Brzi pregled Chrome 90 novih značajki na sustavima Windows, Mac i Linux

Objavljeno prije 20 dana - Sanja Ledinek

Brzi pregled Chrome 90 novih značajki na sustavima Windows, Mac i Linux

Brzi pregled Chrome 90 novih značajki na sustavima Windows, Mac i Linux

Chrome_90_naslovnica

Već smo navikli da Chrome ažurira verziju web preglednika svakih nekoliko tjedana. Sada je već na verziji 90, koja donosi nekoliko novih značajki. Što je ažurirano?

Sigurnost prije svega

Za razliku od Chrome 89 i starijih inačica, najnovije izdanje web preglednika će prvo pokušati učitati web stranice putem HTTPS-a. U slučaju da web stranica ne koristi HTTPS, Chrome će se vratiti na HTTP protokol i pokazati vam  sigurnosno upozorenje kao i do sada. Ova promjena s preferencijalnim učitavanjem web stranica putem HTTPS-a može uvelike poboljšati privatnost za korisnike i poboljšati brzine učitavanja web stranica.

Uz to Chrome se više neće povezivati ​​s  HTTP/HTTPS/FTP poslužiteljima na portu 554. Te veze neće uspjeti  jer su port hakeri koristili za NAT Slipstream 2.0. napade.  Zapravo je Google pokušao onemogućiti port i prije, ali korporativni korisnici snažno su se protivili tome.

Podrška AV1 video kodiranja

Chrome_90_kodek

Chrome 90 dodaje nativnu podršku za AV1  kodek, odnosno AOMedia Video 1,  tehnologiju  kodiranja videozapisa, koja je besplatna i alternativa  standardnim kodecima poput  mpeg4  s plaćanjem tantijema.  Potječe iz Open Media Alliance,  predvođene Googleom.      2018.  godine. Besplatna je alternativa  standardnim kodecima poput  mpeg4,  koji zahtjeva plaćanje tantijema.

AV1 video kodiranje može značajno poboljšati protočnost videa jer daje  veću stopu kompresije od H.265/264/VP9 pri istoj kvaliteti slike, što znači da može prenositi kvalitetu slike veće definicije pod istom širinom pojasa. To je osobito bitno  za usluge kao što su Microsoft Teams, Zoom ili Cisco WebEx za vođenje sastanaka. Dakako, video servisi moraju koristiti kodek kako bi se postigla ta poboljšanja, tako da se promijene ipak neće dogoditi preko noći.

Također je dobro znati, da je  Netflix počeo primjenjivati ​​av1 kodek u svojoj usluzi prošle godine. Prema američkom streaming servisu , av1 je dvadeset posto učinkovitiji u odnosu na vp9 kodek. Što se tiče hardvera, podršku kodeka imaju Intel Tiger Lake 11. generacija,  AMD RX 6000 i MediaTek Dimensity 1000 serija / TV čip MT9602 za mobilne platforme. Podržana je i serija RTX 30.

Preimenovanje prozora (“Postavke-više alata”)

Chrome_90_Preimenovanje prozora

Chrome 90 donosi novu funkciju upravljanja prozorima Kada otvorite više prozora preglednika, možete ih preimenovati kako biste ih bolje razlikovali, a se imena prikazuju na programskoj traci i u prikazu zadataka. Vrijedno je spomenuti da Chrome 90 pamti konfiguraciju i vaše ime prozora, te ih automatski vraća kad se web preglednik otvori sljedeći put ili prije ponovnog pokretanja ako se sruši.

Da biste pristupili ovoj značajci, morate otvoriti izbornik Chrome (…), kliknuti na “More Tools” (Više alata), a zatim odabrati “Preimenuj prozor”. Ili možete desnom tipkom miša kliknuti na prozor preglednika da biste pristupili ovoj funkciji.

Stvaranje veza do istaknutog teksta

Prilikom čitanja sadržaja web stranice u pregledniku, označite li bilo koji dio teksta desnim klikom miša, možete ga jednostavno podijeliti uz opciju “Kopiraj vezu”, s nekim kome je potreban ili možda želite da bude bolje informiran. Kada primatelj otvori vezu, automatski se prikazuje posebno istaknuti dio teksta, umjesto vrh učitane web stranice. Do sada je ova značajka bila dostupna kao proširenje za Chrome (Link to Text Fragment) koje se mora ručno instalirati.

