asus_mVIIIr_1 asus_mVIIIr_2

Abecednim redom krećemo od Rangerice koja je jedna od tri inicijalno predstavljena ROG modela matičnih ploča namijenjenih šestoj generaciji Intelovih Core procesora. ROG serija je dobro poznata među računalnim entuzijastima, hard-core igračima i overclockerima i testirali smo toliko već ROG modela u zadnjih nekoliko godina da i ptice na granama znaju sve o njima. Kod ROG-a rijetko nalazimo kompromise i kojima je prilikom izrade posvećena posebna pažnja. Rangerica je srednja u trenutnoj Asusovoj ponudi a tu su još i Hero te Gene modeli. S obzirom da je ROG serija postala vrlo popularna i sve je više ljudi čulo za taj brand, Asus je to odlučio kapitalizirati i ponuditi širu paletu takvih proizvoda. ROG je nekada bio rezerviran samo za najskuplje i najopremljenije ploče, no eto stvari su se unatrag par generacija promijenilo. Ranger je ploča koja profitira na tom ROG nasljeđu i približava se džepu prosječnog kupca a opet mu nudi velik dio onoga što ROG jest.

asus_mVIIIr_4

Pakiranje i dizajn se nisu znatnije mijenjali u odnosu na prethodnu VII seriju, a i bundle je vrlo sličan. Tako u kutiji uz ploču kupac dobiva i jedan Q-kabel, četiri SATA 6Gbps kabela, jedan paketić M.2 vijaka, jedan instalacijski alat za CPU, jedan SLI mostić, DVD sa softverom i upravljačkim programima, naljepnice, detaljne upute za instalaciju i zaštitu za stražnje I/O portove.

asus_mVIIIr_5 asus_mVIIIr_6

Dizajn ploče je ponešto promijenjen u odnosu na stariji model, a najznačajniju su promjenu doživjeli hladnjaci. Dva se nalaze na deset-faznoj napojnoj jedinici, a treći je na Z170 PCH-u. Hladnjaci su učinkoviti i niskog profila kako bi bili kompatibilni s hladnjacima za procesore. Layout ploče je vrlo dobar i tu nemamo nikakvih zamjerki.

asus_mVIIIr_7 asus_mVIIIr_8

Napojna jedinica je deset-fazna s digitalnom kontrolom, koja je dio poznate 5-way optimizacije s Dual Intelligent Processors 5 tehnologijom (TPU, EPU, DIGI+. FanXpert i TurboApp). Ploča dolazi i s tzv. ROG Extreme OC kitom koji uključuje start i reset tipke i LN2 mod, a i ROG_EXT data port za dodatni OC Panel je na ploči. Tu su i XMP i Direct Key kao dio KeyBot-a, a i UEFI je sučelje posebno dizajnirano za OC – kao i kod svakog drugog ROG-a. Ploča podržava do 64GB DDR4 memorije maksimalne brzine 3400 MHz prilikom overclockinga.

asus_mVIIIr_9 asus_mVIIIr_10

Kupcu se nudi proširivost putem tri PCIe 3.0 x16 slota (treći je brzine x4) te tri PCIe 3.0 x1 slota. Ima jedan M.2 Socket 3, dva SATA Express porta, šest SATA 6 Gbps porta (četiri u sklopu SATA Express portova), te po dva dva USB 3.1 porta (jedan Type A a drugi Type C), šest USB 3.0 portova i osam USB 2.0 portova. Za zvuk se brine ROG SupremeFX 2015 osam kanalni CODEC koji je zajedno s ostatkom audio komponenata (premium Japanski kondenzatori, DAC, operacijsko pojačalo) na odvojenom dijelu PCB-a. Integrirani zvuk na ovoj ploči je vrlo dobre kvalitete čak i kada spojimo malo skuplje zvučnike ili slušalice na njega, pa će samo oni zagriženiji poželjeti eksternu zvučnu karticu boljih karakteristika. Za povezivost sa svijetom se brine Intelov I219-V Gigabit LAN kontroler.

asus_mVIIIr_11

Stražnji je IO panel solidno ispunjen, a izdvajamo BIOS Flashback tipku, dva USB 3.1 Type-A konektora i jedan USB 3.1 Type-C konektor. Video izlazi s samo DisplayPort i HDMI. Asus je na ovoj ploči odlučio zadržati legacy konektor PS/2.

asus_mVIIIr_13 asus_mVIIIr_14

asus_mVIIIr_15 asus_mVIIIr_16

UEFI sučelje BIOS-a je kao i uvijek bogato opcijama za overclocking u Extreme Tweaker sekciji unutar koje je i Tweaker`s Paradise dio za parametre memorije. UEFI podržava i ROG SSD Secure Erase funkciju, a tu su i stvari poput informacija o grafičkoj kartici, dijela za spremanje OC profila, nadzor temperatura itd. Sa softverske je strane sve manje više standardno kao i kod ranijih serija, a tu su i RAMCache, FanXpert3, Ai Charger+, GameFirst III, ROG RAMDisk, SonicRadar II, Sonic Studio i ostale aplikacije.