Kao što smo u uvodu objasnili, AMD danas lansira novu Trinity platformu koja nasljeđuje prošle godine predstavljenu i tržišno ne pretjerano uspješnu Llano platformu. Trinity je skupni naziv za desktop i notebook platforme, a mi ćemo se danas baviti desktop platformom tj. Virgoom. AMD je po svojim riječima, novoj platformi podigao performanse (59% vizualne i 29% produktivnost), popravio multimedijalno iskustvo (novi HD Media ubrzivač) i popravio gaming performanse (podrška za Eyefinity). Ovo sve su postigli znatnim izmjenama u heterogenoj arhitekturi A serije procesora. Ako se prisjetimo prethodne Lynx arhitekture, vidimo kako je ona sastavljena od Stars CPU jezgri K10.5 arhitekture (Husky), i grafičke jezgre s maksimalno 400 stream procesora. Ovaj put je staru CPU arhitekturu zamijenila nova, i to druga generacija Bulldozer arhitekture nazvana Piledriver. Čip je napravljen na istom 32nm HKMG (High-K Metal Gate) SOI proizvodnom procesu, proteže se na 246 mm2 i broji 1.303 milijarde tranzistora. Osim četiri Piledriver jezgre, tj. dva modula APU se sastoji i od Northern Islands GPU-a, DDR3 kontrolera, ukupno 4MB priručne memorije, HD Media ubrzivača, nortbridgea, PCIe kontrolera, četiri nezavisna display kontrolera itd.

Krenuvši dublje u Piledriver jezgru prepoznajemo Bulldozer arhitekturu, tj. integraciju jedinice za dohvat, dekodiranje, jedinice za računanje s pomičnim zarezom i L2 priručne memorija unutar modula. Modul se i dalje sastoji od dvije izvršne x86 jezgre koje dijele do 2MB L2 memorije. Dodane su nove ISA mogućnosti – AVX, AVX 1.1, FMA3, AES i F16C uz hardversku podršku za "lightweight profiling", tj. profiliranje performansi pojedine aplikacije. Poboljšanja u odnosu na Bulldozer arhitekturu se odnose na povećanje IPC (instruction per clock) performansi, smanjenje curenja struje, redukciju CAC-a i podizanje frekvencije. Uz sva poboljšanja i višu frekvenciju rada (Turbo Core Technology 3.0), u odnosu na Husky jezgre sistemske bi performanse trebale porasati za oko 26%. UNB ili Unified Northbridge se prvi puta pojavljuje kod APU-a a karakterizira ga zamjena HT-a sa PCIe sučeljima putem kojih se odvija komunikacija s I/O uređajima, a podržava sučelje za kontroler grafičke memorije, power management i 128-bitno memorijsko sučelje (2 x 64-bita) s podrškom za DDR3-1866MHz memoriju (1.5V), P stanja memorije, maksimalno 64GB radne memorije i po prvi puta 1.25V DIMM module. Cache arhitektura je organizirana u maksimalnih 64KB podatkovne L1 memorije (16KB po izvršnoj jezgri) i 128KB instrukcijske L1 priručne memorije (64KB po modulu) i do maksimalnih 4 MB L2 memorije (2MB po modulu). L3 priručne memorije nema. Turbo treće generacije je u stanju svakoj jezgri (modulu) neovisno mijenjati frekvenciju u ovisnosti o opterećenju, baš kao i grafičkom procesoru. Compute snaga nove arhitekture je porasla s 572GFLOPS-a na 736GFLOPS-a.

Kada smo kod grafičkog procesora reći ćemo kako se ostalo na Northern Islands arhitekturi (VLIW4), kako je maksimalan broj stream procesora (Radeon jezgri) smanjen na 384 (6 SMID-ova), a imenovanjem se ušlo u seriju HD7000. Grafika podržava DX11, OpenCL 1.1, DirectCompute 11, do 24x multi-sample i super sample AA modove (podrška za morfološki AA i EQAA), i do 16x Anisotropica neovisnog o kutu gledanja. Čip ima 24 teksturne jedinice (svaki SIMD ima četiri), 32 ROP Z/Stencil jedinice i 8 color ROP-ova. Teselator je poboljšan u odnosu na Llano generaciju i to poboljšanjem thread managementa i bufferinga (za niže nivoe) i dodavanjem "off chip" buffer podrške za više nivoe teselacije. Sa strane video izlaza podržan je DisplayPort 1.2, HDMI 1.4 a tu su i Eyefinity (3 + 1 monitor) i Stereo 3D podrška.

