AW510K

alienware_510k_1 alienware_510k_2

Pod Alienware brandom, Dell proizvodi nekoliko tipova tipkovnica, a AW510K su u ponudu dodali sredinom prošle godine. Riječ je o tipkovnici s Cherryevim mehaničkim prekidačima niskog profila, pa je i ona dizajnirana tako da bude niska i kompaktna, a opet prepoznatljiva za ovaj brend. U Alienwareu ovaj put prate i moderne trendove pa su prekidači osvijetljeni RGB LED-icama.

alienware_510k_3

Tipkovnica dolazi u pretežno bijeloj kutiji, što je karakteristično za Alienware, a unutar nje je smještena u crno kartonsko ležište i najlonsku zaštitu. Uz tipkovnicu nećete dobiti nikakav bundle, već samo knjižicu s uputstvima. Jamstvo na proizvod je jedno godišnje.

alienware_510k_5

Tipkovnicu je najbolje pogledati iz poluprofila gdje sve dizajnerske crte najbolje upadaju u oko. Nema sumnje da je riječ o Alienware proizvodu zbog prednje strane koja djeluje kao usis sa zaobljenim rubovima, a to je naglašeno i kosinama na bokovima. Uz to, poklopci prekidača su na donja dva reda usječeni na gornjoj strani, pa tipkovnica ima oblik stepenica koej se “penju” prema gore, pogotovo kada izvučemo nožice koje joj podižu nagib. AW510K dolazi u dvije izvedbe boja, ova siva se zove Dark side of the moon, a postoji i Lunar light koja je svjetlija (svijetlo siva).

alienware_510k_4 alienware_510k_6

Tipkovnica je punog profila, s odvojenim numeričkim dijelom, ali je zbog niskog profila i uskih rubova zapravo vrlo kompaktna. Dimenzije su joj 467 x 152,2 x 29,4 milimetra, a mase je 910 grama bez kabela. Za nižu je masu zaslužna konstrukcija koja je plastična, no kvalitetno izvedena i tipkovnica je zadovoljavajuće čvrsta. Završna je obrada mat i na tipkovnicu se ne primaju otisci prstiju. S donje strane se nalaze gumene podloge koje sprječavaju klizanje po površini, a tu su i dvostruke nožice za podešavanje nagiba. Unutar većih se nožica nalaze manje pa je stražnju stranu tipkovnice moguće podići za oko jedan ili dva centimetra. Tipkovnica čvrsto stoji na svakoj podlozi, ne uvija se i ne bježi ni prilikom žešće upotrebe.

alienware_510k_7 alienware_510k_8

Raspored tipaka je standardan za tzv. full size tipkovnicu s odvojenim numeričkim dijelom, a layout je US pa je to kompromis na koji treba pristati kada se kupuje 510K. Mi nemamo nikakve zamjerke na taj raspored jer Gornja dva reda tipaka su s dvostrukim funkcijama koje pozivamo Fn tipkom, a moguće ih je i trajno uključiti pritiskom na Fn + Esc. Tipke u gornjem redu nisu sve s dvostrukim funkcijama, pa se tako uz F1 još nalazi i Win Lock, uz F3 promjena načina osvjetljenja, uz F5 i F6 je smanjivanje i pojačavanje intenziteta osvjetljenja, a od F9 do F12 su multimedijske tipke. Skroz desno se nalaze i dedicirani prekidač za Mute zvuka, te gumirani bubanj koji je zapravo potenciometar za pojačavanje i stišavanje zvuka.

alienware_510k_9

Prekidači su Cherry MX Red RGB low-profile koji su kraćeg linearnog hoda od prekidača punog profila (3.,2 vs 4 milimetra), sa silom pritiska od 45 cN. Izdržljivost svakog prekidača je 50 milijuna klikova. Zadovoljavajuće su brze i precizne, a brzoj akciji doprinose i konkavni poklopci prekidača (tipke), čija su donja dva reda nagnuta prema naprijed, tj. niži su naprijed nego straga. Vrlo brzo i lako smo se priviknuli na rad na ovoj tipkovnici i s lakoćom iz nje izlazi velika količina teksta. Na tipkovnici se vrlo lako i uspješno može i igrati, pri čemu i N-key rollover (anti-ghosting) tehnologija puno pomaže, pogotovo kod brze akcije. Prekidači su uz to i iznimno tihi, pa je lako zaboraviti da je riječ o mehaničkim prekidačima. Straga se na tipkovnici nalazi i jedan pass-through USB port, a na kraju 1,8 metara dugog opletenog kabela se nalaze dva USB utikača.

alienware_510k_10

Tipkovnica ima nekoliko preddefiniranih profila osvjetljenja koji su dio AlienFX tehnologije, a LED-ice su u stanju prikazati 16,8 milijuna nijansi boja. Osvjetljenjem upravljamo uz pomoć Alienware Command Center aplikacije uz pomoć koje je moguće snimiti i u memoriju tipkovnice pohraniti i Macro naredbe. Naravno, uz pomoć aplikacije je moguća i sinkronizacija osvjetljenja s ostalim Alienware hardverom.

AW610M

alienware_610m_1 alienware_610m_2

Alienware u ponudi ima ukupno pet modela miševa, a AW610M je jedini koji kombinira žičani i bežični rad. Dizajnom i funkcijama slični su mu AW310 (bežični) i AW510M (žičani) modeli. Ta tri miša su nova u ponudi, uz one starije i već nam poznate AW558 i AW959 modele.

alienware_610m_3 alienware_610m_4

AW610M dolazi u klasično dizajniranoj kartonskoj kutiji u bojama tipičnim za Alienware. Skidanjem gornjeg poklopca kojeg drži ljepljiva traka dolazimo do unutrašnjosti u kojoj se nalazi miš, prateći USB-A to Micro USB kabel, adapter koji je također USB-A to Micro USB tipa, te knjižice s uputstvima. Adapter nam može poslužiti i za povećanje dometa u bežičnom načinu rada jer u njega možemo spojiti bežični Nano primopredajnik koji dolazi uz miša. Jamstvo koje Dell daje na miša je dvogodišnje, za razliku od upola manjeg kojeg daje za tipkovnicu.

alienware_610m_5 alienware_610m_6

Miš je svakako vrlo neobičnog dizajna, s izraženim repom na stražnjem kraju koji bi ga trebao učiniti pogodnim i za ljevake i dešnjake. No, on to nije u potpunosti jer ima tipke samo s lijeve strane, pa je pogodniji dešnjacima. Potpuno je plastične konstrukcije s mat finišom, a “rep” je i gumiran za bolji grip. Na repu se nalazi i karakteristična glava vanzemaljca koja je osvijetljena. Kvaliteta izrade je vrlo dobra, i miš je zapravo odlično sklopljen i vrlo robustan. I AW610M dolazi u dvije izvedbe boja – testiranoj Dark side of the moon i svijetlo sivoj Lunar light.