Ostale promijene zanimljive za korisnike

Chrome_90

  • Chrome 90 također donosi prve kontrole za uključivanje i isključivanje za Googleov sigurnosni okvir za privatnost, koji uključuje kontroverznu zamjenu FLoC identifikatora za kolačiće treće strane koje su suparnički preglednici Brave i Vivaldi onemogućili.
  • Chrome 90 podržava novi WebXR API, koji može poboljšati AR iskustvo preglednika. Korištenjem ovog API-ja i podataka međuspremnika, aplikacije temeljene na Chromeu mogu lakše otkriti stvarno okruženje korisnika.
  • Privremeno isključvanje svih obavijesti tijekom predstavljanja ili dijeljenja zaslona   u sustavu Windows.

Google također objavljuje novi preglednik PDF-a za preglednik Chrome. Ima novi način prikaza koji prikazuje dvije stranice. Alatna traka također omogućava korisnicima da zumiraju, brzo prebacuju stranice i spremaju ili ispisuju jednim gumbom. Ostale nove značajke,  detalje ispravka programskih i sigurnosnih pogrešaka, pročitajte na web stranicama za programere i na blogu Chromium.

Više... Vaš Komentar Top
Google Earth dobio 3D “Timelapse”

Objavljeno prije 20 dana

Google Earth dobio 3D "Timelapse"

Google Earth dobio 3D “Timelapse”

Od prije nekoliko dana,  kada uključite funkciju “Timelapse” u web verziji Google Earth ili mobilnoj aplikaciji i tražite bilo koje mjesto, možete promatrati sve lokalne promjene na različitim mjestima 1984. do 2020. godine.

Ideja nije nova, jer je Google Earth dobio funkciju time-lapse u platformi već 2013. godine, međutim, prikazivala je 2D slike zemlje od 1984. do 2012. godine.  Ali  sada je Google preslikao 24 milijuna satelitskih fotografija ili  20 petabajta slika, u jedan video.  Za to su  upotrijebili ’tisuće’ računala kojima je trebalo više od dvjesto milijuna sati za sastavljanje videozapisa. Taj video mozaik veličine je 4,4 terapiksela.

Google je rekao da je također prenio više od 800 videozapisa s time-lapse za javnu reprodukciju na YouTubeu. Uz to su stvorili platformu za pripovijedanje priča pod nazivom voyager, koja uključuje interaktivne vođene ture   ( “promjene šuma”, “urbani rast”, ” klimatske promijene “, “izvori energije” itd.),   kroz različita unaprijed odabrana mjesta.   Također možete pročitati zašto su se dogodile promjene koje vidite.

Testirali smo funkciju i mislimo da djeluje kao dobar alat za ilustraciju velikih promjena koje je čovjek učinio na zemlji posljednjih desetljeća. Međutim, trebate imati na umu  da značajka Timelapse nije namijenjena prikazivanju detaljnih satelitskih slika u kojima je Google Earth inače toliko dobar, zato nemojte očekivati ​​da ćete vidjeti promjene u točno onoj ulici u kojoj ste išli u školu, ili novu fasadu na susjedovoj kući.

Google je rekao da planira ažurirati time-lapse funkciju u Google Earth svake godine u sljedećih deset godina. Ovdje možete iskusiti novu značajku timelapse u programu Google Earth.

Više... Vaš Komentar Top
Cooler Master MasterBox 540 & MasterBox MB600L V2

Objavljeno prije 20 dana

Cooler Master MasterBox 540 & MasterBox MB600L V2

masterbox_540

Cooler Master je lansirao dva nova kućišta  – MasterBox 540 & MasterBox MB600L V2. Prvo je namijenjeno gradnji visoko osvijetljenih računala, a drugo minimalističkom pristupu. Model 540 donosi osvijetljenu prednju stranicu uz pomoć ARGB trake, a osvjetljenje je moguće uskladiti s ostatkom hardvera. Kućište posjeduje i otklopivu gornju stranicu koja olakšava ugradnju radijatora AIO hlađenja, ventilatora i općenito za bolji pristup unutrašnjosti.

masterbox_mb600l_v2

MB600L V2 je okrenuto eleganciji, s prednjom stranicom od brušenog aluminija. Nudi mnoštvo opcija za hlađenje hardvera, pa je tako moguća istovremena upotreba do 6 ventilatora, za hlađenje vašeg gaming setupa. Za old school korisnike, tu je i mogućnost ugradnje optičkog uređaja.

