Windows 11 dodaje 4 seta novih tipki prečaca

Datum objave 10.07.2021 - Sanja Ledinek

Windows 11 dodaje 4 seta novih tipki prečaca

Windows 11 dodaje 4 seta novih tipki prečaca

Windows 11 dodaje 4 seta novih tipki prečaca

Microsoftova nova generacija sustava Windows 11, osim izbornika Start i trake zadataka, postavljene u donji “središnji” položaj, okvira za pretraživanje na vrhu, postavljanje trake zadataka na prikaz na drugim monitorima, donosi i četiri kompleta potpuno novih funkcija prečaca koji čine operativno iskustvo intuitivnijim i prikladnijim.

Prema službenom Microsoftovom blogu, ovo su četiri kombinacije tipki prečaca:

Windows tipka + A

Brzo i jednostavno upravljanje izbornicima s postavkama koje se često koriste, poput podešavanja razine glasnoće, Wi-Fi i Bluetooth veza itd. Osim toga, ako se koristi preglednik Microsoft Edge za reprodukciju glazbe, gledanje videozapisa ili aplikacija kao što je Spotify, pojavit će se mogućnosti upravljanja media playerom.

Windows tipka + N

Brzo otvara centar za obavijesti operativnog sustava koje će se pokazati na desnoj strani zaslona, a widget kalendara na donjoj polovici zaslona.

Windows tipka + W

Kombinacijom ovih dviju tipki na radnoj površini bočna traka mijenja se u prozirnu pozadinu za brzi pregled informacija poput vremena, fotografija u OneDrive, obveza, dionice itd.  Na dnu izbornika s popisom widgeta  pojavljuje se novi gumb, a bit će moguće dodati omiljene widgete u bilo kojem trenutku.

Windows tipka + Z

Nakon upotrebe ovog skupa prečaca skočni se prozor prikazuje u gornjem desnom kutu zaslona, nudeći šest grupa različitih “izgleda“ , a korisnik klikom ili mišem će moći odabrati prikaz koji mu se najviše sviđa.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!     

Više... Vaš Komentar Top
Za Samsung PCIe 5.0 Enterprise SSD procurili detalji

Datum objave 10.07.2021

Za Samsung PCIe 5.0 Enterprise SSD procurili detalji

Za Samsung PCIe 5.0 Enterprise SSD procurili detalji_1

Nedavno su razotkriveni detalje PM1743 PCIe Gen 5 E3.S 1T EDSFF SSD koji će Samsung objaviti u drugom tromjesečju 2022.

Izviješteno je da PM1743 Samsungov nadolazeći SSD, koristi PCIe 5.0 x4 protokol, koji može postići teoretsku maksimalnu brzinu od 15,7 GB/s.  Uz to opremljen je V6 TLC NAND flash memorijom i trajnost od 1 zapisa na cijeli disk (DWPD) dnevno. Prihvaća faktor jednostruke širine E3S 1T (111,5 mm × 31,5 mm), koji je vrlo popularan među poslužiteljima, a TDP mu može biti 20-25 W. Ostale detalje pogledajte na donjoj priloženoj slici:

Za Samsung PCIe 5.0 Enterprise SSD procurili detalji_2

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!       

Više... Vaš Komentar Top
Redizajnirano Adobe Premiere Pro sučelje postalo intuitivnije i operativnije

Datum objave 10.07.2021

Redizajnirano Adobe Premiere Pro sučelje postalo intuitivnije i operativnije

Redizajnirano Adobe Premiere Pro sučelje postalo intuitivnije i operativnije (1)

Adobe je najavio nadograđenu verziju Premiere Pro Beta, kako bi odgovorio na stalnu promjenu upotrebe kreativnih alata od strane korisnika.  Novi model uvoza sada je glatkiji i usredotočuje se na prioritete stvaratelja i urednika videozapisa omogućavajući im brz i lak pristup sadržaju.
Korisnici Adobe Premiere Pro i dalje mogu uvoziti datoteke putem mapa ili alata za pregledavanje medija, ali uklonjen je glomazan dijaloški okvir postavki prilikom dodavanja projekata ili sekvenci. Time je kreatorima pružen jasniji put za dodavanje projekata.

