Nedavno smo saznali da se poznati proizvođač periferija Logitech bacio i na tržište torbi za prijenosnike. Ovo zapravo nije ništa čudno obzirom na eksplozivno širenje spektra proizvoda ove firme. Doduše, istom je brzinom Logitech i ugasio neke dijelove svoje ponude kao što je npr. oprema za Sonyevu ručnu konzolu Playstation Portable. Obzirom da su prijenosnici mnogo popularniji i uobičajeniji od PSP-a ili bilo koje druge konzole ili mobitela, čini se da je ovaj put Logitech zagazio u tržište iz kojeg se neće tako lako ili skoro povući.

Ako bacite pogled na Logitechove stranice, vidjet ćete da Logitech u svojoj ponudi torbi za prijenosnike ima samo dva artikla iz serije Kinetik – Kinetik 15.4 Briefcase i Kinetik 15.4 Backpack. U prijevodu, riječ je o ruksaku (naprtnjači) i klasičnoj torbi koja se nosi na ramenu ili u ruci. Backpack je namijenjen studentima odnosno mlađoj i nekonvencionalnijoj klijenteli, dok je torba ozbiljnije korisnike. Ipak, kao što ćete vidjeti kasnije, Logitech je u oba slučaja pokušao spojiti moderno i klasično što se često zna pokazati kao dvosjekli mač. Obje torbe imaju preporučenu cijenu od 105 € (tako kaže Logitechova stranica), no u dućanu gdje je autor ovih redaka nabavio svoj primjerak, cijena je osjetno manja – oko 500 kn. Naravno, niti ovo nije malo ako se usporedi s cijenama većine sličnih proizvoda na tržištu, no ruku na srce, Logitechovi proizvodi nikada nisu bili jeftini. Još jedna zanimljiva činjenica je to da Logitech na torbe nudi petogodišnje tvorničko jamstvo s tim da je dvije godine jamstva moguće ostvariti u domaćim trgovinama (tako je barem u našem slučaju).

Kinetik friško iz dućana

Coolish prišivka na jednoj od stranica torbe

Na prvi pogled Kinetik 15.4 Briefcase izgleda vrlo poslovno – crna boja kombinirana je s par metalnih detalja, a na vanjskom dijelu torbe nekakvih džepova ili mrežica za držanje sitnica. Prednji dio torbe, onaj koji bi pri nošenju trebao "gledati" prema van izrađen je od tvrđeg kalupa prekrivenog gumastim filcom. Ovaj pokrov Logitech zove exo-shell, a služi za zaštitu stvari pohranjenih u torbi. Premda futrola za sam prijenosnik nije smještena direktno iza ove poliuretanske ljuske, zaštita je svakako tu obzirom da je ljuska mnogo tvrđa nego obična tkanina, a istovremeno ne utječe toliko na masu torbe. Suprotna strana torbe nije toliko izbočena niti zaštićena s tvrdim pokrovom što je shvatljivo obzirom da ova strana torbe naliježe na tijelo korisnika pri transportu. Ipak, ova stranica nikako nije tanka što u kombinaciji s prednjom stranicom zaštićenom ljuskom čini ovu torbu prilično bucmastom.

Kinetik je moguće lako nasaditi na putnu torbu

Još jedan zgodan feature koji se skriva iz Kinetik prišivke na stražnjoj stranici torbe je mogućnost nasađivanja Logitechove torbe na ručku putne torbe kao što je vidljivo na slici. Valja naglasiti da debeli komad tkanine koji prelazi preko ručke ne pleše dok Kinetik Briefcase koristite samostalno, obzirom da je u tom slučaju na torbu fiksiran čičak osiguračem. Ovo je inače jedan od boljih razloga zašto odabrati Kinetik Briefcase umjesto Backpacka ako puno putujete. Backpack naime sličnu mogućnost nema.

Nožica nažalost nema

Donji dio Kinetik Briefcasea nas je, ruku na srce, razočarao. Očekivali smo da su Logitechovi inženjeri na ovu stranu torbe implementirali gumene nožice, no dočekala nas je ista tkanina od koje je izrađen ostatak pokrova torbe (balistički najlon). Obzirom da nema nožica, jasno je da je torba mnogo podložnija habanju i uništavanju, posebice ako prijenosnik zaista mnogo nosite sa sobom.

Osim knjižice s detaljima o jamstvu, unutar torbe ćete naći naramenicu s povelikim tapaciranim dijelom za lakše nošenje. Naramenica nije jako duga i svi viši od 1.75 m će je najvjerojatnije morati produljivati kako bi torbu mogli ugodno nositi na ramenu. Što se tiče načina povezivanja s torbom, korišteni su metalne klipse što je jako dobar potez.

Metalni klipse kače se na metalne šarke na samoj torbi. Kao što možete vidjeti, klipse su na naramenicu fiksirane preko zgloba tako da naramenicu nije moguće zapetljati (što inače na torbama predstavlja jako veliku gnjavažu).