Novosti - Prosinac 2011.

Girl Geek Dinner Croatia

Datum objave 01.12.2011

Girl Geek Dinner Croatia

Svi znate barem jednu ili ste čuli za njih. Kod nas ih zovu “gikuše” ili “gikete”, no one ne vole te, kako je jedna od njih rekla, štrumfaste nazive, već vole da ih se zove “girl geeks”, iliti geek djevojke. Još uvijek ne znate tko su one? To su Willow iz Buffy the Vampire Slayer, Abby Sciuto iz NCIS , Amy Farrah Fowler iz Big Bang Theory ili Temperance Brennan iz Bones. To su jedne od “onih” cura koje vole tehnologiju, za Božić žele više rama, znaju što znači MMORPG i svojevoljno čitaju znanstvenu literaturu :D. E sad, zašto mi umjesto o overclockanju procesora pišemo o geek curama? Zato što je jučer prvi put u Zagrebu održana Girl Geek Večera.

Sve je počelo prije šest godina, točnije 16. kolovoza 2005. godine. Začetnica ideje bila je Sarah Lamb – softverska inženjerka kojoj je dosadilo biti jedino žensko na tehničkim okupljanjima pa je odlučila okupiti istomišljenice. Prvom je susretu održanom u Londonu prisustvovalo 35 geek djevojaka, a da je ideja okupljanja geek djevojaka zanimljiva govori činjenica da je ove godine Girl Geek Dinner bila održana u 32 zemlje svijeta u 99 gradova, dok se na mailing listi nalazi oko 45 000 ljudi.

Organizacijski tim hrvatske večere geek djevojaka čine Bojana Madić – PR konzultantica, Lili Rodić – osnivačica Udruge hrvatskih web developera CROWD i vlasnica agencije za internetska rješenja, Sonja Stahor – project manager, Barbara Slade – novinarka, web project i community manager, Tina Ćorluka – grafički dizajner i Lahorka Cvitković – PR-ovka.

Stotinjak hrvatskih geek djevojaka sastalo se jučer u Matis Absolut Lounge Baru (Trg Stjepana Radića 3, Zagreb) u 18:30 sati. Glavni cilj je druženje žena koje su vezane za IT, bilo poslovno, bilo privatno, te jačanje žena u ITC industriji uz, naravno, razbijanje stereotipa o ženama gejmericama i programerkama.
Glavni sponzori bili su Središnji državni ured za e-Hrvatsku te Sony Ericsson Hrvatska, koji su omogućili besplatno sudjelovanje na večeri za 150 djevojaka koje su se morale prethodno prijaviti na službenim stranicama Girl Geek Dinners Hrvatska. Pozivnice su planule za manje od tri sata, a do njih se moglo doći samo ako ste dežurali na twitteru ili uz njihove službene stranice i čekali kada će aktivirati formular za prijavu, tako da se vaša novinarka, unatoč svim naporima, nije uspjela niti jednom prijaviti (prijave su bile otvorene nekoliko puta tijekom zadnjih tjedan dana). Stoga vam ne možemo reći je li jučer na prvoj GGD u Hrvatskoj zaista bilo 150 programerki, developerki i gejmerica ili su bile i one koje imaju smart telefon i samo žele biti viđene :D. Također ne znamo koliko je bilo muškaraca, koji na GGD mogu doći samo kao pratnja. Više o svemu možete saznati na službenim stranicama.

Thermaltake Commander MS-I Snow  Edition

Datum objave 03.12.2011

Thermaltake Commander MS-I Snow Edition

Thermaltake je za ovu zimu pripremio kućište Commander MS-I Snow Edition kako bi se zahvalio svojim fanovima za podršku u 2011. godini i donio im kućište koje će se, kako su oni to slikovito objasnili, uklopiti u snježno bojište. Commander MS-I kućište je postiglo veliki uspjeh od svog predstavljanja u srpnju ove godine, pa su upravo njega odabrali za zimsku izvedbu. Kućište donosi podršku az ekstra duge grafičke kartice (Nvidia GTX590 i AMD Radeon HD6990), cable management mogućnost, 12 cm plavi LED ventilator, USB2.0 i USB 3.0 podršku s prednje strane, i čak devet mjesta za diskove.

