Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.3]

Datum objave 13.06.2022 - Sanja Ledinek

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.3]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.3]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Qualcomm, Samsung, MSI  Microsoft, EU, Apple,  AMD….

Apple objašnjava zašto Stage Manager u iPadOS-u 16 podržava samo iPad modela M1 čip

Apple OS

Na WWDC-u, Apple je predstavio Stage Manager, redizajniranu značajku koja minimizira zaslone aplikacija i grupirajte ih u jednom odjeljke. Osim za MacOS Ventura,  dostupna je i za iPadOS 16. Međutim, Stage Manager na iPadu podržavaju samo iPad modeli s M1 čipom, odnosno iPad Pro i najnoviji iPad Air.

Apple je objasnio zašto je ova značajka ograničena na određene modele. Razlog je što Stage Manager zahtijeva veliku količinu memorije i fleksibilna vanjska sučelja, a sve je to moguće samo na iPad modelima s M1 čipom. Stage Manager na iPadu podržava do 8 aplikacija istovremeno i radi s 6K vanjskim vezama zaslona.

Izložen Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2

Izlaganje specifikacije Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 čipseta iznenada se proširilo internetom. Iako još uvijek koristi TSMC 4nm proces, ali arhitektura CPU-a koristi jaču arhitekturu koju čine jedna X3 velika jezgra, dvije srednje A720, plus dvije A710 i tri male jezgre A510. GPU specifikacija je Adreno 740. Za usporedbu, trenutni Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 osmojezgreni CPU ima jednu X2 veliku jezgru, tri A710 srednje i četiri A510 male jezgre, a GPU je Adreno 730.

Prema @chat_station,  broj modela je SM8550 i barem dva nova telefona opremljena ovom Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 platformom bit će predstavljena krajem ove godine.

AMD najavljuje planove za Zen 5  arhitekturu

Zen5 (1) Zen5 (2)

Prema AMD-u, lansiranje Zen 5 CPU arhitekture dolazi 2024. godine. Naglašavaju u potpunosti redizajn  nadolazeće arhitekture i prilagodbu CPU jezgre te  optimizaciju  za aplikacije AI i strojnog učenja. Proizvodnja će koristiti 4nm i 3nm u tri podarhitekture: Zen 5, Zen 5 s 3D V-Cacheom i Zen 5c.

Zen5 (3) Zen5 (4)

Zen 5 core proizvodi uključuju desktop procesore kodnog naziva Granite Ridge i procesore za prijenosna računala kodnog naziva Strix Point.

Microsoft izdaje ARM64 izvornu verziju Notepada i Media Playera

Microsoft izdaje ARM64 izvornu verziju Notepada i Media Playera

Microsoft je izdao novu ARM64 izvornu verziju aplikacije Notepad i Media Player kako bi postigao bolje performanse na procesorima ARM arhitekture.  Notepad također dobiva nekoliko novih značajki. Među njima su značajke pristupačnosti za čitač zaslona, ​​skaliranje teksta i tipke za pristup tipkovnici uključujući poboljšanja za čitanje velikih tekstualnih datoteka.

Microsoftovo putovanje u ARM svijet puno je sporije od Appleovog, ali ARM za programere aplikacija pod nazivom Project Volterra pokazuje da to shvaćaju ozbiljnije.

EU: vozila s benzinskim, dizelskim ili hibridnim motorima bilo koje vrste moraju zaustaviti svu prodaju počevši od 2035.

Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su usvajanje zakona s 339 prema 249 glasova za zabranu prodaje automobila na benzin, dizel goriva kao i hibridna od 2035. godine nadalje. Prijedlog zakona ima za cilj smanjenje emisije ugljičnog dioksida iz automobila za 100 posto u svih 27 zemalja članica EU. Trenutno oko 12 posto europskih emisija ugljika dolazi iz automobila.  Europska pučka stranka, koja je konzervativna stranka pokušali su zatražiti izuzeće za hibridne automobile, ali to im nije uspjelo. Također Zelene stranke, željele su zabranu već od 2030., godine.

[Glasine] Microsoft želi da OEM-ovi PC-a prestanu koristiti tvrde diskove, prebace se uglavnom na SSD-ove

Nema službene potvrde da Microsoft tjera OEM-ove za Windows PC da postupno ukinu tvrdi disk i prijeđite na SSD-ove kao primarnu pohranu do 2023 godine, ali kruže glasine.

Prema specifikacijama za Windows 11 potrebno je minimalno 64 GB prostora za pohranu i ako Microsoft nameće SSD-ove za bolje iskustvo je na neki način razumljivo. No, postoje glasine da proizvođači originalne opreme ionako žele odgoditi rok za 2023. godinu, iz razloga koji se mogu shvatiti kao pitanje troškova. Pogotovo jeftina računala koja još uvijek koriste tvrde diskove.

Web stranica Tom’s Hardware uspoređuje cijene. Tvrdi disk od 1 TB košta oko 45 USD, SSD od 1 TB košta 75 USD, a 1 TB NVMe SSD košta do 150 USD.

Microsoftova strana odbila je komentirati tu vijest.

