Arm izdaje novi set uputa Armv9

Datum objave 02.04.2021 - Sanja Ledinek

Arm izdaje novi set uputa Armv9

Arm izdaje novi set uputa Armv9

Armv9 (1)

Armv9 arhitektura uključuje značajke prethodne generacije i dodaje performanse kao što su računarstvo, ML (strojno učenje) i DSP (digitalna obrada signala), uz poboljšanje sigurnosti.

Uz to, kako bi udovoljio velikoj potražnji za izvedbama AI i ML, Arm je prethodno surađivao s Fujitsuom na razvoju skalabilnog skupa instrukcija za proširenje vektora (Scalable Vector Extension), koji je postao tehnička jezgra Fuyue, najbržeg superračunala na svijetu . Armv9 je razvio naprednu verziju SVE2 na temelju prethodne, kako bi donio snažnije performanse ML i DSP u širokom rasponu aplikacijskih scenarija.

Armv9 (4)

Očekuje se da bi sljedeće 2 generacije mobilnih i infrastrukturnih procesora mogle imati više od 30% poboljšanja performansi u odnosu na sadašnja rješenja.

Sigurno, sigurno, sigurno

Armv9 (2)

Armv9 arhitektura naglašava poboljšanje sigurnost kako bi se suočila s najvećim tehnološkim izazovom današnjice – zaštitom podataka. U tu svrhu nudi Confidential Compute Architecture (CCA), koja resurse za pristup svakoj aplikaciji i virtualnom stroju dijeli u izolirano povjerljivo područje (Realm). Čak ni operativni sustavi s posebnim dopuštenjima ne može pristupiti povjerljivim domenama kako bi se zaštitio kôd i podaci u upotrebi od zlonamjernih programa ili njihovog pristupa.

Osim navedenog , novo pokrenuta tehnologija Memory Tagging Extensions šifrira memorijsko mjesto dodijeljeno svakom programu. Samo programi s odgovarajućim ključem mogu pristupiti memorijskom bloku kako bi spriječili krađu zlonamjernih programa ili podataka. Ova će se funkcija integrirati u operativne sustave kao što su Android 11 i openSUSE .

Armv9 (3)

S druge strane, Arm je također spomenuo mjere zaštite informacija kao što su CHERI i Morello, a više detalja bit će objavljeno u budućnosti.

Arm također razvija brojne tehnologije za povećanje frekvencije, širine pojasa, predmemorije i smanjenja kašnjenja memorije, čime maksimizira performanse CPU-a temeljenih na Armv9-u. Također su najavili   pokrenuti odgovarajuće procesore aplikacija A-serije, R-serije u stvarnom vremenu i procesore mikro kontrole M-serije kako bi udovoljili potrebama AI, Internet stvari i snažnom razvoju 5G mreža u svijetu.

Više... Vaš Komentar Top
Smatra se da je Mi MIX Fold inferioran u odnosu na Samsung i Huawei

Datum objave 02.04.2021

Smatra se da je Mi MIX Fold inferioran u odnosu na Samsung i Huawei

Smatra se da je Mi MIX Fold inferioran

Telefoni s preklopnim ekranom više nisu novost. Samsung i Huawei ih masovno proizvode. Sada im se priključio Xiaomi s MIX Fold modelom.

Međutim, prema recenzijama onih koji su se već dočepali prvih primjeraka uređaja, Xiaomijev MIX Fold tehnološki nije previše zreo, pa čak je inferioran u odnosu na konkurente. Neki su uspoređivali MIX Fold preklopni mobitel s Huawei Mate X2, i uočili vrlo očit jaz posebno u pogledu kontrole okvira. Uz to, okvir Mi MIX fold mobitela vizualno je deblji od okvira Mate X2, što pokazuje da Xiaomi još uvijek nedostaje tehnologija u preklopnim zaslonima.

Pitanje je zašto je Xiaomi ovaj telefon pustio tako rano?

Iako Xiaomi zaostaje za Huaweijem i Samsungom, željeli au iskoristiti priliku i pokazati svijetu u konkurentima da su moćni kao navedeni dvojac, i mogu izrađivati ​​mobilne telefone s preklopnim ekranom. Osobito se to odnosi na OPPO i VIVO, koji nisu lansirali vlastite telefone s preklopnim ekranom iako su pokazali prototipove.

