asus_g_g531gu_1

Asus je ovu novu G seriju prijenosnika zamislio kao povoljniju alternativu Scar i Hero modelima, pa su neki elementi poput aluminijske gornje strane, Keystone-a, jačih grafičkih opcija i 240 Hz ekrana izostavljeni. Ipak, i ovdje je riječ o moćnom gamerskom prijenosniku što se može vidjeti iz specifikacija. Pogoni ga šest jezgreni i7 9750H procesor, ima diskretnu GeForce GTX1660 Ti grafiku, 120-hercni ekran, igraću tipkovnicu, moćno hlađenje itd.

asus_g_g531gu_2

Prijenosnik dolazi dobro zapakiran u debelu kartonsku kutiju s ručkom za lakše prenošenje, koja je dovoljno elegantna pa vam kod prijenosa čak ni ne treba torba. Kutija ga sigurno čuva od mehaničkih oštećenja,a po otvaranju stranice se prijenosnik uzdiže i prezentira korisniku. Ispod i pored prijenosnika su i različiti kartonski odijeljci u kojima se nalazi primjerice AC/DC adapter te upute za rad. Bitno za znati je da G531 dolazi s dvije godine garancije.

asus_g_g531gu_3

G serija je dizajnirana suradnji s BMW Designworks Group studijom, s jasno izraženim elementima, nadopunjenim s 3D Flow zonama za efikasnije hlađenje.  G531GU je kompletno izveden iz plastike, no vrlo kvalitetne i odlično obrađene plastike. Gornja stranica imitira brušeni aluminij u dva smjera što stvara odličan efekt, a na njoj se ponosno šepuri i ROG logo. Gdje gornja stranica, tj. ekran završava, počinje stilski  i funkcionalno oblikovan plastični element s perforacijama ispod kojeg su veliki bakreni hladnjaci rashladnih sistema, ali i dio I/O portova prijenosnika. Dimenzije G531 od 360 x 275 x 26 milimetara upućuju na to da je riječ o masivnom 15,6-inčnom prijenosniku, a to potvrđuje i izmjerena masa od 2,48 kilograma.

asus_g_g531gu_4

Kvaliteta plastike je dobra na svim površinama, prijenosnik je čvrst i robustan. Očekivano, ekran i plastika koja ga štiti jesu podložni uvijanju, no to je i očekivano. Ako ga se poklapa i otvara onako kako treba, po sredini, nikakvog uvijanja nema. Donja je strana prijenosnika također orijentirana ka čim efikasnijem hlađenju unutrašnjosti pa je njen veći dio rešetkast za usis zraka. Servisni je pristup lak uz pomoć vijaka, a prijenosnik na površini leži na pet gumenih podloga – četiri u kutevima i jedna u sredini.

Ono po čemu je specifičan je trostrana RGB LED traka od prozirne plastike koja je dio Aura osvjetljenja G serije. RGB LED je sveprisutan i blještavilo je popularno među modernim gamerima, dok za one konzervativnije ostaje utješna činjenica da ga se može u potpunosti isključiti.

asus_g_g531gu_5

Podizanjem ekrana uočavamo zanimljiv dizajn donjeg dijela ekrana, njegove dvostruke šarke koje su robusne i pružaju dobar otpor, te činjenicu kako gamerskim laptopima i dalje očito ne trebaju web kamere. Ekran je lijepo razvučen i rubovi su zadovoljavajuće uski pa je time i poboljšan efekt kod igranja. Na rubovima se nalaze i gumene podloge koje osiguravaju mek kontakt ekrana i tijela prijenosnika u zatvorenom stanju.

