Open Compute Project 2023.

Datum objave 17.10.2023 - Bruno Banelli

Open Compute Project 2023.

Open Compute Project 2023.

OCP 2023_najava_1

Kako Open Compute Project (OCP) započinje svoje drugo desetljeće, njegova izvorna misija specifikacija otvorenog hardvera vođenog zajednicom za operacije na razini evoluirala je kako bi uključila prošireni fokus na inovacije i suradnju. Zaklada OCP proširuje svoju ulogu katalizatora suradnje i aktivno uključuje susjedne zajednice kao što su akademici, istraživački laboratoriji i start-up ekosustav. Suradnja u otvorenom okruženju ključni je element koji OCP zajednici daje snagu da se uhvati u koštac s velikim tehnološkim i ekološkim izazovima s kojima se naša industrija suočava u sigurnom i pouzdanom okruženju, dok se kreće prema obrascu istinski održive potrošnje. Iz tog je razloga Zaklada OCP izabrala Scaling Innovation Through Collaboration kao temu za OCP Global Summit 2023, koji počinje danas po lokalnom vremenu u San Joseu, Kalifornija. Iznutra i izvana, događaj prati naš Bruno.

 OCP 2023. - najava_2

Na ovogodišnjem Globalnom summitu, kao i na prethodnima, plan je prikazati sav inovativni rad koji potencijalno mijenja tržište OCP zajednice u brojnim OCP projektima. Unutar industrije mnogi očekuju da će OCP zajednica preuzeti vodstvo u krčenju puta prema održivoj računalnoj infrastrukturi, a budući da je održivost sada postala peto načelo u OCP-u, veselimo se prvim rezultatima otkrivenim na OCP Global Summitu. Zajednica OCP preuzela je vodstvo u pružanju standardizacija koje pomažu ubrzati usvajanje tekućim hlađenjem, uspostavljajući vrlo jaku i aktivnu zajednicu koja unapređuje razvoj rashladnih okruženja. Iako ih je previše da bi se spomenuli sve distruptorske inicijative na kojima radi OCP zajednica, oni koji ne smiju proći nezapaženo su standardizacije koje pruža projekt OCP ODSA, preuzimajući vodeću ulogu u uspostavljanju istinske otvorene ekonomije čipleta dok se silicijski lanci opskrbe rekonfiguriraju kako bi zadovoljili potrebe AI i ML potreba.

 OCP 2023. - najava_3

Gledajući dalje od današnjih OCP projekata na buduće inovacije koje će utjecati na industriju je OCP Future Technologies Symposium (FTS), prikaz obećavajućih razvoja najinovativnijih svjetskih istraživačkih i akademskih institucija, i OCP inicijativa budućih tehnologija (FTI), OCP-ova najnovija radni tok projekta koji se usredotočuje na tehnologije u nastajanju kao što su arhitekture optičkog međusobnog povezivanja, računalna pohrana i AI HW/SW zajednički dizajn. U duhu nastavka uspostavljanja novih suradnji i zajednica koje pokreću inovacije, OCP Global Summit ove godine uključuje posebne fokusne trackove koje pokrivaju optičko umrežavanje, kvantno računalstvo i komunikacije te stazu koja ističe značajnu implementaciju opreme koju priznaje OCP.

 OCP 2023. - najava_4

S obzirom da je OCP tradicionalno događaj koji se isključivo održava uživo, pratite nas sa odgovarajućim odmakom vremenske zone za 3 dana uzbudljivih novosti koje donosimo!

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.69]

Datum objave 16.10.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.69]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Kao i svakog tjedna do sada,  slijedi naš izbor prošlotjednih vijesti na jednom mjestu.

Honor i Huawei lideri na tržištu sklopivih pametnih telefona u Kini

Honor i Huawei lideri na tržištu sklopivih pametnih telefona u Kini

Prema podacima koje je objavila tržišna agencija Counterpoint, u trećem kvartalu ove godine kinesko tržište sklopivih pametnih telefona osvojili su Huawei i Honor. Prvo mjesto na tržištu zauzeo je Honor Magic V2 najlakši veliki preklopni flagship na svijetu, a slijede ga Huawei Mate X3 i X5. U isto vrijeme, Honor zauzima više od 50 posto posto tržišta sklopivih pametnih telefona u cijeloj Kini, a koja ima 58,6 posto ukupne prodaje sklopivih pametnih telefona u svijetu.