Arctic Questionnare

Datum objave 05.12.2011

Arctic Questionnare

Arctic nas obavještava kako trenutno provodi istraživanje tržišta skupljajući informacije od strane korisnika, za razvoj njihovog budućeg proizvoda – gamepada. Sve što trebate je ispuniti upitnik do 18.12.2011. godine i ulazite u izvlačenje za igraće slušalice P531. Arctic obećava kako će sve informacije koje skupe biti korištene samo u istraživanju i neće biti predane trećoj strani.

HP prvi omogućio jedinstveno upravljanje tankim klijetima

Datum objave 06.12.2011

HP prvi omogućio jedinstveno upravljanje tankim klijetima

Tvrtka HP danas je najavila kako je prva na tržištu korisnicima omogućila unificiranje upravljanja uređajima u svim poslovnim jedinicama, ponudivši im odabrane tanke klijente s već instaliranim rješenjem Microsoft Windows Embedded Device Manager 2011.
HP tako tvrtkama i poduzetnicima od danas pomaže proširiti rješenje Microsoft System Center Configuration Manager 2007 s osobnih računala i poslužitelja na tanke klijente HP t5740e i t5570e koji se temelje na operativnom sustavu Windows Embedded Standard, i to preko jedinstvene upravljačke konzole.

HP-ovi tanki klijenti s rješenjem Windows Embedded Device Manager 2011 omogućuju upravljanje inventarom te bolju vidljivost komponenti na svakom tankom klijentu. Nadalje, već instalirani agent omogućuje jednostavniju nadogradnju softverskih rješenja te upravljanje tijekom cijelog životnog ciklusa.
Osim toga, rješenje Windows Embedded Device Manager 2011 omogućuje slanje ažuriranih podataka prema tankom klijentu preko upravljačkog alata, i to kako bi se automatski prilagodilo stanje filtra za pisanje (write filter) te tako omogućilo lakše i uspješnije ažuriranje i nadogradnja.

Nastavak pada hrvatskog IT tržišta u 2011., trećoj  godini zaredom

Datum objave 07.12.2011

Nastavak pada hrvatskog IT tržišta u 2011., trećoj godini zaredom

Potrošnja produkata i usluga informatičke tehnologije u Hrvatskoj u 2011. opast će  za 2.7 posto prema godinu dana prije; na  1.03 milijardu USD. U 2012. godini, nakon tri uzastopne godine pada, očekuje se rast od 2.3 posto, odnosno obujam IT potrošnje od  1.05 milijardi USD. Ovo su osnovni pokazatelji upravo revidirane projekcije rasta IT tržišta analitičke kuće IDC Adriatics (prethodna prognoza objavljena je u travnju ove godine). Nova projekcija temelji se na IDC-evim kvartalnim istraživanjima, nalazima anketa IT industrije i krajnjih korisnika, Fininim financijskim rezultatima IT industrije za prva tri tromjesečja, carinskim podacima te kontaktima s vodećim dionicima domaće IT scene.
 
"Daljnje slabljenje konjunkture i očekivanja ionako krhkog gospodarskog rasta u zemlji i pogoršanja gospodarske okoline u okruženju  te nedavni parlamentarni izbori  dodatno su pogodili IT potrošnju u tekućoj godini i zbog toga je naša projekcija za 2011. korigirana na dolje, a za 2012. značajno umanjena", ističe Boris Žitnik, direktor IDC Adriatics-a. "No, i pri tom treba naglasiti da se i ta prognoza temelji na pretpostavkama da neće doći do dramatičnih kretanja vezanih uz sposobnost servisiranja vanjskog duga i javne potrošnje u zemlji kao ni ozbiljnih lomova u svjetskoj ekonomiji. U suprotnom svako prognoziranje ionako gubi smisao"

Prema prognozi, u 2011. sve sastavnice hrvatskog IT tržišta, hardver, softver i IT usluge zabilježile su pad. Jedini segmenti tržišta koji su, unutar toga, rasli bili su pametni telefoni, mrežna oprema te usluge vezane uz projektiranje i integraciju cloud rješenja.  Potrošnja na hardver i dalje  zauzima oko polovice vrijednosti ukupnog IT tržišta, a slijede ga isporuke IT usluga i softvera.   