Oba će kućišta na europskom tržištu biti dostupna od svibnja. MasterBox 540 će se prodavati po preporučenoj cijeni od 109 €, a MB600L V2 po cijeni od 52 €.

Više... Vaš Komentar Top
Transcend SSD250N

Objavljeno prije 20 dana

Transcend SSD250N

Transcend-SSD250N

Transcend predstavlja novi SSD250N u 2,5-inčnom formatu namijenjen ugradnji u NAS uređaje (Network Attached Storage). Potražnja za tim tipom uređaja je sve veća zbog povećanja obujma posla koji se radi od kuće, a SSD250N je napravljen za 24/7 rad NAS sustava. Disk ima 3D NAND memoriju, DRAM priručnu memoriju i visoku razinu IOPS performansi  – do 82K. Uz to, nudi i visoki broj maksimalne količine zapisa – do 2.000 TBW. Dolazi u kapacitetima od 1 i 2 TB, uz 5-godišnje jamstvo.

Više... Vaš Komentar Top
Canon predstavlja tri nova RF objektiva

Objavljeno prije 20 dana

Canon predstavlja tri nova RF objektiva

RF 100mm F2_8L MACRO IS USM

Uz najavu razvoja brzog i krajnje responzivnog profesionalnog fotoaparata bez zrcala EOS R3 koji će sportskim fotografima i fotoreporterima omogućiti snimanje brzih akcija, Canon Europe predstavlja i tri nova RF objektiva.

RF 400mm F2.8L IS USM i RF 600mm F4L IS USM pridružuju se bogatoj ponudi objektiva RF koji su vodeći u branši namijenjenih Canonovom sustavu EOS R – sustavu koji je spreman za budućnost. Ovi su telefoto objektivi namijenjeni za profesionalne fotografe koji snimaju životinje u prirodi i sportska događanja te su prvi u liniji RF koji koriste metodu dvostrukog pogona. To omogućuje fotoaparatima brže fokusiranje nego ikad prije, pa profesionalci mogu pratiti akciju čak i pri snimanju brzinom od 30 sličica/s.

Canon sada predstavlja i RF 100mm F2.8L MACRO IS USM – prvi AF makro objektiv na svijetu s povećanjem 1,4x. Taj je objektiv obavezan dio kompleta svih fotografa, od entuzijasta do profesionalaca, koji žele unaprijediti svoje kreativne sposobnosti brojnim prednostima koje donose fotoaparati i objektivi iz sustava EOS R.

Više... Vaš Komentar Top
Specijalna proljetna rasprodaja – Windowsi 10 Pro za 7,25 €, a Office 2019 Pro za 29,11 €

Objavljeno prije 23 dana

Specijalna proljetna rasprodaja - Windowsi 10 Pro za 7,25 €, a Office 2019 Pro za 29,11 €

pcekspert_april_2021_1

U2Key ponovno nudi priliku kupovine Windows ili Office licenci s velikim popustima.

Dodatnih 44.6% popusta na neke specifične proizvode uz korištenje koda PCE

Nadogradite odmah na zadnju verziju Windowsa 10 bez zabrinutosti o visokoj cijeni. Utipkajte kupon kod PCE na checkoutu i ostvartite 44,6% popusta. Ako slučajno dobijete informaciju o grešci, samo izađite iz shopa, vratite se i probajte ponovno.

Dodatnih 36% popusta na neke specifične proizvode uz korištenje koda PCF

Dodatnih 30% popusta na neke specifične proizvode uz korištenje koda PCK

Doidatnih 8% popusta na neke specifične proizvode uz korištenje koda PCG

Dodatnih 3% popusta na neke specifične proizvode uz korištenje koda U2

O u2key.com

U2key je mrežna platforma koja prodaje softverske licence, ključeve za video igre i igraće kartice za djelić cijene! Ovdje možete pronaći najpopularniji softver po vrlo konkurentnim cijenama, a sve proizvode koji se prodaju mogu izravno kupiti na mobilnim uređajima i desktopima.