Samsungov prvi OLED panel za prijenosno računalo od 240Hz

Samsungov prvi OLED panel za prijenosno računalo od 240Hz

Samsungov prvi OLED panel s brzinom osvježavanja od 240 Hz, podržava HDR10+ i Dolby Vision, te svjetlinu do 400 nita.  Ovaj OLED zaslon lansiran je uz novi gaming laptop MSI Raider GE67 HX. Duljine je dijagonale 15,6 inča, omjera kontrasta 1,000,000:1 i vremenom odziva od 0,2 milisekunde i podržava 100 posto performanse širokog raspona boja DCI-P3, kao i certifikat DisplayHDR 600 True Black.

Samsungov prvi OLED panel za prijenosno računalo od 240Hz_1

Kućište  tamno sivoj titanijskoj boji s trakom Mystic Light.  Ostale komponente uključuju bežičnu mrežu Killer Wi-Fi 6E i funkciju automatske prilagodbe performansi MSI AI Engine. Pogoni ga Intelova 12. generacija procesora Core HX serije. Više detalja dostupno je na MSI web stranici.

Samsung također kaže da su OLED paneli od 240 Hz u masovnoj proizvodnji i stoga bismo ih trebali početi viđati češće u vrhunskim gaming laptopima.

Više... Vaš Komentar Top
U Arena Centru u Zagrebu otvoren redizajnirani Xiaomi Store

Datum objave 11.06.2022

U Arena Centru u Zagrebu otvoren redizajnirani Xiaomi Store

Xiaomi Store rezanje vrpce

Globalni tehnološki lider Xiaomi danas je otvorio redizajnirani Xiaomi Store u sklopu trgovačkog centra Arena Centar u Zagrebu. Otvorenju Xiaomi Storea su, uz predstavnike Xiaomija za Hrvatsku i Sloveniju te predstavnike tvrtke Bijelić Co, nazočili i predstavnici Xiaomija za srednju i istočnu Europu.

Goran Mudrovcic

 

Otvaranjem redizajnirane trgovine Xiaomi Store u Zagrebu, u suradnji s ovlaštenim distribucijskim partnerom Bijelić Co, Xiaomi će dodatno povećati vidljivost svojih proizvoda i prisutnost u glavnom gradu Hrvatske. Već neko vrijeme Xiaomi je prvi smartphone brend u Hrvatskoj, a mi stalno tražimo način kako da naši proizvodi budu još bolji i pametniji, za sve naše fanove i kupce. Tijekom prošle godine svjedočili ste velikom broju vrlo uzbudljivih pametnih telefona koje smo predstavili na hrvatskom tržištu, ali i sve većem broju proizvoda iz Xiaomi ekosustava – naše briljantne ideje sa svim uređajima povezanim u naš AIoT sustav življe su no ikad – a sada imamo velike ambicije postati vodeći brend i u području pametnog doma i lifestyle proizvoda u Hrvatskoj,“ rekao je Goran Mudrovčić, generalni direktor Xiaomija za Sloveniju i Hrvatsku.

Andrzej Gladki

Danas smo našim fanovima i kupcima zaželjeli dobrodošlicu u novi i redizajniran Xiaomi Store – prvi te vrste u Hrvatskoj. Razvoj i rast Xiaomijeve maloprodajne mreže kroz Xiaomi Store temeljna je strategija Xiaomija. Na međunarodnim tržištima već je više od 1000 Xiaomi Store trgovina, a jačanje maloprodajne mreže u Hrvatskoj prati izvrsne prodajne rezultate koje Xiaomi kontinuirano ostvaruje na hrvatskom tržištu. No, trgovine Xiaomi Store nisu samo prodajni kanal, one su i izložbeni prostor za sve naše fanove, kupce i partnere. Želimo da naši korisnici imaju priliku iskusiti najnovije Xiaomi inovacije,“ rekao je Andrzej Gladki, zamjenik generalnog direktora Xiaomija za regiju Sjeveroistočne Europe i dodao: „Naša je misija pružiti inovacije svima i svim našim korisnicima u svijetu omogućiti da uživaju u boljem životu uz Xiaomi proizvode. Naš portfelj proizvoda u stalnom je porastu, a glavni razlog za to su – upravo Xiaomi fanovi. Oni su fokus razvoja svakog našeg proizvoda i uvijek će ostati u njemu.

Ivana Bijelic

Hrvatsko tržište proteklih je godina itekako prepoznalo Xiaomi kao brend, a osim vodeće pozicije u prodaji pametnih telefona, Xiaomi zauzima sve značajnije mjesto i u potrošačkoj elektronici općenito. Ključnu ulogu u dominaciji na tržištu odigrale su upravo Xiaomi Store trgovine u četiri najveća hrvatska grada – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Zadovoljstvo nam je da danas tvrtka Bijelić Co, zajedno sa Xiaomijem, redizajnom jedne od najposjećenijih Xiaomi Store trgovine u Hrvatskoj i regiji, otvara novo poglavlje u prezentaciji i isporuci pametnih telefona i potrošačke elektronike u segmentu pametnog doma i lifestylea,“ rekla je Ivana Bijelić, izvršna direktorica tvrtke Bijelić Co, ovlaštenog distribucijskog partnera Xiaomija.