Pitate se gdje je Samsung? Nema ga u statističkim podacima za Kinu. S obzirom na ovakvo stanje, vrlo je moguće da će u dogledno vrijeme izgubiti vodstvo na globalnom tržištu sklopivih telefona.

EU upozorava YouTube da poštuje obveze moderiranja sadržaja, zabrani širenje lažnih informacija i ilegalnog sadržaja

EU upozorava YouTube da poštuje obveze moderiranja sadržaja

Od kraja kolovoza, više od desetak velikih internetskih platformi moraju se uskladiti s Zakonom o digitalnim uslugama (DSA) kako bi se bolje nosili s nezakonitim i štetnim sadržajem. Kršenja mogu rezultirati kaznama do 6 posto godišnjeg globalnog prihoda tvrtke .

U pismu izvršnom direktoru Googlea Sundaru Pichaiju i izvršnom direktoru YouTubea Nealu Mohanu, povjerenik EU-a Thierry Breton, podsjetio ih je na obveze moderiranja sadržaja prema DSA zakonu. Povod su najnovija objavljivanja lažnih informacija i eksplicitnog sadržaja kao što su videozapisi s taocima, u vezi sa sukobom Hamasa i Izraela.

YouTube ovo upozorenje nije shvatio negativistički već se prihvatio posla i potom odgovorio da su uklonili tisuće štetnih videozapisa. Pri tome su dodali da timovi nadziru štetne videozapise danonoćno i ostaju na oprezu kako bi poduzeli brze mjere u vezi s videozapisima, isječcima i prijenosima uživo kada je to potrebno.

14. generacija Intel Core procesora može raditi na temperaturama do 115 stupnjeva

14. generacija Intel Core procesora može raditi na temperaturama do 115 stupnjeva

Alder Lake i Raptor Lake procesore karakterizira vrlo velika potrošnja energije i stvaranje topline. Raptor Lake Refresh će zbog povećanih frekvencija i izostanka bilo kakvih promjena u arhitekturi još više trošiti i grijati. A po želji, u nekim slučajevima bit će moguće dopustiti ovim CPU-ima da se zagriju do 115 stupnjeva. Barem na MSI matičnim pločama koje će omogućiti povećanje praga prigušenja procesora s trenutnih 107 na 115 stupnjeva. Ova će značajka biti dostupna u BIOS-u MSI matičnih ploča temeljenih na čipsetima serije 700 i 600.

Nije jasno jesu li te temperature prihvatljive za nove CPU-e, ali postavka je vjerojatno dizajnirana za ljubitelje overclockinga, a ne za obične korisnike.

Canon ima stroj za “ispis” 5nm čipova bez fotolitografije

Canon ima strojeve za ispis 5nm čipova bez fotolitografije_1

Canon je predstavio FPA-1200NZ2C opremu za proizvodnju 5-nanometarskih čipova s tehnologijom nanoimprint litografije (NIL). Za razliku od konvencionalne opreme za fotolitografiju, koja prenosi uzorak strujnog kruga projiciranjem na rezist presvučenu pločicu, novi proizvod koristi pečat s nanoreljefom. Budući da proces prijenosa uzorka strujnog kruga ne prolazi kroz optički mehanizam, fini uzorci strujnog kruga na maski mogu se vjerno reproducirati na pločici.

Canon ima strojeve za ispis 5nm čipova bez fotolitografije

Canon tvrdi da je nanoimprint litografija jednostavnija i jeftinija. Ovo je prvo komercijalno rješenje te vrste, ali Canon najavljuje u budućnosti razviti sustav tako da se može koristiti za proizvodnju 2-nanometarskih čipova.

Ali malo je vjerojatno da će oprema japanske tvrtke biti od interesa za TSMC, ali, u Kini koja itekako želi strojeve koji mogu proizvoditi 5-nanometarske čipove, mogla bi biti hit.  Vjerojatno je već Huawei  u dogovorima s Cannonom.

