raijintek_eos240rbw_1 raijintek_eos240rbw_2

Nakon testa Orcusa 240 RBW, na red dolazi još jedan Raijintekov AIO hladnjak. EOS 240 RBW je ponešto drugačije konstrukcije, tj. filozofije gradnje od Orcusa. Zajedničko im je to što im pumpe nisu u bazi. Dok je ona kod Orcusa integrirana u cijev, kod EOS-a je smještena u tijelo radijatora! Ovakav zanimljiv i patentirani koncept donosi čišći dizajn baze koja može biti znatno manja, a i dalje je riječ o moćnom sustavu. Uz to, EOS ima i radijator visoke gustoće kanala, te naravno neizbježno ARGB LED osvjetljenje na bazi, te na ventilatorima.

raijintek_eos240rbw_3 raijintek_eos240rbw_4

EOS ima drugačiju boju kutije od Orcus proizvoda, ali je prezentacija proizvoda i način pakiranja isti. Unutar se tvrde kartonske kutije nalaze dijelovi hladnjaka, smješteni u kartonsko ležište i najlonske vrećice. Uz slikovne upute o načinu montaže, tu su i svi potrebni dijelovi za ugradnju na jedan od podržanih socketaAMD AM4/AM3+/AM3/AM2+/AM2/FM2+/FM2 i Intel LGA 775/115x/1366/201x/2066 CPU (Core i3 / i5 / i7 / i9 CPU). Za instalaciju na svaki od navedenih ležišta tu su zasebne stražnje pločice, zasebni nosači koji se montiraju na bazu, te zajednički vijci i matice, Y adapter za ventilatore, vijci za ventilatore i termalna pasta.  Hladnjak je moguće instalirati i na TR4/sTRX4 ali se adapter kupuje zasebno.

 

raijintek_eos240rbw_5

Ventilatori su drugačiji nego oni koji dolaze uz Orcus AIO. Ovi su potpuno crnog kućišta, bez prozirne trake koja ih okružuje, te mliječne plastike propelera umjesto prozirne. S obje strane na rupama za montažu ventilatori imaju gumene podloške za smanjenje prijenosa vibracija, a svaki ventilator ima po dva konektora – 4-pinski PWM za napajanje i kontrolu broja okretaja, te 4-pinski za LED rasvjetu (5V addressable header).

Ventilatori imaju hidraulički ovjes, deklariranu brzinu vrtnje između 800 i 1.800 okretaja u minuti, sa startnim naponom od 7 V i radnim od 12 V. Maksimalni deklarirani protok zraka koji ostvaruju je 75 CFM-a, a maksimalni statički pritisak je 2.3 mmH2O, što su znatno više vrijednosti nego kod Orcusovih ventilatora. Maksimalna deklarirana buka je istih 28 dBA. Svaki pojedini ventilator ima maksimalnu potrošnju od 2.1 W, a RGB LED osvjetljenje može maksimalno potrošiti do 1,8 W. Očekivani životni vijek ventilatora je 40.000 radnih sati.

raijintek_eos240rbw_6 raijintek_eos240rbw_7

Prvo što primjećujemo kod dizajna radijatora EOS 240 RBW hladnjaka je njegova dužina koja iznosi 287 milimetara, što je 15 više od radijatora na Orcusu. Razlog tome je smještaj vodene pumpe u sklop radijatora, što je omogućilo vrlo nizak profil same baze. Radijator je visok standardnih 120 i širok 29 milimetara. Ukupna masa hladnjaka iznosi 790 grama, a termalna otpornost mu je 0.12°C/W. Radijator ima dizajn visoke gustoće kanala za vodu kojih je 12, zbog čega je bilo potrebno korištenje ventilatora s višim statičkim pritiskom nego kod Orcusa. Uz AIO dolaze dva 120-milimetarska ventilatora, a moguće ih je ugraditi još dva (ukupno četiri).

Cijevi su teflonske, pojačane, tj. opletene mrežom od najlonskog konca, a duge su 375 milimetara – dovoljno za većinu kućišta. Unutarnji promjer cijevi je 8 milimetara, a vanjski 16. Ukupna zapremina tekućine u čitavom sustavu je 150 mililitara.

raijintek_eos240rbw_8 raijintek_eos240rbw_9

raijintek_eos240rbw_10

Baza, odnosno vodeni blok, se sastoji od vanjskog metalnog poklopca ispod kojeg je kućište s ARGB LE diodama. Vodeni je blok smješten u plastično kućište, na dnu kojega se nalazi bakrena ploča dimenzija 68 x 65 x 40 milimetara, koja s unutarnje strane u sredini ima 0.12-milimetarske bakrene mikro kanale za bolju disipaciju topline na tekućinu. Sama kontaktna površina bakrene ploče je zadovoljavajuće glatka, a veća kontaktna površina doprinijet će boljem transferu topline s IHS-a procesora. Na bazi se nalazi samo jedan 4-pinski ARGB ženski konektor kojeg spajamo na ploču, te na istom kabelu muški na kojeg spajamo ARGB konektore s ventilatora.