Ivan Saric Prvi kupac Janko cekao je od 22 h dan ranije

Xiaomi Store Arena Red 2 Xiaomi Store Arena Red

Na hrvatskom tržištu ukupno je pet Xiaomi Store trgovina, od kojih su dvije smještene u Zagrebu, a po jedna u Splitu, Rijeci i Osijeku. Otvaranjem redizajniranog Xiaomi Storea u Zagrebu, u suradnji s ovlaštenim distribucijskim partnerom tvrtkom Bijelić Co, Xiaomi će dodatno pojačati vidljivost svojih proizvoda i prisutnost u glavnom gradu Hrvatske.

(promo)

Više... Vaš Komentar Top
Ne samo revizija zaključanog zaslona! Apple iOS 16 ima niz promjena

Datum objave 10.06.2022

Ne samo revizija zaključanog zaslona! Apple iOS 16 ima niz promjena

iOS16_Ne samo revizija zaključanog zaslona ! Apple iOS 16 ima niz promjena

Ažuriranje iOS-a 16 uglavnom se odnosi na način interakcije s mobilnim telefonom, što pojednostavljuje mnoge korake u radu i korisnicima olakšava korištenje iPhonea. Osvrnimo se na najbitnije promijene.

Veliko ažuriranje zaključanog zaslona

Za sučelje zaključanog zaslona omogućena je prilagodba fonta vremena i boja, dodavanje različitih widgeta, kao što su kalendar, vrijeme, razina baterije, alarm, vremenska zona, itd. Osim toga, postoji galerija koja omogućuje odabir različitih dinamičkih sučelja poput vremenski uvjeti u stvarnom vremenu, astronomske pozadine ili odabir osobnih albuma. Galerija se rotira tijekom dana. Ovaj način rada pomalo nalikuje odabiru na Apple Watchu.

Sljedeća promjena je što se dolazne obavijesti prikazuju ​​na dnu zaključanog zaslona i pomiču prema gore kako bi se osigurala vidljivost personaliziranog zaključanog zaslon. Ako postoji neka trenutna poruka, kao što je poziv, dinamički će se ažurirati izravno na zaključani zaslon.

Način fokusiranja

iOS16_fokusiranje_2

Način fokusa može odgovarati različitim zaključanim zaslonima i različitim obavijestima o porukama pomažući korisnicima da postignu bolju ravnotežu između svakodnevnog života i posla.

Poruke i pošta

iOS16_pošta_1

Ugrađena poruka iOS 16 dodaje funkciju izmjene teksta poruke koja je upravo poslana, tako da se više neće trebati brinuti o pogreškama pri pisanju. Također dodana je funkcija pozivanja poruke i ne čitajući poruku za one kojima je to potrebno, a funkcija simultanog dijeljenja u prošlosti dostupna samo na FaceTimeu, sada je otvorena za funkciju razmjene poruka. Isto tako pošta dobiva funkciju zakazivanja slanja i otkazivanja slanja poruka, povlačenje unutar deset sekundi od slanja, podsjetnik na eventualno umetanje privitka itd.

Diktat

U prošlosti, kada se koristila funkcija diktata, nakon što se pojavila ikona mikrofona, bilo je nemoguće koristiti tipkovnicu za tipkanje. Sada je funkcija diktata evoluirala. Diktiranje omogućuje slobodno prebacivanje između glasovnog i dodirnog unosa. Osim toga, Diktat može automatski dodati interpunkciju i emoji.

Novčanik

iOS16_novčanik

U Sjedinjenim Državama Apple Pay podržava funkciju izravnog prihvaćanja plaćanja na mobilnim telefonima, odnosno dva iPhonea opremljena iOS 16 mogu izravno kontaktirati za transakcije bez bankovnog prijenosa ili uređaja za prevlačenje kreditne kartice. Dodana je i opcija plaćanje na rate koja može podijeliti iznos za plaćanje na četiri otplate s nultom kamatnom stopom, a tijek otplate se može vidjeti i izravno iz Apple Paya.

iOS16_početni zaslon_2 iOS16_početni zaslon_1

iCloud

Značajka dijeljenih fotografija iClouda sada dodaje album “Family Sharing”, za pregledavati, prenositi, uređivati ​​ili spremati fotografije i videozapise u obiteljski album.

Alat za sigurnosnu provjeru privatnosti

Apple je primijetio da mnogi ljudi dijele lokaciju svog mobilnog telefona i lozinku mobilnog telefona sa svojim partnerima, ali ako je netko u nasilnoj vezi ili bježi od nasilnika u obitelji, svi znamo da nije dobro dijeliti lokaciju s drugom stranom. Zato je Apple alatu za privatnost dodao “Sigurnosna provjera” koja može brzo poništiti dopuštenja privatnosti, odjaviti se s iClouda na drugim uređajima i spriječiti sinkronizaciju poruka s drugim uređajima.