Više... Vaš Komentar Top
Realme GT Neo s Dimensity 1200 ugledao svjetlo dana

Datum objave 02.04.2021

Realme GT Neo s Dimensity 1200 ugledao svjetlo dana

Realme Neo (1)

U ožujku smo bili bombardirani konferencijama za medije glavnih proizvođača mobitela, a Realme je bio posljednji. Tvrtka je predstavila Realme GT Neo, s čipsetom Dimensity 1200. Dimenzijama, kamerama i zaslonom gotovo je identičan Realme GT 5G.

Realme GT Neo koristi 6,43-inčni Super AMOLED zaslon s rupicom u gornjem lijevom kutu za prednju 16 MP ( f/2.5, 26mm, 1/3.0″, 1.0µm) kameru. Zaslon je  rezolucije 2.400 × 1.080 piksela, brzine osvježavanja 120 Hz i brzine uzorkovanja na dodir od 360 Hz. Ima 100% pokrivenost širokog spektra boja DCI-P3.

Realme Neo (2)

Na stražnjoj je strani naljepnica koja će na svjetlu svijetliti poput duge. Naravno, tu se nalazi i klaster kamera. Glavne specifikacije i konfiguracija su sljedeće:

 • primarna – Sony IMX682 senzor od 64 MP, 1 / 1,73 inčni, 0.8µm, PDAF
 • ultraširokokutna (119 °) – 8 MP,  f/2.3, 16mm,  1/4.0″, 1.12 µm
 • makro –  2 MP f/2.4

Hardverska osnova je 6nm MediaTek  Dimensity 1200 SoC s CPU od 3 klastera (1 + 3 + 4) i  frekvencijom glavne jezgre A78 na 3 GHz. Uparen je s tri RAM mogućnosti: 6 GB, 8 GB i 12 GB te dvije mogućnosti pohrane UFS 3.1 od  64 GB i 128 GB   koji bi se trebali dodatno proširiti putem microSD kartice. Također integrira Mali-G77MC9, što poboljšava performanse GPU-a za 10% u usporedbi s Dimensity 1000+.

Realme Neo (3)

Realme GT Neo namijenjen je igračima. Tako da je opremljen dvostrukim grafitnim pločama i tekućim rješenjem za hlađenje uređaja. Unatoč dodavanju ovog rashladnog sustava, težina je samo oko 179 grama. Ovaj mobitel ima kapacitet baterije 4.500 mAh s brzim punjenjem do 50 W. Po želji korisnici mogu kupiti dodatni punjač od 65 W, kojeg tvrtka prodaje zasebno. Na popisu specifikacija nalazimo stereo zvučnike, Dolby Atmos certifikat, otisak prsta na zaslonu, linearni motor z-osi, višenamjenski NFC i 3,5 mm priključak za slušalice.

U softverskom smislu, telefon koristi sučelje Realme UI 2.0 razvijeno na temelju Androida 11. Tu je i način rada GT Mode koji se usredotočuje na najbolje performanse kada igrate igre. Primjerice, nakon što se uključi, sustav će u potpunosti otvoriti brzinu osvježavanja od 120 Hz za izdanje visokih performansi u punoj sceni, a u igri će biti stabilnije performanse brzine kadrova. Realme GT Neo dolazi u bojama Final Fantasy, Geek Silver i Hacker Black. Osnovna varijanta u Kini ima cijenu od 1.799 CNY ,  srednje razine 1.999 CNY , a najviša 2.399 CNY.  Nije jasno kada će se pojaviti na drugim tržištima.

Više... Vaš Komentar Top
LG – nekadašnji mobilni div ipak odlazi u povijest

Datum objave 02.04.2021

LG - nekadašnji mobilni div ipak odlazi u povijest

LG Mobile odlazi u povijest

Sve je izglednije da LG Electronics više neće pokušavati prodati svoj odjel za pametne telefone i da će se potpuno povući iz posla. Prema insajderima, LG Electronics počeo je preusmjeravati 4.000 zaposlenika u tvornicu kućanskih aparata u Changwonu u Južnoj Koreji.

