Qualcomm predstavio mikroenergetske Wi-Fi čipove i robotsku platformu RB3 Gen 2

Datum objave 12.04.2024 - Sanja Ledinek

Qualcomm predstavio mikroenergetske Wi-Fi čipove i robotsku platformu RB3 Gen 2

Qualcomm predstavio mikroenergetske Wi-Fi čipove i robotsku platformu RB3 Gen 2

Qualcomm ostaje vjeran

Qualcomm je lansirao dva nova proizvoda: QCC730 mikroenergetski Wi-Fi čip i robotsku platformu RB3 Gen 2.

Prema Qualcommu, QCC730 je dvopojasni Wi-Fi čip s vrlo niskom potrošnjom energije namenjen uređajima Interneta stvari (IoT). Omogućava značajno smanjenje potrošnje energije uz istodobno povećanje pokrivenosti i brzine prijenosa podataka. Qualcomm tvrdi da čip troši do 88% manje energije prilikom prijenosa podataka u odnosu na prethodnu generaciju, što će nesumnjivo poboljšati trajanje trajanja baterije i učinkovitost IoT uređaja.

Još jedna prednost čipa je njegova podrška za izravnu povezanost s oblakom, što omogućava uređajima da lakše obrađuju podatke bez potrebe za prolaskom kroz druge uređaje, poboljšavajući operativnu učinkovitost. Također, čip je kompatibilan s raznim pametnim kućnim proizvodima, omogućavajući interoperabilnost uređaja u pametnim domovima. Uz to, Qualcomm programerima nudi alatke otvorenog koda (SDK-ove) i integrirana razvojna okruženja (IDE) kako bi im olakšao razvoj i integraciju softvera.

Qualcomm Snapdragon X Elite i Plus u 8 verzija

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 – više snage i umjetne inteligencije

Što se tiče robotike, platforma RB3 Gen 2 opremljena je Qualcommovim QCS6490 procesorom (CPU) i Adreno 643 grafičkim procesorom (GPU), te integriranim Wi-Fi 6E čipom s podrškom za Bluetooth 5.2 i LE audio. Ove moćne hardverske komponente omogućavaju platformi RB3 Gen 2 da podržava više senzora kamere i pruža značajne mogućnosti računalnog vida. Platforma je pogodna za širok spektar industrijskih primjena, uključujući bespilotne letjelice i kamere. Kako bi olakšao brzi razvoj prototipova i testiranje, Qualcomm nudi komplet razvojnih alata koji uključuje napajanje, zvučnike, USB kabele i razvojne ploče. Također se nude i Vision Kitovi kako bi se dodatno proširili scenariji primjene platforme.

Pokretanjem ovih proizvoda dodatno će se promicati razvoj Interneta stvari i robotike, donoseći inovacije i prilike povezanim industrijama.

Više... Vaš Komentar Top
RTX 5090/5080 grafičke kartice bit će predstavljene u četvrtom tromjesečju ove godine

Datum objave 12.04.2024

RTX 5090/5080 grafičke kartice bit će predstavljene u četvrtom tromjesečju ove godine

NVIDIA planira lansirati procesor na razini računala Arm arhitekture

Prema izvješćima tajvanske web stranice United Daily News, Nvidijine grafičke kartice serije RTX 50 u novoj postavi nazvanoj po Davidu Blackwellu, trebale bi biti predstavljene u četvrtom tromjesečju ove godine. To je potvrdio i poznati Nvidia leaker @kopite7kimi, koji je objavio da će se prve RTX 50 grafičke kartice naći na tržištu do kraja ove godine.

Dva modela koja bi krenula u prodaju su RTX 5080 i RTX 5090. Ove grafičke kartice trebale bi biti proizvedene na TSMC-ovom 3nm procesu. Prema glasinama, RTX 5090 će se temeljiti na GB202 GPU-u, dok će RTX 5080 imati niže pozicionirani GB203 čip. Očekuje se da će potpuno omogućeni GB202 i GB203 imati 192, odnosno 96 streaming multiprocesora, piše VideoCardz. To bi bilo jednako 12.288 CUDA jezgri za GB203 i 24.576 jezgri za GB202.