Tehničke specifikacije:

 • Model: G531GU-AL009
 • Boja: Crna
 • Ekran: IPS panel dijagonale 15,6 inča, rezolucije 1920 × 1080 piksela (141 ppi), omjer stranica 16:9 i stope osvježenja od 120 herca.
 • Procesor: Intel Core i7-9750H (šest jezgri, 12 logičkih, od 2.6 GHz do 4.5 GHz, 12MB Smart Cache, 45 W (35 W TDP-down))
 • Čipset: Intel Cannon Point HM370
 • Grafička kartica: dedicirana: Nvidia GeForce GTX 1660 Ti sa 6 GB GDDR6 (1.590 MHz GPU boost, 1.500 MHz memorija (12Gbps)), integrirana: Intel HD Graphics 630
 • Radna memorija: 1x 16GB LPDDR4 2667 MHz CL19
 • SSD: WDC PC SN520 SDAPNUW-256G NVMe
 • HDD: Seagate FireCuda 1TB SSHD ST1000LX015-1U7172 (SATA III, 5400 rpm)
 • Zvuk: Realtek ALC294, stereo zvučnici
 • WLAN: Intel Wireless-AC 9560 160MHz (2×2,dual band, 1.73 Gbps, M.2 format), Bluetooth 5.0
 • LAN: Realtek PCIe Gigabit controller
 • Eksterni portovi: 3x USB Type A gen 1, 1x USB Type C gen 2, 1x RJ45, 1x combo 3,5 mm jack
 • Baterija: 66 Wh, AC/DC adapter 250 W
 • Oprema: Light bar, combo jack (mikrofon/slušalice)
 • Masa: 2.48 kg
 • Dimenzije: 302 x 199 x 11,6 mm
 • Jamstvo: 2 godine

asus_g_g531gu_6 asus_g_g531gu_7

Hlađenje je izvedeno po “intelligent cooling” filozofiji, a to znači da je prava mješavina funkcionalnosti i performansi s dobro provjetrenom unutrašnjosti i samočistećim termalnim modulima koji izbacuju prašinu za duži životni vijek. Dva su masivna bakrena hladnjaka vidljiva na stražnjoj strani povezana toplovodnim cijevima zaduženim za odvodnju topline s grafičkog procesora i dedicirane memorije, te CPU-a. Svaki od bakrenih hladnjaka hladi moćan 12-voltni N-blade ventilator sa 83 tanke lopatice napravljene od liquid-crystal polimera. Sistem je složen tako da se i tipkovnica (njena donja strana) aktivno hladi pa se ona ni u jednom trenutku ne zagrijava previše i ostaje mlaka na dodir. Hlađenje ima tri moda rada koje kontroliramo uz pomoć Hyperfan tipke na prijenosniku – Turbo, Balanced i Silent, a tome se prilagođavaju i performanse hardvera. U Turbo modu u kojem smo prijenosnik i testirali je hardver najbrži, a hlađenje najbučnije – izmjerili smo čak 49 dBA (Meterk MK09, na oko 40 centimetara udaljenosti).

asus_g_g531gu_8 asus_g_g531gu_9

U sredini se stražnjeg dijela prijenosnika nalazi i I/O panel za RJ45, HDMI 2.0b, USB 3.1 gen 2 Type C portovima (Display Port funkcija), te ulazom za napajanje. Lijeva strana kućišta prijenosnika je rezervirana za čak tri USB 3.1 gen 1 Type A porta i jedan audio combo port (slušalice s mikrofonom), a s desne se nalazi još jedna rešetka s izloženim masivnim bakrenim hladnjakom. S obje se bočne strane nalazi i rešetka vrlo dobrog audio sistema, tj. stereo zvučnika (2x 4W Smart AMP), koji su dovoljno glasni i “jasni” za uživanje u igrama i multimediji.