Ubrzo nakon slanja narudžbe primit ćete e-poštu koja sadrži aktivacijski ključ, umjesto da čekate nekoliko dana. Osim toga, ako imate pitanja, njihova korisnička služba pružit će vam pravodobnu i detaljnu pomoć.
E-pošta korisničke službe: business@u2key.com

Napomena: Ovo su legalne verzije softvera. Njihova niska cijena posljedica je činjenice da se često prodaju kao ključevi s PCS-om. Preprodaju je legalizirao Europski sud pravde.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
TCL obnavlja svoj srednji raspon mobitela

Objavljeno prije 23 dana

TCL obnavlja svoj srednji raspon mobitela

TCL_20_PRO

Kineska tvrtka TCL, koja je prethodno proizvodila mobilne telefone pod markom Alcatel ili BlackBerry, najavila je nadopunu pametnih telefona svoje TCL 20 linije s modelima 20 Pro 5G, 20L i 20L +.

TCL 20 Pro 5G

Opremljen je 6,67-inčnim OLED zakrivljenim zaslonom rezolucije 2.400 x 1.080 piksela u omjeru 20: 9, podrškom za HDR10 i TCL najnoviju generaciju NXTVISION tehnologije za optimizaciju slike za podešavanje boje, kontrasta i oštrine. Međutim, ne nudi bržu frekvenciju osvježavanja nego što je to uobičajeno danas – 60 Hz. S druge strane, ima integrirani čitač otiska prsta izravno na zaslonu i ugrađeni neovisni čip za prikaz PixelWorks i6. Zaslon postiže maksimalnu svjetlinu od 700 nita i pokriva 100%. DCI-P3 prostor boja.

Mobitel pogoni Snapdragon 750G čipset sa 6 GB LPDDR4x RAM-a i 256 GB flash memorije. Postoji utor za microSD memorijske kartice. Kapacitet baterije je 4500 mAh s podrškom 20 bežičnog Qi punjenje od 18 W, što danas nije standard na mnogim mobitelima.

Stražnja kamera koristi četiri modula, uključujući 48 MP Sony IMX582 (PDAF, f / 1.8) s OIS-om, drugi ultraširokog kuta ( 123 °) od 16 MP, makro senzor od 5 MP i dubine sa senzorom od 2 MP. Mnogima bi se moglo svidjeti kod ovog modela što je klaster kamera postavljen uzdužno na lijevom rubu, zadržavajući tanku siluetu uređaja i relativno malu debljinu (9,07 mm), te može uredno ravno ležati na stolu.

Specifikacije uključuju i 3,5 mm audio priključak za slušalice, prednju kameru od 32 MP, 5G, LTE, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, Bluetooth 5.1, GPS, Galileo, GLONASS, BeiDou, NFC. TCL 20 Pro 5G ima infracrveni priključak i mogućnost upravljanja TCL opremom u načinu daljinskog upravljanja. Dimenzije mobitela su 164,2 x 73,8 x 9,07 mm i mase je 190 grama. Njegovo kućište nije vodonepropusno. Na kućištu je također gumb Smart Key, koji se koristi za pozivanje Google asistenta ili drugih funkcija koje se mogu dodijeliti u softveru.

Pametni telefon radi na operativnom sustavu Android 11. Cijena je oko 549 eura.

TCL 20L i 20L +

TCL 20L i 20L  + su  pristupačnije cijene od 229 eura, odnosno 269 eura. Imaju 6,67-inčni LCD zaslon rezolucije 1080 x 2400 piksela gustoće 395 ppi ( 20: 9). Svjetlina može doseći 500 nita. Zaslone karakterizira tehnologija kružne polarizacije, kako bi bili vidljivi iz bilo kojeg kuta kada se gleda kroz polarizirane sunčane naočale.