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.68]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.67]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.66]

MSI A850GL ATX 3.0 napajanje u bijelom izdanju

MSI A850GL ATX 3.0 napajanje u bijelom izdanju

MSI je lansirao novu bijelu verziju A850GL ATX 3.0 napajanja, sa zlatnim certifikatom  80 PLUS  koji  obećava manju potrošnju energije i veću učinkovitost.  Dužine je 140 milimetara i širine 150 milimetara. S izvornim 16 PIN PCIe konektorom ovo napajanje je spremno za grafičke kartice serije Nvidia  GeForce RTXTM 40 .

Ventilator napajanja od 120 milimetara ima fluidno dinamički ležaj koji balansira performanse hlađenja i razinu buke.

MSI A850GL ATX 3.0 napajanje u bijelom izdanju_2

Konektori značajno smanjuju nered kabela i pojednostavljuju cjelokupnu izgradnju sustava. Dodatno, uključeni paket kabela pruža rješenje za pohranu svih neiskorištenih kabela.  Uz to, ima plosnate kabele što čini  da cijeli sustav može biti organiziraniji i imati više prostora za nesmetan protok zraka.

MSI A850GL ATX 3.0 napajanje u bijelom izdanju_1

Konačno,  kako biste bili sigurni da cijeli sustav može sigurno i stabilno raditi u svakom trenutku, napajanje dolazi s brojnim zaštitnim mehanizmima.

Google dobio sudski spor sa Sonosom oko patenata

Google dobio sudski spor sa Sonosom oko patenata

Završio je patentni između Googlea i Sonosa oko značajke glasovne kontrole Google Home zvučnika. Dvije su tvrtke 2014. razgovarale o zajedničkoj izradi zvučnika, ali dogovor je propao. Google je potom lansirao godinu dana kasnije vlastiti zvučnik. No 2019. godine Sonos podnosi tužbu protiv Googlea zbog kršenja patenata kontrole zvuka i tu patentnu značajku implementira 2020. godine u vlastite zvučnike. Google je sudu tvrdio da je Sonosova prijava patenta oblik poslovnog uznemiravanja.

Sud se složio s Googleovim argumentima. Utvrđuje da Sonosov pristup parnici nije u skladu zaštitite inovatore već za nanošenje štete inovatorima. Stoga odlučuje da Sonosov patent postaje nevažeći, odnosno kao da uopće nije nikada bio odobren. Google proglašava pobjedu i odmah vraća Nestu značajku grupne kontrole zvučnika koju je bio prisiljena blokirati početkom 2022.

DxOMark: Google porazio Apple i Samsung

DxOMark Google porazio Apple i Samsung

Zasloni serije Google Pixel 8 prvi su u svijetu u ocjenjivanju DxOMark-a. Pixel 8 i Pixel 8 Pro nadmašili su šampiona Samsung Z Fold 5 i zauzeli prvo mjesto u svijetu s ukupnim rezultatom od 152 boda.

U raznim testovima zaslona, serija Pixel 8 dobila je najviše ocjene u prikazu i boji. DxOMark je rekao da prednosti zaslona serije Pixel 8 uključuju vrlo dobru čitljivost zaslona u svim okruženjima, izvrsnu boju i kontrast te dobro pregledavanje weba i performanse dodira. iPhone 15 Pro Max, Appleova perjanica je na 6. mjestu koje dijeli s iPhone 14 Pro Max, iPhone 14 Pro i Samsung Z Flip5.

I Qualcomm kreće s otpuštanjima

Qualcomm potiho sprema provesti otpuštanja u San Diegu i Santa Clari u Kaliforniji. Planira ukinuti 1258 radnih mjesta, uglavnom u odjelu za istraživanje i razvoj bežičnog poslovanja. Osim toga, uključeno je i neko interno tehničko osoblje i računovodstvena radna mjesta. Otpuštanja bi trebala početi sredinom prosinca, prema dokumentima podnesenim kalifornijskom Odjelu za razvoj zapošljavanja.