NVIDIA AI chatbot na vašem RTX GPU

NVIDIA planira lansirati RTX 4080 Ti/SUPER s malo boljim specifikacijama

Još jedna značajna promjena je uključivanje GDDR7 video memorije na 28 GHz ili 32 GHz i 512-bitne ili 256-bitne memorijske sabirnice, ovisno o modelu.

Više... Vaš Komentar Top
Meta od svibnja širi raspon označavanja “Made with AI”

Datum objave 11.04.2024

Meta od svibnja širi raspon označavanja "Made with AI"

Meta od svibnja širi raspon označavanja  Made with AI

Meta više ne teži uklanjanju određenih sadržaja generiranih umjetnom inteligencijom kojima bi se moglo manipulirati. Nova politika, temeljena na preporukama Nadzornog odbora, od svibnja će signalizirati korisnicima da pred sobom imaju datoteku koju je stvorila umjetna inteligencija. Označavat će oznakom “Made with AI” videozapise, zvuk ili slike generirane umjetnom inteligencijom. To je zapravo mnogo šire proširenje od prethodne najave označavanja videozapisa.

Te se promjene odnose na sve platforme: Instagram, Facebook i Threads. Različiti propisi o toj temi primjenjivat će se na WhatsApp poruke i Quest slušalice s virtualnom stvarnošću.

Meta razvija AI značajke uređivanja fotografija za WhatsApp

Meta objavljuje rat sadržaju stvorenom AI

Meta od svibnja širi raspon označavanja  Made with AI _1

Izvješće, a ne brisanje

Osim toga, počevši od srpnja, objave generirane umjetnom inteligencijom neće se uklanjati ako ne krše smjernice zajednice. Samo će se označiti da je sadržaj generiran umjetnom inteligencijom kako bi korisnicima pružilo se više konteksta. Ako se utvrdi da digitalno stvorene ili izmijenjene slike, videozapisi ili zvukovi koji stvaraju posebno visok rizik od materijalnog obmanjivanja javnosti po važnom pitanju, planiraju dodati istaknutiju oznaku. Razlog za ovu prilagodbu je omogućiti korisnicima lakši uvid u sadržaj generiran umjetnom inteligencijom, ali i spriječiti širenje lažnih vijesti društvenim platformama tijekom i prije američkih izbora u studenom.

Konačno, Meta objavljuje da će surađivati s drugim tvrtkama na razvoju tehničkih standarda koji omogućuju identifikaciju sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom kako bi ih sustavi mogli automatski detektirati, a potom sadržaju dodati lako čitljivu oznaku.

Više... Vaš Komentar Top
OpenAI trenirao svoj AI model snimanjem video sadržaja s YouTubea – i to je navodno poštena upotreba

Datum objave 11.04.2024

OpenAI trenirao svoj AI model snimanjem video sadržaja s YouTubea – i to je navodno poštena upotreba

OpenAI trenirao svoj AI model  snimanjem video sadržaja s YouTubea

Izvršni direktor YouTubea Neal Mohan rekao je u intervjuu za Bloomberg News da je OpenAI obučio model umjetne inteligencije iza svog tekstualno generiranog video alata Sora putem YouTube videozapisa, što je očito kršenje pravila o upotrebi, odnosno neovlaštenog preuzimanja sadržaja. Ali Google ih nije zaustavio. Hoće li se sada otvoriti nova pravna fronta za OpenAI? Čini se da ipak neće. Razlog je povezan s činjenicom da i sam Google trenira svoj AI model s YouTube video sadržajem. I tu Google ne vidi ništa sporno ili protuzakonito na svojoj strani.

Naglašavaju da koriste samo kreativni video sadržaj onih koji su pristali sudjelovati u eksperimentalnom programu za obuku. Prije toga već su prilagodili svoja pravila o privatnosti u srpnju 2023. godine kako bi im bilo prikladnije prikupljanje javno dostupnih informacija za obuku modela umjetne inteligencije koje su korisnici prenijeli na platformu.