UVD (Unified Video Decoder) je treće generacije, s podrškom za H.264, AVCHD, VC-1/WMV, MPEG-2, Blu-Ray 3D (MVC), MEPG4/DivX i Bitstream decode, Picture-in-Picture, Dual Stream HD+SD i HD+HD značajke. Accelerated video converter ima multi-stream hardverski H.264 HD enkoder, 4:2:0 color sampling video, optimizacije za promjenu scena u igrama i videou te varijabilnu kvalitetu kompresije. Sa strane sučelja podržava Audio/Video multiplexing, ulaz iz frame buffera za transkodiranje i video konferencije, te ulaz iz GPU display mehanizma za Wireless display mogućnost.

Trinity je dizajniran za nisku potrošnju energije, a to se posebno odnosi na mobilni APU-u. Glavne su značajke CPU Power Gating, optimizacije snage video izlaza, Power Tuning (promjenjivi naponi i frekvencije, UNB Power Gating, dinamička DRAM brzina, PCIe i Display PHY Power Gating itd.), a uštede su dobivene i prilikom reprodukcije video materijala. zanimljiv podatak je kako je potrošnja u Idleu je smanjena na samo 1.08W. Novi desktop APU-i rade na osnovnim brzinama od 2.0 do 3.8GHz, a GPU-i od 424 do 800MHz, uz 65 i 100W TDP.

AMD u startu nudi šest novih APU-u rasponu cijena od 53 pa do 122 USD. Tri su 65W i dva 100W modela čime su zadržani limiti prošle serije. Lineup kreće od A4-5300 modela koji ima dvije jezgre (jedan modul) koje rade na 3.4GHz (Turbo do 3.6) i najslabiju grafiku sa 128 Radeon jezgri koje rade na 723MHz. Uz njega je još jedan dvojezgreni A6 model koji radi na višoj brzini te ima grafiku sa 192 Radeon jezgre, a on i A6 imaju i najmanje priručne memorije – 1MB. Sljedeća su dva A8 modela s četiri jezgre (dva modula) od kojih će vjerujemo najzanimljiviji biti A8-5600K s otključanim množiteljem. Oba A8 modela imaju grafiku s 256 Radeon jezgre (stream procesora) koji rade na 760MHz. U vrhu su ponude dva A10 modela. Slabiji i zaključani A10-5700 koji radi na 3.4GHz (do 4.0GHz s Turbom) i s grafikom s 384 stream procesora. Najjači A10-5800K model danas testiramo.

Riječ je o procesoru s otključanim množiteljem koji ima najviši osnovni takt od 3.8GHz, s maksimalnim Turbo taktom od 4.2GHz. Procesor ima 100W TDP i dok god radi unutar njega Turbo Core tehnologija neovisno upravlja brzinom njegovih modula i grafikom te smanjuje potrošnju kada nema potrebe za maksimalnom snagom. Integrirana grafika ima 384 stream procesora koji rade na 800MHz. Procesor je pakiran u uOPGA pakiranje i ima 904 pina (FM2 socket). Priručne memorije ima 64KB L1 podatkovne (16KB po izvršnoj jezgri), 128KB instrukcijske L1 (64KB po modulu) i do maksimalnih 4 MB L2 memorije (2MB po modulu). Što se performansi tiče možemo očekivati kako će ovaj procesor biti nešto slabiji od FX-4170 modela zbog nedostatka L3 memorije.

Uz nove APU-e dolazi i novi A85X čip (Fusion Controller Hub), koji donosi integrirani Display DAC, generator takta, 4 x 1 PCIe 2.0 stazice, HD zvuk te četiri USB 3.0 porta, deset USB 2.0 portova i dva USB 1.1 porta. Uz to ima i osam SATA 6Gbps (eSATA) portova s podrškom za AMD RAID Xpert (0, 1, 5, 10), FIS Based Switching, kontrolu ventilatora APU-a preko SB-TSI sučelja, te podrške za SD, PCI i Consumer IR. FCH sa procesorom komunicira putem UMI (Unified Media Interface) sabirnice propusnosti 2GB/s.