"Skroman rast hrvatskog IT tržišta koji se očekuje se u 2012. godini bit će odraz izvjesnog gospodarskog oporavka, daljnjih ulaganja i primjene cloud i mobilnih rješenja  te rasta investicija vezanih za pristupanje Hrvatske Europskoj Uniji. Naravno, mnogo toga ovisit će o stavu o novim tehnologijama i odgovarajućim ulaganjima nove administracije".

Asus Rampage IV Gene

Datum objave 08.12.2011

Asus Rampage IV Gene

Prije gotovo mjesec dana sve su oči bile uprte u izlazak Sandy Bridge-E LGA2011 platforme i izvedbu X79 ploča temeljenih za istu. Bilo je pitanje vremena kada će Asus izdati svoju mATX verziju Republic of Gamers matičnih ploča. Uskoro nas očekuje posljednji iz te serije pod nazivom – ROG Rampage IV Gene. Vijesti o ovoj ploči su procurile sredinom studenoga zajedno s detaljima o Rampage IV Formuli, no gotovo bez nekih opipljivih informacija ili slika. Stranica Sweclockers se dokopala interne Asusove prezentacije koji nam daju ipak više konkretnih informacija o novoj ploči.

Rampage IV Gene bi mogla biti prva predstavljena mATX ploča koja je dizajnirana za 3-Way SLI/CrossFireX sustave. Dizajn njezinog gornjeg dijela je više manje sličan većini X79 ploča; LGA2011 socket je smješten između dva seta DDR3 DIMM utora, a za razliku od nekih, svaki set ima samo dva utora, dakle ukupno četiri. S time da svaki ima svoj zasebni 64-bitni memorijski kanal do memorijskog kontrolera u procesoru. Procesor se napajanja osmerofaznom Digi+ II regulacijom napona. VRM sustav koristi kompaktnije DrMOS čipove koji su hlađeni sa dva heatsinka povezanih heatpipeom.

Utori za proširenja uključuju tri PCI-Express 3.0 x16 utora, koji su konfigurirani u x16/x16/x8 konfiguraciji, te jedan PCI-Express 2.0 x4 utor spojen na X79 PCH. Po pitanju pohrane podataka, na ploči se nalazi četiri SATA 6Gb/s crvene boje s time da su dva spojena na X79 PCH, dok su druga dva spojena na ASMedijin kontroler. Ostatak uključuje tri SATA 3Gb/s porta crne boje, koji su spojeni na X79 PCH. Četvrti SATA 3Gb/s port je namijenjen za eSATA funkcionalnost ploče, a spojen je također na PCH. Ostatak uključuje unaprijeđeni SupremeFX III osmerokanalni zvuk koji standardno uključuje Creative X-Fi software. Nadalje, tu je Intelov gigabitni LAN kontroler, četiri USB3.0 porta (od čega su dva preko headera), USB2.0 i jedan PS/2 kombo utor. Od ostalih dodataka specifičnih za ROG ploče tu su ROG Connect, ROG GameFirst, USB BIOS Flashback, Asus UEFI BIOS.  Zasad još nije poznato vrijeme izlaska ploče.

Samsung obilježio 300 milijuna prodanih mobilnih uređaja u 2011. godini

Datum objave 14.12.2011

Samsung obilježio 300 milijuna prodanih mobilnih uređaja u 2011. godini

Samsung Electronics je objavio kako je ove godine po prvi put u njihovoj povijesti ostvarena prodaja više od 300 milijuna uređaja. Rezultati Samsungova prodaja u 2011. godini zaokružili su iznimno uspješnu godinu za Samsung ka je u pitanju portfelj mobilnih uređaja. Najbolji predstavnici Samsunga su ključni pametni telefoni linije GALAXY S – GALAXY S i GALAXY S II – koji su značajno pridonijeli uspjehu stječući sve veću popularnost među kupcima te su promaknuli GALAXY brend u jedan od najprepoznatljivijih brendova mobilnih uređaja na svijetu. Galaxy S II, koji je predstavljen 2011. godini, postavio je novi prodajni rekord za Samsung generirajući prodaju od 10 milijuna i to brže nego bilo koji drugi mobilni uređaj u povijesti Samsunga. Istovremeno, Samsungov portfelj Bada pametnih telefona nastavio je uzimati zamah u prodaji širom svijeta, nakon što je 2011. godine predstavljena novo nadograđena platforma Bada 2.0. Ove godine Samsung je najavio zanimljive pametne telefone koji će oplemeniti Wave portfelj, uključujući i ključni uređaj Wave 3 koji je trenutno dostupan u Europi te postiže izvrsne prodajne rezultate na svim tržištima na kojima je dostupan. U 2011. godini Samsung je također pomaknuo granice u kategoriji mobilnih uređaja s inovacijama kao što je GALAXY Note, pametni mobilni uređaj sa prvim na svijetu HD Super AMOLED zaslonom veličine 5,3 inča koji zadržava sve prednosti prenosivost pametnog telefona istovremeno uvodeći jedinstveno korisničko sučelje koje kombinira touch screen sa tehnologijom unosa digitalnom olovkom. Galaxy Note nastavlja oduševljavati potrošače diljem svijeta još od njegovog predstavljanja u Europi ovoga listopada.