TCL_20L+ TCL_20L

Ispod haube su Snapdragon 662 mobilna platforma (osam Kryo 260 jezgri na 2 i 1,8 GHz i Adreno 610 GPU), modem koji podržava maksimalno LTE mreže i baterija od 5000 mAh sa standardnim punjenje od 18 W.  Model 20L ima 4 GB LPDDR4x RAM-a u osnovnoj konfiguraciji, dok 20L Plus počinje sa 6 LPDDR4x GB, a ako govorimo o internoj flash memoriji ( proširivoj do 1 GB s MicroSD karticom), ona je 128 GB u 20L i 256 GB za TCL 20L Plus.
Model 20L +  ima primarni senzor kamere od 64 MP, dok 20L ima od 48 MP. Ove glavne kamere rade u kombinaciji ultra širokokutne od 8 MP, makro senzora od 2 MP i senzora dubine od 2 MP. Razlučivost selfie kamera oba pametna telefona su 16 MP. Čitač otiska prsta je bočno.

Na popisu specifikacija za komunikaciju i povezivanje su LTE, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, Galileo, GLONASS, BeiDou, USB C i 3,5 mm priključak,  Dimenzije mobitela su 166,2 x 76,9 x 9,1 mm i teže 199 grama.

Detaljne specifikacije:

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft predstavio Surface  4 laptop s boljim performansama

Objavljeno prije 23 dana

Microsoft predstavio Surface 4 laptop s boljim performansama

MS_Surface_4_1

Gotovo godinu i pol nakon uvođenja Surface laptopa 3, Microsoft nudi nadograđenu verziju Surface 4 laptopa  s dvije veličine PixelSense zaslona osjetljivog na dodir: 13,5-inča i 15-inča. Prvi ima rezoluciju 2.256 x 1.504 piksela (201 ppi), a drugi 2.496 x 1.664 ( 201 ppi).

Dizajn

Oba predstavljena modela imaju u osnovi isti premium izgled s velikim trackpadom i ergonomskom tipkovnicom kao i prethodni modeli. I dalje su opremljeni 720p HD prednjom kamerom s Windows Hello prepoznavanjem za provjeru autentičnosti. Tu su i dva mikrofona studijske kvalitete i Atmos zvučnici za maksimaliziranje video i audio doživljaja, što nije beznačajna prednost u svijetu u kojem su video konferencije postale toliko važne.

MS_Surface_4_2

Intel ili AMD

Ovaj put potencijalni kupci modela od 13,5 inča mogu odabrati i AMD Ryzen 5 procesore do najviše razine, te Intel Core i7 s Radeon grafikom ili Intel Core i5/ i7 procesore 11. generacije.  Time Microsoft nudi više izbora hardverskih specifikacija prema osobnim potrebama, ali možda se radi ipak o nedostatku procesora budući da navedeni AMD-ovi procesori se ne temelje na Zen 3 arhitekturi, već na starijoj Zen 2 arhitekturi.

Tome se dodaje 256 GB do 1 TB u SSD-a (uvijek uz mogućnost zamjene M.2 NVME SSD-a uz pomoć stručnjaka) i verzije s 8, 16 ili 32 GB LPDDR4X RAM-a.

MS_Surface_4_3

Prema Microsoftu, baterija na jednom punjenju je dostatna do 19 sati rada s AMD Ryzen R5 procesorom i 16,5 sati s Intel Core i7. Korisnici mogu računati i na brzo punjenje u automobilu koje za sat vremena napuni do 80 % baterije.

U pogledu povezivanja, laptopi se oslanjaju na poznati Surface Connect priključak za punjenje, USB-C priključak, USB-A priključak i priključak za slušalice. Međutim, Thunderbolt priključak još uvijek nije dodan, tako da vanjski dodaci za grafičke kartice još uvijek nisu dostupni. Uređaji su također kompatibilni s Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.0

Cijena i dostupnost

Predložena cijena kreće se od d 1.129 eura za 13,5-inčni model i od 1.449 eura za 15-inčni model. Za više detalja posjetite Microsoft web stranicu.

Više... Vaš Komentar Top
Galaxy Unpacked 2021: Samsung obećava najmoćniji Galaxy u svojoj povijesti

Objavljeno prije 23 dana

Galaxy Unpacked 2021: Samsung obećava najmoćniji Galaxy u svojoj povijesti

samsung-unpacked-2021 (1)

Samsung poziva 28. travnja na novi Galaxy Unpacked događaj pod sloganom “Najmoćniji Galaxy u povijesti “  do danas. Teško je pogoditi što Samsung pod tim misli, ali zapravo, možemo očekivati  prijenosna računala.