Istodobno, verzija Premiere Pro Beta također zadržava bolji tijek rada za iskusne urednike, omogućavajući uvoz medijskih datoteka ili pregled isječaka pohranjenih u kameri i uobičajenim mapama. Uz to, dizajn naslovne trake također je ažuriran tako da neprimjetno integrira osnovne faze postupka uređivanja (uvoz, uređivanje i izvoz). Korisnici također mogu izravno odabrati padajući izbornik i funkciju brzog izvoza u naslovnoj traci kako bi se povezali s novostvorenom datotekom.  Uz to nova naslovna traka postaje uobičajeni element dizajna aplikacija Creative Cloud za podršku funkcijama uvoza / izvoza i pružanje dosljednosti korisnicima pri korištenju različitih alata.

Redizajnirano Adobe Premiere Pro sučelje postalo intuitivnije i operativnije (2)

Objavljena beta verzija Adobe Premiere Pro za Apple M1

Optimizirani Adobe softver za maksimalne performanse AMD Ryzen 4000 serije APU-a

Novi način izvoza omogućuje korisnicima brz odabir željenog medijskog formata ili platforme društvenih mreža (poput YouTubea) na koju žele prenijeti svoj video, upotrebu automatske postavke za prikazivanje i pregled prije objavljivanja.

Za više detalja o noviteteima pogledajte  .

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!       

Više... Vaš Komentar Top
Canon izdao novu programsku podršku za profesionalne fotoaparate

Datum objave 09.07.2021

Canon izdao novu programsku podršku za profesionalne fotoaparate

Canon EOS R5 i EOS R6_1

Canon Europe predstavlja ažuriranja programske podrške za EOS R5, EOS R6 (programska podrška v1.4) i EOS-1D X Mark III (programska podrška v1.5). Kao odgovor na povratne informacije korisnika, ta ažuriranja programske podrške učinit će svaki od tih fotoaparata moćnim alatom za profesionalno snimanje videozapisa.

Novo ažuriranje programske podrške donosi masovno traženi Canon Log 3 (C-Log 3), koji je već dostupan na modelu EOS R5, na modele EOS R6 i EOS-1D X Mark III. Canonov čuveni Log 3 proširuje dinamički raspon i nudi više mogućnosti prostora boja radi postizanja bogatih videozapisa visoke kvalitete koji oponašaju kvalitetu hollywoodskih standardnih kinematografskih kamera. Ta logaritamska gama-krivulja povećava i kompatibilnost tih modela s tijekovima rada u kinematografskoj produkciji, pa je lakše uskladiti boje na snimkama napravljenim Canonovim kamerama iz serije Cinema EOS.

Netom predstavljeno ažuriranje programske podrške za EOS R5 donosi kompatibilnost s Canonovim servo zum objektivima CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S i CN-E70-200mm T4.4 L IS KAS S Cine koji taj model čine svestranim fotoaparatom koji će pomoći korisnicima podići sadržaje na novu razinu.

Više... Vaš Komentar Top
Globalne cijene grafičkih kartica postupno se vraćaju u normalu

Datum objave 09.07.2021

Globalne cijene grafičkih kartica postupno se vraćaju u normalu

Globalne cijene grafičkih kartica postupno se vraćaju u normalu_1

Notebookcheck objavljuje da globalne cijene grafičkih kartica padaju u posljednjih nekoliko tjedana, a cijene u službenim i maloprodajnim kanalima postupno vraćaju na prvobitnu razinu.

Među njima su AMD Radeon RX 6000 i Nvidia GeForce RTX 30 grafičke kartice koje imaju značajne prednosti u izračunima kripto valuta. Cijene u svibnju ove godine (2021.) dosegle su im vrhunac i postale do tri puta skuplje od predviđenih, a AMD grafičke kartice su početkom svibnja također dosegnuo dvostruku cijenu.

Globalne cijene grafičkih kartica postupno se vraćaju u normalu_2

foto: Notebookcheck.net

Podsjetimo, naglim rastom rudarenja kriptovalutama u 2020., i nedostatkom opskrbe uslijed Covid 19 pandemije, grafičke kartice došle su u situaciju da ih je ” teško pronaći”, a cijene su premašile službene preporučene prodajne. Također je i tržište rabljenih proizvoda procvjetalo usprkos isto tako nemalim cijenama.

