HD6900 serija je izgledom vrlo slična HD6800 seriji a razlika je jedino u dužini. Dok HD6850 mjeri 230 mm, a HD6870 250 mm, HD6950 se protegla sve do 275 mm. Tom je dužinom i za nešto manje od jednog centimetra duža od GTX570 modela. Dizajn kartice je manje više klasičan. Na crni PCB s jedne i druge strane naliježu crno obojani aluminijski hladnjaci, a gornji je dio zatvoren plastičnim poklopcem koji je plastičnim kopčama pričvršćen za aluminijski hladnjak. Sa strane koja gleda van kućišta nalazi se skraćeni otvor za izlaz toplog zraka, a ispod njega je jedan od dva DVI-I izlaza. Lijevo od njega je smješten još jedan iznad kojega su HDMI i dva DisplayPort izlaza.

Po uklanjanju plastičnog pokrova ukazuje nam se masivni aluminijski hladnjak koji leži na bakrenoj Vapor Chamber bazi koja direktno nasjeda na GPU koji je orijentiran pod kutom od 90° na svojoj tiskanoj pločici. Turbinski ventilator se brine za uvlačenje svježeg zraka i njegovo utjerivanje u aluminijski heatsink te dalje van iz kartice. U radu je tih, a brzina mu varira između 1300 i 2300 okretaja u minuti. Najviše što u automatskom rećimu ide je do 38% brzine vrtnje,a tek se pri paljenju računala zavrti do maksimuma od 5665 okretaja u minuti. Tada je vrlo glasan, pa možemo zaključiti kako je regulacija vrtnje vrlo dobra jer ni u jednom trenutku u radu ne postaje prebučan. Izmjerene temperature u tri režima rada će te moći vidjeti u tablicama na kraju naših testova. Osim hladnjaka koji sjedi na GPU-u, tu se nalazi i crni aluminijski hladnjak koji se proteže čitavom dužinom kartice a služi i kao nosač GPU hladnjaka i ventilatora. Osim toga svrha mu je odvodnja topline sa svih vitalnih elektroničkih sklopova i memorijskih modula. Na stražnjoj se strani nalazi aluminijska crna ploač koja disipira toplinu generiranu sa te strane kartice.

Cayman čip je kao što smo rekli na HD6950 kartici ponešto skresan, te za razliku od onoga na HD6970 broji dva SIMD-a manje. Ukupno je tu dakle 1408 shadera u 22 SIMD-a, koji rade na brzini od 800MHz. Računska snaga ovoga Caymana je 2.25 TFLOPs-a i 563 GFLOPs-a. Teksturnih jedinica je za 8 manje nego kod HD6970, pa ih je tako ukupno 88. Render back-endova je isti broj 32, kao i Z/Stencil jedinica – 128. Texture Fillrate iznosi 70.4 Gtex/s, a Pixel Fillrate 25.6 Gpix/s. Kartica ima ugrađeno 2GB Hynixove GDDR5 memorije koja radi na 1250MHz (efektivno 5.0Gbps). Memorijska propusnost iznosi ravno 160 Gbps. Maksimalni PowerTune limit TDP-a je 200W, a tipična potrošnja u igrama iznosi 140W. Tipična potrošnja u nirovanju je baš kao i kod ječeg modela 20W. Ovoj su kartici za dodatno napajanje strujom dovoljna dva šest-pinska PCIe Power konektora. U stanju mirovanja taktovi padaju na 250MHz za GPU, te 150MHz za memoriju.

Novost na kartici je i već spomenuti mikro prekidač kojim biramo jedan od dva dostupna BIOS-a. Jedan je BIOS tvornički i uvijek zaključan, a drugi je slobodan za upis nekog tweakanog prema našim željama (u položaju 1 je onaj otključani). AMD time tweakanje kartica diže na novu razinu i vjerujemo kako će mnogi napredniji korisnici biti iznimno zadovoljni ovom opcijom. Oba Caymana donose i Quad CFX podršku koja je sada unaprijeđena te donosi za 10 do 20% bolje skaliranje od prethodne HD5800 serije. Baš kao i kod Bartsa jedan je DL-DVI a jedan SL-DVI video izlaz, te su tu dva mini DisplayPorta po v.1.2 standardu i jedan HDMI izlaz po 1.4a standardu.Novost je dakako multi-stream podrška (preko dva izlaza je moguće prikazati sliku na šest monitora), a DisplayPort 1.2 daje mogućnost HD 6800 seriji podršku propuštanja High bit-rate audio signala kroz DisplayPort. Do sada je to bilo moguće samo preko HDMI-a. UVD 3 tehnologija je podržana, a ona podrazumjeva podršku za hardverski ubrzano dekodiranje Blu-ray 3D i Divx sadržaja. UVD3 i GPU compute (OpenCL i DirectCompute 11) podrška sada čine tehnologiju zajedničkog imena AMD Eyespeed.