Sora, OpenAI model trebao bi biti dostupan ove godine

Musk tuži OpenAI: borba za otvorenu umjetnu inteligenciju

OpenAI trenirao svoj AI model  snimanjem video sadržaja s YouTubea_1

I opet se vraćamo na temu obuke AI modela faraonskim količinama visokokvalitetnih podataka i autorskim pravima

Vodeće tvrtke za umjetnu inteligenciju imaju omiljenu frazu kada je u pitanju opisivanje odakle im podaci za obuku modela: Kažu da su “javno dostupni” na internetu. Ovom frazom potvrđuju da treniraju s točnim licenciranim podacima ili koriste podatke iz javne domene koje svatko može koristiti bez zaštite.

Timothy K. Giordano, pravni savjetnik koji je radio na tužbama protiv nekoliko tvrtki za razvoj umjetne inteligencije, komentirao je da je izraz “javno dostupni podaci” neprihvatljiv. Mnogi od tih podataka već su zaštićeni autorskim pravima. Uz to, pojam uključuje i dohvaćanje podataka s piratskih webova, što je čak i protuzakonito. Također nastavlja objašnjenje da velike tvrtke za razvoj umjetne inteligencije poput OpenAI govore da koriste licencirane podatke u kombinaciji s javno dostupnim informacijama na Internetu. Drugi tehnološki div, Microsoft, kaže kako koristi podatke iz više izvora, uključujući javno dostupne na internetu, kako bi udovoljio autorskim i pravnim zahtjevima.

Sve proizlazi iz prošle tužbe koju su izdavači podnijeli protiv Google Booksa, a koja je završila sudskom presudom da je upotreba “nekih” javno dostupnih podataka zaštićenih autorskim pravima “poštena upotreba”.

Više... Vaš Komentar Top
Izložene fotografije Google Pixel 8a – dvije velike promjene u izgledu

Datum objave 10.04.2024

Izložene fotografije Google Pixel 8a – dvije velike promjene u izgledu

Izložene fotografije Google Pixel 8a

Za Googleovu novu generaciju mobitela srednje klase, Pixel 8a, procurile su specifikacije, a telefon je čak bio izravno prikazan u oglasu američkog operatera. Sada imamo i najnovije fotografije koje prikazuju stražnju i prednju stranu uređaja. Objavio ih je TechDroider na X-u (bivši Twitter).

U usporedbi s prethodnikom, vidljivo je da su kutovi znatno zaobljeniji. Osim “Opsidian” boje, Googleovog naziva za crnu, očekuje se da će biti dostupan i u nekoj bijeloj i plavoj nijansi.

Stražnja strana je prilično očekivana. Podnožje kamere proteže se s jedne na drugu stranu i sadrži dva senzora i prstenastu LED bljeskalicu. Čini se da su kamere iste kao kod Pixela 7a: glavna 64 megapikselna s OIS-om uparena s ultraširokokutnom od 13 megapiksela. Nema telefoto objektiva, a učinak snimanja 2x digitalnog zuma vjerojatno se postiže umjetnom inteligencijom. Na prednjoj strani, u ovom cjenovnom razredu, okviri oko zaslona izgledaju prilično debeli, osobito brada.

Izložene fotografije Google Pixel 8a _1

Google Pixel 8 Pro koristi Samsung ISOCELL GNK senzor

Google Pixel 7 Pro recenzija – pola godine kasnije

Izložene fotografije Google Pixel 8a _2

Podsjetimo, Pixel 8a donosi brojne nadogradnje u odnosu na Pixel 7a. Ima 6,1-inčni zaslon od 120 Hz, Tensor G3 aplikativni procesor, bateriju od 4.500 mAh koja podržava žičano punjenje snage 27 W i po prvi put kapacitet od 256 GB interne flash memorije uz varijantu od 128 GB. Očekuje se da će Pixel 8a dodati podršku za Gemini Nano, veliki model prirodnog jezika, te integrirati značajke aplikacije tehnologije umjetne inteligencije.

Pixel 8a se očekuje na Google I/O u svibnju, uz Pixel Fold 2, Android 15 i druga ažuriranja usluga proizvoda.