Konkretni razlozi otpuštanja još nisu objavljeni, ali nije teško zamisliti da to ima veze s zasićenošću globalnog tržišta pametnih telefona, usporavanjem izgradnje 5G mreža, trenutnom ekonomskom situacijom i općenito previranjima unutar industrije poluvodiča. U tom kontekstu, Qualcomm mora poduzeti mjere za optimizaciju operativnih troškova i poboljšanje učinkovitosti. Otkazi su jedan od njih, a ova mjera također je običajna metoda za suočavanje s padom tržišta.

Više... Vaš Komentar Top
I tržište prijenosnih računala moglo bi se oporaviti

Datum objave 16.10.2023

I tržište prijenosnih računala moglo bi se oporaviti

I tržište prijenosnih računala moglo bi se oporaviti

TrendForce objavljuje najnovije izvješće u kojem se navodi da su razine zaliha u kanalu prijenosnih računala postale zdravije od drugog tromjesečja ove godine. Posebno na sjevernoameričkom tržištu gdje je potražnja za modelima prijenosnih računala srednje i niže klase najočitija. Osim toga, pod premisom „povratka u školu“ u trećem kvartalu ove godine povećao se opseg isporuke Chromebook prijenosnih računala.

Međutim, ukupne globalne isporuke prijenosnih računala u prvom i drugom tromjesečju ove godine bilježe pad od 23,5 postotna boda na godišnjoj razini u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Promatrajući tržišne trendove u drugoj polovici ove godine i 2024., TrendForce je istaknuo glavna predviđanja.

I tržište prijenosnih računala moglo bi se oporaviti

Očekuje se da će cjelokupno tržište prijenosnih računala uvesti novi trend pozitivnog rasta u 2024., ali ukupna stopa bit će ograničena na 2 do 5 posto, usprkos činjenici da će sustav Microsoft Windows 10 prestati podržavati usluge ažuriranja u listopadu 2025., godine.

Što se tiče tržišta SAD-a, analitičari predviđaju da bi moglo doći do relativno velike potražnje čak ove godine u tradicionalno predblagdansko vrijeme za kupnju, dok za europsko ovisi hoće li se gospodarsko okruženje poboljšati. Iz perspektive potražnje za poslovnim prijenosnim računalima, s porastom trenda umjetne inteligencije izgradnja infrastrukture može istisnuti redoslijed potrošnje za IT poslovne korisnike.

Više... Vaš Komentar Top
AI2FUTURE konferencija o budućnosti u eri umjetne inteligencije

Datum objave 16.10.2023

AI2FUTURE konferencija o budućnosti u eri umjetne inteligencije

AI2FUTURE_publika

Više od 400 developera, AI entuzijasta te predstavnika tvrtki i startupova čije se poslovanje oslanja na umjetnu inteligenciju okupit će se 19. i 20. listopada u zagrebačkom Kraš Auditoriumu na 8. AI2Future konferenciji. Jedinu domaću konferenciju 100% posvećenu umjetnoj inteligenciji organizira udruga CroAI, koja će okupljanje iskoristiti i da predstavi svoje godišnje istraživanje u umjetnoj inteligenciji u Hrvatskoj. Dvodnevni program donijet će više od 50 predavanja, a razgovarat će se o istraživačkim projektima, najnovijim znanstvenim dosezima i budućnosti poslovanja. Umjetna inteligencija je tehnologija koja donosi revoluciju u sve industrije pa je ključno pitanje kako da se pojedinci i tvrtke u Hrvatskoj aktivno uključe u razvoj temeljen na umjetnoj inteligenciji.

Više... Vaš Komentar Top
Qualcomm lansira marku čipova Snapdragon X Series za PC

Datum objave 14.10.2023

Qualcomm lansira marku čipova Snapdragon X Series za PC

Qualcomm lansira marku čipova Snapdragon X Series za PC

Uz dobro poznate mobilne telefone, Qualcomm se također fokusira na druge tehnološke uređaje i scenarije, kao što je računalna platforma Snapdragon 8cx koja se probija kroz potrošačka i komercijalna računala, te serija Snapdragon laptopa.