Nadogradnja značajke obiteljskog dijeljenja

iOS16_Nadogradnja značajke obiteljskog dijeljenja_1 iOS16_Nadogradnja značajke obiteljskog dijeljenja

Family Sharing pruža lakši način postavljanja računa za djecu, uključujući preporuke prikladne dobi za aplikacije, filmove, knjige i glazbu. Postavke će se automatski primijeniti pri postavljanju novih uređaja. Funkcija kontrole hijerarhijske zaštite čini proces postavljanja lakše. Ako dijete zatraži više vremena ispred ekrana, roditelj ili skrbnik može odlučiti odobriti ili odbiti zahtjev.

CarPlay

iOS16_CarPlay

Nova generacija CarPlaya duboko je integrirana s hardverom vozila radi daljnjeg funkcioniranja i kako bi Apple pokazao svoje ambicije u području pametnih automobila. Primjerice bit će omogućeno reproducirati sadržaj na više zaslona u automobilu, upravljanje radiom ili izravno mijenjanje temperature klima-uređaja. CarPlay također koristi podatke o vozilu za neprimjetan proračun brzine, razine goriva i drugih stavki na nadzornoj ploči automobila. Dodana je podrška za widgete, omogućujući informacije jednim pogledom na aplikacije poput “Vrijeme” i “Glazba”. Apple je čak u Keynote prezentaciji pokazao shemu interakcije čovjeka i vozila koju trenutno ne koristi nijedna automobilska tvrtka.

Korisne male funkcije

Uz sve navedeno postoje neke korisne male funkcije. Jedna od njih je automatska instalacija sigurnosnih ažuriranja koja se mogu odvojiti od instalacije cijele iOS verzije, što znači da oni koji brinu o sigurnosti i stabilnosti, a ne žele nadograditi cijeli iOS sustav, imaju novu opciju . Nadalje, Safari se pridružuje “Shared Tab Group” što omogućuje dijeljenje niza web stranica s prijateljima i obitelji i vidjeti što drugi gledaju. Apple Maps donosi planiranje do 15 odredišta na karti. Kada je korisnik spreman za rad, ruta se automatski sinkronizira s Mac računala na iPhone. Osim toga, po prvi puta bit će moguć 3D prikaz karata u nekim područjima.

Uz sve to sustav može prepoznati tekst u videu. Prema Appleovom opisu, pauziranjem videa na bilo kojem okviru bit će moguće raditi s tekstom u njemu. Ovdje također moramo podsjetiti počevši od iOS-a 16, iPhone 7 i prijašnji modeli bit će službeno izbačeni iz OTA tima.

Više... Vaš Komentar Top
Detalji o Microsoftovoj Xbox Keystone igraćoj konzoli

Datum objave 10.06.2022

Detalji o Microsoftovoj Xbox Keystone igraćoj konzoli

Detalji o Microsoftovoj Xbox Keystone igraćoj konzoli

Microsoft je nedavno potvrdio da razvija Xbox igraću konzolu kodnog naziva Keystone, koja će pružati igre putem oblaka, a Windows Central je objavio relevantne detalje.

Keystone se u usporedbi s trenutnim Xboxom ili Sony PS5 snažnih hardverskih specifikacija, oslanja na računalstvo u oblaku za pokretanje igara, smanjujući time ograničenja hardverskih specifikacija. Osim pokretanja usluge igara Xbox Game Pass Ultimate, Microsoft će također osigurati platforme za streaming videa kao što su Netflix i Disney+, te ugrađenu pojednostavljenu verziju sustava Windows.

Prema Windows Centralu, igraća konzola je više kao TV box. Interni izvori ističu da je debljina oko 2,54 cm (1 inč). Kako bi uštedio troškove, Microsoft će ponuditi samo Wi-Fi 5 specifikacije, USB i mrežni priključak. Lansiranje se očekuje 2023. godine Microsoft bi mogao ponuditi konzolu i daljinske upravljač uz pretplatničku uslugu Xbox Game Pass Ultimate po cijeni od 99 USD, što je itekako prihvatljivo.

Više... Vaš Komentar Top
Huawei vodi posebnu brigu o zadovoljstvu svojih korisnika

Datum objave 10.06.2022

Huawei vodi posebnu brigu o zadovoljstvu svojih korisnika

HUAWEI_GT3_KV3

Huawei je u periodu od 1. lipnja pa do kraja godine, svim vlasnicima svojih uređaja, osigurao niz pogodnosti i akcijskih cijena za dodatno jamstvo, popravak uređaja i zamjenu oštećenih dijelova. Korisnici Huawei uređaja tako ostvaruju pravo na 35% popusta na produljenje jamstva za nedavno predstavljeni Watch GT 3 Pro pametni sat, 20% popusta na zamjenu ekrana, imaju pravo na zamjenu baterije po sniženim cijenama te na besplatnu zaštitnu foliju i dubinsko čišćenje.

