proizvodnje čipova, ali ne za mobitele

Intel je kroz povijest imao vlastite alate za dizajn čipova i prilagođene proizvodne procese, ali konkurencija nije spavala i TSCM i Samsung postali su moćniji.  Sada to Intel želi promijeniti. Sklopili su ugovor s tajvanskim MediaTekom kao ključnim saveznikom u naporima da ponovno preuzmu vodstvo u proizvodnji čipova.

Budući da TSMC još uvijek ima apsolutnu prednost u naprednim procesima ispod 7nm, MediaTek nastavlja održavati blisko partnerstvo u naprednim procesima, a od Intela će koristiti poboljšanu verziju desetljeća starog 16-nanometarskog proizvodnog procesa za izradu čipova za kućanske aparate i druge IoT uređaje.

Jedan od uvjeta za suradnju dviju strana je da Intel treba predstaviti vlastitu tehnologiju čipova Wi-Fi 6 kako bi poboljšao poslovanje MediaTeka na ovom polju te se pridružiti tvrtki Realtek za dizajn IC-a i surađivati sa njima  na razvoju drugih čipova. Osim toga, industrijski analitičar Ming-Chi Kuo vjeruje da se MediaTek nada dobiti više narudžbi za 5G modeme za prijenosna računala uz pomoć Intela.

PROČITAJTE JOŠ

Intel ažurira NUC X15 prijenosna računala

Intel 4 – novo ime za 7nm proces koji je spreman za masovnu proizvodnju?

Intel dijeli prve detalje svog nadolazećeg “I4” procesnog čvora

Drugi razlog ove suradnje je što Intel želi vratiti proizvodnju poluvodiča u SAD. Ključni saveznik im je američka vojska. Potonjima se ne sviđa ideja da strane zemlje ugrađuju elektroničke mozgove u svaki borbeni zrakoplov,  rakete i set naočala za noćno promatranje. To je bio glavni razlog za sklapanje partnerstva Ministarstva obrane SAD-a i Intela, te nekih drugih američkih tvrtki poluvodiča za jačanje ekosustava čipova temeljenih na Intelovom nadolazećem proizvodnom procesu 18A, koji će biti dostupan do kraja 2023.godine.

Prema izvješću Semiconductor Industry Association za 2021., oko 12 posto čipova sada se proizvodi u SAD-u, što je pad u odnosu na 37 posto 1990. godine.

Više... Vaš Komentar Top
Philips Monitors predstavlja novi prijenosni monitor 16B1P3302

Datum objave 25.07.2022

Philips Monitors predstavlja novi prijenosni monitor 16B1P3302

16B1P3302

U današnjem ubrzanom svijetu, mobilnost je postala imperativ svakodnevnog života, a veća mobilnost zahtijeva i veću fleksibilnost. Bilo kod kuće ili u uredu, s prijateljima ili kolegama, dok multitaskaju ili se opuštaju, korisnicima su potrebna rješenja koja mogu držati korak s njihovim dinamičnim načinom života. Upravo zato Philips Monitors predstavlja Philips 16B1P3302 – potpuno nov i lagan 16″ (15,6″ / 39,6 cm diag.) prijenosni monitor. Opremljen je visokim performansama za poboljšanu zabavu i produktivnost, a sve to u elegantnom, tankom i višestruko nagrađivanom dizajnu.

Ključne performanse

  • IPS LED tehnologija širokokutnog prikaza za autentične i precizne boje
  • 16:9 Full HD (1920 x 1080) zaslon za izoštrene i detaljne slike
  • Jedan USB kabel s dvostrukom mrežom, za veću fleksibilnost
  • Dual-screen način rada za poboljšanu produktivnost
  • USB-A s DisplayLinkom za prijenos i dijeljenje podataka bez poteškoća
  • Lagani, sklopivi, nagrađivani dizajn za fleksibilnost sa stilom

“Philips 16B1P3302 prijenosni monitor stvoren je za današnji aktivan i dinamičan životni stil. Prošli smo tradicionalno radno okruženje i sada je vrijeme za hibridni rad i izuzetnu fleksibilnost. Ovaj model kombinira performanse produktivnosti s lakom prenosivošću prijenosnog računala. ” – objasnio je Carlos Sanchez, Senior Product Manager za Europu u MMD Monitors & Displays.

Philips 16B1P3302 bit će dostupan za kupnju od srpnja 2022. po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 1.809,00 kn (bez PDV-a).

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.9]

Datum objave 25.07.2022

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.9]

Google dodaje značajku za automatsko prebacivanje

Google, Microsoft, ByteDance, Meata, Tesla, Oppo…..

Je li Google pretraga zastarjela za mlađe generacije?