Kako bi se nazivi sustava na čipu za posljednje skupine uređaja lakše diferencirali od mobilnih uređaja, Qualcomm je najavio Snapdragon X, novi sustav imenovanja i vizualni dizajn posebno dizajniran za transformaciju PC platforme sljedeće generacije. Prema Qualcommu “X” može u potpunosti istaknuti razliku između PC platforme i ostalih kategorija proizvoda Snapdragon. Osim toga jasna i koncizna hijerarhijska struktura olakšat će korisnicima razlikovanje performansi različitih platformi od mainstream do vodećih.

Novi logotip i logotip platforme serije Snapdragon X predstavit će živopisniji vizualni stil na različite načine, a bit će predstavljen istodobno s prvim Snapdragon Bold, živahan, jednostavan i odmah prepoznatljiv.

Qualcomm lansira Snapdragon G seriju platformi za igre

Prvi uzorci Snapdragon 8cx Gen4 prolaze testiranja

Protunapad Qualcomm Snapdragon 8 Gen3 na Apple A16

Platforma Snapdragon X serije  temelji se na dugogodišnjem iskustvu kompanije u heterogenim računalnim arhitekturama za CPU, GPU i NPU. Trenutačno će serija Snapdragon X koja koristi sljedeću generaciju prilagođenog procesora Qualcomm Oryon postići značajna poboljšanja u performansama i energetskoj učinkovitosti. Osim toga, NPU koji nosi pružit će ubrzano korisničko iskustvo na strani uređaja za novu eru generativne umjetne inteligencije.

Nakon što su Appleova Mac serija računala postupno prešla na samorazvojne M serije čipova temeljene na ARM arhitekturi, svi su u potpunosti osjetili prednosti ne-X86 arhitekture u energetskoj učinkovitosti. Vjerujem da će Snapdragon X računalna platforma također imati izvanredne performanse u pogledu performansi, AI, povezivosti i trajanja baterije, čemu se vrijedi veseliti.

Više informacija o seriji Snapdragon X, očekuje se da tijekom Qualcomm Snapdragon Summita krajem ovog mjeseca.

Više... Vaš Komentar Top
Sony objavljuje novi PS5 bez pompe

Datum objave 14.10.2023

Sony objavljuje novi PS5 bez pompe

Sony objavljuje novi PS5 bez pompe (2)

Tvrdi se da je novi Sony model PS5 30 posto manji i 18-24 posto lakši od prethodne generacije, ali izgled i stil su isti kao i prethodna generacija. Performanse hardvera su jednake prethodnoj generaciji, bez značajnih promjena. Ali originalni podatkovni kapacitet SSD-a PS5 od oko 825 GB, sada je 1 TB za cijelu seriju.

Što se tiče dizajna, promijenio se u odnosu na original koji je imao okvir podijeljen na 2 dijela s lijeve i desne strane. Novi model je podijeljen u 4 dijela, sa sjecištima na gornjoj i donjoj polovici. Gornja polovica okvira ima sjajnu površinu, dok donja polovica okvira ima mat površinu.

Osim toga, dva USB priključka na kućištu sada su USB-C standarda, a Blu-ray pogon se može izvaditi ili umetnuti.

Sony PlayStation 5 – detaljan pogled iznutra

Sony PlayStation Portable

Sony priprema PlayStation 5 s modificiranim procesorom

Sony je i tiho prilagodio cijenu. Verzija PS5 u Sjedinjenim Državama i dalje je 499 USD, dok je digitalna verzija “prilagođena” s izvornih 399 USD na 449 USD. Ako kupite isključivo digitalni model, u budućnosti ćete moći kupiti dodatni eksterni optički disk po cijeni od 79,99 USD, Također, budući da je uklonjena baza za okomito postavljanje uređaja i ako ga želite postaviti okomito, mora se kupiti dodatni stalak u obliku srca za 29,99 USD.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoftovo najnovije izvješće o digitalnoj obrani otkriva globalna žarišta hakerskih napada

Datum objave 13.10.2023

Microsoftovo najnovije izvješće o digitalnoj obrani otkriva globalna žarišta hakerskih napada

Microsoftovo najnovije izvješće o digitalnoj obrani otkriva globalna žarišta hakerskih napada (1)

Microsoft je objavio svoje najnovije izvješće kibernetičke sigurnosti od srpnja 2022. do lipnja 2023. u kojem je istaknuto da pokriva nacionalne aktivnosti napada, kibernetički kriminal i trendove obrambene tehnologije. Ovogodišnje izvješće oslanja se na sve izvore diljem Microsofta i ekosustava.