Huawei je prošli tjedan lokalno predstavio Watch GT 3 Pro pametni sat koji je dostupan u dvije veličine, 46 mm i 43 mm te kroz čak četiri različita modela donosi novi dizajn sučelja, veliki sjajni zaslon i snažnu bateriju. Uređaji koji su se već našli na hrvatskom tržištu dolaze uz jamstvo u trajanju od 2 godine. Povodom akcije produljenog jamstva, Huawei će svim korisnicima Watch GT 3 Pro uz standardno jamstvo kupljenog proizvoda osigurati dodatnih dvanaest mjeseci jamstva uz 35% popusta. Tijekom važećeg jamstvenog razdoblja, kvarovi uređaja uzorkovani neljudskim čimbenicima mogu biti otklonjeni od strane Huawei ovlaštenih servisnih centara bez ikakvih naknada vezanih za dijagnozu, rezervne dijelove ili rad.

huawei_croatia_2022

Korisnici koji žele zamijeniti zaslon i tako osvježiti izgled svog pametnog telefona ili tableta, ostvarit će 20% popusta na zamjenu zaslona i matične ploče, a prilikom promjene zaslona, stražnji poklopac uređaja će također biti zamijenjen i to besplatno.

Svi korisnici koji do kraja lipnja odluče zamijeniti bateriju na svom pametnom telefonu, tabletu ili PC-u, dobit će originalnu Huawei bateriju vrhunske kvalitete uz 90 dana jamstva od dana kada je baterija ugrađena. Promotivne cijene baterija kreću već od 140 HRK.

Pogodnosti besplatne zaštitne folije zaslone i usluge dubinskog čišćenja prijenosnog računala, pametnog sata te FreeBuds slušalica ostvaruje se prilikom posjeta bilo kojeg Insignum servisnog centra. Pravo na besplatnu zaštitu zaslona u trajanju od 12 mjeseci ostvaruju i svi korisnici koji kupe Huawei nova 9 SE pametni telefon do 28. lipnja. Besplatna zaštita vrijedi ako se zaslon mobitela slomi zbog nesreće (npr. udarca, pada ili pritiska).

Sve detalje o promotivnoj ponudi provjerite na službenoj stranici Huaweija.

(promotivni članak)

Više... Vaš Komentar Top
Synology workshop u Zagrebu

Datum objave 10.06.2022

Synology workshop u Zagrebu

synology_zagreb_2022_1

Synology je jučer u suradnji sa svojim hrvatskim distributerom, tvrtkom Tecomtrade, u Zagrebu održao workshop u kojem su partnerima i nama medijima predstavili nove proizvode u svojoj ponudi, novosti u DiskStation Manager 7.1 softveru koji je poznat po svojoj visokoj funkcionalnosti.

synology_zagreb_2022_2

Gospoda Ismar Hota i Igor Cejkovsky iz njemačkog ureda Synologya su održali prezentacije novih proizvoda i funkcionalnosti softvera. Synology je na tržištu prisutan već 22 godine i njihovi su proizvodi prisutni u cijelom svijetu, a i mi smo imali prilike testirati ih u nekoliko navrata. U ponudi imaju proizvode podijeljene u J, Value, Plus, XS/XS+ i FS, SA, UC i HD serije. Uz to, tu su i novi router, 3,5-inčni HDD-i, 2,5-inčni te M.2 SSD-i koji dolaze s 5 godina jamstva.

synology_zagreb_2022_3

Sada su izašli s nekim novim proizvodima na tržište koji uključuju router RT6600ax koji jasno dolazi s Wi-Fi 6 podrškom, te radi na tri pojasa – 2,4, 5 i 5,9 GHz. Router posjeduje 2,5 GbE WAN/LAN port, podržava Mesh sustav, ima set sigurnosnih rješenja, nadzor prometa, VPN Plus, sigurnosni pristup itd. Uskoro će te i na PCEkspertu imati priliku čitati njegovu recenziju.

synology_zagreb_2022_4

HD6500 je 4U rackmount server visoke gustoće koji prima do 60 diskova, s mogućnošću proširenja do 300. Pogoni ga Intel Xeon Silve 10-jezgreni procesor, te ima 512 GB DDR4 ECC RDIMM memorije. Podržano je spajanje do 4 RX6022sas jedinica za proširenje čime se kapacitet penje na 300 diskova. Mrežne mogućnosti su fleksibilne, moguće je dodavati 10/25 GbE SFP+/SFP28 kartice ili Fibre Channel portove s 4 PCIe slota.

synology_zagreb_2022_5

RS442+ je još jedan novi proizvod namijenjen SOHO primjeni kojeg je moguće nadograditi na 10 GbE mrežu s E10G22-T1-Mini karticom, a pogoni ga Ryzen 1600 procesor, te omogućava 601/516 MB sekvencijalne brzine čitanja i zapisa.

DS1522+ je desktop verzija RS422+ uređaja, koji dolazi s 8 GB DDR4 ECC SODIMM memorije proširive do 32 GB, te omogućava do 736/796 MB sekvencijalne propusnosti za čitanje i zapis.

synology_zagreb_2022_6

Gospodin Hota je prisutne proveo i kroz novosti u posljednjoj DiskStation Manager 7.1 verziji poznatog sučelja Synologyevih uređaja, a odradio je i radionicu u kojoj je instalirao DSM te pokazao sve njegove karakteristike i aplikacije, te način korištenja. DSM 7.1 donosi novo modernije i bolje sučelje s kojim se sada lakše upravlja. Manager podržava Btfrs format, kao i deduplikaciju podataka za cijeli Btfrs volumen. Nove su opcije za prijavu na sučelje gdje se koristi Secure SignIn, a uvedena je podrška za FIDO2/UF2. Aplikacije i usluge koje dobivate uz Synology uređaje uključuju Drive, Office, Active Backup Suite, Hyper Backup, Active Backup for MS 365, Active Backup for Google Workspace, Active Backup for Business, te Synology C2 cloud rješenje backupa. Active Insight je alat za nadgledanje višestrukih NAS servera na istoj lokaciji.