asus_g_g531gu_10 asus_g_g531gu_11

Tipkovnica je chicklet tipa s pozadinskim RGB LED osvjetljenjem u četiri zone. Sve su tipke crne osim prozirnih WASD tipaka čime je jasno naglašena gamerska priroda laptopa. Tipkovnica ima N-key rollover funkciju pa se neće desiti da ne registrira prilikom brze akcije i pritiskanja više tipaka. Poklopci su zakrivljeni, otpor tipaka je solidan, hod je jasno ograničen kao i kod svake tipkovnice ovoga tipa (uključenje je na oko pola puta pa je overstroke duži), a svaki je prekidač dobar za 20 milijuna pritisaka. Kratak hod nam nije stvarao naročite probleme prilikom igranja, ali ni pisanja, no voljeli bi vidjeti veću enter tipku. Funkcijske tipke imaju i svoje sekundarne funkcije od kojih je dio za multimediju, a dio za svjetlinu ekrana i slične funkcije. Uz to tu su i odvojeni hotkeyevi – Volume Down i Up, Microphone mute, HyperFan i Armoury Crate. Touch pad je zadovoljavajuće velik, ima dvije odvojene fizičke tipke (što hvalimo), ali i korisnu sekundarnu funkciju koja simulira numerički dio tipkovnice – uključujemo ju dužim pritiskom u desnom kutu touchpada.

asus_g_g531gu_13 asus_g_g531gu_14

Aura osvjetljenje čini velik dio osobnosti ovoga prijenosnika s četiri zone osvjetljenja tipkovnice i dugačkim (opcionalnim) light barom. Sve se sinkronizira putem Aura Sync softvera, a efekti su već dobro poznati – Static, Breathing, Strobing, Color Cycle, Rainbow, Music i Smart. Efekte možemo mijenjati i putem lijeve i desne arrow tipke na tipkovnici.

Dobra povezivost prijenosnika je igračima uvijek ključna, pa je G531 opremljen s Intel Wireless-AC 9560 kontrolerom koji radi na 2,4 i na 5 GHz (160 Hz), ima 2×2 konfiguraciju antena i ROG RangeBoost tehnologiju koja odabire najbolji par antena za poboljšanje signala. Prijem signala je vrlo dobar i mi smo na udaljenosti od 5 metara i jednog zida ostvarili vezu od 390 Mbps, dok je maksimalna teoretska kombinirana brzina 1.73 GBps. Za fizički spoj tu je RJ45 port i Gigabitni Ethernet kontroler.

asus_g_g531gu_16

Ekran u G531GU ima Sharpov IPS panel, dijagonale 15,6 inča i omjera stranica 16:9. Rezolucija je 1920 x 1080 što je u kombinaciji s moćnom grafičkom karticom idealno za igranje. Ono što će još gameri cijeniti je stopa osvježavanja ekrana od 120 Hz, pa je slika vrlo fluidna u visokom framerateu. Kvaliteta prikaza slike je dobra, a kalibratorom smo izmjerili 65% pokrivenosti sRGB spektra, 46% pokrivenosti NTSC spektra, i 48% pokrivenosti AdobeRGB spektra. Osvjetljenje je prosječno uz izmjerenih 257,3 kandela, dok je nekalibrirana gamma 2.11 što je vrlo dobra vrijednost. Ekran je matiran pa nema refleksija, a uz brzu stopu osvježavanja i pristojnu kvalitetu slike igranje je užitak. Kutevi gledanja su vrlo dobri sa svih strana, osim donje.

asus_g_g531gu_17

Za moćan je hardver potrebno i moćno napajanje, pa je AC/DC “cigla” dosta velika i pri 19.5 V je u stanju dati 11.8 ampera struje, što iznosi 230,1 W snage. Prijenosnik u igrama troši između 100 i 120 W, pa adapter najčešće radi na oko 50% opterećenja što je idealno za efikasnost. Ugrađena baterija je kapaciteta 66 Wh.

Na prijenosniku koji nam je stigao na test nije bilo operativnog sistema, pa je instalacija Windowsa 10, instalacija upravljačkih programa i podešavanje svega potrajalo jedno vrijeme, ali nam i stvaralo manje probleme. Naime, Asus očito još nije usavršio ROG Live Service Package softver koji je potreban za ispravno funkcioniranje Armoury Crate-a uz pomoć kojeg kontroliramo i rashladni sustav i osvjetljenje, pa nam nije pošlo za rukom to ispravno “upogoniti”. Svi ostali driveri su se instalirali bez problema i svi su ostali sustavi prijenosnika radili normalno.