Istodobno je zaustavljena i proizvodnja LG mobitela i LG Winga, a svi novi telefoni koji su prvobitno trebali biti ažurirani u prvoj polovici godine stavljeni su na čekanje. Da stvar bude gora, za LG-jeve desetke milijuna korisnika bit će zaustavljene usluge ažuriranja softvera, uključujući, ali ne ograničavajući se na nadogradnje sustava, sigurnosnih zakrpa itd. Podsjetimo, početkom siječnja ove godine, tvrtka je najavila da će u potpunosti procijeniti svoje poslovanje s pametnim telefonima.U međuvremenu su razmatrali razne mogućnosti, uključujući prodaju tvrtke, ali pregovori s potencijalnim kupcima završili su neuspjehom. Glavni razlog su pitanja tehnoloških patenata povezanih s pametnim telefonima.

Još jedan nekadašnji mobilni div odlazi u povijest

Istodobno, južnokorejski “Herald Business News također je citirao upućene predstavnike iz industrije koji nisu željeli biti imenovani, da će LG Electronics objaviti odluku o povlačenju iz poslovanja s pametnim telefonima 5. travnja, nakon sastanka s upravnim odborom. Svi znamo da LG Electronics, koji se svojedobno svrstao među pet najboljih svjetskih proizvođača pametnih telefona, nailazi samo na poteškoće bez presedana. Prema podacima, od drugog tromjesečja 2015. LG-ovo poslovanje s pametnim telefonima pretrpjelo je gubitke 23 uzastopna kvartala. Uz to podaci Counterpointa pokazuju da su u trećem tromjesečju 2020. isporuke mobitela iznosile samo 6,5 milijuna jedinica, s globalnim udjelom od samo 2%.

Više... Vaš Komentar Top
Dolazi iOS 15, Apple najavljuje WWDC 2021

Datum objave 02.04.2021

Dolazi iOS 15, Apple najavljuje WWDC 2021

Dolazi iOS 15

Zbog COVID-19 pandemije, Apple je prošle godine po prvi puta održao Developer Conference WWDC online. I ove godine nastavit će u tom formatu kako bi programerima pružio priliku za učenje o novim tehnologijama, alatima i arhitekturama.
WWDC 21, održati će se od 7. do 11. lipnja.

Očekuje se da će WWDC21 pokazati iOS 15, iažurirati PadOS, MacOS, watchOS i tvOS, pružiti kreativne ideje za praktične primjene, a svi programeri mogu sudjelovati besplatno.

Iako se WWDC21 održava hostiran na Internetu, kako bi podržao lokalno gospodarstvo i kao dio Appleova projekta “Race Equality and Justice Initiative“, obavezali su se podržati s milijun dolara inicijativu za obrazovanje i pravednost, koju je pokrenuo Grad San Jose u partnerstvu sa Zakladom javnih knjižnica, kako bi omogućio mladima u siromašnim četvrtima da postave ciljeve koji zacrtavaju put ka stjecanju fakultetskog obrazovanja.

Uz to, Apple će nastaviti svoju dugogodišnju tradiciju pružanja podrške studentima koji vole kodirati i ovogodišnjim Swift Student Challengeom, pozivajući ih da stvore interaktivnu scenu uz pomoć Swift Playgrounds, aplikacije za iPad i Mac, koja se može doživjeti u tri minute. Od sada do 18. travnja studenti mogu prijaviti svoje radove. Pobjednici će dobiti ekskluzivne jakne WWDC21. Malo, ali veseli.

Više... Vaš Komentar Top
Corsair lansirao K55 RGB PRO i K55 RGB PRO XT

Datum objave 31.03.2021

Corsair lansirao K55 RGB PRO i K55 RGB PRO XT

K55_RGB_PRO_XT_01

Corsair je lansirao dvije nove igraće tipkovnice – K55 RGB PRO i K55 RGB PRO XT. Obje tipkovnice karakterizira dinamičko RGB LED osvjetljenje, te šest makro tipaka s Elgato Stream Deck softverom. Ujedno, obje imaju IP42 certifikat otpornosti na prašinu i vodu, zasebne multimedijske tipke, numerički dio te odmorište za dlanove. Razlika između dva modela je što PRO ima zajedničko RGB osvjetljenje, a PRO XT zasebno po svakom prekidaču.