Koga zanima više u Synologyu, može dodatne informacije saznati na njihovom YouTube kanalu, Black Void blogu ili pak na Bearded Thinkerovom YT kanalu.

Više... Vaš Komentar Top
HONOR Magic4 Pro u Hrvatskoj

Datum objave 10.06.2022

HONOR Magic4 Pro u Hrvatskoj

HONOR_Magic4_Pro_Zagreb_2

Globalni tehnološki brend HONOR predstavio je korisnicima u Hrvatskoj dugo očekivani model pametnih telefona, ujedno i svoj prvi premium uređaj na hrvatskom tržištu – HONOR Magic4 Pro. Prekrasnim simetričnim dizajnom, poboljšanim vizualnim iskustvom, revolucionarnim mogućnostima fotografiranja i snimanja videozapisa, vrhunskim performansama i postavkama privatnosti, novi HONOR Magic4 Pro podiže HONOR Magic seriju proizvoda na novu razinu.

U HONOR-u uvijek nastojimo osluškivati potrebe korisnika kako bismo im pružili najbolje korisničko iskustvo. HONOR Magic4 Pro, koji predstavljamo korisnicima u Hrvatskoj, pravi je prikaz naše inovativne tehnologije i dokaz da neprestano postavljamo standarde u industriji. Redefiniranjem izvrsnosti u dizajnu, zaslonu, kameri, performansama i sigurnosti, novi HONOR Magic4 Pro korisnici će iskusiti čaroliju korištenja pametnog telefona“, izjavio je Bruce Huang, prvi generalni direktor za HONOR u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

HONOR_Magic4_Pro_Zagreb_1

Opremljen najnovijom mobilnom platformom Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 5G, HONOR Magic4 Pro korisnicima donosi snagu i performanse bez premca. Uz podršku industrijskog lidera Qualcomm i sustava AI Engine 7. generacije i Cortex-X2 CPU arhitekture, HONOR Magic4 Pro ima mogućnost ultra brze obrade podataka, čime postiže visoku razinu učinkovitosti. U usporedbi s prethodnom generacijom, HONOR Magic4 Pro poboljšava performanse CPU-a za 20%, performanse GPU-a za 30%, a mogućnosti koje donosi umjetna inteligencija (AI) povećavaju se za nevjerojatnih 300%. HONOR Magic4 Pro ima 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za pohranu, osiguravajući korisnicima stabilne performanse.

HONOR Magic4 Pro podiže standarde u industriji moćnom kombinacijom trostruke kamere koja sadrži široku kameru od 50MP sa senzorom u boji od 1/1,56 inča, ultra široku kameru od 50MP od 122o i telefoto kameru od 64MP, a sve to pokreće Ultra-Fusion tehnologija koja je najbolja u klasi i  koja uređaju omogućava izradu fotografije visoke definicije i jasnoće, čak i kada se snima iz daleka.

Ultra-Fusion tehnologija računalne fotografije omogućuje fuziju u cijelom rasponu žarišne duljine, pružajući izvrsne mogućnosti snimanja. Široka kamera od 50 MP i ultra široka kamera od 50 MP pružaju 65% povećanje oštrine i jasnoće slike uz pomoć tehnologije obrade fotografija. Nakon primjene fuzijske računalne fotografije širokom kamerom, periskopska telefoto kamera od 64 MP pruža optički zum od 3,5x i digitalni zum od 100x, dodatno poboljšavajući oštrinu i jasnoću slike za 160%.

HONOR Magic4 Pro dostupan je na hrvatskom tržištu od 9.6.

Više... Vaš Komentar Top
M2 čip srce je MacBook Air i MacBook Pro

Datum objave 08.06.2022

M2 čip srce je MacBook Air i MacBook Pro

M2 (1)

Apple je tijekom WWDC 22, najavio novu generaciju MacBook Air i MacBook Pro, opremljene M2 čipovima.

M2 čip

Što se tiče M2 čipa, usvaja poboljšani 5nm proces druge generacije i integrira 25 posto više tranzistora od M1.  Dizajniran je s osmojezgrenim CPU -om uključujući četiri jezgre visokih performansi i četiri energetski učinkovite jezgre. Što se tiče GPU-a, usvaja 10-jezgreni dizajn, a što je opet za 2 jezgre više od M1 čipa.

M2 (12)

Vrijedi spomenuti da ovaj čip podržava do 24 GB objedinjene memorije velike brzine , umjesto da je ograničen na prethodnih 16 GB što je dovoljno i za složenije zadatke. Istodobno, može pružiti jedinstvenu memorijsku propusnost veću od 100 GB/s.