HP t200 Zero  Client

Datum objave 14.12.2011

HP t200 Zero Client

Tvrtka HP danas je predstavila uređaj HP t200 Zero Client for MultiSeat, prvi takve vrste u industriji. Spomenuto rješenje omogućuje dijeljenje istog računala i dolazi s opcijom povezivosti preko USB-a ili Etherneta. Tvrtkama i poduzetnicima daje fleksibilnost koja je potrebna da bi se na jedno računalo dodalo više korisnika, i to po cijeni koja je tek djelić one po korisniku uobičajenih osobnih računala.
HP je novi uređaj predstavio na sajmu Small Business Expo 2011 u New Yorku.
Inače, HP t200 Zero Client je PnP uređaj osmišljen kako bi omogućio cjenovno povoljnu nadogradnju i širenje te jednostavno pokretanje i korištenje. Osim toga, donosi dobro poznato računalno okruženje, zahvaljujući operativnom sustavu Windows, i to za najviše 15 različitih korisnika bez potrebe za dodatnim računalima. Uređaj je namijenjen malim i srednjim poduzetnicima, obrazovnim i pozivnim centrima,  školama, medicinskim institucijama, proizvodnim pogonima te ostalim organizacijama u kojima nekoliko zaposlenika dijeli isti radni prostor.

HP t200 Zero Client  osmišljen je kako bi omogućio brzu i inovativnu produktivnost. Zahvaljujući spomenutom uređaju, nekoliko se korisnika može vrlo jednostavno spojiti na jedno jedino računalo HP Compaq ms6200 Series Desktop, i to preko USB-a (ako se radi o istim ili fizički bliskim radnim okruženjima) ili preko Etherneta (ako se radi o udaljenim radnim okruženjima). Za razliku od konkurentskih rješenja, rješenje HP MultiSeat Solution jednostavno se pokreće i koristi te ne zahtijeva otvaranje računala kako bi se instalirale kartice za proširenje. Svako rješenje HP MultiSeat Solution dovoljno je jednostavno za mala, neregulirana IT okruženja, te dovoljno snažno za robusnu poslovnu produktivnost. Osim toga, vrlo lako i brzo se instalira zahvaljujući alatima s „čarobnjakom“ za instalaciju .
Uređaj HP t200 Zero Client neznatno je veći od špila karata te troši tek 3 W energije ako se spaja preko USB-a, čime zapravo smanjuje troškove  energetske potrošnje. HP t200 Zero Client dolazi s Microsoftovom licencom za operativni sustav (OS) MultiPoint Server 2011 koji omogućuje potpunu kompatibilnost s najnovijim OS-om, sigurnosnim zakrpama i najnovijim podacima. Osim toga, HP pruža cjelokupnu podršku koja se odnosi na cijelu ponudu.
Uređaj HP t200 Zero Client for MultiSeat u Hrvatskoj je dostupan od ovog mjeseca,  i to po početnoj cijeni od 850 kuna s PDV-om..

