amd_tech_day_2019_LA_1

Direktorica AMD-a, dr. Lisa Su, jučer je na Next Horizon Gaming eventu u Los Angelesu predstavila novu seriju AMD Ryzen 3000 procesora i Radeon 5700 grafičkih kartica. Za razliku od predstavljanja na nedavno završenom Computex sajmu, sada su poznate sve specifikacije novih proizvoda, a najavljen je i Ryzen 9 3950X, šesnaest jezgreni procesor za AM4. O postojanju ovog proizvoda se dugo nagađalo, a AMD je njegovu najavu čuvao specijalno za ovaj event. Sada su poznate i preporučene cijene i procesora u grafika.

amd_tech_day_2019_LA_2

Oba proizvoda su napravljena u novom 7 nanometarskom proizvodom procesu, i predstavljaju okosnicu AMD-ove udarne snage za desktop u ovoj godini. No to nije sve, do sada su u 2019. godini imali nekoliko iznimno ohrabrujućih najava novih suradnji kao što su one s Googleom za njihov Stadia projekt, ali i licenciranje nove RDNA grafičke arhitekture Samsungu. Momentum pokrenut s lansiranjem prve Zen arhitekture i prvih Ryzen procesora se nastavlja ništa manjom žestinom. dr. Su je na eventu naglasila kako im je cilj prisutnost u svim segmentima tržišta – desktop, gaming, enterprise i mobile, a to se polagano i ostvaruje.

amd_tech_day_2019_LA_3

Prezentacija je novih proizvoda krenula s Ryzenom treće generacije, tj. Zen 2 arhitekture. Ovi procesori donose porast u single thread performansama, porastom takta i IPC-a, a time mogu napasti Intel na zadnjoj utvrdi koju drže – gamingu. Prema slajdovima, novi su Ryzeni u prosjeku izjednačeni po gaming performansama s konkurencijom iz Intela, a u istom cjenovnom razredu donose više jezgara i samim time bolje multithreaded performanse što je i od ranije poznata prednost.

amd_tech_day_2019_LA_6

Ne samo da su najavili moćni Ryzen 9 3950X, nego su nam i demonstrirali njegove overclocking mogućnosti s ekstremnim hlađenjem u obliku tekućeg dušika. Postignut je takt od 5.4 GHz, pri čemu su skinuti i neki HWBOT svjetski rekordi za šesnaest jezgrene procesore koje je do sada držao Intelov i7 7960X.

Ryzen 9 3950X donosi chiplet dizajn s dva odvojena CCD-a, od kojih svaki u sebi ima po dva CCX-a što ukupno daje 16 fizičkih jezgara i 32 logičke. Procesor ima 3.5 GHz osnovni takt i čak 4.7 GHz u boostu, te ukupno čak 72 MB priručne memorije. Ono što je najzanimljivije je da sve to ostaje u TDP-u od 105 W. Procesor će na tržište doći na jesen, po za sada nepoznatoj cijeni.

Update: Cijena je objavljena na live eventu i iznosi 749 USD, a procesor će se na tržištu pojaviti u rujnu.

amd_tech_day_2019_LA_6a

Line up novih procesora ispod spomenutog Ryzena 9 3950X je poznat od ranije, no sada su poznate i pune specifikacije svih modela, te preporučene cijene. Tako će većini najzanimljiviji Ryzen 7 3700X i Ryzen 5 3600 koštati 329 i 199 USD. Šest jezgreni 3600 donosi 35 MB tzv. Game cache memorije i taktove do 4.2 GHz. Game Cache je marketinški termin koji AMD koristi od ove serije za kombinaciju L2 i L3 priručne memorije koja je povećana u odnosu na prethodnu generaciju kako bi se povećale upravo gaming performanse. AMD tvrdi kako su sada svi procesori u rangu s konkurencijom iz Intela kada je izvlačenje performansi iz grafičke kartice u pitanju.

