I AMD i Nvidia su predstavili već drugu generaciju svojih DirectX 11 grafičkih kartica, no situacija sa količinom dostupnih naslova i nije baš bajna. Po AMD-u, trenutno je na tržištu 15 DX11 naslova što i nije, priznati će te, neka brojka s obzirom da je DX11 hardver već više od godinu dana prisutan na tržištu. U svjetlu toga i završetku ove 2010. godine, nadamo se kako će iduća biti znatno bogatija DX11 igrama koje će iskorištavati pune potencijale ovih grafičkih kartica. AMD danas predstavlja dva modela za tu 2011. godinu koja ulaze u high-end segment, a zamjenjuju popularni HD5870 model. Na slici iznad vidite kako AMD pozicionira svoje proizvode nasuprot konkurenciji u ovome zadnjem tromjesečju 2010. godine. Kartica koju danas testiramo se po cijeni i performansama smješta na područje u kojem Nvidia trenutno nema čime parirati, no to bi se u nekoj točci u budućnosti trebalo promijeniti uvođenjem GTX560 modela. HD6970 koja nam je ostala negdje zametena u snijegu u bitku ulazi sa GTX570 karticom, a AMD tvrdi kako je i malo brža od nje. Što se tiče vrha ponude, u borbi sa GTX580 i dalje ostaje dvoglavi Cypress HD5970, a tako će i ostati do pojave dvoglavog Caymana početkom iduće godine. I nakon ovog miješanja karata situacija je manje više neizmjenjena. Nvidia i dalje ima najbržu single-chip karticu, a AMD generalno najbržu karticu.

S predstavljanjem ove 6900 serije AMD cilja na 86% igrača (prema anketi STEAM-a) koji još nisu prešli na DirectX 11 hardver. Kako bi im to uspjelo zacrtali su da novi modeli moraju imati učinkovitu grafičku i compute arhitekturu, velike geometrijske performanse, poboljšanja u prikazu slike i veliku efikasnost u potrošnji električne energije. Učinkovitost grafičke i compute arhitekture odlučili su postići prelaskom sa stare VLIW5 na novu VLIW4 arhitekturu. Primjenili su VLIW4 jer po njima takva arhitektura donosi 10% povećanja performansi po površini jezgre, a zbog zadržanog 40nm proizvodnog procesa jezgra se nije imala kamo previše širiti (veća za oko 16.5%). Zbog toga ukupan broj Stream procesora nije rastao u odnosu na Cypressa, nego je čak i smanjen. Caymani imaju dvostruke grafičke mehanizme od kojih svaki ima Teselator 8 generacije, imaju do 24 SIMD-a, do 96 teksturnih jedinica, poboljšane render back-endove (poboljšane su anti-aliasing performanse), dodane su nove GPU Compute značajke, a zadržana je arhitektura četiri 64-bitna GDDR5 memorijska kontrolera (ukupno 256-bitna) sa podrškom za brzine do 5.5Gbps.

VLIW4 (Very long instruction word) arhitektura donosi grupu od po 4 shadera u jednom thread procesoru, uz registre opće namjene i jedinicu grananja. Ukoliko se prisjetimo Cypressove VLIW5 arhitekture koju koriste sve njene izvedenice pa i Barts, vidjeti ćemo kako je u Caymanu sada izbačen kompleksan stream procesor (shader) specijalne namjene. Dva od postojećih shadera (treći i četvrti) sada uz ostalo služe i za specijalne namjene, a svi imaju jednake mogućnosti jer nema više T-unit-a. Pojednostavljen je i menadžment registara te planiranje, a povećana je i ponovna upotreba logike. VLIW bi tako trebao donijeti 10% veće performanse po kvadratnom milimetru jezgre. I render back-endovi (ROP jedinice) su poboljšani. Dodano je ujedinjavanje operacija zapisa, izvršavanje 16-bitnih integer operacija je dvostruko brže, a 32-bitnih floating point operacija za 2 do 4 puta brže.