Više... Vaš Komentar Top
Super rasprodaja softvera: Ugrabite doživotnu licencu Microsoft Officea za samo 15,05€ po računalu

Datum objave 10.04.2024

Super rasprodaja softvera: Ugrabite doživotnu licencu Microsoft Officea za samo 15,05€ po računalu

Kada je riječ o uredskim paketima za produktivnost, Microsoft Office je vrhunski proizvod. Iako postoji nekoliko budget alternativa, svi se mogu sažeti kao “zamjene za MS Office”. Uz to, većina modernih programa pretvorena je u uslugu pretplate, zahtijevajući godišnje plaćanje umjesto jednokratnog plaćanja. Srećom, Microsoftov Office paket koristi se cijeli život. Ali visoka bi vas cijena mogla odvratiti od kupovine! Srećom, tu je  Godeal24 s dobrim vijestima koji nudi super rasprodaju softvera gdje možete dobiti 100% originalne i doživotne Microsoft Office pakete i Windows OS po minimalnoj cijeni! Office 2021 Professional za 25,25€ lako će postati vaš! Opremite svoje uređaje vrhunskim Microsoftovim softverom, a da pritom ne izgubite novac! Ako vaš budžet nije dovoljan da kupite Office 2021, uzmite u obzir Office 2019 Pro za 19,99 €. Za dijeljenje digitalnih ključeva sa svojim prijateljima, paket ključeva može biti vaš izbor. Ključ Office 2021 Pro za 5 računala košta već 15,05 € po ralunalu, a ključ Office 2019 za 5 računala iznosi 12,99 € po računala. Požurite, ove nevjerojatne ponude neće trajati vječno! Posjetite Godeal24 sada kako biste iskoristili ovu ekskluzivnu ponudu i iskusili moć Officea kao nikada prije.

240401-720p-gd24+€

Podignite svoju produktivnost na viši nivo! Vremenski ograničena ponuda!

One of the most widely used operating systems globally – Windows 11 Pro. Its importance which can be highlighted in various ways is waiting for you to discover!

Nabavite povoljne pakete proizvoda još danas! (kupon kod “SGO62″)

Do 50% popusta na još verzija Windowsa i  Officea! (kupon kod ” SGO50″)

Najjednostavniji način za nabavku alata za račualo je preko Godeal24 shopa. Ispravni ključevi i profesionalna podrška kupcima čine vašu kupovinu bezbrižnom!

>>>Nabavite još alata

Kako platiti?

>Idite na stranicu za naplatu, nastavite kao gost (ili kreirajte račun), a zatim ispunite “Informacije o naplati”.

godeal24_narudzba_1

> Odaberite “CWALLETCO” u ovom koraku i kliknite Nastavi (Continue)

godeal24_narudzba_2

> Molimo potvrdite svoju narudžbu i klikinite Naruči (Place Order)

1

> Tada će vas prebaciti na ovu stranicu gdje birate način plaćanja.

2

> Na kraju, odaberite PayPal za izvršavanje naplate.

3

Tko je Godeal24?

Kao što je navedeno, Godeal24 je globalni distributer računalnog softvera s vrlo agresivnom cjenovnom politikom. Dakle, bilo da ste slobodni kreator sadržaja ili vam je potreban softver za uređivanje videa i slika, ili želite ojačati sigurnost svog računala antivirusnim softverom, pozivamo vas da pogledate sve ponude Godeal24: sigurno ćete pronaći ono što želite traže. Na Godeal24 jamči se da je softver 100% autentičan. Stranica je 100% sigurna, a primitak ključa vrši se odmah putem e-pošte nakon plaćanja. Godeal24 obećava da nudi 24/7 profesionalnu tehničku podršku i doživotnu postprodajnu uslugu te da možete koristiti proizvod bez problema!

Kontaktirajte Godeal24: service@godeal24.com

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Zaboravite na stres gubitka! Googleova proširena značajka Pronađi moj uređaj sada je aktivna i bez internetske veze

Datum objave 10.04.2024

Zaboravite na stres gubitka! Googleova proširena značajka Pronađi moj uređaj sada je aktivna i bez internetske veze

Zaboravite na stres gubitka_googleova

U svibnju 2023. godine Google je najavio širenje usluge Pronađi moj uređaj (Find My Device) metodom pozicioniranja Bluetooth mrežom male snage. To se radi anonimnom razmjenom podataka o lokaciji, a zatim uspostavljanjem složene lokacijske mreže i ocrtavanje lokacije izgubljenog uređaja korisnika na karti u aplikaciji.