Kao podrška ovoj teoriji nedavno su procure informacije o Galaxy Book Go, Galaxy Book Pro i Pro 360 s 11. generacijom serije Intel Core procesora i MX450, a  tipster Evan Blass otkrio je  službene rendere.  Samsung Galaxy Book Pro prijenosno računalo opremljeno je OLED zaslonom od 90 Hz i podržava S Pen olovku.  Njegovo kućište bi trebalo biti u plavoj i srebrnoj boji. SSD memorija ograničena je na 512 GB.

Galaxy Book Pro 360 dolazi u dvije kombinacije zaslona: 13,3 in 15,6 inča, u mornarskoj ili zlatnoj boji. Također imaju Super AMOLED zaslona osjetljiv na dodir i S-olovku u paketu. Pokreće ga Intelov procesor 11. generacije i čak 16 GB RAM-a i 1 TB prostora za pohranu.  Navodno  baterija nudi do 20 sati korištenja po punjenju i   može se konfigurirati s 5G, a   ne samo LTE modemima.  Očekivana cijena je  preko 1.000 američkih dolara.

samsung-unpacked-2021(2)

Šuška se i  oko predstavljanja Galaxy Book prijemosnika  s 15,6-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir s Full HD rezolucijom. Ispod poklopca nalazi se Intel Core i7 11. generacije i baterija sposobna za navodno 17 sati rada između punjenja. Galaxy Book Go , je opremljen Qualcomm  procesorom Snapdragon 8cx Gen X  serije. Ima sveobuhvatniju podršku mobilne mreže, performanse procesora povećane su za 10% u usporedbi s prethodnom generacijom, a obrada slike je poboljšana za 40%. Može se nazvati “najjačim” Galaxy mobilnim uređajem.

Uz to, možda će  se također   pojaviti prijenosno računalo koje će pokretati Exynos čipset s AMD GPU-om. Ovaj proljetni događaj će se prenositi uživo na Samsung.com i  YouTube kanalu.

Na kraju bi podsjetili da je nedavno Samsung proširio svoju liniju Windows prijenosnih računala ultra tankim Galaxy Book S, Galaxy Book 2 i vrlo jedinstvenim Galaxy Book Flexom.

Više... Vaš Komentar Top
Sony Xperia 5 III – moćan mobitel za sve koji vole kompaktnije izdanje

Objavljeno prije 23 dana

Sony Xperia 5 III - moćan mobitel za sve koji vole kompaktnije izdanje

Sony Xperia 5 III   (1)

Sony je uz Xperia 1 III i Xperia 10 III pametne telefone predstavio i Xperia 5 III kompaktni model vodećih performansi. Njegovo kućište (157 x 68 x 8,2 mm) je obostrano zaštićeno Corning Gorilla Glass 6 slojem i mase je 168 grama. Zaštićeno je od vode i prašine (IP68 ), a čitač otiska prsta je sa strane.

Sony Xperia 5 III koristi 6,1-inčni 21:9 HDR OLED filmski zaslon rezolucije 2.520 × 1.080 piksela, koji pruža brzinu osvježavanja od 120 Hz. Postoji Creator Mode koji ima tvornički kalibrirani OLED zaslon za koji Sony tvrdi da ima vrlo preciznu bijelu točku koja odražava reprodukciju boja profesionalnih monitora. Uz to, zaslon odlikuju 10-bitne ekvivalentne (8-bitne s 2-bitnim zaglađivanjem) boje koje mogu prikazati bezbroj boja bez povezivanja i podržavaju prostor boja BT.2020.

Ispod haube

Ova kompaktna verzija flagshipa dobila je 4 GB manje RAM-a, odnosno ukupno 8 GB RAM-a i 128 GB (UFS 3.1) interne memorije proširive microSD karticom. Aplikativni procesor ostaje Snapdragon 888.

Ljubitelji gaminga, također mogu biti zadovoljni. Audio ekvilajzer omogućuje kontrolu, pojačavanje i minimiziranje zvukova poput koraka i pucnjeva. Za one koji igraju u timovima, novi optimizirani VC mikrofon omogućuje jasnu komunikaciju smanjenjem pozadinske buke na temelju odabrane vrste slušalica.