raijintek_eos240rbw_11

Pumpa je kao što smo rekli integralni dio radijatora, a napaja se putem jednog SATA Power konektora na kabelu dužine 500 milimetara. Dimenzije pumpe su 120 x 32 x 32 milimetra, ovjes je keramički, a maksimalna protočnost iznosi 40 litara u satu. Maksimalni pritisak glave je 1,5 metara. Maksimalni broj okretaja pumpe je 4.500 u jednoj minuti, maksimalna deklarirana buka 30 dBA, a životni vijek 50.000 radnih sati. Potrošnja pumpe je 3,6 W. I pumpa i radijator su u radu vrlo tihi, te smo izmjerili maksimalnih 39,5 dBA.

raijintek_eos240rbw_13

Ventilatore montiramo s dužim vijcima i podloškama, a ako poželite instalirati još dva na drugu stranu, morate kupiti i dodatne vijke. Orijentacija ventilatora je također bitna u ovisnosti o položaju radijatora u kućištu, a mi smo ih ovako okrenuli da stvaraju kakvu takvu zračnu struju prema matičnoj ploči i napojnoj jedinici. Znamo da AIO hladnjaci nisu najidealniji po pitanju hlađenja napojne jedinice, i svaka dodatna zračna struja preko nje je dobro došla. Isto tako, zbog malo veće dužine radijatora potrebno je unaprijed znati ima li dovoljno mjesta u vašem kućištu za njegov smještaj. Tamo gdje stanu samo 240-milimetarski, možda ima i drugih prepreka koje bi mogle zasmetati.

raijintek_eos240rbw_14 raijintek_eos240rbw_15

raijintek_eos240rbw_16 raijintek_eos240rbw_17

Hladnjak smo ponovno testirali na dvije platforme. Sa strane AMD-a tu je bio Ryzen 9 3900X i ASRockova X570 Phantom Gaming X ploča, a s Intelove Core i7-8700K te ASRockova Z390 Phantom Gaming 9 ploča. Postupak instalacije za obje ploče je isti samo se razlikuju donje ploče, za Intel procesore je ona masivnija i prilagođena većem broju različitih socketa tj. dimenzija rupa, a kod AMD je jednostavnija.

Postupak instalacije započinjemo s postavljanjem te donje ploče, provlačenjem vijaka kroz rupe i postavljanjem valjkastih matica koje s jedne strane imaju postavljenu izolacijsku pločicu – koja dolazi na PCB. Nakon toga montiramo nosač na bazu, tj. vodeni blok kojeg onda s drugim setom valjkastih matica pričvršćujemo za vijke. Instalacija je jednostavna, mehanizam je čvrst, a i prianjanje baze je ravnomjerno. Kod AMD socketa orijentacija baze je moguća samo u dvije strane, a kod Intel au sve četiri i na to trebamo paziti kod planiranja smještaja radijatora u kućište. Zamjeriti jedino možemo što nema podrške za TR4/sTRX4 bez kupnje dodatnog adaptera (relativno je jeftin, ali je gnjavaža dodatna kupovina).

raijintek_eos240rbw_20 raijintek_eos240rbw_21

Svaki od ventilatora ima 4-pinski PWM konektor za napajanje i kontrolu, te 4-pinski ARGB (5V) konektor za osvjetljenje. Na jednom od ventilatora je i Y kabel, tj. muški ARGB 4-pinski konektor na koji spajamo drugi ventilator, a iz prvog ventilatora 4-pinski ARGB konektor spajamo na Y splitter na bazi. Tada konektor s baze spajamo na ARGB header na ploči. Postupak je jednostavan, ali je šuma kabela neizbježna.

Kvaliteta osvjetljenja je stepenicu niže nego kod Orcus serije proizvoda i otprilike je na razini Cooler Masterovih proizvoda. To znači da je sasvim solidna i dostatna za većinu kupaca. Osvjetljenje kontroliramo putem aplikacija proizvođača matičnih ploča, a podržani su svi bitni proizvođači. Mi smo kontrolirali uz pomoć Polychrome Sync aplikacije koja nudi različite efekte koje možete vidjeti u videu – Static, Breathing, Strobe, Cycling, Random, Music, Wave, Spring, Meteor, Stack, Cram, Scan, Neon, Water i Rainbow.