Glavni motivi koji stoje iza napadača su krađa informacija, tajno praćenje komunikacije ili manipuliranje onim što ljudi čitaju. Uz zlonamjerne napade koje s vremena na vrijeme pokreću nacionalne hakerske organizacije iz Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje, trebamo se oprezno braniti i biti u stanju pripravnosti.

Microsoftovo najnovije izvješće o digitalnoj obrani otkriva globalna žarišta hakerskih napada (2)

Osim toga, izvješće također spominje da su napadi ransomwarea koji zahtijevaju plaćanje otkupnine također u porastu te da postaju sve sofisticiraniji i brži. Konkretno, napadi koji ciljaju lozinke i autentifikaciju s više faktora (MFA) naglo su porasli, što je također aspekt koji se ne može ignorirati u sigurnosnoj obrani.

Dva glavna trenda u kibernetičkom kriminalu

Podaci pokazuju da je od rujna 2022. zabilježen porast od 200 posto u napadima ransomwarea pokrenutim “ručnom kontrolom”, često s prilagođenim zahtjevima za otkupninu koji ciljaju cijele tvrtke ili organizacije. Među njima, 60 posto ransomware napadača koristi daljinsko šifriranje kako bi sakrili svoje tragove. Osim toga, vrijedi napomenuti da više od 80 posto svih napadnutih okruženja potječe od neupravljanih uređaja, a sve više operatera ransomwarea iskorištava neuobičajene ranjivosti softvera, što otežava predviđanje i obranu od napada.

Microsoftovo najnovije izvješće o digitalnoj obrani otkriva globalna žarišta hakerskih napada (3)

Osim toga, kibernetički kriminalci također koriste mehanizam multifaktorske autentifikacije (MFA) koji je uobičajen u svakodnevnom životu za često pokretanje MFA obavijesti kao jednog od kanala napada.

Microsoft je uočio približno 6.000 pokušaja prodora dnevno u višefaktorske provjere autentičnosti tijekom prošle godine. U prvom tromjesečju 2023. napadi lozinkom na identitete u oblaku dramatično su porasli do deset puta, posebno u obrazovnom sektoru, s oko 3 milijarde puta mjesečno na više od 30 milijardi. To znači da je ove godine bilo prosječno 4.000 napada u sekundi na Microsoftovu autentifikaciju u oblaku.

Microsoftovo najnovije izvješće o digitalnoj obrani otkriva globalna žarišta hakerskih napada (4)

Windows 11: Microsoft je ažurirao popis kompatibilnih procesora

Zbogom Calibri: Microsoft mijenja zadani font u sustavu Office 365

Microsoft pokrenuo razvoj vlastitih Arm procesora za Windows 12

Umjetna inteligencija bit će kritična komponenta uspješne obrane

Microsoftovo najnovije izvješće o digitalnoj obrani otkriva globalna žarišta hakerskih napada_5

Microsoft je rekao da uspon tehnologije umjetne inteligencije AI je ubrzao razvoj znanosti i tehnologije, a također postao novo oružje hakera za pokretanje prijetnji napada, kao što je korištenje AI za poboljšanje phishing poruka i korištenje sintetičkih slika za pokretanje složenijih napada. Ali umjetna inteligencija može poboljšati mrežnu sigurnost putem automatizacije umjetne inteligencije, kao što je otkrivanje prijetnji, odgovor, analiza i predviđanje. Također ima sposobnost da izvuče složene podatke iz velikih jezičnih modela (LLM), i prijedloge za učinkovitije blokiranje incidenata prije nego što se dogode.