Očito se mijenjaju se online navike mladih korisnika više nego što se mislilo. Prema podacima Googleove interne ankete, gotovo 40 posto generacije od 18 do 24 godine u Sjedinjenim Državama više ne koristi standardno web pretraživanje ili Google Maps. Za traženje informacija koriste aplikacije Instagram i TikTok te video kao prvi izbor kada žele nešto otkriti.

Jedan od glavnih razloga je taj što su mladi ljudi jednostavno manje skloni koristiti ključne riječi za pretraživanje, već koriste riječi poput “Novi, impresivniji…” Ovaj trend bi mogao s vremenom poremetiti Googleov temeljni posao pretraživanja i putovanje te završiti u raspadu.

Google stoga planira pokrenuti reviziju pretraživanja Google Maps kako bi zadržao mlade korisnike i pokušao ih natjerati da koriste “Google” kao početnu točku za surfanje Internetom.

Microsoft ponovno blokira Office VBA makronaredbe prema zadanim postavkama

Microsoft ponovno blokira VBA

Microsoft je u veljači po prvi put najavio svoje planove za onemogućavanje Visual Basic for Applications (VBA) makronaredbi u Office aplikacijama prema zadanim postavkama. Razlog je sprječavanje zlouporabe značajke za isporuku zlonamjernog softvera putem privitaka e-pošte, budući da su upravo VBA makronaredbe uobičajeni način na koji hakeri dobiju pristup za implementaciju zlonamjernog softvera i ransomwarea.

Industrija kibernetičke sigurnosti pozdravila je potez i činilo se da djeluje, ali Microsoft je prošlog mjeseca nakratko promijenio smjer. Razlog su prijavljeni problemi od strane nekih tvrtki i pojedinaca koji ih koriste za automatizaciju rutinskih procesa, poput prikupljanja podataka ili izvršavanja određenih zadataka.

U međuvremenu Microsoft je ažurirao korak po korak upute za krajnje korisnike i IT administratore, dokumentaciju koja objašnjavaj kako Office određuje hoće li blokirati ili pokrenuti makronaredbe, upotpunili popis verzija na koje utječu nova pravila i kako se pripremiti za promjene.

I sada, počevši od 27. srpnja, značajka blokiranja makronaredbi će se početi uvoditi u Access, Excel, PowerPoint, Visio i Word na Windowsima. Promjena neće utjecati na Office za Mac, Android ili iOS uređaje.

ByteDance se priprema za razvoj vlastitih čipova?

ByteDance zapošljava veliki broj inženjera povezanih s čipovima, uključujući front-end dizajn SoC-a i Core-a, analizu izvedbe modela, verifikaciju, temeljni softver, razvoj upravljačkih programa, dizajn niske potrošnje energije, sigurnost itd. Osim toga, Byte je već pridobio dosta ljudi iz Huawei HiSilicona i Arm-a.

Meta otkazuje ugovore o outsourcingu logističkom osoblju

Prema izvješćima, trenutno je Facebookova matična tvrtka Meta otkazala u ugovor o outsourcingu osoblju iz logističke službe u 1 Hacker Avenue, Menlo Park, Kalifornija.  Ovo otpuštanje utječe na ukupno 368 zaposlenika ABM-a, uključujući 10 nadzornika, 7 upravitelja i brojne čistače, organizatore parkiranja bicikala, konobare u kafiću i sl.

Nedugo je izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg rekao zaposlenicima da će kompanija ove godine smanjiti plan zapošljavanja inženjera za najmanje 30 posto. Osim toga, vodstvo Mete pozvalo je svoje zaposlenike da identificiraju i prijave “zaposlenike koji dobro ne rade“, rekavši da “njihova prisutnost uzrokuje propast tvrtke“.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.6]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol. 7]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.8]

Voditelj poslovanja Tesline umjetne inteligencije (AI) Andrej Karpathy, koji je vodio razvoj sustava autopilota, više neće raditi za Teslu

Voditelj poslovanja Tesline umjetne inteligencije

Njegov odlazak dolazi usred porasta nesreća povezanih s autopilotom. Tesla automobili odgovorni su za gotovo 70 posto prijavljenih nesreća koje uključuju napredne sustave pomoći vozaču. Izvršni direktor Tesle Elon Musk zahvalio je Karpasu na njegovom doprinosu i rekao da mu je bila čast raditi s njim.

Google dodaje značajku za automatsko prebacivanje između bežičnih slušalica s više Android uređaja

Tehnologija je izgrađena na Fast Pair značajkama Bluetooth uparivanja. Sada novododana tehnologija besprijekornog prebacivanja zvuka može automatski mijenjati zvuk različitih uređaja prema audio prioritetu. Primjerice, ako gledate neki film na tabletu i stiže vam glasovni poziv, dovoljno je samo pritisnuti tipku za odgovor na slušalicama i započeti razgovor preko slušalica.

U početku će tehnologija prvo podržavati bežične slušalice Google Pixel Buds Pro , a sljedećih tjedana trebala bi stići na Sonya i JBL-a neke modele slušalica.