Poboljšanja u GPU Compute mogućnostima odnose se na asinkronu otpremu podataka. Moguće je simultano izvršiti računanje višestrukih kernela, a svaki kernel sada ima svoj komandni red i zaštićenu domenu virtualne adrese. Dodani su dvostruki dvodirekcionalni DMA mehanizmi za brže memorijske operacije čitanja i pisanja, te ujedinjavanje shader read operacija. Dodan je i direktan dohvat u LDS-e (Locak Data Share), poboljšana je kontrola toka, a ubrzane su i operacije dvostruke preciznosti.

Dvostruki grafički mehanizam donosi obradu dva primitiva (npr. trokuta) po jednom taktu, što znači dvostruku stopu transform i back-face cullinga (korak u grafičkom cjevovodu koji određuje da li se točke u polionu pojavljuju u smjeru kazaljke na satu ili obrnuto kada se projiciraju na ekran), a dodano je i balansiranje opterećenja bazrano na pravokutnicima. Dvostruki rasterizatori sada mogu resterizirati do 32 piksela po jednom taktu. U svakom su grafičkom mehanizmu dvije teselecijske jedinice osme generacije. Prisjetimo se, u Cypresu je testelator bio šeste, a u Bartsu sedme generacije. Ovaj osme donosi daljnje poboljšanje performansi sa off-chip buffer podrškom za visoke teselacijske nivoe, a AMD tvrdi kako ima tri puta veće performanse od onoga u Cypresu (pri teselacijskom faktoru 7 do 9), te minimalno dvostruko veće pri višim faktorima.

Pod nove značajke poboljšanja kvalitete slike spadaju i iz Bartsa poznati Morfološki anti-aliasing (Post-procesna tehnika filtriranja ubrzana DirectCompute-om. Donosi AA kompletne scene, koji nije limitiran na rubove poligona ili alpha testirane površine. Brži je od super-sampling tehnike, a performanse su mu slične CFAA tehnici koja je ograničena samo na rubove.), zatim novi Enhanced Quality AA mod te poboljšanja u Aniso i teksturnom filtriranju. Enhanced Quality Anti-Aliasing (EQAA) donosi nove MSAA modove sa do 16 uzoraka za pokrivanje po pikselu. Kvaliteta prikaza je po proizvođaču povećana a uz isti memorijski footprint. EQAA je potpuno kompatibilan sa Adaptive AA, Super-Sample AA i Morfološkim AA. Kontrola EQAA je dodana u CCC i biti će dostupna za & seriju od Catalysta 10.12.

Novostima tu nikako nije kraj. AMD je sa novom serijom kartica implementirao i novu PowerTune tehnologiju nadzora potrošnje, a detaljnije o njoj možete pročitati nakon opisa testirane kartice. Uz to tu je i mini prekidač koji vam dozvoljava izbor jednoga od dva BIOS-a koji se nalaze na kartici, o čemu ćemo također detaljnije kod opisa kartice. AMD danas kao što smo rekli predstavlja dva modela – HD6970 i 6950. Nama je na test stigao slabiji, ali to ne znači kako se nećemo osvrnuti i na jači model. HD6970 donosi 24 SIMD-a, tj. 1536 ALU jedinice (stream procesora) na površini od 389 kvadratnih milimetara. Napravljen je u 40 nm proizvodnom procesu te broji 2.64 milijarde tranzistora. Brzina GPU-a je 880MHz, a računska snaga mu je 2.7 TFLOPs-a odnosno 675 GFLOPs-a. Teksturnih jedinica ima 96, render back-endova je 32, a Z/Stencil jedinica 128. Texture Fillrate iznosi 84.5 Gtex/s, a Pixel Fillrate 28.2 Gpix/s. Na karticu je ugrađeno 2GB GDDR5 memorije koja radi na brzini od 1.375MHz (efektivno 5.5Gbps). Memorijska propusnost iznosi 176 Gbps. Maksimalni PowerTune TDP limit je 250W, a tipično opterećenje pod igrama iznosi 190W. Tipična potrošnja u mirovanju je 20W. Za napajanje energijom kartica treba jedan 8-pinski i jedan 6-pinski konektor. Video izlazi su dva DVI-a, dva mini DisplayPorta i jedan HDMI. HD6950 je "skraćen" za dva SIMD-a, pa broji 1408 ALU jedinica, a detaljnije o kartici čitajte u opisu na sljedećoj stranici.