AMD Radeon RX 6700 XT

Za mobilne NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti potvrđene tehničke karakteristike

Očekuje se da će se cijene grafičkih kartica uskoro vratiti na cijenu početkom godine. Uz to budući Nvidia povećava ograničenje računalne snage za nove kartice kako bi ih onemogućila za rudarenja kriptovalutama, očekuje se da će se čimbenici poput pada i povećanja proizvodnih kapaciteta vratiti na službeno preporučenu cijenu prije kraja godine.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!      

Više... Vaš Komentar Top
Windows 7 se ne može izravno nadograditi na Windows 11

Datum objave 09.07.2021

Windows 7 se ne može izravno nadograditi na Windows 11

Windows 7 se ne može izravno nadograditi na Windows 11

Microsoft obećava da će se Windows 7/8.1 i 10 moći nadograditi na Windows 11 besplatno, ali postoje mnoga ograničenja. Među njima je i da se Windows 7 neće moći izravno nadograditi.

Windows 7  je svoj životni ciklus završio u siječnju prošle godine, a mnoga računala sa ovim sustavom djelomice su zaostala u konfiguraciji, što otežava zadovoljavanje potreba Windows 11.  Ali činjenica je da Windows 7  i dalje ostaje drugi najveći desktop sustav nakon Windowsa 10, s velikim brojem korisnika.

Za dio njih Microsoft se nada da će se prebaciti na novi sustav, ali važno je napomenuti da, čak i ako Windows 7 hardver udovoljava zahtjevima sustava Windows 11, neće se moći izravno ažurirati. Ažuriranje sustava Windows ne nudi ovu funkciju. Korisnici će moći samo očistiti stari sustav i u potpunosti instalirati Windows 11 kao novi sustav. To znači da programi i podaci moraju sigurnosno kopirati, razvrstati i preurediti na novom sustavu.

Microsoft je također obećao da se korisnici sustava Windows 7 neće morati brinuti o kompatibilnosti. Windows 11 je na početku svog dizajna razmatrao kompatibilnost kako bi osigurao da bilo koji program koji se može izvoditi na sustavu Windows 7/8.1 i 10 može normalno raditi na sustavu Windows 11. Ako programeri aplikacija imaju problema s kompatibilnošću, Microsoft također može pružiti podršku i pomoć putem namjenske aplikacije.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!     

Više... Vaš Komentar Top
One Plus 9 rezultati uklonjeni iz Geekbench baze

Datum objave 09.07.2021

One Plus 9 rezultati uklonjeni iz Geekbench baze

oneplus_9_pro_5g_5

Ekipa s portala AnandTech pronašla je za OnePlus 9 Pro neobično ponašanje prilikom pokretanja referentnih vrijednosti na preglednicima kao što su Speedometer 2.0 i Jetstream 2. OnePlus 9 Pro postigao je više rezultate prilikom korištenja web preglednika Vivaldi, nego kada je testiran na Chromeu.

AnandTech je otkrio da je razlog tomu što upravitelj izvedbe uređaja onemogućava snažnu Cortex-X1 jezgru i ograničava upotrebu Cortex-A78 prilikom pokretanja određenih aplikacija kao što su Chrome, Twitter, Zoom, WhatsApp, Facebook, Instagram, Snapchat, YouTube, Discord, Microsoft Office, Firefox pa čak i vlastite aplikacije OnePlusa. S druge strane pojačava kada su u pitanju igre ili benchmark mjerila sirove snage.

Iako ova degradacija performansi neće utjecati na opću upotrebu u onoj mjeri u kojoj to možete osjetiti, ona je prisutna i razlog što je poznati Geekbench uklonio OnePlus 9 i OnePlus 9 Pro s popisa referentnih vrijednosti budući se smatra da ne odražavaju stvarnu upotrebu.