Jednostavnije rečeno, sve dok je uređaj kompatibilan s lokacijskom tehnologijom i povezan osobnim Google računom, može biti lociran. Googleovi telefoni Pixel 8 imaju i dodatnu značajku – mogućnost lociranja čak i kada su isključeni. “Rezerva snage” koja može napajati Bluetooth antenu omogućit će tim mobitelima da emitiraju signal čak i kada su isključeni, baš kao i Appleov iPhone.

Također će biti moguće pronaći slušalice, Bluetooth oznake koje vise s privjesaka za ključeve ili kovčega novčanika, koji podržavaju brzo uparivanje (Fast Pair). Kada su gadgeti isključeni s Android uređaja, sustav će automatski prikazati obavijest kako bi podsjetio korisnika da potvrdi je li možda uređaj izgubljen ili je namjerno prekinuta veza. JBL-a i Sony su za svoje slušalice već najavili dodavanje podrške za ovo najnovije pozicioniranje putem ažuriranja firmvera. Google je također rekao da će nova značajka biti dostupna za Nest uređaje, što će korisnicima olakšati postavljanje lokacijske mreže u njihovom kućnom okruženju i prepoznavanje moguće lokacije izgubljenih predmeta. Osim toga, Chipolo i Pebblebee lansirat će proizvode s certifikatom “Find My Device” od sljedećeg mjeseca, a ti trackeri mogu podržati mehanizam protiv praćenja iOS i Android sustave.

Zaboravite na stres gubitka_googleova_1

Googleov anonimni način rada razotkriven: Zavaravanje traje godinama

Hoće li Google Gemini biti doveden do iPhonea?

Googleova stranica za prijavu potpuno je revidirana

Što se tiče zaštite privatnosti, Google je rekao da značajka sama po sebi naglašava privatnost i sigurnost kroz višeslojnu zaštitu mreže kao što je point-to-point enkripcija. Istovremeno omogućuje korisnicima ručno isključivanje funkcije, daljinsko šifriranje ili uklanjanje podataka pohranjenih na izgubljenim uređajima. Kada mobilni telefon otkrije dugoročno praćenje nepoznatog tragača, pojavit će se obavijest upozorenja kako bi zaštitio privatnost korisnika. Mreža također ograničava koliko puta i kojom brzinom se lociranje provodi jer zlonamjerni korisnici često pokušavaju pratiti osobu u stvarnom vremenu. Korisnici također mogu dijeliti lokaciju uređaja s prijateljima i obitelji tako da im mogu pomoći u zajedničkom pronalaženju izgubljenih predmeta.

Ova je proširena značajka Pronađi moj uređaj debitirala na prošlogodišnjoj I/O Developer konferenciji i bila spremna za objavljivanje krajem 2023.godine. Ali, budući da su u suradnji s Appleom radili na izradi specifikacija protiv zloupotrebe i neidentificiranog lokacijskog praćenja Bluetooth uređaja, postala je aktivna tek sada. Međutim samo u Sjedinjenim državama i Kanadi, a globalno se očekuje vrlo brzo.

Podržani su svi uređaje sa sustavom Android 9 ili novijim, što znači da s više od tri milijarde Android uređaja u optjecaju  mogu ovu Googleovu mrežu učiniti  broj jedan u svijetu za pronalaženje izgubljenih/ukradenih uređaja i gadgeta.

Više... Vaš Komentar Top
Neuralink Elona Muska nije sam u neurotehnološkom sektoru

Datum objave 10.04.2024

Neuralink Elona Muska nije sam u neurotehnološkom sektoru

Neuralink Elona Muska nije sam u neurotehnološkom sektoru

Čini se da je konkurencija u neurotehnologiji u punom jeku.

Tvrtka Synchron sa sjedištem u New Yorku, koja se smatra najvećim konkurentom Neuralinka, otkrila je da se priprema regrutirati pacijente s neurodegenerativnim bolestima (amiotrofična lateralna skleroza), moždanim udarom dovoljno jakim da izazove paralizu i multiplom sklerozom za klinička ispitivanja. Cilj je dobiti komercijalno odobrenje u pripremi za veću studiju te konačno odobrenje FDA za stavljanje na tržište moždanih implantata.