Stoga Microsoft preporučuje da se dobro iskoriste mogućnosti zaštite AI kako bi se zaštitile i unaprijedile sve organizacije uspostavljanjem snažnih partnerstava preko državnih granica, industrija, privatnih tvrtki i javnih institucija. Cjelokupno izvješće možete preuzeti na Microsoft web stranici.

Više... Vaš Komentar Top
Priča se da će MIUI 14 biti posljednja Xiaomi službena glavna verzija

Datum objave 13.10.2023

Priča se da će MIUI 14 biti posljednja Xiaomi službena glavna verzija

Priča se da će MIUI 14 biti posljednja Xiaomi službena glavna verzija

Očekuje se da će novi sustav preuzeti vlast, međutim nije određeno konačno ime sustava. Zbog toga još uvijek postoji velika neizvjesnost oko toga hoće li se zvati  MiOS ili Xiaomi Thermal OS ili Xiaomi Thermal System.

Sustav MIUI koji koriste Xiaomi mobiteli prvi put predstavljen u kolovozu 2010., zapravo je skin (korisničko sučelje) modificirano iz AOSP izvornog koda. Sada postoje vijesti da Xiaomi razvija vlastiti mobilni operativni sustav i najranije lansiranje moglo bi biti 2024., godine.

Da nisu samo glasine, potvrđuje naziv domene web stranice mios.cn registriran 11. studenog 2022., iako je još uvijek u stanju pogreške 403, što znači da je resurs nedostupan, a web mjesto nema postavljen https sigurnosni certifikat.

Priča se da će MIUI 14 biti posljednja Xiaomi službena glavna verzija  _1

Sudeći prema otkrivenim detaljima, bit će sličan Huawei Hongmengu, odnosno kada se pojavi pružati podršku za povezivanja mobilnih telefona, Internet of Things (IoT) uređaja, TV uređaja, tableta i nadolazećih električnih Xiaomi automobila koji se očekuje u masovnoj proizvodnji slijedeće godine Doista da bi ih sve povezali stvarno im treba potpuno novi sustav.

Otkriveni razlozi zašto je MIUI sustav u posljednje vrijeme vrlo nestabilan

Međutim, ovaj pristup barem još neko vrijeme bit će ograničen samo na uređaje koji se prodaju u Kini, a međunarodne verzije Xiaomi mobilnih telefona će vrlo vjerojatno nastaviti koristiti i MIUI 15 sustav. To je slično onome kako je OnePlus imao HydrogenOS za Kinu i OxygenOS za druga tržišta.

Priča se da će MIUI 14 biti posljednja Xiaomi službena glavna verzija_2

Naravno, konkretan napredak  još uvijek nije poznat. Izvori su također otkrili da Xiaomi razvija i čipove. To se može vidjeti iz njihovog nedavnog zapošljavanja relevantnog osoblja. Sve u svemu, bit će još novosti za otkriti.

Više... Vaš Komentar Top
iPhonei su toliko izdržljivi da je polovica na tržištu rabljena

Datum objave 13.10.2023

iPhonei su toliko izdržljivi da je polovica na tržištu rabljena

iPhonei su toliko izdržljivi da je polovica na tržištu rabljena

Agencija CCS Insight, koja je posljednjih godina istraživala tržište rabljenih uređaja, otkrila je da je iPhone gotovo u potpunosti osvojio ovo tržište. Podaci pokazuju da će se od sljedeće godine prosječni životni vijek iPhonea biti 8 godina.

Analitičari predviđaju da će do kraja 2023. biti više od 1,3 milijarde iPhonea u opticaju diljem svijeta, od čega će više od polovice biti rabljeni telefoni.

Apple iPhone 15 Pro recenzija

Apple iPhone 14 recenzija

Apple iPhone 14 Pro recenzija

Jedan od najvećih razloga su uglavnom inkrementalne razlike između iPhonea i sljedeće generacije. Također su istaknuli da će ova situacija utjecati na prihode Applea. Možda će trebati pronaći bolji način da uravnoteže razliku u iskustvu između novih i starih korisnika, tako da novi korisnici osjećaju da je najnoviji iPhone vrijedan njihovog novca, a istovremeno natjerati stare korisnike da žele zamijeniti svoj stari iPhone za najnoviji. U nekom trenutku u budućnosti Apple bi mogao ozbiljnije razmotriti ovo pitanje.