OnePlus i Oppo službeno su se spojili

OnePlus 9 Pro 5G recenzija

Također su XDA programeri kontaktirali OnePlus kako bi detaljnije pojasnili ograničenje performansi. Odgovor tvrtke se sveo na nekoliko riječi: ušteda energije i smanjenje topline. Ostaje nejasno hoće li OnePlus promijeniti način prilagođavanja performansi ili dodati opcije za uključivanje i isključivanje od strane korisnika.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!     

Više... Vaš Komentar Top
Saznali smo ime prvog Vivo sklopivog pametnog telefona

Datum objave 09.07.2021

Saznali smo ime prvog Vivo sklopivog pametnog telefona

Saznali smo ime prvog Vivo sklopivog pametnog telefona

Nije tajna da Vivo planira objaviti svoj prvi sklopivi pametni telefon ove godine. Dobro poznati insajder Ice Universe, otkrio je ime njihovog prvog sklopivog pametnog telefona. Očekivano, zvat će se Vivo NEX Fold.

Informaciju je objavio na Twitteru i čini nam se dosta visoke vjerojatnosti jer je Vivo prošlog mjeseca registrirao ovo ime kao zaštitni znak. Uz to Ice Universe je  objavio da će Vivo NEX Fold biti lansiran prije kraja 2021. godine. Međutim, još uvijek ne znamo kada će se to dogoditi. Može biti krajem ove godine ili čak prije nego što stigne četvrti kvartal. Postoji mogućnost da poput OPPO i Motorole odluče odgoditi izlazak svog sklopivog telefona za 2022. godinu.  Izvor je ujedno potvrdio da Vivo NEX 5 model ove godine neće biti predstavljen.

Vivo X60 Pro 5G postao službeni pametni telefon Europskog nogometnog prvenstva

Vivo V21 5G želi osvojiti korisnike najboljom selfi kamerom na tržištu

Očekuje se da će se  dodatne informacije o Vivo NEX Fold pojaviti uskoro, pa se nadamo da ćemo odgovoriti na neka pitanja o njemu što je prije moguće.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!    

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft Store za Windows 11 već se uvelike razlikuje

Datum objave 09.07.2021

Microsoft Store za Windows 11 već se uvelike razlikuje

Microsoft Store za Windows 11_ naslovnica

Microsoft je rekao da su trgovinu softvera za Windows 11 “redizajnirali od glave do pete” i  sada je napisana je u XAML/C# programskim jezicima.

Kao rezultat ovih promjena, novo Microsoft Store sučelje sada se brže se pomiče, dodan je prostor za prikaz više sadržaja, a HTML komponenta koja je uvelike smanjivala korisničko iskustvo (pogotovo  kada se kliknulo na “instaliraj”), je izbačena. Već su se počele pojavljivati neke popularne aplikacije u Windows 11 Microsoft Storeu, što ih čini korisnijima nego prije. Uključujući OBS Studio, Zoom, Canva, WinZip i Adobe Acrobat Reader, kao i proširenja za preglednik Microsoft Edge.

Microsoft se nada da će programeri širom svijeta postati još aktivniji u razvoju programa za Windows 11, jer za razliku od ostalih softverskih komercijalnih platformi, omogućeno im je korištenje vlastitog komercijalnog sustava plaćanja. U konačnici ovaj novi pristup mogao bi promijeniti čitav Windows softverski ekosustavi čak donijeti da vidimo konkurentske trgovine aplikacija u Microsoftovoj trgovini, kao što su Steam ili Epic Game Store.

Microsoft Store za Windows 11 već se uvelike razlikuje_1

Ali Microsoft Store još uvijek mora ukloniti “ostatke”

Iako su promijene koje smo naveli vrlo korisne, Microsoft još uvijek ima puno posla. Najveći je problem što još uvijek ima puno “smeća”. Primjerice, ako tražite Firefox web preglednik, niti jedan od navedenih rezultata zapravo nije opcija koju želite preuzeti. Većina ih ima dodanu riječ poput “Vodič”, “Priručnik” itd. , što je bezvrijedan maskirani softvera koji čak zahtjeva neko plaćanje. To su posljedice dugogodišnjeg pomalo nemarnog stava Microsofta prema svojoj trgovini softverom.