Više... Vaš Komentar Top
Cooler Master MasterCase EG200

Datum objave 31.03.2021

Cooler Master MasterCase EG200

cm_eg200

Cooler Master je lansirao MasterCase EG200 vanjsko kućište za GPU. Šasija MasterCase EG200 odgovara grafičkim karticama pune dužine i povezuje ih pomoću sučelja Thunderbolt 3 za maksimalnu propusnost. Dodana funkcionalnost poput USB 3.0 čvorišta, postolja za prijenosno računalo i ležišta za pohranu tvrdog diska s mogućnošću zamjene pretvara bilo koje prijenosno računalo u radnu stanicu radne površine ili pak igraće računalo. Sa samo 9,7 L, EG200 je jedan od najmanjih eGPU-ova na tržištu koji podržava kartice pune veličine, štedeći dragocjeni prostor na radnoj površini. EG200 moći će se kupiti kod lokalnih preprodavača u Europi sredinom travnja 2021. godine po početnoj MSRP 349 €.

Više... Vaš Komentar Top
XPG predstavlja lifestyle ultrabookove za igrače XENIA Xe

Datum objave 31.03.2021

XPG predstavlja lifestyle ultrabookove za igrače XENIA Xe

XPG XENIA Xe

XPG, dobavljač sustava, komponenti i perifernih uređaja za igrače, profesionalne e-sportaše i obožavatelje tehnologije koji bilježi brz rast, sa zadovoljstvom predstavlja novu suradnju s Intelom na 15,6-inčnom tankom i laganom ultrabooku XPG XENIA Xe čije su performanse dobile certifikat EVO.

Ultrabook XPG XENIA Xe koji krasi elegantan i moderan dizajn sastoji se od premium CNC anodiziranog aluminijskog kućišta ukupne debljine svega 14,9 mm i mase svega 1,65 kg. Taj ultrabook ima procesor Intel 11th Gen Core i5-1135G7 ili i7-1165G7, grafičku karticu Intel Iris Xe, 1080P Full HD IPS 15,6-inčni kapacitivni dodirni zaslon male potrošnje energije i velike svjetline kao i XPG-ov vlastiti PCIe Gen4 vrlo brz M.2 SSD.

Više... Vaš Komentar Top
Panasonic predstavlja svoju liniju televizora za 2021.

Datum objave 31.03.2021

Panasonic predstavlja svoju liniju televizora za 2021.

Panasonic predstavlja liniju televizora za 2021

Kao nastavak najave svog modela OLED televizora s vrha ponude JZ2000 na CES-u, Panasonic predstavlja ostatak svoje linije televizora za 2021. koju čine posve novi OLED i LED televizori.

Kad se radi o OLED televizorima, Panasonic je modelu JZ2000 s vrha ponude dodao serije JZ1500, JZ1000 i JZ980 koje će obuhvaćati modele s veličinom dijagonale 65, 55 i 48 inča (zadnja veličina dijagonale novost je u 2021.). Kao i JZ2000, modeli iz svih tih serija krasi fino ugađanje boja Stefana Sonnenfelda – osnivača i glavnog izvršnog direktora Company 3 i cijenjenog suradnika nekih od najboljih filmaša na svijetu. U kombinaciji s Panasonicovom tehničkom preciznosti boja ti će novi OLED televizori postaviti nove standarde za gledanje filmskih i premium sadržaja.

Osim OLED modela Panasonic predstavlja nove serije LED televizora za 2021., a pritom je najavio i da ih ima još u pripremi. Upravo su najavljene sljedeće serije LED televizora: serija JX940  (75, 65, 55 i 49 inča), serija JX850 (65, 58, 50 i 40 inča) i serija JX800 (65, 58, 50 i 40 inča). Panasonic je objasnio da će serija JX940 biti posebno prikladna za ljubitelje sporta i videoigara.

