asus_prime_x670e_pro_wifi_1 asus_prime_x670e_pro_wifi_2

Na red dolazi još jedna X670E ploča za recenziju. Riječ je o PRO modelu ploče iz PRIME serije koja je konstrukcijski slična TUF Gaming ploči koju smo testirali prošli tjedan, no ipak s nekim suptilnim razlikama. Donosi jasno svu silu opreme koja i inače dolazi s jačim Asusovim pločama, ali i AI Overclocking, AI Cooling II, AI Noise Cancellation tehnologije koje koriste moderni DIY PC graditelji.

U videu otpakiravanja smo kombinirali dvije konstrukcijski vrlo slične ploče, a opet različitih filozofija. Vidimo kako su pakirane i njihove osnovne razlike, dok im je bundle identičan:

 • 2 x SATA 6Gb/s kabeli
 • 1 x ASUS Wi-Fi okretna antena
 • 2 x paketić gumica za M.2
 • 2 x paketića vijaka M.2 SSD
 • 1 x Q-konektor
 • 1 x vodič za korisnike

asus_prime_x670e_pro_wifi_3

Prime ploče prate određenu filozofiju, a u ovoj generaciji s X670E čipsetom ih ima pet. Tome možemo pribrojati i deset B650 ploča. Karakteristika im je crni PCB prošaran bijelim trakama i natpisima, aluminijski sivi hladnjaci i bijeli pokrov stražnjih I/O portova. Ploča je dosta promijenjena dizajnerski u odnosu na prethodnicu X570-PRO. Stara je imala aktivni hladnjak na čipsetu, dok je kod nove (kao uostalom i kod svih X670 ploča) čipset podijeljen u dva čipa, pa je i hladnjak sada veći, no nema tu aktivnu komponentu. Dodano je više M.2 slotova, a i povećan je broj njihovih hladnjaka. Dizajn bijelih šara na ploči je također promijenjen, dodani su plastični elementi na hladnjake i pokrov, a novo je i RGB LED osvjetljenje.

asus_prime_x670e_pro_wifi_4

Layout ploče je isti kao i kod TUG Gaming X670E-PLUS WiFi modela, no u nekim se detaljima ipak razlikuju. Svi su headeri i konektori na istim mjestima, no na ovoj ploči je jedan ARGB header manje. Osim toga, ova ploča ima Power i Clear CMOS tipke na mjestu gdje je kod TUF modela osvijetljeni TUF logo. Na to možemo nadodati i izbacivač za prvi PCIe slot kojeg na TUF-u nema, baš kao i hladnjak za srednji M.2 slot. Tehnologije i korištene elektroničke komponente su manje više iste, samo što TUF ima i dodatne vojne certifikate.

asus_prime_x670e_pro_wifi_5 asus_prime_x670e_pro_wifi_6

Oko AM5 socketa su se smjestili povećani hladnjaci na VRM dijelu u odnosu na prošlu generaciju. Nije ni čudo, jer sada procesori troše više i trebaju bolju napojnu jedinicu. Stoga je i prostora nešto manje, ali dovoljno ga je za sve veće hladnjake s jednim ventilatorom, dok će oni vanjski sigurno stršati – ili iznad memorijskih modula ili iznad VRM hladnjaka. Mi smo koristili AIO hladnjak za procesor pa tih problema nismo imali.

Memorijski utori primaju DDR 5 memoriju, maksimalnog kapaciteta 128 GB (4x 32 GB) i maksimalnog data ratea 6400+ prilikom overclockinga, a podržani su naravno EXPO profili memorije. Na ovom se dijelu ploče još nalaze i konektori za ventilatore i AIO pumpu, ARGB header, osnovna LED dijagnostika (četiri POST LED-ice), 24-pinski ATX power konektor, 2x 8-pinska EPS power konektora, te USB 3.2 Gen 1 header i  USB 3.2 Gen 2 port.

asus_prime_x670e_pro_wifi_7 asus_prime_x670e_pro_wifi_8

I dok se hladnjaci malo razlikuju dizajnom i veličinom na ovoj i TUF Gaming X670E-PLUS ploči, napojna im je jedinica identična. To znači da je 14+2 fazna, teamed up konstrukcije sa 70-amperskim integriranim MOSFET-ima (Monolithic Power Systems MPS2121) i Digi+ EPU ASP2206 kontrolerom. U fazama su još i 5K Black Metallic kondenzatori i kvalitetne prigušnice. Ukupno je tako procesoru moguće isporučiti do 1.120 ampera struje. Manja količina aluminija na lijevom dijelu VRM jedinice je značila i nešto više zagrijavanje pa smo vanjskim IC termometrom izmjerili 72,1°C, dok je kod TUF ploče temperatura bila niža – 64,1°C. Ništa strašno, no u oba slučaja je poželjno osigurati dobar protok zraka u kućištu koji će strujati i preko VRM-a te tu temperaturu malo spustiti.