Sony Xperia 5 III   (2)

Baterija je 4.500 mAh s 30 W (USB PD) brzim punjenjem. Kada bateriji treba pojačanje, s priloženim punjačem XZQ-UC1 može se napuniti do 50% u samo 30 minuta. Nadalje, prilagodljivo punjenje Xperia omogućuje produženje vijeka trajanja baterije do tri godine (u odnosu na dvije u prethodnim modelima). Xperia Adaptive Charging djeluje tako da nadgleda telefon dok se puni, kako bi se osiguralo da baterija nema nekih negativnih promjena.

Kamere

Sprijeda je 8 MP kamera ( 1/4 ″, f/2.0). Stražnja kamera je trostruki set od po 12 MP, uključuju i teleobjektiv od 70-105 mm i 3D ToF senzor dubine. Specifikacije kamera su sljedeće:

  • glavna: 1/1,7 ″, f/1,7, hibridni OIS / EIS
  • širokokutna: f/2,2, 1/2 ″, 124 °
  • telefoto: f /2,3 (70 mm), f / 2,8 (105 mm), 1 / 2,9 ″, hibridni zum do 12,5x

BIONZ X senzor slike, pruža sveobuhvatan doživljaj rada Alpha kamere, uključujući fokus u 247 točaka koji zauzima 70% zaslona, ​​snimanje fokusa s 20 kadrova u sekundi i pouzdaniju optičku tehnologiju protiv podrhtavanja. Ostale značajke softvera kamere su iste baš kao i Xperia 1 III modela.

Komunikacija i povezivost

Na popisu specifikacija za komunikaciju i povezivost su 5G (sub-6 GHz) / 4G VoLTE, Wi-Fi 802.11 ac (2.4 GHz / 5 GHz) 2 x 2 MIMO, Bluetooth 5.2, GPS / GLONASS, NFC i USB 3.1 Type-C. Vrijedno je spomenuti da Xperia 5 III ima 3,5 mm priključak za slušalice, dvostruke zvučnike s podrškom 360 Reality Audio.

Cijena i dostupnost

Očekuje se da će se na policama naći u srpnju, iako web stranica japanske tvrtke naznačuje da će prihvaćanje predbilježbi trajati do 3. kolovoza. Očekivana cijena je oko 950 eura.

Više... Vaš Komentar Top

Novosti

Nubia Z30 Pro lansira se 20. svibnja s prednjom kamerom ispod zaslona

Ni Fei, predsjednik ZTE-ovog odjela za mobilne uređaje, najavio da pametni telefon Nubia Z30 Pro biti službeno predstavljen 20. svibnja. Navodi se da će Nubia Z30 Pro dobiti zaslon s minimalnim okvirima koji će biti zakrivljen sa strane. Ob... Pročitaj više

Gigabyte najavio M30 M.2 PCIe 3.0 x 4 SSD

Gigabyte je najavio izlazak SSD diskova M30, izrađenih u veličini M.2-2280 i opremljenih PCIe 3.0 x 4 host sučeljem. Gigabyte SSD M30 diskovi koriste 3D TLC NAND flash memoriju. Gigabyte ne navodi proizvođača i model kontrolera, ali postoji... Pročitaj više

ASUS lansira TUF Gaming Capture Box CU4K30 spreman za streaming

ASUS je predstavio TUF Gaming Capture Box CU4K30 s HDMI ulazno/izlaznim sučeljem prikladnim za streaming i uživo snimanje igre. Uređaj dolazi u u kompaktnom aluminijskom kućištu s pasivnim hlađenjem, Dimenzija je 105 × 80 × 21 mm i težina 1... Pročitaj više

Sony priprema PlayStation 5 s modificiranim procesorom

Prema nekoliko mrežnih izvora, potaknute izravnom izjavom Sonyjevog financijskog direktora, sljedeće godine započinje proizvodnja redizajniranog PlayStationa 5, kako bi smanjili proizvodne troškove. Međutim, nije pružio dodatne detalje, ali... Pročitaj više

Predstavljen OPPO K9 5G - baterija se puni za 35 minuta

Oppo je predstavio K9 5G pametni telefon koji zamjenjuje K7 5G model. Oppo K9 5G dobio je 6,43-inčni Samsungov ravni OLED zaslon rezolucije 2.400 x 1.080 piksela s ugrađenim skenerom otiska prsta. Brzina osvježavanja je u ovom slučaju 90 Hz... Pročitaj više

Sve novosti