Neuralink Elona Muska nije sam u neurotehnološkom sektoru_1

Synchron je osnovana 2016. godine, a uključuje ulagače poput milijardera Jeffa Bezosa i Billa Gatesa te DARPA, američke savezne agencije specijalizirane za vojna istraživanja. Svoj prvi ljudski implantat razvili su još 2020. godine, a u srpnju 2021. dobili su odobrenje za preliminarna ispitivanja na ljudima od američke FDA (Food and Drug Administration). Implantat su ugradili u šest pacijenata bez ozbiljnih štetnih nuspojava.

Thomas Oxley, doktor psihologije i neuroznanosti te glavni izvršni direktor Synchrona, rekao je da je za rezultate najnovijih testiranja zainteresiran niz klinika, a neke čekaju za vođenje ispitivanja. Bolnica Mount Sinai u New Yorku, Sveučilište u Buffalu i Medicinski centar Sveučilišta u Pittsburghu već surađuju na preliminarnim studijama, a Synchron se nada da će se uključiti u veća ispitivanja tvrtke kada za to dođe vrijeme.

Za razliku od Neuralinka koji od pacijenta zahtijeva da se podvrgne složenoj operaciji implantacije čipa izravno u moždanu koru, Synchron eliminira ovaj postupak. Njihova metoda je manje invazivna, jer se za ugradnju moždanih čipova koji se guraju kroz krvnu žilu do mozga koristi stent (usporediv s malom oprugom promjera samo nekoliko milimetara), poznat iz primjene u kardiologiji i vaskularnoj kirurgiji. Međutim, ova metoda nije bez izazova. Može dovesti do više “buke” u očitavanju moždanih signala i time ograničiti njihovu točnost.

Bilo kako bilo, iako ugradnja implantanta u mozak za povezivanje izravno s računalima zvuči pomalo zastrašujuće, početni cilj obje tvrtke da pomognu osobama s invaliditetom vratiti izgubljenu slobodu kretanja kroz razmišljanje itekako je plemenit.

Više... Vaš Komentar Top
U razvoju TikTok Notes  aplikacija za objavljivanje fotografija

Datum objave 10.04.2024

U razvoju TikTok Notes aplikacija za objavljivanje fotografija

TikTok Notes  Aplikacija za objavljivanje fotografija

Trenutno TikTok nudi mogućnost objavljivanja postova koji sadrže samo slike, ali u pripremi je aplikacija koja se fokusira isključivo na statički sadržaj slike, slično Instagramu.

Ova aplikacija nosi naziv TikTok Notes (ime koje donekle zbunjuje jer prvo asocira na bilješke). Tijekom posljednjih nekoliko dana neki korisnici su primali skočne obavijesti o novoj aplikaciji upravo pod tim nazivom. Čini se da je kompanija odlučila promijeniti naziv jer je APK kôd iz prošlog mjeseca sugerirao da je prvobitno bio odabran naziv TikTok Photos. Dodatno, URL photo.tiktok.com  prikazuje rezervirano mjesto za marketinšku sliku s tekstom “Otvori u TikTok Notes“.

Prvobitno je razvoj ove aplikacije bio samo glasina, ali  je glasnogovornik Bytedancea to i potvrdio.

TikTok Notes  Aplikacija za objavljivanje fotografija_2

Kao dio naše predanosti kontinuiranoj inovaciji, istražujemo načine kako omogućiti našoj zajednici da stvori i podijeli svoje ideje s fotografijama i tekstom u namjenskom prostoru. Korisnici također mogu odabrati da ne dijele svoje objave slika u novoj aplikaciji.”

TikTok kažnjen s 10 milijuna eura zbog nezaštite maloljetnika na platformi

TikTok uskače u AI chatbot igru

Zanimljivo je da Meta nastoji potaknuti korištenje više okomitih kratkih videozapisa, dok se TikTok širi na područje objavljivanja fotografija. Također eksperimentiraju s različitim formatima poput 30-minutnih videozapisa, pa čak i tekstualnih postova, što ponovno izaziva usporedbe s platformama poput Instagrama, Facebooka i Twittera.