Sve u svemu, čini se da se nakon desetljeća uglavnom zanemarenih uvjeta Microsoft Store napokon kreće u dobrom smjeru. Ako će imati korisne programe, učinkovitu kontrolu i uklanjanjem neželjenog softvera, veliko je poboljšanje za nas korisnike Windowsa.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!    

Više... Vaš Komentar Top
Koje su MSI matične ploče  pripremljene za Windows 11?

Datum objave 09.07.2021

Koje su MSI matične ploče pripremljene za Windows 11?

Koje su MSI matične ploče pripremljene za Windows 11_1

MSI Technology najavio je da su im mnoge matične ploče opremljene TPM2.0 za podršku novom sustavu Windows 11.

Prema Microsoftu, firmware TPM 2.0 i UEFIBIOS nužni su uvjeti za instaliranje operativnog sustava Windows 11.  Niže navedene MSI matične ploče ispunjavaju ova dva zahtjeva.

  • serija 500:  Z590 / B560 / H510/    X570S / X570 / B550 / A520 
  • serija 400:  Z490 / B460 / H410/ X470 / B450
  • serija 300: Z390 / Z370 / H370 / B360 / B365 / H310/ X370 / B350 / A320)
  • serija 200:  Z270 / H270 / B250)
  • serija 100:  Z170 / H170 / B150 / H110
  • serija X399
  • serija X299 
  • serijaTRX40 serija

Koje su MSI matične ploče pripremljene za Windows 11_2

Klikom na ovu poveznicu saznajte više o tome kako omogućiti TPM2.0 na MSI matičnim pločama. Nude se detaljne upute korak po korak.  Također ovdje još možete pogledati popis AMD  kompatibilnih procesora i onih Intelovih  za nadogradnju na Windows 11 sustav.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!    

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

iPhone mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 2 minute

Mozilla Firefox

Objavljeno prije 22 minute

Matične ploče, metode popravka, najčešći kvarovi.

Objavljeno prije 29 minuta

Nvidia GeForce RTX 30X0 series (Ampere)

Objavljeno prije 40 minuta

Revolut

Novosti

Nabavite Windowse 10 za samo 7,35 € u jesenskoj rasprodaji na Godeal24.com

Microsoft je najavio da će Windows 11 službeno biti objavljen 5. listopada, a nadogradnja s Windows 10 na Windows 11 bit će besplatna. Stoga će za nadogradnju biti bitno imati 100% originalnu i izvornu licencu za Windows 10. Svjesni smo da... Pročitaj više

U Hrvatskoj otvorene rezervacije za iPhone 13 seriju. Poznate i cijene!

Jeste li odabrali model iPhone 13 koji želite kupiti? Ako se odmah predbilježite, primit će te ga u ruke već sljedećeg petka (24. rujna), kada stiže prva pošiljka. Ovogodišnja iPhone 13 serija, dolazi u nekoliko boja kućišta, ali plava bi m... Pročitaj više

RIP Sir Clive Sinclair

Karizmatični izumitelj Sir Clive Sinclair, najpoznatiji kao vlasnik engleske tvrtke Sinclair Research LTD, koja je razvila ZX 80 računalo, i dvije godine kasnije megapopularan ZX Spectrum, umro je u 81 godini nakon duge bolesti. Sir Clive S... Pročitaj više

Apple predstavio iPad 9. generacije

Apple je izdao iPad 9. generacije s istim dizajnom kao kod prethodnika. Ima 10,2-inčni zaslon rezolucije 2.160 × 1.620 piksela (264 ppi, maksimalne svjetline 500 nita), tipkom Touch ID Home i 8 MP stražnjom kamerom (F/2.4 , automatsko izošt... Pročitaj više

Apple Watch S7 - veći zakrivljen zaslon, brže punjenje i pet boja na izbor

Najavljeni Apple Watch Series 7 nema bombastičnu stopu ažuriranja,  koristi isti "t830" čip iz prethodne serije 6, ali poboljšanja ipak  ima. Apple Watch Series 7 zadržava tradicionalni oblik, ali više zaobljeniji i dimenzijama povećanim za... Pročitaj više

Sve novosti