U drugim aspektima izvedbe, motor neuronske mreže može obraditi do 15,8 bilijuna operacija u sekundi, što je više od 40 posto više od M1 čipa. Podržava Apple ProRes video engine za reprodukciju multi-stream 4K i 8K videa.

MacBook Air

MacBookAir_M2  (1)

Prvi proizvod koji ima M2 čip je MacBook Air, Appleovo najpopularnije prijenosno računalo. Dolazi u četiri boje
aluminijskog kućišta koje je izgledom bliže MacBook Pro. Debljine je 11,3 milimetara i mase 1,2 kilograma.

Njegov Liquid Retina zaslon s LED pozadinskim osvjetljenjem ima duljinu dijagonale 13,6-inča, rezoluciju 2560 x 1664 piksela (224 ppi) i 500 nita svjetline. Na ekranu se pojavljuju i “šiške” s kojima mnogi neće biti oduševljeni, ali su “krojene” za novi 1080p FaceTime HD objektiv.

Što se tiče sučelja, opremljen je 3.5 mm audio utičnicom, ,MagSafe 3 priključkom za punjenje i dva Thunderbolt porta za povezivanje raznih dodataka, koji podržavaju: punjenje, DisplayPort, Thunderbolt 3 (do 40 Gb/s), USB 4 (do 40 Gb/s), USB 3.1 Gen 2 (do 40 Gb/s).

Prema Appleu, MacBook Air može pružiti do 18 sati reprodukcije videa. Uz adapter za napajanje s dva USB-C porta od 35 W i opcijski od 67 W, baterija se može napuniti do 50 posto u 30 minuta . Osim toga, novi MacBook Air također ima touch ID i zvučni sustav s četiri zvučnika koji koriste napredne algoritme za prostorni audio.

Međutim, još uvijek koristi dizajn bez ventilatora, što možda neće biti baš prijateljski za performanse.

PROČITAJTE JOŠ

Test – Apple iPad Air 64 GB 5th generation i Next One dodaci 

Apple iPhone SE (2022) recenzija

MacBook Pro

MacBook Pro-M2 (3)

MacBook Pro je u osnovi isti kao MacBook Pro iz 2020. Još uvijek zadržava Touch Bar i staro sučelje za punjenje. Njegov zaslon je 13,3-inčni s LED pozadinskim osvjetljenjem rezolucije 2560 x 1600 piksela (227 ppi). Opremljen aktivnim sustavom hlađenja, a to je ventilator. Ostale specifikacije su slične M2 MacBook Airu.

Može imati 40 % veću brzinu obrade slike od prethodne generacije, podržava 24 GB memorije i tvrdi disk od 2 TB, a trajanje baterije omogućuje 20 sati reprodukcije videa. Najočitije razlike na standardni model uređaja su da je prednja kamera samo 720p i ne podržava MagSafe.

Cijene

Više... Vaš Komentar Top
EU: USB Type-C u svim uređajima do jeseni 2024

Datum objave 08.06.2022

EU: USB Type-C u svim uređajima do jeseni 2024

EU USB Type-C u svim uređajima do jeseni 2024

Vijeće EU i Europski parlament postigli su dogovor da svi novi pametni telefoni, tableti, čitači e-knjiga, digitalni fotoaparati, slušalice, tipkovnice i miševi, ručne konzole, navigacijski sustavi, prijenosni zvučnici i drugi proizvodi potrošačke elektronike koji se prodaju u EU moraju imati jedinstveni USB-C priključak za punjenje. (vjerojatno standard IEC 62680-1-3). S novim pravilima žele osigurati manje e-otpada i olakšati potrošačima punjenje svojih uređaja bez upotrebe različitih vrsta punjača i kabela.

Preliminarni ugovor je potpisan i također se u njemu navodi da potrošačima treba dati mogućnost izbora žele li kupiti novi uređaj s ili bez isporučenog punjača. Nadalje, tehnike brzog punjenja moraju biti ‘️usklađene’. U sljedećoj fazi, Europski parlament i svaka od 27 zemalja moraju potpisati sporazum. Nakon što budu finalizirani, zakon će stupiti na snagu do jeseni 2024. godine, a neće se primijeniti na uređaje stavljene na tržište prije tog vremena.

O ovom zakonu se u prošlosti mnogo raspravljalo. Apple je bio najarogantniji i najglasniji u protivljenju navodeći da takva odluka guši inovacije i prisiljavanjem korisnika da svoje punjače zamjene novima moglo bi imati suprotni efekt i tek stvoriti mnogo e-otpada. Međutim, Apple svjestan da im je Europa jedno od najvećih tržišta za mobilne telefone, a EU oduvijek radikalna po pitanju zaštite okoliša i ima jednostavnu poziciju po tom pitanju, u tišini su počeli testira novo USB-C sučelje za seriju iPhone 15 koja stiže 2023. godine. Uostalom, USB-C sučelje se već koristi u iPad seriji i MacBooku.

Podsjetimo, trenutno su sučelja za punjenje podijeljena u dvije frakcije. Android kampom uglavnom dominira USB-C, a s druge strane, Apple ima Lightning sučelje koje je lansirao s iPhone 5. Iz perspektive korisnika i industrije, objedinjavanje Appleovog sučelja i Android sučelja dobra je stvar za praktičnost. Ako ne razmišljate o brzom punjenju, možete riješiti problem punjenja svih uređaja sve dok koristite podatkovni kabel.