Više... Vaš Komentar Top
Seagate najavljuje BarraCuda 530 SSD: brz, pouzdan i energetski učinkovit

Datum objave 10.04.2024

Seagate najavljuje BarraCuda 530 SSD: brz, pouzdan i energetski učinkovit

Seagate najavljuje BarraCuda 530 SSD

Seagate je najavio novi SSD BarraCuda 530, koji nudi izvrsne performanse, pouzdanost i energetsku učinkovitost. To ga čini pogodnim izborom za širok spektar korisnika, od entuzijasta računala do profesionalaca koji se bave kreativnim radom.

Glavni kontroler E27T nove generacije od tvrtke Phison osigurava nisku potrošnju energije i visoke performanse. SSD podržava standarde PCIe 4.0 x4 i NVMe 2.0, što rezultira visokom brzinom. Dostupan je u tri kapaciteta: 512 GB, 1 TB i 2 TB, kako bi zadovoljio potrebe različitih korisnika.

Brzine čitanja su 7.400 MB/s za modele od 1 TB i 2 TB, te 7.200 MB/s za model od 512 GB. Brzine pisanja su također visoke, s 6.400 MB/s za 2 TB model, 6.100 MB/s za 1 TB model i 4.300 MB/s za 512 GB model.

Seagate lansira 24 TB IronWolf Pro tvrdi disk

Najbrži tvrdi disk na svijetu: Seagate Exos 2X14 HDD

Seagate lansira mobilni SSD One Touch – brzine prijenosa 1030 MB / s

SSD BarraCuda 530 se može pohvaliti i visokom izdržljivošću. Model od 2 TB ima izdržljivost od 1.200 TBW, dok modeli od 1 TB i 512 GB imaju 600 TBW i 300 TBW. M.2 2280 format SSD-a ga čini kompatibilnim s većinom matičnih ploča. Dizajn bez DRAM-a doprinosi niskoj potrošnji energije i kompaktnoj veličini, ali naravno i nešto slabijim nasumičnim performansama. Cijena SSD-a BarraCuda 530 još nije objavljena, ali se očekuje da će biti poznata u sljedećim tjednima.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 sat

VPN

Objavljeno prije 2 sata

Iskon

Objavljeno prije 3 sata

Svaštara

Objavljeno prije 3 sata

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 3 sata

A1 Xplore TV aplikacija - MAXtv (samostalni)

Novosti

Sony Xperia 10 VI - srednja klasa za ljubitelje malih zaslona

Novi Sony pametni telefon srednje klase Xperia 10 VI dolazi na tržište u lipnju po cijeni od 399 eura  u crnoj, bijeloj i svijetloplavoj boji. Ovaj lagani uređaj, težine samo 164 grama, nudi elegantan dizajn s stražnjim poklopcem od recikli... Pročitaj više

Google najavljuje Veo, Imagen 3 i Music AI Sandbox alate za stvaranje multimedije

Google je predstavio niz inovativnih alata za generiranje multimedijskog sadržaja, pokazujući svoju snagu u području umjetne inteligencije i natječući se s konkurentima poput OpenAI-a. Predstavljeni alati pokazuju Googleovu predanost inovac... Pročitaj više

Sapphire PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frost Punk 2 Edition

SAPPHIRE je u suradnji s AMD-om i 11 bit Studios, tvrtkom koja je razvila naslove kao što su This War of Mine i seriju igara Frostpunk, razvio PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frostpunk 2 Edition grafičku karticu. Ovo ograničeno izdanje grafičke... Pročitaj više

Xperia 1 VI - Sony napokon osluškuje mišljenja ciljanih korisnika

Xperia 1 VI najnoviji je model u stopama Xperia 1 V, a kao što možete vidjeti iz rimskih brojeva na kraju riječi, to je šesta generacija serije 1. Ova serija Sony modela namijenjena je za one koji žele najnovije značajke i visoke specifikac... Pročitaj više

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere "Google I/O" u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih... LearnLM - poboljšano učenje uz pomo... Pročitaj više

Sve novosti