Više... Vaš Komentar Top
Direktor Unityja John Riccitiello odlazi u mirovinu

Datum objave 13.10.2023

Direktor Unityja John Riccitiello odlazi u mirovinu

Direktor Unityja John Riccitiello odlazi u mirovinu

Unity, tvrtka koja stoji iza poznatog istoimenog alata za razvoj igara, objavljuje da je predsjednik i glavni izvršni direktor John Riccitiello, odstupiti s dužnosti nakon 9 godina. James Whitehurst, koji je prethodno bio viši savjetnik i predsjednik u IBM-u, postat će privremeni izvršni direktor Unityja dok će predsjednika Uprave zamijeniti  Sequoia Capitala Roelof Botha.

Ova promjena dolazi u vrijeme kada Unity prolazi kroz burno vrijeme. U rujnu je tvrtka najavila značajne promjene u svom poslovnom modelu, naplaćujući naknade programerima na temelju broja instaliranja igre. To je izazvalo oštre proteste zajednice za razvoj igara i poznatih studija, čak i bojkota Unityja. Kompanija se ispričala i rekla da će aktivno slušati povratne informacije kako bi promijenila politiku. Al, šuška se da je upravo ova kontraveza oko naplata licenci, glavni razlog odlaska Johna Riccitiella u mirovinu.

Suradnja Intela i Unityja na proširenju podrške za Android

Uz to, odluka Unityja da promijeni svoj poslovni model došla je u isto vrijeme kada je tvrtka imala veliko otpuštanje. Samo do sada u 2023. godini, Unity je imao tri kruga otpuštanja kako bi optimizirao operativne troškove.

John Riccitiello pridružio se Unityju nakon što je napustio EA (Electoronic Arts) 2014. i natjerao Unity da se prilagodi sa svoje izvorne metode licenciranja s jednokratnim plaćanjem na cijene pretplate. U 2020. to je također potaknulo Unity da izađe na burzu i pokrene niz akvizicija.

Više... Vaš Komentar Top

Novosti

Digital Realty i Oracle jačaju suradnju na rješenjima za primjenu umjetne inteligencije

Digital Realty (NYSE: DLR), globalni pružatelj rješenja za data centre, kolokacije i međusobno povezivanje neovisnih o oblaku i operatoru, danas je najavio suradnju s Oracleom kako bi ubrzao rast i usvajanje umjetne inteligencije (AI) među... Pročitaj više

Otvoren je 17. Job Fair!

Sedamnaesti po redu Job Fair, sajam poslova u organizaciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), Saveza studenata FER-a i Kluba studenata elektrotehnike (KSET), službeno je otvoren na novoj lokaciji, u zagrebač... Pročitaj više

Intel zahtijeva implementaciju tvorničkog profila na svim LGA1700 pločama

Prema pisanju Guru3D-a, Intel je odredio rok do 31. svibnja za sve proizvođače matičnih ploča koji koriste LGA1700 socket da ažuriraju svoje BIOS-e kako bi uključile tvornički zadani (ili osnovni) profil za procesore. Ova direktiva ima za c... Pročitaj više

AMD proslavlja 55 godina inovacija

1. svibnja AMD je proslavio 55. obljetnicu postojanja i povodom toga su izdali izjavu za javnost: "AMD ima bogatu povijest inovacija, ali nevjerojatna točka preokreta AI u kojoj se danas nalazimo označava novu eru mogućnosti i utjecaja za n... Pročitaj više

Kako popularne AI usluge rukuju našim podacima

U današnjem dobu, umjetna inteligencija (AI) je sveprisutna, od chatbotova i AI hardvera do alata za poboljšanje fotografija. Dok AI nudi mnoge prednosti, važno je biti svjestan utjecaja koji ima na našu digitalnu privatnost. Tvrtke koje se... Pročitaj više

Sve novosti