OPPO najavljuje službeno partnerstvo s UEFA

OPPO je objavio da je postigao službeno partnerstvo s Ligom europskog nogometnog saveza ( UEFA) za sponzorstvo i marketing finale Lige prvaka i Finale UEFA lige mladih. Mnogi OPPO tehnološki proizvodi će se pojaviti u ovoj UEFA Ligi , kao što su mobiteli serije Find i Reno opremljeni samorazvijenim NPU foto čipom i Mariana Mari Silicon X . Također bit će uključene slušalice i pametni satovi.

Više... Vaš Komentar Top
Tržište pametnih telefona nastavlja se smanjivati

Datum objave 25.07.2022

Tržište pametnih telefona nastavlja se smanjivati

Tržište pametnih telefona nastavlja se smanjivati (1)

Tržište pametnih telefona ponovno pati kako pokazuju podaci koje je objavio Canalys za drugo tromjesečje 2022. godine.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, zabilježen je pad prodaje od devet postotnih bodova.  Ali, uočeno je da sve veći broj korisnika počinje odustajati od modela srednjeg ranga i pomiče se prema nižem, što dodatno utječe na marže tvrtki. S obzirom na inflaciju, rizika od recesije, učinaka pandemije koji i dalje nastavlja utjecati, neizvjesnosti sukobom između Rusije i Ukraine, nije iznenađujuće da se navike potrošača mijenjaju.

Tržište pametnih telefona nastavlja se smanjivati (2)

Jedini koji bilježe rast su Samsung zahvaljujući pojačanoj ponudi low-end modela serije A i Apple, koji drže 21 posto odnosno 17 posto tržišnih udjela u drugom tromjesečju 2022. (u odnosu na 18% i 14% u istom razdoblju 2021.).  Xiaomi, Oppo i Vivo, s 14 posto, 10 posto odnosno 9 posto također imaju pad u odnosu na 2021., kada su držale 17 posto, 11 posto i 10 posto udjela.

Prema analitičarima, proizvođači mobitela morat će potpuno preispitati svoje strategiju za sljedećih nekoliko kvartala, jer će se morati nositi s viškom zaliha osobito uređaja srednje klase. Navodno samo Samsung ima više od 50 milijuna neprodanih pametnih telefona.

Tržište pametnih telefona nastavlja se smanjivati (3)

Zato bi potrošači uskoro mogli očekivati promotivne akcije i popuste za smanjenje zaliha, ali spomenuti ekonomski i društveni čimbenici predstavljati važnu prepreku kupnji. Također analitičari naglašavaju da iako pritisak na ponudu i troškove nekih dijelova i komponenti sada popušta, još uvijek postoje neki problemi u logistici i proizvodnji, kao što su uvozni zakoni i propisi na nekim tržištima u razvoju i pooštravanje carina, što može dovesti do kašnjenja u isporukama.

Više... Vaš Komentar Top

Novosti

Meizu se povlači iz igre pametnih telefona i okreće umjetnoj inteligenciji

Kineski proizvođač pametnih telefona Meizu, u vlasništvu Geelyja, vlasnika automobilskih marki Lotus i Polestar, donosi odluku o prestanku proizvodnje pametnih telefona i potpunom usredotočenju na umjetnu inteligenciju (AI). Shen Ziyu, pred... Pročitaj više

TikTok na nišanu EU: istraga o sigurnosti djece i pristupu podacima

Europska komisija (EK) otvorila je službenu istragu protiv TikToka zbog mogućeg kršenja Zakona o digitalnim uslugama (DSA). Komisija će između ostalog istražiti je li TikTok prekršio DSA u području zaštite djece, upravljanja rizikom u vezi... Pročitaj više

Bose ima cool ultra otvorene slušalice

Bose je predstavio ultra otvorene slušalice vrijedne 299 USD, idealne za trčanje, bicikliranje ili jednostavno hodanje gradskim ulicama. Jedinstven dizajn ne začepljuje uši, već se pričvršćuje sa strane, čineći ih više modnim dodatkom nego... Pročitaj više

Seagate lansira 24 TB IronWolf Pro tvrdi disk

Seagate proširuje svoje rješenje za pohranu podataka s IronWolf Pro tvrdim diskom od 24 TB. Cilj im je zadovoljiti potrebe komercijalnih i poslovnih korisnika za pohranom i backupom podataka u RAID formatu. IronWolf Pro disk nudi performans... Pročitaj više

HONOR Magic V2: uređaj koji najavljuje novu eru preklopnih pametnih telefona

U posljednih nekoliko godina, preklopni  pametni telefoni privlače sve više pažnje, što zbog zanimljivog dizajna što zbog performansi. Danas dostupni preklopni mobilni uređaji nisu baš niti lagani niti tanki i kao takvi nisu praktični za sv... Pročitaj više

Sve novosti