Verbatim Solid State Drive  Upgrade Kit

Datum objave 19.12.2011

Verbatim Solid State Drive Upgrade Kit

Novi Verbatimov SATA-II Solid State Drive Upgrade Kit nudi alternativu 2,5-inčnim i 3,5-inčnim tvrdim diskovima za prijenosnike i stolna računala. Osigurava kraće vrijeme pokretanja računala, bolje performanse sustava i aplikacija, poboljšanu otpornost na udarce, dulje trajanje baterije na prijenosnicima, a uz to je i potpuno tih. Programski paket NTI Echo omogućuje kopiranje svih podataka s tvrdog diska na SSD. Verbatimov SSD Kit također uključuje posebno kućište kojim se originalni tvrdi disk „pretvara“ u vanjski USB tvrdi disk. SATA-II Solid State Drive Upgrade Kit je dostupan u dućanima već sada, po preporučenim cijenama od 755 kn (64 GB) odnosno 1.199 kn (128 GB). Verzija od 64 GB nudi brzinu zapisivanja do 225 MB/sek te brzinu čitanja do 265 MB/sek, dok verzije od 128 GB i 256 GB nude brzinu zapisivanja do 225 MB/sek te brzinu čitanja do 270 MB/sek.

IBM-ovih pet za sljedećih pet

Datum objave 20.12.2011

IBM-ovih pet za sljedećih pet

Tvrtka IBM je predstavila šesto po redu godišnje predviđanje "IBM-ovih pet u pet" (IBM Five in Five) – popis inovacija koje imaju potencijal u sljedećih pet godina promijeniti načine kako ljudi rade, žive i zabavljaju se. Najnovijih „pet u pet“ temelji se na društvenim i tržišnim trendovima kao i na tehnologijama koje nastaju u IBM-ovim laboratorijima diljem svijeta i koje će navedene preobrazbe učiniti mogućima. Evo kako će navedenih pet tehnologija odrediti našu budućnost:

Svoj dom ćete napajati energijom koju ćete sami proizvoditi

Sve što se kreće ili stvara toplinu može stvarati i energiju koju se onda može uhvatiti i pohraniti. Šetanje, trčanje, vožnja bicikla, toplina iz osobnog računala, čak i voda koja teče kroz slavine u vašoj kući, stvaraju energiju. Napreci u tehnologijama iskorištavanja obnovljivih izvora energije omogućit će pojedincima prikupljanje kinetičke energije koja sada propada i njenu uporabu za napajanje kuća, ureda, tvornica i cijelih gradova. Zamislite da na žice na kotaču bicikla možete zakvačiti male uređaje koji pune bateriju dok se vozite. Tako ćete ne samo stići tamo kamo ste krenuli, već istodobno prikupiti nešto energije kojom poslije možete osvijetliti dom.

Lozinka vam više nikada neće trebati

Vas biološki sklop ključ je vaše osobnosti, vašeg identiteta i uskoro taj isti biološki sklop služit će i za njegovu zaštitu. Više nećete morati izmišljati, zapisivati ili pamtiti veći broj lozinki kojima se koristite za pristup raznim uslugama i podacima. Zamislite da možete jednostavno proći pokraj bankomata i sasvim sigurno podići novac izgovarajući svoje ime ili gledajući u mali senzor koji može prepoznati jedinstveni uzorak u zjenici oka. Ili da možete na isti način provjeriti stanje na svom bankovnom računu putem mobitela ili tablet računala.

Čitanje misli više nije znanstvena fantastika

Od Houdinija preko Skywalkera do X-Mena, čitanje misli bilo je tek nešto što su ljubitelji znanstvene fantastike željeli, no što se nije ostvarivalo. No, ta želja uskoro bi ipak mogla postati stvarnost. Znanstvenici u IBM-u upravo istražuju na koje načine mogu povezati mozak s uređajima kao što su osobno računalo ili mobitel. Tako biste nekoga mogli nazvati čim na to pomislite. Ili bi mogli upravljati kursorom na ekranu računala tako što biste zamislili točku u koju ga želite pomaknuti.
Unutar sljedećih pet godina vidjet ćemo prve aplikacije te tehnologije u video igrama i u industriji zabave. Štoviše, liječnici će moći tu tehnologiju koristiti za testiranje obrazaca mozga, pa možda čak i za osmišljavanje boljih načina rehabilitacije te će naučiti bolje razumijevati poremećaje mozga, kao što je, primjerice, autizam.