amd_tech_day_2019_LA_6b

Sama Zen 2 arhitektura donosi poboljšanja u performansama na temelju novog proizvodnog procesa, ali i samog dizajna arhitekture tj. poboljšanja u izvršnom dijelu. Procesori donose i novu generaciju Infinity Fabrica za dodatne performanse i konfigurabilnost. Napravljeni su u novom 7 nm proizvodnom procesu, koji je major node, a donosi dva puta veću gustoću tranzistora, a u pola snage ili potrošnje dosadašnje tehnologije što rezultira s do 25% više performansi. Sam porast IPC-a baziran na poboljšanjima arhitekture je 15% – poboljšani branch prediction, poduplane performanse floating pointa, povećana propusnost integera, i smanjenje efektivne latencije. Po prvi puta je korišten i tzv. chiplet dizajn koji je AMD originalno namijenio serverima, kao uostalom i Zen 2 arhitekturu, o čemu ćemo detaljnije pisati u zasebnom članku.

amd_tech_day_2019_LA_6c

Nova X570 platforma ne predstavlja zamjenu za X470, nego je ona njena nadogradnja, a donosi neke od značajki koje konkurencija još nije pripremila. Uz to, zadržavaju kompatibilnost AM4 desktopa pa se novi procesori mogu ugraditi i na stare ploče, a stari na nove. Uz to, vendori su sada spremniji nego ikada i na tržištu ćemo vidjeti oko 150 matičnih ploča baziranih na X570 čipsetu, uz cijene koje će se kretati od 200 USD pa na više.

AMD nakon predstavljanja Zen 2 arhitekture, nastavlja zacrtanim putem i onime što su obećali svojim kupcima, a to je razvoj Zen 3 arhitekture (7nm+).

amd_tech_day_2019_LA_8a

Nakon prezentacije novih Ryzena na redu su došle nove Radeon RX 5700 i RX 5700 XT grafičke kartice. Po prvi put smo i vidjeli dva nova proizvoda, njihov dizajn, ali i kako rade u praksi. AMD se odlučio za nastavak prakse izrade zatvorenog tipa hlađenja s turbinom, jer se žele diferencirati od AIB vendora, a uvjeravaju nas da nove kartice imaju bolja akustična svojstva, tj. da su zadovoljavajuće tihe. Nove bi se kartice prema najavama trebale na tržištu pojaviti u srpnju, a osim kod e-tailera bit će dostupne za kupovinu i na proizvođačevim stranicama u Americi i Europi.

amd_tech_day_2019_LA_14

Jača od dvije, RX 5700 XT ima karakterističan metalni pokrov s udubljenjem na vrhu koje je jasno dizajnerski izričaj, no navodno pomaže i u kanaliziranju zračne struje. Kartica ima 40 compute unita, s 2560 stream procesora nove generacije (Navi arhitektura), a grafički procesor sada ima tri radna takta – base, game i boost. Boost je ono što može postići pri lakšem opterećenju, a game je takt koji bi tipično trebali vidjeti prilikom igranja. Unatoč pogrešci na renderima, nove kartice imaju po jedan osam i šest pinski konektor za dodatno napajanje, a XT model ima visokih 225 TBP-a (total board power). Slabija kartica ima 36 compute unita i 2304 stream procesora i TBP od 180 W. Obje su kartice opremljene s po 8 GB GDDR6 memorije, s propusnošću od 448 GB/s. Sučelje je po prvi puta PCIe 4.0, s kojim su opremljene i X570 matične ploče, no unazad je kompatibilno. Ne moramo ni naglašavati kako ih jedva čekamo vidjeti i isprobati u labu.

Update: Na live eventu su objavljene cijene i iznose 449 USD za RX 5700 XT, te 379 USD za RX 5700. Na tržištu će se pojaviti i Radeon RX 5700 XT 50TH Anniversary Edition sa zlatnim slovima i potpisom Lise Su za 499 USD.