asus_prime_x670e_pro_wifi_9

Donji dio ploče je identičan kao kod TUF Gaminga. Nalazimo jedan oklopljeni PCIe 5.0 x16 slot, ispod kojega su po jedan PCIe 4.0 x4 slot i PCIe 4.0 x16 slot ali propusnosti x4. Na lijevoj se strani nalazi audio jedinica s Realtekovim S1220A CODEC-om (120 dB SNR playback i 113 dB SNR recording; podržani 32-bitni/192 kHz formati). Audio jedinica je na odvojenom dijelu PCB-a, ima zasebne slojeve za kanale, te premium audio kondenzatore. Za mrežnu povezivost se brine Realtekov 2,5-gigabitni LAN kontroler koji radi solidno.

asus_prime_x670e_pro_wifi_10

Ploča ima četiri M.2 slota i četiri SATA porta od čega su dva vertikalna. Svi M.2 slotovi imaju hladnjake što nije slučaj kod TUF modela. Prvi je M.2 PCIe 5.o x4 i podržava 2280 uređaje, drugi je M.2 PCIe 4.0 x4 s podrškom za 22110 uređaje, treći je M.2 PCIe 4.0 x4 s podrškom za 2280 uređaje i četvrti je M.2 PCIe 4.0 i SATA s podrškom za 22110 uređaje. Dva 22110 slota kontrolira čipset, a dva 2280 procesor. Na dnu se ploče nalaze uobičajeni headeri i konektori. Zagrijavanje čipseta je nešto izraženije i sonda je očitala maksimum od 63,7°C, što je za stupanj više nego kod TUF ploče.

asus_prime_x670e_pro_wifi_11

Stražnji panel je malo drugačiji nego kod TUF modela, no samo u obliku USB portova. Naime, TUF ima pet Type A USB 3.2 Gen 1 portova, a ova ploča ih ima četiri s dodatkom Type C porta. Sve ostalo je identično. Tako ova ploča ima čak tri Type C porta, a sve zbrojeno izgleda ovako:

 • 1 x USB 3.2 Gen 2×2 port (1 x USB Type-C)
 • 4 x USB 3.2 Gen 2 portova (3 x Type-A, 1 x USB Type-C)
 • 5 x USB 3.2 Gen 1 portova (4 x Type-A, 1 x USB Type-C)
 • 1 x DisplayPort
 • 1 x HDMI port
 • 1 x Wi-Fi Modul
 • 1 x Realtek 2.5Gb Ethernet port
 • 5 x Audio jackova
 • 1 x BIOS FlashBack tipka

WiFi povezivost se ostvaruje preko 2×2 WiFi 6E modula koji podržava tri pojasa – 2,4, 5 i 6 GHz, te podržava Bluetooth v5.2. WiFi radi dobro, prijem signala je kvalitetan i veza je stabilna.

Ploča je kvalitetno napravljena, a donosi tzv. 5X Protection III dizajn koji uključuje DIGI+ VRM, EDS guards, LAN Guard, Overvoltage zaštitu, Safeslot Core+ i Stainless-steel zaštitu stražnjih portova – klasika. Tu su i AI Overclocking, AI Cooling II i AI Noise Cancellation tehnologije.

asus_prime_x670e_pro_wifi_uefi_1 asus_prime_x670e_pro_wifi_uefi_2

asus_prime_x670e_pro_wifi_uefi_3 asus_prime_x670e_pro_wifi_uefi_4

UEFI sučelje je u PRIME bojama, a standardno je bogato, pregledno i brzo. Nudi različite opcije za tweaking i overclocking, uz dovoljno izdašne napone za zračno ili vodeno hlađenje. AI Tweaker je glavno mjesto za podešavanje mnoštva opcija, a tu se nude i napredniji meniji poput Tweakers Paradisea. Softverska je priča kao i uvijek odlična i tu je Armoury Crate, AI Suite 3, CPU-Z, DTS:X Ultra, MyASUS, WinRAR, trial Norton anti-virusa itd.