Svi će imati jednak pristup digitalnim tehnologijama

U našem globalnom društvu rast i blagostanje gospodarstava sve više ovisi o stupnju pristupa informacijama. Za pet godina, procijep između onih koji taj pristup imaju i onih koji taj pristup nemaju bitno će se smanjiti, zbog napretka koji će se ostvariti u mobilnim tehnologijama. Danas na planetu živi sedam milijardi ljudi. Za pet godina u svijetu će se, procjenjuje se, prodati 5,6 milijardi raznih mobilnih uređaja – što znači da će 80 posto sadašnjeg broja stanovnika imati mobilni uređaj.

Komercijalne poruke postat će važnije od ostalih elektroničkih poruka

Pomislite samo na to koliko smo preplavljeni oglasima koje smatramo nebitnima ili neželjenima. Ubrzo, to više neće biti tako. Za pet godina neželjene poruke komercijalnog sadržaja bit će toliko personalizirane i relevantne da ćete pomisliti kako je spam umro. Istodobno, spam filtri će postati tako precizni da do vas više nikad neće dospjeti neka oglasna poruka koju niste željeli vidjeti. Zamislite da ulaznice za koncert grupe koju želite vidjeti budu rezervirane na vaše ime u istom onom trenutku kad budu puštene u prodaju i to upravo za onu večer u tjednu u kojoj ste slobodni. Putem upozorenja koja će dolaziti ravno na vaš mobitel moći ćete te ulaznice odmah i kupiti. Ili, zamislite da dobijete obavijest o nadolazećoj snježnoj oluji. Na temelju te informacije možete odmah promijeniti plan putovanja. IBM razvija tehnologiju koja se koristi analitikom u stvarnom vremenu kako bi dao smisao podacima i integrirao ih. Podacima koji dolaze iz baš svih aspekata vašeg života, počevši od društvenih mreža, online profila do svih drugih sadašnjih i bivših podataka koje smatrate korisnima. Od vijesti, sportskih novosti, do politike, pouzdat ćete se u to da tehnologija zna što zapravo želite. Sami ćete odlučiti što s dobivenim informacijama želite učiniti.

Forum

Objavljeno prije 1 minute

P: Blackmagic Design Intensity Pro 4K capture kartica, Antec GX1200 kučište-više kom

Objavljeno prije 18 minuta

Tanix TX3 mini

Objavljeno prije 22 minute

OT: Strujni bojler

Objavljeno prije 35 minuta

Koju stolicu kupiti?

Objavljeno prije 1 sat

ARM

Članci

Brzi test - Cooler Master SickleFlow 120 ARGB White Edition 3IN1

Brzi test - Cooler Master SickleFlow 120 ARGB White Edition 3IN1

Cooler Master je sredinom prošle godine osvježio svoju SickleFlow seriju ventilatora. Dodali su Air Balance dizajn lopatica za stvaranje većeg zračnog pritiska i protoka, a veći je i izbor modela. Nama je na brzi test stigao 3-u-1 kit Sickl... Pročitaj više

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Na brzi test nam je stigao ADATA-in HD770G robusni eksterni tvrdi disk s RGB osvjetljenjem. Kada je predstavljen, još tamo krajem 2019. godine, bio je to prvi eksterni disk s RGB LED rasvjetom. No, ono što je ipak bitnije je da je riječ o č... Pročitaj više

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid nam je na test poslao svoj Phantom Black hladnjak za procesore. Riječ je o dvostrukom tower hladnjaku koji dolazi s dva 120-milimetarska ventilatora u push-pull konfiguraciji. Ovo nije ogroman hladnjak kao primjerice Noctua D15 i upra... Pročitaj više

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

Iz CoolerMastera nam je na test stigao njihov Hyper 212 Evo V2. Ovaj poznati model je nadograđen i poboljšan s asimetričnim dizajnom toplovodnih cijevi, koji sada omogućava 100% kompatibilnost s RAM modulima, a i profil hladnjaka je nešto s... Pročitaj više

Brzi test - ADATA Swordfish 1TB & SU750 512GB

Brzi test - ADATA Swordfish 1TB & SU750 512GB

Iz ADATA-e su nam na brzi test stigla dva SSD-a. Prvi je u M2. 2280 formatu naziva Swordfish i kapaciteta 1 TB, a drugi je klasičnog 2,5-inčnog formata naziva SU750 i kapaciteta 512 GB. Swordfish SSD-i su ulazni modeli za kreativce i igrače... Pročitaj više

Svi članci