Više... Vaš Komentar Top
Android ima novu prijetnju zlonamjernim softverom

Datum objave 31.03.2021

Android ima novu prijetnju zlonamjernim softverom

Android ima novu prijetnju

Pojavio se novi zlonamjerni softver koji cilja Android pametne telefone. Zapravo, pokušava “proći” kao kritično ažuriranje operativnog sustava. Zahtjeva preuzimanje aplikacije pod nazivom ‘Ažuriranje sustava’, a  koju treba preuzeti i instalirati izvan trgovine Google Play.

Ukratko, riječ je o trojanskom programu Remote Access, koji omogućuje da uređaj postaje registriran za Firebase Command and Control (C&C), odnosno omogućava zlonamjernicima daljinski pristup zaraženim uređajima i njihovu potpunu kontrolu. Stoga treba imati na umu da je zlonamjerni softver sposoban izvršiti i sljedeće akcije:

 • pristupiti popisu kontakata i poziva
 • pristupiti svim vrstama poruka i/ili obavijesti te vidjeti njihov sadržaj
 • pristupiti fotografijama i videozapisima
 • nadgledati GPS lokaciju
 • pretražiti i preuzeti datoteke s nastavcima (.pdf, .doc, .docx, .xls, .xlsx itd.)
 • provjeriti oznake i povijest pretraživanja u zadanom pregledniku kao i svim ostalim preglednicima instaliranim u uređaju
 • pristupiti kameri, mikrofonu, popisu instaliranih aplikacija itd.

Upozorenje daje tim Zimperium zLabs za mobilnu sigurnost i naglašava da ova invazivna “aplikacija” smatra se “sofisticiranom špijunskom kampanjom sa složenim mogućnostima”.

Opseg gore navedenih aktivnosti s kojim ovaj zlonamjerni softver može raditi na Android uređaju, trebao bi vas podsjetiti da ne instalirate aplikacije izvan Google Play trgovine. Na kraju, naglašavamo da vektor zaraze nije otkriven u Trgovini Play, pa ćete , ako ne koristite vanjske izvore biti sigurni.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 4 minute

konverzija PayPal

Objavljeno prije 4 minute

iPhone mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 5 minuta

P:Stolno računalo Dell OptiPlex 3070 SFF Intel Core i5-8500

Objavljeno prije 6 minuta

Ako mislite kupovati grafičku karticu uskoro

Objavljeno prije 11 minuta

TRŽNICA kriptovalutama - Prodaja/Kupnja

Novosti

Dell XPS15 / 17 dual-line ažuriranje s Intel H45 procesorima

Dell je objavio nove XPS 15 9510 i XPS 17 9710 prijenosnike u svojoj top liniji proizvoda. Oba su opremljena najnovijom jedanaestom generacijom Intel H45 procesora i NVIDIA GeForce 30 serijom grafičkih kartica. Dell XPS 15 9510 XPS 15 9510... Pročitaj više

Objavljen Asus ROG Magic 16 Almighty Book

Nakon što je Intel objavio 11. generaciju mobilnih procesora visokih performansi, različiti proizvođači računala lansirali su svoje nove prijenosnike. Među njima je ASUS s ROG Magic 16 prijenosnikom. Što se tiče Asus ROG Magic 16 dizajna, n... Pročitaj više

MediaTek Dimensity 900 performanse premašuju Snapdragon 768G

U posljednje dvije godine MediaTek svojim 5G procesorima osvaja mnoge proizvođača mobitela. Ove su godine ubrzali tempo lansiranja procesora za mobilne telefone i početkom godine lansirali su Dimensity 1200 i Dimensity 1100 koji već pogone... Pročitaj više

Microsoft objavio novi Segoe UI promjenjivi font

Segoe UI Font nastao je 2004. godine i od Viste je do danas standardni font za Windows. Nedavno je Microsoft objavio novi font, Segoe UI Variable, koji ukupnim izgledom ostaje isti, ali "osvježava" izvorni značajkom promjenjivog  i modernij... Pročitaj više

HMD Global odgodio ažuriranja Nokia mobitela na Android 11

HMD Global pokazuje da će doći do kašnjenja u nadogradnji njegovih modela mobitela na Android 11. Iako je izvorni plan nadogradnje na Android 11 sustav obuhvaćao 14 Nokia modela i mogao se opisati kao ambiciozan, pokazalo se da je stvarnost... Pročitaj više

Sve novosti