Ali za Apple, s druge strane, problem ostaje jer će zarađivati puno manje novca svojim do sada ekskluzivnim protokolima sučelja. Uostalom, Apple se uvijek snađe. Postoji spekulacija da bi se primjerice mobiteli mogli puniti samo bežično, jer MagSafe bežični sustav punjenja postoji pa čak i za MacBookove. Konačno, prije nego što zakon službeno stupi na snagu  imaju dovoljno vremena da razmisli o svemu.

I na kraju, neki zastupnici EU-a također žele objediniti sustav bežičnog punjenja do 2025. godine, međutim Europska komisija žele odgoditi stupanje na snagu prijedloga iz tehničkih razloga.

Više... Vaš Komentar Top
Asus ROG STRIX SQ7 SSD specifikacije kompatibilne sa PS5 konzolama

Datum objave 08.06.2022

Asus ROG STRIX SQ7 SSD specifikacije kompatibilne sa PS5 konzolama

ROG STRIX SQ7_1

Asus je nedavno objavio ROG STRIX SQ7 NVMe SSD na svojim računima na društvenim mrežama, nakon Gigabytea i MSI-ja, i ušao na tržište SSD-a za računala. U to vrijeme nisu objavili previše informacija, ali sada su konačno otkrili specifične specifikacije novog SSD -a.

SQ7 NVMe SSD koristi Phisonov kontroler PS5018-E18 proizveden 12nm procesom, opremljen je s DDR4 cache memorijom i podržava SLC Cache i LDPC tehnologiju za postizanje stabilnijeg prijenosa podataka i dulji vijek trajanja. Ovaj SSD također podržava TCG Opal specifikaciju, IEEE 1667 standardni protokol i AES 256-bitni disk i šifriranje podataka za poboljšanu sigurnost podataka.

Asus također nudi NTI Backup Now EZ i ROG SSD Dashboard softver kako bi osigurao potpunu zaštitu podataka za SSD i omogućio korisnicima jednostavno upravljanje SSD-om. Prema proizvođaču ROG STRIX SQ7 NVMe SSD postiže 7.000 MB/s i 6.000 MB/s sekvencijalnog čitanja i 6.000 MB/s sekvencijalnog pisanja, ali ne spominje IOPS.

ROG STRIX SQ7_2

PROČITAJTE JOŠ

ASUS ROG Delta S Wireless recenzija

ASUS ZenWiFi AX Hybrid (XP4) recenzija

ASUS ROG Rapture GT-AX6000 recenzija

Osim toga, Asus nije potvrdio čiji se flash memorijski čipovi koriste u ROG STRIX SQ7 NVMe SSD-u. Nagađa se da je riječ o Micronovoj 176 -slojnoj TLC flash memorija koja nudi samo kapacitet od 1 TB uz petogodišnje jamstvo.  Također je potvrđeno da nije prikladan samo za računala, već i kompatibilan s PlayStationom 5.

Još nije jasno kada će ROG STRIX SQ7 NVMe SSD biti dostupan i cijena, ali ne bi trebalo predugo čekati.

Više... Vaš Komentar Top

Novosti

Solidigm novi P41 Plus solid-state diskovi za potrošače

Solidigm, predstavlja P41 Plus solid-state disk sa Synergy optimiziranim softverom koji može  uz ostalo poboljšati performanse, kroz samoučenje i analizu korisničkih navika. Solidigm je nova neovisna tvrtka nastala akvizicijom Intelovog NAN... Pročitaj više

Microsoft predstavlja Outlook Lite za Android

Microsoft je objavio novu aplikaciju Outlook Lite za Android telefone s malom količinom memorije i područja s nepouzdanom mrežnom vezom, uključujući 2G i 3G globalne mreže. Aplikacija Outlook Lite je veličine 5 MB , što je znatno manje u us... Pročitaj više

Intel Arc grafička kartica konačno ulazi u brand računala

Intel je sredinom lipnja objavio svoju prvu diskretnu grafičku karticu Arc A380 za stolna računala, ali uglavnom je bila ograničena na tržište računala u Kini (GUNNIR i ASRock). Sada je konačno spremna za globalno tržište. ASUS i MSI su međ... Pročitaj više

Razotkrivamo novije mitove o punjenju baterija mobitela

Zamjena baterija na mobilnim uređajima nije jeftina. Kako bi se što više odgodio odlazak do servisa mnogi primjenjuju poznate preporuke o punjenju baterija. Neke su legitimne, druge samo mit. U ovom članku razotkriti ćemo nekoliko najčešćih... Pročitaj više

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.11]

SK Hynix , Facebook, Apple, Sapphire, Google Stadia..... SK Hynix razvija DDR5 DRAM CXL memoriju koja podržava PCIe 5.0 x8 kanala Južnokorejski SK Hynix najavio je uzorke CXL 2.0 memorije temeljene na DDR5 RAM-u i PCIe (Peripheral Component... Pročitaj više

Sve novosti